Sivut


keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Kuuhullu vai muuten vaan pönttö?

Kuuhulluusko se vaivaa vai mikä, mutta minä, joka oikeasti olen supernukkuja, olen herännyt kahtena yönä peräkkäin kolmen maissa pyöriäkseni virkeänä sängyssä. Yleensä tartun silloin kirjaan ja odottelen unta taas tulevaksi. Sain Taivaslaulun loppuun ja pidin siitä viime metreille saakka. Suosittelen, sitten kun varausjonot helpottavat. Seuraavaksi tartuin Herman Kochin Lääkäriin. Edellisen, Illallisen luin vasta kuin dekkarin ikään ja samanlainen, äärimmäisen koukuttava oli tämä. Eettistä pohdintaa, psykologista jännitystä, kammottavia ihmisiä. Hyvä kirja! Se pitikin sitten viime yönä lukea loppuun asti ja vähän väsytti varttia vaille kuusi kun painoin kannet kiinni. Mietin hetken, kannattaako enää edes silmiä ummistaa, mutta otin puolen tunnin torkut.

Samanlaista maanista lukemista en muista aikoihin harrastaneeni. Edellinen kerta on varmaan vuosien vuosien takaa, kun piti herätä keskellä yötä lukemaan Paul Austerin vaimon Siri Hustvedtin Kaikki mitä rakastin -kirjaa. Suosittelen sitäkin kenelle vielä ei ole tuttu. Ja Austereita, tietty, myös. Nämä ovat kaikki vähän vanhempaa tuotantoa, mutta paljon uusiakin kiinnostavia kirjoja on tulollaan. Nyt on juuri se aika vuodesta, kun kustantajat julkaisevat ensi kevään uutuuskirjansa. Siis listan muodossa. On ollut mielenkiintoisia päiviä töissä, kun on pitänyt tärvätä räävittömästi ensi vuoden rahoja etukäteen. Mukava kirjavuosi taas luvassa.




Koska täällä ei tapahdu mitään (muuta) niin saatte kuvan ja raportin tämänvuotisesta piparkakkutalostamme. Tai se on oikeastaan pönttö. Tarkemmin sanottuna linnunpönttö. Ankan pönttö. Ystävällä oli ankkamuotti ja se kelpasi meille. Pöntön idea varastettu internetin ihmemaasta ja toteutus esikoisen ja minun yhdessä. Onneksi näitä kötöstyksiä ei tule tehtyä kuin kerran vuodessa. Sekin meinaa olla meidän taidoille ihan liikaa. Lauantaina vielä puhuin myyjäisissä, että näitähän voisi tehdä ensi vuonna Luonto Ry:n pöytään myyntiin, vaan vähänpä tiesin. En tee. En enää ikinä ...kele! TitiV*TUNtyy, sanon ma.

24 kommenttia:

  1. Onko teilläkin maa vihreä , meillä on . Ei yhtään lunta. Kiva idea se pönttö, ja kaunis onkin .tulisiko jo lunta . Kiva kun pystyt lukemaan, minulla on huonot silmälasit ja luen suurennuslasin avulla joka ei ole helppo työ.. Lähetän sinulle hyvän mielen ja hali tämä työpäiväksi ..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teidätkö, Nata, meillä on täällä lunta ja hyvällä onnella pysyy myös joulun yli. Olisi kyllä ihanaa!

      Tuosta pöntöstä tuli hassu ;-)

      Poista
  2. No tulikin heti mieleen, että miten kummassa ootte saaneet piparkakun lieriöksi... lämpimänä vääntämällä? Se on tosi hieno, ja jääpuikot kruunaa kaiken :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me paistettiin kahdessa osassa lasipurkkien päällä - ja jätettiin sitten yksi tuonne sisällekin niin pysyy varmemmin pystyssä. Jääpuikot on esikoisen keksintö ja käsialaa, se aina jaksaa värkätä!

      Poista
  3. Linnunpönttö on hieno. Näin jossain joululehdessä viime vuonna tuollaisen ohjeen ja kuvan. Haaveilin sen teosta, mutta haaveeksi se sitten myös jäi. Nuo jääpuikot todellakin kruunaavat koko komeuden. Upea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Esikoinen teki jääpuikkoja varten erikseen suht jäykän tahnan ja koristeli. Idea oli sne ja toteutus myös. Ihan lähempää tarkastelua tai kuvaamista se ei kestä, mutta kynttilänvalossa ja tietystä suunnasta katsottuna ihan hieno ;-)

      Poista
  4. Kiitos kirjavinkeistä, kuulostivat mielenkiintoisilta, joten nappaan muistiin! Ja pönttö on kyllä söpö!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitapa kirjat muistiin ja katsotaan tykkäätkö sinä! Pönttö ei kestä lähempää tarkastelua, mutta vältää meille. Ja pääasia on, että tekeminen on kivaa. Tänään värkätään kuopuksen kanssa kuusia...

      Poista
  5. Ihastuttava! Mä äen niin sieluni silmillä esikoisen vääntämässä ja nostan hattua! Upeaa, että jaksaa ja haluaa värkätä kaikkea uutta ja erilaista! Täällä myös äiti, jonka poju oli aina kiinnostunut kaikesta keittiöväkästämisestä. Nykyään kokki ja ammatissa. *röyhistelee ylpeänä*
    Mulla onkin varmaan alkuvuonna Paaaljon aikaa lukea. Tuostapa saan monta hyvää vinkkiä.
    Mukavaa päivää sinne!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sä näet ihan oikein, esikoinen tykkää kaikesta väsäämisestä. Mäkin olen ylpeä äiti - ollaan häpeilemättä molemmat!

      Kiva jos joku noista vinkeistä nappaa, mä jäin ainakin pahasti koukkuun.

      Mukavia päiviä sinnekin!

      Poista
  6. Minä ihastuin ikihyväkseni tuohon linnunpönttöpiparitaloon!
    Se on tämän vuoden suosikki kaikkien piparitalojen joukossa.

    Kiitos kun jaoit kuvan ankanpönttötalosta kanssamme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, Sallamari, kiitos! Se ei kestä lähempää tarkastelua, mutta tälle vuodenajalle ominaisessa armeliaassa kynttilänvalossa sitä kyllä voi ihailla!

      Poista
  7. Komppaan edellisiä koska pönttö on ihan paras ja missä mukamas sanotaan että piparkakkutalojen pitää olla niitä perinteisen mallisia?
    Tuo on oikeasti hieno ja mieti kun tuon aukon laittaisi ihan tuonne alas, niin pöntön voisi laittaa täyteen karkkeja jotka valuisivat reiästä sitä mukaan kun niitä syö.
    Oi sentään, täytyisiköhän koittaa..;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oooo, mikä idea! Pepposen ruokinta-automaatti olisi se nimeltään ;-) Mutta en kyllä tee enää toista, oli nimittäin sen verran - grrr - työläs tehtävä. Onneksi joulu ja piparitalot on kerran vuodessa vaan!

      Poista
  8. Ihana tuo teidän linnunpönttö! Meillä ei rakennella minkäänlaista pipariasumusta....toivottavasti yöheräilysi eivät ole merkki masennuksesta. Silloinhan heräilee yöllä virkeänä ja kun pitäisi oikeasti herätä, alkaa nukuttaa. Oikein mukavaa joulunaikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime yön nukuin kuin tukki, joten ei enää syytä huoleen! Kaikki hyvin täällä, älä huoli.
      Ja kaunis kiitos kehuista... tuo pömpeli on kuvattu juuri sellaisesta kulmasta että sitä voi jopa erehtyä pitämään edustavana ;-)

      Mukavaa joulunaikaa sinnekin!

      Poista
  9. Yöheräilyä täälläkin, vaikka nukun muutenkin huonosti: laitan tämän kyllä kuun syyksi ;) Pönttö on kerrassaan pönttö - niin, että vain pöntömpi ei sitä tajua! :D *hiano siis*
    Uih, juuri olen selannut kevätlistoja ja loistokkaita(kin) uutuuksia on tulossa. Itseasiassa yksi ennakkokappale jo tipahti luukusta tänään :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin odotan kieli pitkällä niitä tilaamiani uutuuksia, mutta osa ilmestyy vasta pitkällä keväällä. No, riittääpä lukemista, kun tulevat tipoittain eivätkä kaikki joulumarkkinoille niin kuin ennen.

      Pönttö kiittää ja pokkaa ;-)

      Poista
  10. On kyllä erikoisin ja hauskin piparkakkutalo mitä tänä vuonna olen nähnyt.:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos, Rantis ;-)

      Kävitkö kurkkimassa viime vuoden iglun?
      ( http://marjaananmaja.blogspot.fi/2012/12/innostuin-iglusta.html )

      Poista
  11. Hieno piparkakkupönttö! :)

    Mä tein banoffeeta ja olen sen kohta syönytkin. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Oi, meidän banoffee teki kans kauppansa kun vein sen töihin ja esikoinen sitten vielä läksypajaan. Mulle kelpasi taas palanen ;-)

      Poista
  12. Tuo on niin hieno! Miten sait kaarevaksi levyn?
    Mä laitoin pullon päälle uunista otettu, siinä jäähtyi ja kovettui asemiinsa. En tiiä sanottiinko ohjeessakin näin. Viime vuonna tein tai vaimo teki särmikään pöntön ilman pyöreysmuotoja, hieno siitäkin tuli. Tosin minun tänä vuonna tekemä on paljon hienompi. :-]

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me koitettiin molemmilla tavoilla - kuuma paistettu levy lasipurkin päälle mutta siihen tuli halkeamia, ja sitten alkuperäinen suunnitelma onnistui: levy leivinpaperin päälle ja uuniin lasipurkin kanssa!

      Ja kiitos... Mä haluun nähdä teidän pöntön kans!

      Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana