Sivut

keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Kouluahdistusta

Maanantaina tuli märkä rätti vasten kasvoja liittyen esikoisen koulunkäyntiin. Hänhän saa sisäilmaoireita koulussa, mutta on pystynyt kuitenkin suorittamaan yläasteen suht kunnialla. Pyysin palaveria aiheesta tuossa syksyllä ja silloin mielestäni saimme ymmärrystä ja jopa vähän tukeakin. Joko ymmärsin asiat totaalisen väärin tai sitten mieli on matkalla muuttunut, sillä minulle jäi todellakin viimeksi sellainen kuva, että opo ja terveydenhoitaja nimenomaan suosittelivat kotikylän lukiota sen sijaan, että lähtisi naapurikaupunkiin. "Koska ei niiden koulujen puhtaudesta ole sen kummempia takeita". Ja oman väsyttävän elementtinsä asiaan toki toisi jo koulumatkat, jos olo muutenkin olisi kurja. Mutta nyt opo olikin lähestynyt esikoista ja kyseenalaistanut, pystyykö suorittamaan lukion "kun sulla on niin paljon poissaoloja". 
Ensinäkin olisin toivonut, että hän olisi ottanut minuun yhteyttä eikä huolestuttanut esikoista. Soittelin ja pyysin uutta palaveria ja totesin olevani hämmentynyt. Toiseksi toivoisin hieman joustavuutta tässä asiassa henkilökunnaltakin. Ilmeisesti turhaan. Oppilas taitaa sittenkin olla koulua varten eikä koulu oppilasta. Hulluinta asiassa minusta on se, että olemme koko yläasteen odottaneet esikoisen ylöspäin eriyttämistä matematiikassa, mutta siihen ei ole ollut resursseja, kun on niin paljon erityistuen tarvetta. Nytkö sekään ei sitten onnistu, kun me sitä tarvitsisimme? Voihan jeesuksen perse sanon minä!  Sitten lähti iso pyörä päässä pyörimään, valvoin yhden aamuyön ja itselleni ominaiseen tapaan rupesin selvittämään asioita. 

- Laitoin postia aluehallintoviraston opetusasioista vastaavalle lakimiehelle ja kysyin oikeuksiamme - eikö läsnäolosta todellakaan voida halutessa joustaa tarvitaessa vaikka periaatteessa koko lukio on mahdollista suorittaa etänä jos sen tien valitsee? Keskitietäkö ei ole?

- Otin yhteyttä maakuntamme Hengitysyhdistykseen ja heidän Koulujen huonosta sisäilmasta oireilevien lasten vanhemmille tarkoitetun  vertaistukiryhmän vastuuhenkilöön ja kyselin neuvoja.

- Luin OPH:n sivuja ja tutustuin myös aivan vasta julkaistuun oppaaseen, jossa puhutaan mm. sairaiden oikeuksista saada apuvälineitä ja tukea yhdenvertaisuuslakiin vedoten.


Onneksi olen pätevä hakemaan tietoa ja apua.

Onpahan kättä pitempää ensi viikon palaveriin. Pyysin sinne mukaan myös lukion opinto-ohjaajaa. Haluan hänen näkemyksensä asiasta myös. Minä en perkele helpolla luovuta! Koska en halua, että esikoisen sosiaalinen elämä tästä enää kapenee. Tai että uravalintaa vaikuttaisi jotkut muut seikat (sisäilmaongelmat ja altistus) kuin omat kiinnostuksen kohteet. ***


Eilen vihmoi kaiken lisäksi rännän sekaista lunta aamulla kun lähdimme kouluun ja töihin. Siihen kuopus toteamaan: "Luontoäiti -tai isä - kumpi se nyt ikinä onkaan - ei ole nyt hyvällä tuulella." En ollut minäkään, mutta piristi vähän.

26 kommenttia:

 1. Hyvä sinä! Raivostuttavan turhauttavaa tuollainen, että kun poissaoloja kertyy huonon sisäilman takia ja sitten tullaan sanomaan että "kun sulla on noita poissaoloja"... Toivottavasti saat äänesi (teidän äänenne) kuuluville ja asian ymmärretyksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen täsmälleen samaa mieltä: tää on niin epäreilua, että meinaa järki lähteä!

   Palaveri on ensi viikolla joten peukut todellakin pystyyn.

   Poista
 2. Onneksi todellakin olet pätevä hakemaan tietoa ja apua! Voi helekutin kuustoista, ei tässä voi kuin ihmetellä (ja myötäkirota!) tuota kouluhenkilökunnan asennetta. Sairastunutta kuuluu tukea eikä lisäkuormittaa ja eikö niin, että esikoinen on suorittanut hienosti koulunsa!
  Lähetän paljon myötäeläviä energioita sinne suuntaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, minä oletin ja toivoin tukitoimia pyytäessäni syksyistä palaveria. En tainnut saada ;-(

   Kiitos Mags energioista, niitä todellakin tarvitaan!

   Poista
 3. No voihan, kyseisen henkilön kyseinen piip sentään!! Ei ole totta ja vielä piip sentään!!
  Nyt suututtaa jo minuakin, piip sentään!! Tätä tämä nykyään on tämä maailman meno. En vaan jaksa ymmärtää, kun aina nämä lapset ovat näiden kaikkien säästöjen kohteina ja saavat kärsiä. "Ihanat voimat vallatkoon sinut ja saattakoon vastapuolet nujerretuksi. Nyt päästetään Marjaana irti!!" :) No, huumoria, mutta oikeasti tsemppiä tähän koitokseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sokka irti ;-)

   Mä ehkä todellakin sanon pari valittua sanaa jollei järkipuhe tehoa. Mutta sitä ennen koitan hyvällä ja rauhaisasti. Kiitos Taika tsempeistä, niitä tarvitaan!

   Poista
 4. Onneksi teillä on siellä tuo kuopus teitä piristämässä! Ja kyllä minusta jonkinlainen kirjastotäti tulee, kun haluan hoitaa täällä meidän virastossa olevasta tai siis tulevasta kirjastosta. Ohjelma vaikutti ihan hyvältä ja suht. helpolta, joten innolla odotan, että pääsen sitä tekemään.
  Tuo on ollut muuten täysin typerä kommentti opolta. Kyllä sitä lukiota pystyy suorittamaan vaikka poissaoloja onkin. Onhan siellä läsnäolopakko tunneilla, mutta sairaus on mielestäni toinen juttu kuin lintsaamiset. Ja senhän voi heti laskea suorittavansa neljän vuoden aikana, jolloin saa otettua vähemmän kursseja jaksoa kohden ja näin ollen vähemmän poissaoloja sairauden vuoksi. Vähemmän altistusta vähemmän poissaoloja. Tuo nyt pitäisi jokaisen aikuisen ymmärtää. Voimia taas taisteluun ja tsemppiä esikoiselle! Lukioon vaan ja näyttämään kaikille epäilijöille! Ja jos näyttää ettei selviydy, niin voihan sen aina jättää kesken. Ei mikään ole enää kiveen hakattua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle tuli tosi outo olo tuosta opon kommentista, koska lukio on todellakin mahdollista suorittaa etäänä. Miksei sitten tuetusti jos poissaoloja tulee vähän enemmän. Tuntuu, että tässä asiassa ei ole sitä välimuotoa, on vain ääripäät. Grrrrr!

   Ja kiitos tsempeistä, kyllä tästä noustaan, varmaan.

   Hyviä hetkiä kirjastohommien parissa!!!

   Poista
 5. On se vaan käsittämätöntä, että ihmiset joilla ei ole minkäänlaista kokemusta asioista, tulee esittämään asiantuntijalausuntoja palavereihin ja vastaaviin. Kuten vaikkapa lapseton tulee neuvomaan kuinka lapsia kasvatetaan ja sairauksista puhuu henkilö jolla ei ole koskaan ollut pahempaa kuin sisäänkasvanut varpaankynsi.

  Mulla onneksi on varmaan maan paras työterveyslääkäri, jonka kanssa syksyllä pidettiin tyky-neuvottelua, vaikka mun työhön palaamisesta nähdä vielä untakaan. Tosin myös esimiehellä on järki päässä ja näkee, ettei akasta ole töihin, kukkien kastelua kun ei ole firmassa tarjolla.

  Pidä Marjaana puolesi - ja poikasi puolta - meiltä lukijoilta saat varmasti taustatukea; kun tilanne menee oikein pahaksi, muista että me ollaan täällä tukevana muurina eikä anneta periksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, näin juuri!! Olen samoilla linjoilla kanssasi. Se on niinkuin, että kaveria ei jätetä tyyliin.

   Poista
  2. Ihanalta tuntuu tukenne, todella! Ja mä sitä nyt juuri tarvitsen.

   Saa nähdä kuinka palaveri ensi viikolla menee, pidän teitä ajan tasalla. Ja toivottelen sulle, HelvetinPöllö jaksuja oman tilanteesi kanssa myös.

   Opo pyysi lääkärinlausuntoa ja jouduin toteamaan, että se on tän sairauden kanssa vähän vaikeaa, kun on vasta THL:n käsiteltävänä, että sairaus saisi diagnoosinumeron ja ylipäätään noteerattaisiin. Vaikea pyytää diagnoosia kun sellaista ei virallisesti vielä ole saatavilla...

   Poista
 6. Eikös nykyään ole olemassa etälukioitakin? Ja niissä ne lähiopetustunnit on kai aika vähissä jos en ihan väärässä ole.

  Onneksi osaat polkaista jalkaa ja sanoa perkele! Näytät niille mistä kana pissii sekä närhen munat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä sanon rumemminkin tarvittaessa ;-)

   Mullä jäi tosi outo olo tosta just siksi, että etänäkin voi lukion suorittaa, mutta tällaista välimuotoa ei sitten olisikaan, jos poissaoloja tulee liikaa? No, katsotaan!

   Poista
 7. Opohan ei ole se, joka päättää, mihin peruskoulun jälkeen haetaan. Sinne vain lukioon hakemaan, sanoo opo mitä haluaa! Sitten tarvittaessa lukion reksin kanssa palaveria siitä, miten liiat poissaolot korvataan - jos niitä ylipäätään tulee.
  Tsemppiä molemmille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyysin palaveriin lukion rehtoria ja lukion opoa. Katotaan miten käy!

   Kiitos tsempeistä, niitä todellakin tarvitaan!

   Poista
 8. Hei, huomasin juuri, illan akuutissa sivuaa aihetta, sairaan lapsen etäopetus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitti vinkistä!!!

   Mulla on jo muistiinpanovälineet valmiina ;-)

   Poista
 9. Loistavaa, että sä oot niin täpäkkä tytsy, että pidät puoles ja pojan puolen! Mä luulen, että asioihin vaikuttaa se, että "vastapuoli" huomaa sun olevan tosissaan ja tekevän asioille oikeasti jotain ja ottavan selvää oikeiksitasi/nne!!
  Mä olen muurissa mukana, tiukasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos teille kaikille muurilaisille!

   Ja sun kortti tuli tänään, just oikeana päivänä!

   Keskiviikkona palaveerataan ja mä hion miekkaani siihen saakka. Otan selvää ja pidän piru vie (nätisti, ainakin alkuun) meidän puolia.

   Poista
 10. Voi ei!!! Mutta onneksi pojalla on sinut äitinä!

  VastaaPoista
 11. Kiitos Magdaleena, lämmitti!

  Sullekin vointeja sairaslomallesi.

  VastaaPoista
 12. Onkohan mitenkään mahdollista saada neuvoteltua sen lukion kanssa, että niitä mahdollisia poissaolotunteja painettaisiin villaisella. Onhan se nyt ihan eri asia olla oireiden takia pois kun vaikka siten, että lähtee kavereiden kanssa pitzalle, koska historian opettaja on pitkäveteinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tätä mä itsekin ajattelin - että voisi toimia tilanteen mukaan ja sopia opettajan kanssa miten korvaa ne poissaolotunnit. Miksi ihmeessä pitäisi kaiken olla niin hiton mustavalkoista. Mutta palaveri on ensi keskiviikkona, joten silloin kello 14.30 saa ajatella meitä!

   Poista
 13. Minun huomioni kiinnittyi opon ja terkkarin sanomaan, ettei kannata hakea naapurikaupungin lukioon. Vuonna xx, kun olin opettajana pienen paikkakunnan yläkoulussa, siellä oli ohjeena ohjata ysiluokkalaisia ensisijaisesti oman kunnan lukioon, jotta sen oppilasmäärä pysyy riittävänä. Lisäksi 'ongelmaoppilaiden' ongelmia ei ratkottu ensisijaisesti oppilaan vaan koulun/kunnan paras mielessä. Tähän tosin vaikuttavat myös asioita hoitavien ihmisten henk.koht asenteet. Voi olla, että epäluuloni heräsi turhaan, mutta jospa kuitenkin selvittäisitte, onko siellä kaupungin lukiossa koskaan havaittu mitään home- tms. ongelmia tai jopa tehty sisäilmamittauksia. Sitäpaitsi lukionkin vaihtaminen kesken kaiken on mahdollista, jos niikseen tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on pieni lukio, joten minä mietin vähän samaa tässä, ja sitten myös, että mitä välillä on tapahtunut, kun kelkka on kääntynyt aivan totaalisesti. No, keskiviikkona palaveeraamme aiheesta, olen hankkinut paljon tietoa ja taustatukea. Katsotaan miten tämän asian kanssa käy. Mutta vähän liikaa nyt pitää huolehtia kaikesta, tää sisäilma-altistus on kyllä ihan perseestä!

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana