Sivut

keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Vielä viimeinen osa

...tähän viime päivien jatkokertomukseen. Sitten mennään uusiin aiheisiin, lupaan!

Juttelin ystävän kanssa ruokamenoista ja hän ihmetteli suuresti, miten meillä menee ruokakauppaan vain 400€ kuussa siitä huolimatta, että ostan kaiken mahdollisen luomuna. Heillä on kahden aikuisen ja yhden lapsen perhe eikä kuulemma riitä alkuunkaan. Luulen, että konstit ovat ne vanhat tutut: hyvä suunnittelu, mahdollisimman pieni hävikki ja minimaalisesti heräteostoja. Minä olen aika taitava mitä ruokajatkumoon tulee. Kun teen lisukkeeksi couscousia, keitän kerralla sen verran reilummin, että saan seuraavana päivänä siitä tuunatun annoksen töihin evääksi. Kun  keitän pottuja, syön pian sen jälkeen itse pyttipannua ja parsa ja perunamuusi -päivänä syömme esikoisen kanssa illalla rieskoja, jotka teen muusinjämistä. Kuopuksen pastanjämät laitan uuniin juustonkannikan ja tuorejuuston lopun kanssa ja syön tätä makaronilaatikkoa eväänä taas päivän, pari. Pojille on periaatteessa joka päivä uusi ruoka, mutta välillä heidänkin kanssaan vietämme jämäpäiviä, jos joku ylijäänyt ruoka uhkaa minulta jäädä syömättä. Kyllä sillä tavalla säästää pitkän pennin.

Pakastinta hyödynnän myös, ja torstain iltavuoroja varten sieltä löytyy aina esikoiselle jotain, vaikkapa linssikeittoa, jota teen kerralla isomman satsin. Tarjoustuotteet ja -30% punalappuiset heitän pakkaseen ja nappaan sieltä sitten kiireen tullen tai rahapulassa. Kasvispihvejä, porkkana- ja pinaattilettuja, kalapyöryköitä ja soijanakkeja - jotain näistä on varmasti pakastimessa. Siihen kun viereen pikkoo tuoreen ja keittää potut, riisin tai couscousin joita aina on kuivakaapissa, on ateria valmis. Eikä maksa paljon. Tuoretta meillä on tarjolla joka aterialla, siitä en tingi.  Ja minulla päivän toinen ruoka on poikkeuksetta salaatti, painonhallinnallisista syistä. Aamulla syömme aina myös hedelmiä, että päivä lähtee hyvin käyntiin. Marjoja löytyy pakkasesta. Ei kai sitä ihminen kovin paljon kummoisempaa kaipaakaan? Vaikka välillä on tiukkaa niin nälkää meillä ei nähdä. Ja minulla sitä paitsi on niin paljon vararavintoa, että pärjäisin pitempiäkin aikoja vähän vähäisemmällä syömisellä.
Sain Sirpalta kauniin, värikkään unikkotunnustuksen. Kiitos, lämmitti ja piristi mieltä.

Haluan jakaa tätä eteenpäin, koska minäkin uskon karman lakiin. Hyvä kiertämään.


Taika - ihanaa, että olet tullut takaisin!
Kuningatar - tunnen sielujen sympatiaa kanssasi.
Sanna, uusi ihana innokas kommentoija. Taidat tarvita vähän väriä ja valoa.
Pohdiskelija - on ollut mukava tutustua pikku hiljaa. Tässä on ainakin virtuaalikukka jos et oikeaa raaski ostaa. Minä ostin. Jatketaan!
Ja viimeisenä muttei todellakaan vähäisimpänä ihana kipakka Nollis - tiedät kyllä miksi.

***

Sitten vielä ylimääräinen bonustervehdys Karkkilan kirjaston henkilökunnalle. Kaikki vaihtavat vuodeksi osa-aikaiseen työhön, jotta ketään ei tarvitse irtisanoa. Uskomatonta!

32 kommenttia:

 1. 400 euroa ruokamenoina kuukaudessa ei ole paljon kolmelle hengelle - sä olet hyvä tuunaamaan ruokia.:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mustakaan ole, mutta me pärjätään sillä. Ja tuohon oli vielä laskettu siideritkin mukaan ;-)

   Poista
  2. Välillä on mukavaa ostaa jotakin hyvää herkuksi.;-)

   Poista
  3. Totta! Mä nappasin myös tän päivän viisi hyvää asiaa itsessä -haasteen sulta mukaan!

   Poista
 2. Kiitos, muru. <3

  Mulle nousi suolavesi silmiin ton Karkkilan kirjastoporukan ansiosta. Että on vielä tuollaisiakin ihmisiä olemassa !! Uskomatonta ! Uskomattoman ihanaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu mulla, eikö ole USKOMATONTA, että tollasta tapahtuu? Hyvä, että siitä kirjoitetaan lehdissäkin. Solidaarisuutta parhaimmillaan!

   Poista
 3. Mä kyllä ihailen sun taitoa hyödyntää ja "jatkojalostaa" ruokia. Todella ihailtavaa toimintaa. Itse en pysty samaan. Tarinasi todistaa, kuinka vähälläkin rahalla voi syödä hyvin. Olet kukkasi ansainnut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, se on itsa asiassa jopa ihan helppoa ja hauskaakin, kun vaan alkuun pääsee. Ja on ollut pakko päästä ;-) Mä niiiin vihaan hukkaanheitettyä ruokaa. Epäekologista ja -ekonomista!

   Poista
 4. Olet taitava, saat rahat ja ruoan riittämään. Kyllä ihminen pärjää.

  Henkilökunta osoittaa aivan uskomatonta yhteishenkeä, jota tarvittaisiin muuallakin.

  Tunnustus ... kiitos Marjaana! Tämä oli piristävä yllätys keskiviikon aamuun. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Taika! Ja sinä olet tunnustuksen ansainnut myös.

   Eikö ole uskomatonta tuollainen "joulumieli" joka kantaa pitkälle tulevaisuuteen. Hattua pitää nostaa tuolle henkilökunnalle

   Poista
 5. Kiitos tunnustuksesta. Ja kiitos siitä, että susta taitaa tuntua vähän samalta kuin mustakin....kiva tutustua ja lisää tahtoo!
  Tuo ruokien jatkaminen on loistavaa ja vaatii taitoa, kuulostaa tosi hyvältä! Samaan malliin mennään täälläkin...tosin, sen Tuoreen kanssa Pitäisi kyllä tsempata!!
  Vielä mä en ole uskaltautunut kurkkaamaan tilille, ovatko palautukset tulleet. Mulla on joku kaamea aavistus, että Jotain tapahtuu ja ne jäävät tulematta. Mutta jos tulevat, niin välittömästi lähden kaupunkiin ja ostan Kaikkea Tarpeellista!!! Siis Oikeasti tarpeellista, nytkään ei sovi pröystäillä....paitsi sen kukan verran.

  Hali päivääsi.

  Ai niin ja Wau, uskomatonta tuo kirjastojuttu. Liikuttaa ihan, pakko myöntää, että Nolliksen suolavesi nousi täälläkin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun palautukset tuli ja meni. Maksoin kaksi erää silmalaseista vaikka teki mieli maksaa vaan yksi ja hupuloida loput. Mutta tää kantaa kevätpuolella kun on sieltä pois.

   Ja sainhan mä jo ne kukat ostettua eilen, 5€. Jatkan tuunauslinjalla ja saan siitä jopa vähän perverssiä tyydytystä. Mikään ei ole niin turhauttavaa kun heittää ruokaa hukkaan. Tänään on jämäpäivä kun esikoisella on velvollisuuksia koulun jälkeen eikä yhteistä ruokailua ole. Kuopukselle lämmitän eiliset jämät ja esikoiselle illalla toissapäiväiset. Mä syön sunnuntaista makaronilaatikkoa töissä ja teen salaatin iltapäivällä itelleni ;-)

   Ihanaa, että tunne on molemminpuolinen, tästä on hyvä jatkaa!

   Mä oon ihan liikuttunut kans tuosta kirjastojutusta, hyviä ja ihania ihmisiä on todellakin vielä olemassa.

   Poista
 6. Kiitos Marjaana :) Tunne on molemminpuolinen. Luin päivityksesi ajatuksella, meillä kun ruokaan menee paljon enemmän rahaa. Nimenomaan siihen herätepuoleen... Mulla on tiukennuksen paikka tuossa asiassa. Ostin pienen viinipullon viikonloppua varten, kiitos vinkistä. En edes tiennyt, että niitä saa muualta kuin junan ravintolavaunusta ;)

  Tuollaisia kirjasto-uutisia maailma tarviotsee enemmän. Paljon varmasti tapahtuu hyvää ja kaunista, mutta kuka niistä tekisi uutisia? Lehti-idea?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa, positiivisia uutisia tarvittais paljon paljon enemmän!

   Mullakin meni ennen heräteostoihin enemmän mutta oli pakko tutkia tilannetta eron jälkeen ja tehdä jotain, niin tiukilla ison vuokramme kanssa olemme. Nykyään koitan käydä suunnitelmallisesti ja ilman lapsia kaupassa. Usein sunnuntaina teen seuraavan alkuviikon ruokasuunnitelmaa ja ostan puuttuvat aineet. Sama sitten torstaina taas. Tässä välissä haetaan maidot ja tuoreet jotka loppuu, mutta isommin vaan pari kertaa viikossa. Auttaa kummasti! Ja tuohon jatkumoasiaan oppii kyllä, on se niin turhauttavaa heittää ruokaa roskiin kun talous on tiukilla muutenkin.

   Hyvä jos viinivinkki oli avuksi, mulla olisi sillä saralla varmasti vähän kiristämisen paikka, mutta ihan kaikesta en kyllä ole valmis luopumaan. Välillä pitää saada rentoutuakin...

   Tästä on hyvä jatkaa!!!!

   Poista
 7. Jämäruuat saan syödä minä, joskaan niitä ei oikein voi jämäruuiksi laskea sillä syön aterialta jääneet pitkin iltaa ja yötä :D
  Sulla sentään on kaksi nuorta ihmistä taloudessa ja se on hieno homma etteivät he ole ronkeleita vaan teillä tuo ruokapuoli hoituu hienosti!

  Nyt kun tässä itsekin on joutunut sairauden takia elämään käytännöllisesti katsoen ilman rahaa, niin se kostautuu aina s-päivärahan maksupäivänä; sitä "palkitsee" itseään kaikilla ylimääräisillä herkuilla ja se on kallista touhua, koska silläkin rahamäärällä eläisi monta "normaalipäivää".

  Jaksamista rakkaani <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaksamista sinnekin!

   Ja kuule, minusta siitä palkitsemisesta ei pidä kantaa liikaa huonoa omaatuntoa. Ei köyhäkään aina jaksa köyhäillä. Paremmin jaksaa sitten taas kun on vähän saanut sitä pientä luksusta.

   Meillä on tänään jämäruokapäivä kun esikoinen jää koulunjälkeen Nuorisovaltuuston kanssa valmistelemaan itsenäisyyspäivän juhlaa. Lämmitän sitten illalla sille toissapäiväisen ruoan. Kuopus syö eilistä ja itselleni väkerrän salaatin...

   Poista
 8. Tuo Karkkilan juttu on hieno uutinen. Uutiskommentoijien mielestä näemmä ei, mutta ei yllätä.
  Mä oon pitänyt tämän vuoden kirjaa ruokamenoistamme. Aika pienellä pärjää, vaikka syödään paljon koko posse. Nyt vielä vähemmällä, kun vihreitä, vihanneksia ja juureksia ei tarvitse ostaa kaupasta kun tuli hyvä sato ja köökkigaardeni suoltaa hedelmiään.

  Käytätkö GoGreenin tuotteita? Ne on suht edullisia ja tykkään itse kuin hullu siitä puurostaan. Tosi kattava valikoima linssejä, papuja ja muita proteepitoisia.

  Onko sun pojat kasvissyöjiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. GoGreenin tuotteet on tuttuja, niitä saa jopa täältä maalta!

   Wow, mä nostan hattua sun viljelmille, me jo syötiin loppukesästä meidän "valtaisa" perunasato. Ja mansikat, muuta ei tainnut rivarin pihasta tänä vuonna tullakaan.

   Me ollaan lakto-ovo-vegejä koko poppoo - näin ollen ei tarvi niin hirveästi laskea että kaikki mahdolliset ravitsemukselliset tarpeet täyttyy- Tosin kuopus on ruvennut koulussa maistelemaan lihaa. Kaikin mokomin, mutta kotona siitä on turha haaveilla ;-)

   Luin tuota Karkkila-uutisen kommentointia ja vähän kyllä kirjastoihmisenä pöyristyin. Että negatiivinen uutinen oli tuo sittenkin, joidenkin mielestä. ÄH!

   Poista
  2. Piti luntata mitä laktot ja ovot meinaa :D Mäkin, koko ikäni ja nytsillään perheen myötä myös pikut, rouva vetää välillä fisua mutta harvoin hänkään, on vissiin huomannut että minun tekemät eväät on hyviä. Mulla tai meillä on tuon lihahomman kanssa siten, että tenavat "saa syödä" lihaa(mieluusti ei) jos siltä tuntuu mutta ei ole tuntunut, kun vaimo joskus tarjonnut niin mitä sitten suotta. Tuohon liittyen on pari ikävää episodiakin ollut(lihaa piilotettu kylässä lapsen ruokaan, tenava ei syönyt, mutta kuitenkin lusikkaa hieman tuupittu suuhun, isosylkenä pihalle :/). Saa sitten vetää isompana potkaa jos sellaista haluaa. Luomua täälläkin ja mahdollisimman puhdasta sapuskaa noin ylipäätään. No mut ei pitänyt ruokaesitelmää pitää. :-]

   Poista
  3. Ruokaesitelmät kelpaa mulle ,-) ja huomaan, että unohdin sen pescon... Eli meillä syödään nykyään myös kalaa. Kun esikoinen oli pieni, oltiin rajoittuneempia. Silloin piti kyllä olla aika tarkkana kun ei edes juonut lehmänmaitoa. Mutta hyvä tuosta on tullut. Kuopuksen isän myötä tuli sitten kala mukaan ja helpottaahan se. Ei tarvi niin paljoa pelata palkokasvien kans.

   Meilläkin lapset saa itse valita mutta eipä nuo ole tätä ennen paljon lihaa maistelleet. Esikoisella on tullut jo eettisetkin pohdinnot mukaan, joten tuskin ihan heti aloittaa lihansyöntiä hän. Kuopus on toista maata kuten kerroin ja ihan hyvä niin. On ollut vähän ongelmia hemoglobiinin kanssa.

   Hauskaa kuulla muistakin kasvissyöjälapsiperheistä, niitä kun ei liiemmin täällä maalla ole. Aiemmassa elämässä enemmänkin. Sulla lienee sun hippivanhempien peruja!?!

   Poista
  4. Joo, just siksi. Olisin lasna lihaa saanut jos olisin halunnut ja vanhemmat piti tarkkaan huolta että me lapset saadaan kaikki ravintoaineet yms mutta syököön lihaa toiset. En itse pitänyt lihattomuuttamme erikoisena, vaikka jälkikäteen muistelen että olihan se välillä toisten mielestä pienessä maalaispitäjässä varsinkin.
   Olen funtsinut lasteni ruokkimisen senkin perusteella, että jos heistä tulee joskus vähääkään kuin minä, olisivat luultavasti vihaisia jos oltaisi tuputettu lihaa heille. Kananmuna-maitotuotteilla pystyy koostamaan sapuskat tosi hyvin, ymmärrykseni ei täysin riitä vegaaneja kohtaan jos lapsiltaan eläinperäiset tuotteet siltäkin osin "riistetään", mietityttää että saavathan varmasti kaikkea kun monet vegaanit on riukuja ja lasten ei tarttis olla nälkäkurkia. Mutta varmasti hyviä sellaisestakin tulee, jos tosiaan on tietotaito koostamaan sapuskat oikein ja monipuolisesti. Meitä aluksi neuvolassa hieman vainottiin sen ruokapolitiikan suhteen, mutta kun toimitin listan eväistä mitä meillä syödään niin tajusi siellä ettei mitään pöljiä olla.

   Poista
  5. Mä en koskaan neuvolassa kertonut. Kehuivat vaan, miten hienosti pojat kasvaa ja mä myhäilin partaani. Hammaslääkärissä meinasin narahtaa kerran soijamaidon ja fluorittoman hammastahnan kanssa mutta osasin viime hetkellä pitää turpani tukossa. (Esikoinen, 15 v, edelleen reikiä nolla, toisin kuin luokkakavereillaa.)

   Luulen, että tiesin mitä tein ja luulen edelleen ;-)

   Poista
 9. Joo... mullakin jäi peräti satanen joulunvalmisteluun siitä suurensuuresta veronpalautuksesta, joka oli kuitenkin toista tonnia... mutta hyvä, että tuli. Olisin paljon miinuksella ilman.

  Teillä syödään paljon terveellisemmin kuin meillä... onneksi lapsilla on kouluruoka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon kuule kouluruoasta tosi tyytyväinen kans. Terveellisyydestä en tiedä mutta hengissä pysyvät. Eineksiä käytän kun en jaksa, kastikkeita en tee koska eivät syö. Teen sellaista mitä syövät ja sitten tuoretta päälle.

   Mun teki kauheasti olla maksamatta kahta erää silmälaseista, maksaa vaan yksi ja hupuloid loput, mutta sain pidettyä järjen päässä. Kertautuu sitten vuodenvaihteen jälkeen kun ei ole näitä isoja maksuja. Pärjätään pienelläkin palkallani sitten - luulen ja toivon!

   Poista
 10. Meillä tehdään paljon ruokaa viikonloppuisin, jotta riittää viikolle perheelle kotona ja mulle evääksi. Mä olen huomannut, että kun tekee alusta lähtien ruoan itse niin se tulee halvemmaksi kuin edes puolivalmisteet.

  Karkkilassa tehtiin mun mielestä kovin kirjastolainen päätös. On toki hienoa tukea kolleegaa, mutta mä pelkään tuon vaikuttavan muihin kuntiin ja myös alan työllistymiseen jne. Kirjastot/laiset tekee usein isoja päätöksiä ihan tunnepohjalta ajattelematta kovinkaan kauaskantoisesti, ehkä jokin naisellinen piirre. Mä en tykkää, pelkään seurauksia koko alalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä turvaudun joskus niihin eineksiin - kun ovat niin käteviä napata työpäivän jälkeen pakkasesta...

   Mä en osannut ajatella tuota Karkkilajuttua pelkkänä kirjastolaisten ratkaisuna, solidaarisuutena pelkästään. Asioilla on toki aina kaksi puolta, niin kuin vapaaehtoisvoimin kirjaston aukipitämisellä - mistä nyt Keski-Suomessa paljon kohutaan.

   Poista
  2. Minun mielestäni se on vaarallinen ennakkotapaus. Toivon olevani väärässä ja tulevaisuuden osoittavan, etteivät päättäjät käytä tätä hyväkseen.

   Poista
 11. Tuo jämä makaroonilaatikko kuullostaa kyllä niin hyvältä, että kokeillaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MÄ heitän sinne kaikki jämäjuustot mitä kaapista löytyy: tuorejuusto, tavisjuusto jen. Eikä kananmunaa - mä en tykkää sen mausta makaronin kanssa, mutta makunsa tietty kullakin. Niin, ja jos löytyy loraus kermaa ja ripaus pestoa, aina vaan paranee..

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana