Sivut

tiistai 7. lokakuuta 2014

Neukkukuutiot maan tasalle?

Pari mielenkiintoista keskustelun avausta on näkynyt lehdissä tässä ihan viime aikoina. Kannattaako 60-70 -lukujen elementtitaloja korjata vai pitäisikö ne purkaa (klik). Toinen sykähdyttävä kysymys oli, onko järkeä maksaa 5000€:n neliöhintaa tuon aikakauden asunnoista pääkaupunkiseudulla (klik). Artikkelissa näille oli annettu osuva nimi neukkukuutio. Minä en tekisi kumpaakaan, mutta omapa on jokaisen asia. Kunnassamme on tehdy ainakin yhden 60-luvulla rakennetun talon suhteen purkupäätös. Sädesienen korjauskelvottomaksi jäytämä talo on juuri nyt työn alla ja aika hurja on näky. Sen, tuleeko tilalle puukerrostalo, kuten jossain vaiheessa suunnitelmissa oli, näyttää aika. Varaan siitä heti itselleni kaksion, jos näin käy.
Kuva otettu 3.10.


Minulla on sellainen olo, että kaikki talot saisi räjäyttää. On kauheat homeoireet ja niin tuntuu olevan esikoisellakin. Liekö sittenkin jotain ulkoilmassa, kun näin yllättäen iski. Tiedotteen mukaan ei pitäisi kovin pahana luonnonhomeiden enää olla. Ilta meni lämpöpeiton alla ja ahdistuessa. Blääh.


***

Ajoimme tuon työmaan ohi jälleen eilen, ja kuopus väänsi puujalkavitsiä Asiattomilta pääsy kielletty -kyltistä. 

"Mä voin mennä tonne, koska mulla on asiaa. Voisin kysyä työmiehiltä sujuuko purkaminen hyvin."


Ka-buum.
Ei mulla muuta.

10 kommenttia:

 1. Täälläkin on ollut monta taloa purkutuomion saaneina, kummasti niihin tyhjiin taloihin on ilmestynyt verhoja ikkunoihin. Yksikin talo tyhjennettiin, lyötiin luukut ikkunoihin ja oli varmasti kylmilläänkin, nyt on joitakin asukkaita. Ilmeisesti talo on vaihtanut omistajaa! Tuskinpa siinä on yhtään tervettä huoneistoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku ostanu ihan nimellisellä summalla purkutalon ja pistää rahoiksi vuokraamalla sen...?

   Poista
  2. Maarit: Meillä on muutama sellainen mielenkiintoinen tapaus, että virasto tai joku muu julkinen kiinteistö todetaan ensin käyttökelvottomaksi, ja sitten sen kuitenkin ostaa joku ja remontoi asunnoiksi. Eipä siinä, voihan se onnistua, mutta melkoisen remontin oikeasti saa tehdä, että sädesienen saastuttamasta talosta saa terveellisesti asuttavan.

   Poista
  3. Sanna: Just tuota tehdään, ainakin täällä...

   Poista
 2. Mitä tapahtuu niille ihmisille, jotka omistaa osakkeen siitä talosta, joka päätetään purkaa? Tai siis niiden ihmisten rahoille?
  Joskus mun vakimatkan varrella (en muista mistä mihin) oli pienen kerrostalon luuranko keskellä ei mitään ja se näytti jotenkin niin sanomattoman surulliselta. Joskus sielläkin on ollu elämää, lapset leikkineet pihalla ja talossa asunut monta perhettä, ja nyt se tyhjyys. Sama tunne tulee katsoessa hylätyn maalaistalon pihapiiriä. On navetat, tallit, saunat ja ehkä joku ruostunut haravakonekin, mutta ei ihmisiä. Surullista ja aavemaista.

  Kurja kyllä, kun ei tuohon teidän oloon ole edes mitään lääkettä, millä sitä helpottais! Lähetän lämpimiä ajatuksia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos lämpimistä ajatuksista, täällä sinnitellään...

   Tuo meidän purkutalo oli vuokratalo, joten siinä oli "helpompi" tehdä se päätös, että tyhjennetään ja puretaan. En tiedä jos terveystarkastaja laittaisi jonkun "omistusasuntotalon" käyttökieltoon, että miten tehtäisiin!

   Poista
 3. Pääkaupunkiseudun hlvtillisen asuntopulan (ja varmaan muidenkin kaupunkien vähänkin edullisempien asuntojen puuttuessa) purkaminen on kohtuutonta, mikäli mitään todellisia rakenne- tms. ongelmia ei ole. Jos paikalle halutaan vain edustavampi (= kalliimpi) talo, tuo on järjetöntä!
  Puolustan vuokra-asumista viimeiseen asti ja olettaisin, että ne voidaan toteuttaa samoilla kustannuksilla (paitsi sisätilat). Mmm, oliko tässä kommentissa järkeä? Ei. Sorry.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo purettava talo oli tosiaan niin pahassa kunnossa että muita vaihtoehtoja ei ollut. Jos terveystarkastaja laittaa käyttökieltoon niin silloin ei varmaan voi mitään muuta kuin tyhjentää. Tuossa tapauksessa kunta laski, että purkaminen ja uuden rakentaminen tulee melkein halvemmaksi (ja paljon järkevämmäksi) kuin korjaaminen sillä riskillä, että kelpoa ei olisi tullut. Vuokratalo siis oli tuokin...

   En usko, että puretaan purkamisen ilosta tai siksi, että saataisiiin ulkoisesti edustavampaa. 60-70 -luvun nopeasti ja halvalla rakennetut elementtitalot vaan tulevat jossain vaiheessa tiensä päähän - tai sitten vaatisivat todella suuria remontteja.

   Eipä vastauksessakaan ollut sitä kuuluisaa punaista lankaa, joten tasoissa ollaan ;-)

   Poista
 4. Viikkiin on rakennettu kauniita puukerrostaloja. Näin jossain muuallakin, mutta en muista mihnä, eiku muistanpa, Ylöjärvellä tampereen kainalossa. Hienoa kun rakennusturvamääräykset muuttuivat sen kohdalta notta mahdollistui se. Mut tietty puukerrostalokaan ei takaa homeettomuutta, yhtä lailla niihin tungetaan höyrynsulkumuovia ja väärin tehtynä on taas yksi pommi. Yksi varma tulevaisuuden homepommi on järjettömät nollaenergiarakennukset ja muutoinkin kiristyneet energiamääräykset tuo eteen kurjia ongelmia. Vielä ei ole ehtinyt muhimaan, mutta pian alkaa ropisemaan niitäkin. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut! Itse asiassa olen melkolailla skeptinen, että ylipäätään löytäisin jotain minulle edes etäisesti sopivaa. Jollei rakennusvaiheessa ole tehty virheitä, niin sitten oireilen uudenkarheista materiaaleista ja niiden hajuista jne... Mutta noin periaatteessa puukerrostalo kuulostaa jeessiltä. Kuin jonkun artikkelinkin aiheesta aika vasta.

   Niin, täähän se oli: http://www.hs.fi/talous/a1412316707229

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana