Sivut

tiistai 11. helmikuuta 2014

Rullaluisteleva koira ja muita kiellettyjä asioita

Viikonloppuna taisi tulla vähän liian vauhdikkaasti vipellettyä, koska maanantaiaamuna jalka vaivasi taas enemmän. Soimasin itseäni kun en huolehtinut tarpeeksi, ajattelin jotenkin, että tekee sen minkä pystyy ja jos ei kipua tunnu, ei minun tarvitse hirveästi touhuiluihinsa puuttua. Oli nimittäin välillä aikakoinen tekemisen puute. Aamulla sitten, kun lääkityksen avulla kuitenkin lähti kouluun ja minä pääsin töihin, tuli yllättäen itku töissä, kun työkaveri kysyi miten viikonloppu meni. Syyllisyysitkuksi sen sitten tulkitsin, kun hämmennykseltä ja nolostukseltani kykenin. Nyt täytyy huolehtia, ettei kuopus turhaan rasita koipea, olla rauhassa ja öllötellä iltapäivät kotosalla. Ryhdistäydyn minäkin ja ryhdyn taas hyväksi äidiksi.
Paitsi että ensin kiroilen kuin vanha viitapiru. Mutkia esikoisen koulutiellä, altistuksen takia. Kerron jahka kykenen. Aaaarhg! Viikonloppu on minulla onneksi vapaa, kuopus lähtee isälleen torstaina. Minä olen perjantain jo pois töistä, joten saan levätä ja toipua taas tästä vastuun kantamisesta. Ottakoon isänsä kopin vähäksi aikaa.


***

Melko mielenkiintoinen haku oli taas johdattanut jonkun blogiini:
menisinkö kouluun olen kännissä
Älä mene. Pois sieltä koneelta ja nukkumaan päätä selväksi.
Kuka kumma kyselee tällaista googlelta?!?

Toinen: nälkäpeli-kirjan ikäraja
Hmm, vaikka elokuvilla on ikärajat - ja minun mielestäni syystäkin - kirjoilla ei sellaisia ole. Ensinäkin järjestelmän ylläpitäminen olisi mahdotonta: pitäisi perustaa instanssi, joka lukisi ja määrittelisi alkuun kaikki suomenkieliset kirjat. Joo ei. Toinen juttu, joka puhuu sen puolesta, että kirjat eivät ihan yhtäläisesti tarvitse sensuuria, on, ettei verbaalisesti kohdattu seksi tai väkivalta vaikuta yhtä pahasti kuin visuaalinen. Varsinkin lapsen aivot suojelevat kantajaansa eikä niillä ole vielä kykyä kuvitella kaikkia luettuja hirveyksiä. Se onkin sitten ihan eri asia, jos nämä läväytetään päin naama ruudulla. Kysy kirjastonhoitajalta -palvelussa, joka sivumennen sanoen on aivan loistojuttu, avataan tematiikkaa näin. YleX:n poppiuutisissä puolestaan näin

Mutta sitä minä en ymmärrä, että vanhemmat ostavat lapsilleen K-18 pelejä. En alkuunkaan.

Samaa lehteä selatessa törmäsin ensimmäistä kertaa ikinä sanaan etupylly. Se on kuulemma häveliäiden aikuisten tapa puhua pienille tyttölapsille heidän sukupuolielimistään. Mikähän olisi pojalle hyvä vastine? Eturauhanen on jo käytössä, muuten liputtaisin sitä. Eturoikko?

22 kommenttia:

 1. Tunnistan koiran fiilikset, vaikka hörähdinkin sille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me revettiin esikoisen kanssa ihan täysin aikaan kun tuo löydettiin. Nyt se putkahti tän "muuttohässäkän" yhteydessä jostain esiin ja nauratti yhä.

   Parempaa päivää sulle (kuin koiralle)!

   Poista
 2. Saman koiran olen nähnyt vähän eri puhekuplalla kirjaston eteisessä ;)

  Etupyllyksi minunkin lapsuudenkodissa pimpukkaa sanottiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etupylly? Auuuh, mä en pääse tästä yli.

   Mutta tuo koira on kyllä veikeä!

   Poista
  2. Niin, musta tuntuu, että mie ite keksin sen, kun ei meillä niistä asioista ruukattu puhua ja joku sana piti siinä merkityksessä olla. Mutta naapurissa se oli "pinttara"!

   Poista
  3. Voi ei, mä en oo ikinä kuullut pinttaraakaan. Pitää vissiin järjestää joku kysely, koska varmasti on kaikkia ihania murresanoja jotka kuulisin mielelläni!

   Poista
 3. Hyvä äiti sinä olet ... sinun pitäisi se nyt vaan uskoa itsekin!

  Muistan omasta lapsuudestani tapauksen, jolloin eräs nuori mies kohteliaasti sanoi mukavuuslaitokseen mennessään, että "täytynee ulkoiluttaa hieman pikkuveljeä". Sitäpä sitten aikani siinä mietin, mitä tuo mies oikein tarkoitti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuveli - niinpä niin. Rakkaalla "lapsella" on monta nimeä ;-)

   Kiitos Taika, kyllä mä olen ihan hyvä äiti, välillä vaan tulee näitä alhoja. Ja kun vastoinkäymisiä tulee suunnasta jos toisestakin, meinaa usko ja jaksu loppua ja sitten ei enää jaksa olla arjessa riittämiin läsnä. Mutta eteenpäin mennään.

   Poista
 4. Ei kai vaan mitään peruuttamattoman tai ylipääsemättömän vakavaa ole esikoisen tapauksessa? On meinaten astetta huonompi juttu jos koulu on siinä kunnossa ettei voi jatkaa, varsinkin kun tuntuu että noissa kaikissa opinahjoissa on enemmän tai vähemmän problemattiikkaa sisäilman suhteen.

  Kuva puolestaan on ihan ykkönen ja sai meikäläisen hytkymään melkoisen tovin mutta tuo helvetin etupylly sun muut ihmenimet saavat meikäläisen raivon partaalle. Asiat asioina koska ko. elimilla on ihan viralliset (ja ok) nimet. En nimittäin voi sietää vanhempia jotka lässyttävät kakaroilleen ja pitävät näitä jonkun stanan kuplan sisällä muutenkin. Se on nimittäin nähty mitä sitten tapahtuu kun isänmaan toivo lähtee himasta ja se kupla puhkeaa. Enkä tarkoita tällä nyt pelkästään verbaalista kuplaa vaikka silläkin on merkittävä osa.

  Kiivailuistani huolimatta toivotan sulle erittäin hyvää tiistaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paimen , terhakkaa tiistaita sinnekin!

   Tuo koira sai aikaan mut ja esikoisen repeämään totaalisesti. Nyt se tässä huoneidenvaihtomylläkässä taas löytyi ja nauratti edelleen. Ei mee hyvin sillä raukalla ;-)

   Mutta ei kyllä mene täälläkään. Mä keräilen taas palasia ja rupean taistoon. Kyse on nimenomaan koulun sisäilmasta ja siitä, miten lukio saatais suoritettua. Huokaus. raportoin lisää kun jaksan.

   Etupylly sai mutkin raivon partaalle. "Miksei asioista puhuta niidne oikeilla nimillä?" on kyllä hyvä biisi ja sanoma on oikea. Kuuma ei ole poppa, koira ei ole hauva, halaaminen ei ole ai-ai jne EIKÄ pimppi ole etupylly! Lapsi oppii kyllä ihan nää suomen kielen normaalitkin sanat - ja kun sille puhuu pienestä asti niin kuin järki-ihmiselle, saataa siitä jopa kasvaa älykäs ja kielelliseti lahjakas ihminen, joissain tapaukissa filosofi jopa. Uhg, olen puhunut!

   Poista
 5. Turha sinun on syyllisyyttä lapsen kivusta kantaa. Lasta et paikallaan pidä vaikka mikä olisi jos hänestä tuntuu, että pystyy liikkumaan. Tuo särkylääke on niin hyvä, että se vie kivun pois pitkäksi aikaa eikä muista, että jalka rasittuu. Hän oppii siihen kyllä. Tietysti välillä asiasta voi muistuttaa, mutta ei lapsi liikkumattakaan voi olla. Saiko hän muuten liikuntakiellon koulun tunneille? Meillä on aina tippunut heti pojille kieltoja. Tsemppiä viikkoon! Lähden tästä kouluttautumaan kirjastotädiksi.....meille tulee valtionhallinnon Justus-järjestelmä käyttöön, jotta saamme jonkinlaisen kirjaston perustetuksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Susta tulee kirjastontäti - jihuu ;-)

   Joo, me saatiin liikuntatunneille osallistumiskielto ja sitä tietty noudatetaan. Eilen oltiin siten kotosallakin rauhallisemmin. Kiitos Sari kauniista sanoista, välillä vaan alakulo iskee ja meinaa usko loppua.

   Mainiota päivää sinne Justuksen kanssa ;-)

   Poista
 6. Sarin kanssa samaa mieltä. Etpä sä Filosofia voi paikoilleenkaan naulata. Sä oot ihan varmasti huolehtinut niin paljon kuin se on realistisesti mahdollista, ni!

  Etupylly, eiiii! Mä en oo ikinä kuullu... Anteeks, mut mitä vi*** ne vanhemmat aattelee? Pikkuveikka ei välttämättä ole hyvä, koska mä kutsun mun veljeäni niin! :-D

  Voi hemmetti, kurjaa tuo esikois-homma. Kerro tarkemmin kun jaksat. On se vaan niin sikamaisen väärin, että noin normaali asia kuin koulunkäynti(kin) hankaloituu tuon takia. Ja mikä muu vielä tulevaisuudessa... :)

  Oranssia ja pirteää päivää sinne, kaikesta huolimatta. Ja hei, sä OOT hyvä äiti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Helmi, enköhän mä tästä piristy, kun saan vähän unta. Mulla menee heti yöunet kun rupean huolehtimaan.

   Toi etupylly oli mullekin ihan uusi ja pöyristyin. Mitä vikaa on pimpissä?!? Ja meillä rakkaalla lapsella on monta nimeä, arvaat vaan, että filosofi varsinkin kunnostautuu tässä pippelinnimeämisessä. Ehkä paras on (ja nimenomaan niin, e ttä ensin kova P ja sitten pehmeä B): pibelska ;-)

   Koitan jaksaa huomiseksi päivittää tän kouluhässäkän. Huokaus!

   Poista
 7. Hesari referoi tuota samaa pelijuttua. Ihmiset senkin lehden kommenteissa kuin "tuolla ulkonakin" selvittävät monet suurella innolla kuinka paljon vahingollisempaa on joku muu kuin GTA5(jota käytetään esimerkkinä monessa paikassa ja syystäkin, ällö peli) ja ettei pienet lapset muutu siitä väkivaltaiseksi plaa plaa. Miksi ne ajatellaan niin äärimmäisesti? Entä painajaisunet tms säpsähtelyt. On tietty yksilöllistä ja niin edelleen kaikkea diibiä daabia, mutta tuo peli on törkeä(katselin joskus tuujuubista joitakin pätkiä kun halusin tietää millainen se on), ei siinä muuten olisi K18-merkkiä ja on ihme jos vähääkään "ei tunnu missään". Vaikka sen tajuaakin olevan vain peli, miksi...ääh. Emmäosaa :D Mä olen reilusti mieluummin nipo kuin ymmärtäisin kaikkea, kuten tuota k18-juttua pelien yms suhteen ja niiden hankkimista aivan liian pienille lapsille.

  Mun äiti puhui mulle lapsena tyttöjen ja poikien elimistä joinakin tsekinkielisenä sanoina, mutta en muista enää mitä ne oli (siis ne sanat) vaikka skidinä omastani käytin ko. sanaa äidin kanssa puhuttaessa. Ei ainakaan mitään etupyllyyn liittyvää! Ketkä noita pöljiä sanoja käyttää, muut paitsi vauvalehden palstalla norkoajat, en tunne tai tiedä ketään, vaikka helppo ymmärtää sellaisia pölvästejä olevan. Uimahallissa voisi kuulla lastensa kanssa käyvien termeistä suihkutiloissa, mutta ei sielläkään. Tiedä sitten onko naisten puolella tilanne mikä.
  Jotkut ruotsinkieliset tuttavat ja/tai kaverit puhuu nupuilleen pojan systeemistä snoppina, tyttöjen snippana.
  Tärkeintä mun mielestä miten lapselleen/lapsille/kenelle tahansa nuokin asiat puhuu, sanoo ja ilmaisee, on ettei halveksuen tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun on olut vähän niinkuin työnkin puolesta pakko olla aika nipo näissä peli- yms asioissa. Esikoinen pelaa nyt K16-pelejä vaikka on vasta täyttämässä. Se on mun pieni myönnytykseni, koska on oikeasti aina ollut kylän viimeinen saamaan (harrastaa) kaikkea kivaa. Kännykän se sai 11-vuotiaana ja Facebookiin pääsi 13-vuotissyntymäpäivänään. Moni ei tiedä, että Facessa on 13-vuoden ikäraja. WhatsAppia se käyttää (suljetussa ryhmässä vissiin kuitenkin enimmäkseen) vaikka siinäkin ikäraja taitaa olla peräti 16.

   Mä oon nimittäin sitä mieltä, että toden totta sillä on joku syy, että noita rajoja laitetaan. En myöskään halua, että mun lapset tietää liikaa liian pienenä. Uutiset on meillä ollut aina ihan no-no. Vitos- tai kutosluokalla esikoinen sai ruveta katsomaan uutisia kun historian opetus sitä vaati. Kuopus ei ole nähnyt ainoitakaan uutisia eläessään ja ihan hyvin porskuttaa.

   Yksi mitä mä tänään mietin on Putous. Ala-asteikäiset kattoo sitä mutta melko härskiä juttua siellä tulee. Ehkä ne ei sitten tajua, en mä tiedä. Kuopuksen kaveri hyvästeli kuopuksen sanomalla "saijonaarasta". Ekaluokkalainen. Hohhoijaa, tää maailma on vaan niin outo. Tai sitten mä olen.

   Noi suomenruotsalaiset nimitykset on ihania. Meillä kuopuksen paras on pibelska.

   Poista
  2. En tiiä tv-ohjelmista juurikaan(paitsi putous kuulostaa just niin älyttömältä kuin varmasti on), paitsi sen että mun lapset ei ole kumpikaan koskaan katsoneet televisiota :D Ei vaan ole tullut mitään sellaista mieleen, jota heille olisi voinut näyttää. Ehkä vuoden tai kahden päästä(mahdollisesti aiemmin, tiedä sitten, tarviiko silloinkaan) jos heitä oikeasti kiinnostaisi. En tiedä mitä hyötyä vaikkapa meidän alle vuoden ikäinen hirmuisesti vilkkuvista ohjelmista tai ruutuohjelmista saisi, päinvastoin. Tai vanhempi, vaikka hän on joskus kainalossa luonto-ohjelmia tsekkaillessa, omiaan silloinkin puuhaa. Vanhemman kanssa olen katsellut eläinvideoita tuujuubeista, mutta ei sitä tunnu kiinnostavan mikään katselu pitkään, joten miksi suotta. Tämä on taas leimautumisjuttu, siksi "omaa ideologiaa" ei ole tullut huudeltua missään kun ei siinä ole mitään ihmeellistä.
   Niin ei ne ikäraja-asiat tuulesta ole temmottu tai tenavien kiusaksi ole laitettu. Helpompaa olisi varmaan hankkia jälkeläiselleen joku suosittu peli kuin olla tiukkapipo. Se vaatii siltä lapseltakin paljon, jos kaverit saa pelata vaikkapa gta-pelejä, mutta itse "joutuu" tyytymään johonkin jalkapallopeliin tai muuhun sallittuun.
   Noi snoppi ja snippa taitaa olla käytössä Ruotsissakin, joskus aiemmin siellä ollut "yleiskäytössä" jokin vastaava kuin etupylly tai muu älytön. Mulle tulee niistä mieleen jotkut sarjakuvahahmot! Tyyliä Viiru ja Pesonen. Tai miina ja manu. Tai lassi ja leevi. :D Snoppis och Snippas sommarlov. Joo-o, selvästi lastenkirjamateriaalia!

   Poista
  3. Mä lupaan sulle provikat jos joskus intoudun kirjoittamaan lastenkirjan tän idean pohjalta. Kaunoa vai tietoa, hmm? Tai sittenkin ehkä aikuisten sarjakuva?!?

   Mä en usko, että te saisitte mitään lisäarvoa paitsi sitä kuuluistaa lastenvahtipalvelua antamalla tyttöjen katsoa ruutua. Mitä myöhemmin aloittaa sen parempi. Jotkut on sitä mieltä, että alle 3v ei ruutua lainkaan. Jotenkin mä vähän kallistun siihen suuntaan kans. Ei ne osaa kaivata sellaista mistä ei oo kokemusta.

   Poista
 8. Vähän mä nauroin tolle eturoikolle. Se olis todellakin hyvä vastine :D en ollu kyllä etupyllyäkään ennen kuullu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jii Roikonen vois ruveta tekemään sarjakuvaa jossa seikailis Eturoikko ;-)

   Poista
 9. Etupylly on lapsen päiväkotiajoilta tuttu sana. Ihmettelin kovasti miksi muksun kaverin kotona oli opetettu vauvojen tulevan pyllystä, mutta siinä perheessä ne tulivat ulos sieltä etupyllystä :) Olen määkin vissiin vähän häveliäs, kun kauhistuin kun katselin juutuubista ruotsalaista lastenohjelmaa missä pääesiintyjinä oli pissa ja kakka :D Mutta nyt Marjaana tulee käsky; kaikenlainen äitisyyllisyys pois. Sää olet niin läsnä sun lasten kanssa, että olisit aivan varmasti vaistonnut itsekkin ettei sillä ihanalla kainaloon käpertyvällä kuopuksella ole mitään tavallista kasvukipua. Se nyt vaan sattui iskemään sillä isä-vuorolla. Ja ei tuon ikäistä saa pysymään paikoillaan, kyllä ne mennä vipeltävät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mäkään haluaisi katsoa ruottalaista lastenohjelmaa (tai mitään ohjelmaa, sen puoleen) pissasta tai kakasta. Ollaan sit yhdessä vanhoillisia!

   Ja kiitos Kiki tsempistä ja kehuista. Joskus sitä vaan väsähtää ja sitten soimaa itseään turhasta. Mutta en mä siitä onneks soimaa, etten vienyt lääkäriin. Koska olen kyllä satavarmasti tehnyt VÄHINTÄÄN oman osuuteni tässä lastenkasvatusasiassa.

   Etupylly, voi luoja mä en edelleenkään tajuu...

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana