Sivut

torstai 16. elokuuta 2018

A vot, Avista

Ehkä maailman hauskin peli: Avista. On varmaan peräisin jostain historian alkuhämäristä (lue: mun nuoruudestani) ja nykyisin hankalasti saatavissa, mutta jos jossain törmäät, suosittelen. Me ajaudumme pelaamaan tätä yleensä illalla väsyneenä ja se jos mikä on otollista aikaa mahtaville sanoille ja hiipivälle hysterialle. Eilen teimme juuri näin odotellessaamme futiksen Super Cupin loppuottelun alkua.
Idea on yksinkertainen, nostetaan kortti ja katsotaan sanalle kategoria. Vaikkapa lintu. Seuraava kortti käännetään, ja siinä oleva kirjan määrittelee sanan alkukirjaimen. Kas näin: Lintu joka alkaa u:lla. Tämä kirjain tietty paljastetaan eri aikaan ja niin, että molemmat/kaikki kilpailijat näkevät sen yhtä aikaa.Minä sain kuin sainkin P-kortin itselleni.


"Uunilintu." Mahtava laji, nopeakin olin.

Paitsi että kuopus sai ihan hillittömän hepulin. "Äitiii, eiiii", ja kunhan hihityksestään tokeni, kertoi, että mielikuvana oli tietenkin broileri tai kalkkuna, joka on paistettu uunissa. Vaikkapa Mr Beanin tyyliin kiitospäivänä... Naurusta ei meinannut tulla loppua ja minun piti todistaa Pohjolan lintukirjan avulla, että uunilintu oikeasti on lintu.

Usein meillä on myös sellaisia tilanteita, että s:llä alkava hyönteinen on Saakelin Ärsyttävä Hyttynen tms. Jos idea on tarpeeksi hyvä, nämäkin hyväksytään ja siinä piileekin pelin hauskuus. Arvaatte, että kun pian uunilinnun jälkeen kategoria oli kala, repesin minä. Uunilohi?

Onko Avista tuttu?

Jos ei ole, jaapa oma pelisuosikkisi. Alkaa olla taas se aika vuodesta kun rupean miettimään joululahjoja - ihan tosi - ja yleensä koitan löytää meille jonkun uuden hauskan pelin digitaalisen elämän vastapainoksi.

14 kommenttia:

 1. Oi, tuollainen peli olis mahtava! Tosin mahtaako mun perhe enää olla (ensinnäkään koossa ikinä ja toisekseen) innostunu peleistä... joskus automatkoilla me tyttöjen kans pelattiin sellasta peliä, että vastaantulevan auton rekkarin kirjamista piti kehitellä kolmen sanan lause niin, että ko. kirjaimet oli ekoja. Esim TLG -tosi laiska gorilla. Se oli kivaa, en muista kumpi tytöistä sen keksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahtava, me napataan toi automatkojen viihdykkeeksi!

   Avista kirvottaa kylä ihan parhaat naurut, nytkin on vähän vatsalihakse kipeet ;-)

   Poista
 2. Vieras on, mutta hauskalta kuulostaa. Sopisi hyvin meille, hysteriaan taipuvaisille ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ruokkii sitä kyllä ihan mahtavasti, ja toimii isojenkin kanssa!!!

   Poista
 3. Kuulostaa hauskalta :)

  Meillä on viimeaikoina pelattu 'Exploding Cats'iä ihan urakalla, se on kyllä aika hauska :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitsi, pitäisköhän munkin tilata se. Mistäs sä sen tilasitkaan - me ollaan tästä ennenkin keskustelu ;-)

   Poista
  2. Mä itseasiassa ostin sen Worldconista, mutta voisin katsoa jos se osuu mun reitille täällä jossain ja laitan tulemaan :)

   Poista
  3. Sitä näyttäis olevan netin kautta Suomesta saatavilla, joten voin tilata jouluksi jahka tästä jonkun kuun tilistä raaskin ,-)

   Poista
 4. Meidän kolme suosikkiamme: Carcassonne, Triominos, Skip-Bo. Kaksistaan tai isommalla porukalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Carcassonne ja Skip-Bo meilläkin on ja niistä pidetään, tuon Triominoksen laitan korvan taakse - kiitos Arkeilija!!!

   Poista
 5. Uunilintu! :D

  Kimble on vissiin ainoa peli, jota jaksan enää pelata. Sopivan monotonista ja helposti vastapuolen konnuudet huomaavaa. Aivot ei jaksa opetella enää monimutkaisia sääntöjä. Työkseen kun ajattelee, niin älyllinen toiminta riittää vapaa-aikana juuri ja juuri nopan silmäluvun tunnistamiseen. :D

  Eiku niin, myllyä on kans kiva pelata. Paitsi miehen kanssa ja jos häviää koko ajan...köh...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai uunilintu on paistettu - öh - kalkkuna!

   Meillä esikoisen kanssa oli ihan hirmu rasittavaa pelata. Se on niin matemaattinen ja hyvä päättelemään ja ennakoimaan, että harvassa oli se peli, jossa pärjäsin. Ja jos onnella oli osuutta aisaan, niin sillä oli sikamainen tuurikin. Pöh!

   Poista
 6. Meillä on kotona uudempi versio tuosta pelistä, mutta siitä tulee vain riitaa, kun mun hienoja uusia sanoja ei muut hyväksy. En enää suostu pelaamaan koko peliä. Uunikalat ei menisi täällä millään läpi. Uunilinnusta saa vain vienoja kehuja :)

  Carcassonnea me ollaan nyt modattu siten, että jokainen saa pitää kädessä aina 3 palaa, josta voi laittaa pelipöydälle mieleisen. Ryöstöretkiä tapahtuu niin paljon, että otettiin peltomiehet kokonaan pois pelistä.

  Kesällä pelattiin ystäväperheen kanssa Rummikub -nimistä peliä. Sitä voi pelata kahdestaankin. Kotona me ollaan pelattu samaa peliä kahdella samanlaisella korttipakalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on rummikub ja se toimi ainakin esikoisen kanssa, täytyykin testata jossain vaiheessa kuopukseen. Carcassonnen taisi esikoinen viedä kotiinsa lainaan

   ja mä olen kyllä sitä mieltä, että sua kohdellaan väärin Avistassa, niin kerta!

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana