Sivut

sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Sumerilainen kampakeramiikka, ihan sairaan mielenkiintoista!

Jos perjantain öllöttelin ihan rauhassa itsekseni kotona, lauantaina olikin sitten virtaa lähteä ihmisten ilmoille. Odottelin, että ystävä pääsi töistä - meillä oli eilen ala-asteilla koulupäivä ja yleisurheilukisat - ja veimme sitten esikoisen mummille ja kurvasimme itse kaupunkiin. Saimme hoideltua erinäisiä asioita ja ostettua ensi viikolla alkavalle venäjän kurssille kirjat sekä esikoiselle että ystävälle. Hauskasti "ympyrä sulkeutuu", kun he menevät yhdessä opiskelemaan: esikoinen aloitti ala-asteen tämän samaisen opettajan johdolla ja nyt he istuvat vierekkäin "aikuisopiskelukurssilla". Se ei kuulemma haittaa, mutta jos minä olisin sinne ilmoittautunut, se olisi haitannut. Käväisimme myös käsityöläisten tapahtumassa, josta bongasin myös Susannan  työhuoneen Susannan ja uudet ihanat siilitiskirätit. Yksi sellainen kotiutui meille heti.

Kotiin palattuani starttasin saman tien sienimetsälle ja sain kuin sainkin taas kantarellisaaliin. Paistoin osan leivän päälle ja osalle teen tänään samoin tai keksin jotain muuta. Jälkiruoaksi taas raakasuklaakakkua. Nam! Illan vietin taas rauhassa omassa hyvässä seurassani, nautin hiljaisesta talosta, rapsuttelin pupuja ja lueskelin.


***


Tulihan siinä matkalla puhuttua työasioista ja Maarit Korhosen Herää koulu -kirjasta, josta olen teillekin kirjoittanut. Nyt-liitteessä oli juttu kyseisestä naisesta, ja en voi kuin hattua nostaa. Olen kyllä enemmän kuin samaa mieltä asioista hänen kanssaan. Kun luin tuon kirjan, masennuin ensin ajattellessani miten paljon mukavampaa koulunkäynti voisi olla, jos se toteutettaisiin edes hiukkasen niillä ideoilla joita Korhonen laukoo. Sitten meillä oli kuopuksen vanhempainilta ja sijainen näytti meille kuvasarjan siitä, mitä ovat syksyllä tehneet. Toiminnallista oppimista, paljon ulkona kulkemista ja havainnointia, hilpeän näköisiä ryhmäytymis- ja tutustumisleikkejä. Melkein itku tuli silmään ja sitten suunnaton helpotus. Nuorissa opettajissa on tulevaisuus, ja kuopus saa ainakin hetken nauttia näistä uusista tuulista. Annoin opettajalle itselleen myös tämän palautteen puhelimitse heti pian vanhempainillan jälkeen.


Otsikko viittaa Nyt-liitteen juttuun ja Maarit Korhosen sanoihin: "Tai vaikka joku sumerilainen kampakeramiikka, ihan törkeen mielenkiintoista Runosmäen lähiön 12-vuotiaalle!"


10 kommenttia:

 1. Maailmassa on paljon ihan törkeen mielenkiintoisia asioita, jos niistä vain kerrottaisiin! Ei mejän koulussakaan puhuttu ikinä mitään karjataloudesta ;-)

  Tulipa niin työ mieleen tuosta Mozno -kirjasta... onneksi ei tarvi olla enää nuita lappamassa. Esikoinen kun mietti valinnaisaineita, niin kaupittelin sille venäjää siinä tapauksessa, että se ottaa kielen. Ei ottanu, otti atk:n.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tuota Korhosen mallia vietäisiin pidemmälle ja karsittaisiin puolet pakollisesta Opsista ja korvattais valinnaisemmilla, nuoria kiinnostavilla asioilla, saatais paljon kivaa kouluun lisää.

   Oi Mozno... mä olen lukenut pitkän venäjän ja unohtanut melkein kaiken. Olis ihana jos esikoinen suostuis mun kanssa tekeen venäjän läksyt niin muistuis mulle mieleen. Ilmoittauduin vapaaehtoiseksi sanojen tentaattoriksi mutta saa nähdä...

   Atk on tarpeellinen taito kans!

   Poista
 2. Venäjän kielen osaaminen on aina ollut kultaakin kalliimpaa mutta muutaman vuoden kuluessa se nousee entisestään kaupankäynnin vilkastumisen (joo, nyt ei puhuta mistään hetkellisestä Ukraina - jutusta) myötä. Ei nimittäin äkkiä uskoisi että venäjän tunnetuimpia henkilöitä on Ville Haapasalo . niin rajojen sisäpuolella kuin ulkomaillakin!

  En tiedä pitäisikö tätä sanoa mutta koska mä olen viettänyt aika hemmetin paljon aikaa venäjällä (reissasin siellä erityisesti armeijan jälkeiset kymmenen vuotta) ja rakastunut tähän kieleen, niin jos sattuisi käymään siten että mä pääsisin kuuleman sun lausumana edes yhden venäjänkielisen lauseen, niin en menisi takuuseen itsehilintäni riittävyydestä koska.....no kyllä sä tiedät ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa, haa, mä voisin possupuku päällä kuiskailla sun korvaan hävyttömyyksiä venäjäksi ;-D paitsi etten mä osaa yhtään, mutta koska et varmaan osaa säkään, mikä tahansa "menenn kauppaan ja ostan maitoa" -höpinä menisi varmaan täydestä? Sitä sä eti tiedäkään vielä, että mulla on naiseksi aika matala ja tumma ääni. Hih!

   Mutta asiaan: musta on hyvä, että esikoinen on kiinnostunut kielistä. Se on opiskellut englannin ja ruotsin ohella pitkähkön saksan peruskoulussa ja nyt olisi halunnut espanjan, mutta valitsi kuitenkin venäjän. Espanjaa tulee taatusti opiskelemaan alkeet jossain vaiheessa, ja sitten onkin ranskaa lukuunottamatta sellainen paketti kasassa ,että luulisi ura urkenevan!

   Poista
  2. Nyt sitten ihan varovasti noiden sanojes kanssa koska sun EI olisi pitänyt mainita mitään tummasta ja matalasta äänestä.....hyvästi järkevä maanantai...
   (mä tiesin että mä otan riskin kun tuun katsomaan sun vastaukses [mutta oli ihan pakko tulla :D ] )

   Poista
  3. Jotkut kutsuu sitä myös kehrääväksi ja seksikkääksi. Kjäh kjäh kjäh!

   Poista
 3. Olin iloinen, kun tytär valitsi aikoinaan venäjän pitkäksi kielekseen. Oli tarkoitus, että opiskelisin kielen samalla. Kuinkas kävikään? En ollut koskaan kotona (vuorotyö kirjastossa), kun tytär läksyjään teki. En oppinut edes aakkosia! Harmittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mulla on vähän sama ajatus, että kertaisin tässä samalla mutta saa nähdä käykö niin kun sulle!

   Poista
 4. Otsikko oli kyllä sellainen, että oli aivan pakko tulla lukemaan, että onko kyseessä joku sun uusin hurahdus vai onko tuo sarkasmia. Kumpaankin vaihtoehtoon olisin voinut uskoa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, välillä ei millään keksi ja toisinaan sitten voi hakea vähän kauempaa ;-)
   Kiva kun kävit!

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana