Sivut

maanantai 18. tammikuuta 2016

Suomi panee parastaan

No nyt on tarjoiltu eksotiikkaa oikein roppakaupalla. Tyttö, joka meille lauantai-iltana tuli, kertoi, että heillä oli +10 astetta kotosalla kun lähtivät. No, meillä oli se vaatimattomat -25. Ei kuulemma ole koskaan ennen nähnyt näin paljoa lunta eikä ollut näin kylmässä. Mutta melkoinen sissi hän oli, koska halusi heti aamusta lähteä katsomaan jäätynyttä järveä. Tiesi, että Suomi on tuhansien järvien maa. Oli kuulemma ollut aivan haltioissaan ja kävelivät jäällä ihailtavan pitkän matkan ottaen keliolosuhteeet huomioon. Lähetti kuvan kateelliselle siskolleen, joka oli vastannut, että "Upea, mutta missä se järvi on?!" Niin, siellä allahan se oli, piilossa. 


Täytynee taas tehdä näitä,
tämä on viime vuotinen.


Sitten lähdimme isommalla porukalla kodalle, joka onneksi oli sellainen seinällinen ja umpinainen. Lämpesi nopeasti siedettäviin lukemiin. Grillattavaa oli monenlaista ja riittävästi, myös kasvissyöjille. Ainoa hrrr huono puoli reissussa oli ulkovessa... Voinette kuvitella käynnin henkselilliset housut jalassa - oli pakko riisua takki ja paljon muutakin. Pylly melkein paleltui. Illaksi nuoret lähtivät vielä yhden paikallisen mökillä käymään, olemaan porukassa ja tutustumaan toisiinsa. Tänään alkaa koulu ja virallinen ohjelma.

Ihania nuoria olivat kaikki jotka tapasin. Puhuivat todella hyvää englantia, olivat reippaita ja kohteliaita. Meillä asuva tyttö puhuu paljon paremmin kuin minä. Selvitti mm. oman maansa koulutusjärjestelmää pitkään ja hartaasti ja se kuulosti kyllä aataminaikuiselta meidän omaamme verrattuna. Oli aivan ihmeissään kun kerroimme ja vertailimme juttuja. Sitä ei vaan itse enää näe, kun pitää itsestäänselvänä vaikkapa sitä, että kouluruoka on ilmainen ja kirjat myös, aina lukioon saakka. Ja opettajat avuliaita, eivät nöyryytä (suurin osa) ja antavat tukiopetusta. Toisaalla se on maksullista ja siihen on varaa vain rikkailla. 

Nyt kohti uusia seikkailuja. Olen varma, että tästä tulee todella mukava ja mielenkiintoinen viikko!

14 kommenttia:

 1. Jep. Kyllä nämä pakkaset lisäävät eksotiikkaa ja tuo oli hyvä huomio että asioita tulee pidettyä itsestään selvinä asioina. Useimmat suomalaiset - minä mukaan lukien - ovatkin tämän takia tyyppejä jotka valittavat milloin mistäkin asiasta tajuamatta sitä mitä meillä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No esikoinen nappasi heti kiinni ajatuksesta ja totesi, ettei enää taida ihan turhasta valittaa, mitä kouluun tulee. Menevät toukokuussa vastavierailulle, joten jos meinaa unohtua, tulee muistutus sitten ihan konkreettisessa muodossa, koska pääsevät mukaan tunneille siellä. Ihan niin kuin nämä nyt täällä. Lähtivät tuossa vast ikään liki kolmenkymmenen asteen pakkaseen ;-)

   Poista
  2. Esikoisen vastaus ei yllättänyt sikäli että kaveri on todella fiksu ja ajattelee asioita vähän isommasti kuin monet ikäisensä mutta mä olen taas unohtanut sen että oliko tämä viisiitti viikon vai minkä mittainen?

   Respektit pakkaseen lähtemisestä koska jouduin aamusta lähtemään asioille ja vaikka tällä ei ollut "kuin" -26,7 astetta, niin se tuntui suorastaan helvetilliseltä ja Syyrialainen oli kuin yhdestä puusta veistetty :D

   Poista
  3. Ne on viikon, eli tulivat lauantaina ja lähtevät lauantaina.

   Mutta mieti, nuo nuoret ihan oikeasti suunnittelivat avantoon menemistä?!? No toisaalta vesi tuntuu näissä lukemissa varmaan suorastaan lämpimältä. Eivät ole vielä tulleet joten en ole ihan tilanteen tasalla että miten kävi, mutta kuulette kyllä!

   Poista
 2. Heh, tutulla oli se ranskalainen au pair, joka ihmetteli mm. sitä, miksi Suomen kouluissa opetetaan kotitaloutta. Tuttu koitti saada sen tekemään ruokaa, kun itse oli töissä, niin se oli valmiiksi kuoritut, vedessä kattilassa keittämistä odottaneet perunat laittanu UUNIIN kattiloineen, ja jotain broilerin siipipaloja paistanut uunissa neljä tuntia... sitten vielä viitsii ihmetellä, miksi ruuanlaittoa muka oikein koulussa pitäs opiskella. Toisaalta tuttavan hieman puutteellinen englannintaitokin saattoi olla osittain väärinkäsitysten syynä.

  Se jäätyneen järven päällä kävely on varmaan elämys etelänmaalaisille :) voi vähän pelottavaakin olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ainakin autolla jäällä ajelu oli pelottanut poikia ;-)

   Au pairilla ei nyt ihan ollut homma hallussa... meidän nuoret ilmoittautuivat kokkauspajaan kun tykkäävät molemmat ruoanlaitosta. Jos eivät siellä tee karjalanpiirakoita niin sitten tehdään joku ilta meillä täällä. Kaikki suomikliseet käyttöön vaan!

   Poista
 3. Olethan sen sanonutkin, mutta tää muisti tää muisti.... niin mistä kaukaa tää tyttö olikaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on Etelä-Euroopasta, sen tarkemmin en ole halunnut täällä kertoa ;-) JOten tällä kertaa sun muistissa ei ollut mitään vikaa!

   Poista
 4. Varmasti mukava vieras ja vierailu sekä teille että tytölle :)

  VastaaPoista
 5. Kirjat on ilmaisia sinne lukioon saakka ja sitten niistä maksaa omaisuuden ja ajattelee saavansa omaisuuden takaisin kun muksu saa lakkinsa. Sitten sitä huomaa, että opetussuunnitelma muuttuu ja ne kirjat on sitten kiertoon kelpaamattomat. Olen niiiiin kiukkuinen :D Ensi syksynä lukiolaiset ei voi hankkia käytettyjä kirjoja kun niitä ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinhän se vissiin on, vaikka mä olen ymmärtänyt, että ne uuden opsit otetaan käyttöön syksyllä niille jotka aloittavat lukion ja nämä vanhat jatkavat sillä millä ovat aloittaneetkin.

   http://www.oph.fi/saadokset_ja_ohjeet/opetussuunnitelmien_ja_tutkintojen_perusteet/lukiokoulutus
   Suora lainaus sieltä: "Lukion opetussuunnitelman perusteiden 2015 mukaan laadittu opetussuunnitelma otetaan käyttöön lukion aloittavilla opiskelijoilla 1.8.2016 lukien, ja käyttöönotto etenee vuosiluokka kerrallaan."

   Varma kuitenkaan en ole!

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana