Sivut

keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Työn iloa

Eilen vietettiin ILO:n koordinoimaa kansainvälistä Kunnon työn päivää. Kunnon työn päivänä juhlitaan sitä, mikä on kunnossa unohtamatta kuitenkaan myöskään sitä, että korjattavaakin vielä löytyy. Tietysti etenkin kansainvälisesti katsoen, mutta myös ihan täällä kotimaassa. "Kunnon työhön kuuluu riittävä palkka, kehon ja mielen hyvinvointi, tauot ja työkaverit." Tuohon ensimmäiseen minä en esimiehenäkään voi ikävä kyllä liiemmin vaikuttaa, mutta loppuihin voin omalta osaltani olla kantamassa korteni kekoon. Ihan konkreettisestikin. Käväisin kaupassa hakemassa meille kunnon kattauksen vitamiineja ja lisäksi nenäliinoja, joita tähän aikaan vuodesta tuntuu kuluvan, ja hammastikkuja joita puuttui muuten vaan. Niin, ja ihan vähän keksejä...tietty!


Vähän ironisesti Kansainvälisen työjärjestö ILO:n mukaan "jokaisella on oikeus ihmisarvoiseen työhön, joka takaa toimeentulon, jättää aikaa työn ulkopuoliseen elämään eikä uhkaa terveyttä". Kyllä kyllä, maailmalla on oikeasti vaarallisia työoloja ja -paikkoja, mutta silti tulee välillä illalla lämpöpeiton alla kahdet villasukat jalassa värjötellessä mieleen, että tämä oikeus ei ole aina toteudu Suomessakaan. Joskus tulee mietittyä työturvallisuuslakiakin, mutta eipä siitä sen enempää, kunhan itselle muistiin. Nyt on siis taas vaikeampi kausi töissä. Lämpö nousee työpäivän aikana, ääreisverenkierto lakkaa toimimasta kunnolla, pää on aivan puuroa ja kuuden tunnin työpäivästä toipumiseen menee aika lailla koko ilta. Onneksi on lomaa tulossa heti huomisen jälkeen. Ja onneksi on muuten asiat kunnossa työpaikalla - mukava  työ, ihanat kollegat, enimmäkseen oikein mainiot asiakkaat - koska muuten tätä ei kyllä jaksaisi se kuuluisa Erkkikään. 

(Lainaukset Akavan sivuilta, klik)

***

Ahdistaa, jos ette jo arvanneet...

8 kommenttia:

 1. Ai jaa, oliko semmonenki päivä. Sivusin omassa blogissani jollain lailla asiaa, vaikken tiennykään...
  ILO:n on helppo kertoa oikeudet, kun sen ei tartte tehdä mitään niiden toteutumisen eteen. Saahan sitä sanoa, että jokaisella on oikeus ihmisarvoiseen työhön, kun niitä ihmisarvottomiakaan töitä ei kaikille ole. Vähän niinkuin sanois vaikka että jokaisella on oikeus reiluun ja uskolliseen aviopuolisoon, jonka kanssa voi jakaa elämän ilot ja surut sekä vastuun mahdollisista jälkeläisistä. Joihin tietysti voidaan kertoa myös olevan oikeus; sopivaan määrään tasapainoisia ja hyvinkäyttäytyviä lapsia.

  Mua ahistaa lasten tulevaisuus tässä paskassa maailmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon taas naiivi ja optimisti kun väitän, että ILO on kyllä pitkän olemassaolonsa aina tehnyt jotain ja saanut aikaankin. Tottahan se kuitenkin on, että tuollainen kattojärjestö pitkälti antaa julkilausumia ja solmii sopimuksia jne ja ne toimet tehdään paikallis- ja ihan työpaikkatasolla. Tai pitäisi tehdä. Me molemmat tiedetään, että näin tapahtuu parhaassa mahdollisessa maailmassa, ei aina tosielämässä.

   Mä olen sitä mieltä myös, että jokaisella on oikeus reiluun ja uskolliseen aviopuolisoon, sitten jos sellaista ei löydy, on oikeus olla yksin ;-)

   Poista
 2. En ihmettele, että ahdistaa jos olo fyysisesti päivän aikana menee noin huonoksi. Onneksi sinulla on lomaa tulossa.
  Meillä on kyllä töissä kaikki muu järjestyksessä, paitsi ettei palkkaansa taida kukaan olla tyytyväinen (koskaan). Työajat ja lomat on hyvät ja työkaverit ihania. Näillä jaksaa! Vaikka eilen kävin lääkärillä kun toisella puolella poskiontelossa on tulehdus ja selkeästi on joku flunssa iskemässä. Paikkoja särkee ja hikoiluttaa ja viluttaa yhtä aikaa eikä jaksa liikkua juuri mihinkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tauti helpottaa!

   Mullakin on muuten ihan ihanasti asiat töissä, vain tämä altistus ja toisinaan pahenevat oireet. Rakastan työtäni, ilmapiiri on mainio ja asiakaspalvelu on tämän työn suola. Onneksi ehdin sitäkin tehdä, vaikka vähemmän nyt lyhennetyllä työajalla. Siksi onkin luksusta, kun tänään olen yksin töissä ja huomennakin iltavuorossa - tulee rutkasti tiskityöksentelyä ja varmasti mukavia kohtaamisia ja keskusteluja ihmisten kanssa jos vanhat merkit paikkansa pitää!

   Poista
 3. Meikäläisen kohdalla ei toteudu mikää noista neljästä kohdasta mutta en silti valita koska mulla on kuitenkin se oma vapaus tehdä sitä mitä haluan ja useimmiten myös se koska mä haluan. Kaiken lisäksi mä tykkään tehdä yksistäni vaikka ekstrovertti luonne olenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on luksusta se, jos voi valita itselleen sopivan työmuodon!!!

   Poista
 4. Ihana työpaikan väri-ilahduttaja!
  *halii ja puskee samalla ahdistusta hus hemmettiin!*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain kiitokset molemmilta kollegoilta - lämmitti!

   Kyllä tää ahdistus taas hetkeksi helpottaa kun loma alkaa. Mukavaa viikonvaihdetta sinnekin

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana