Sivut

keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Luomu, luomumpi, luomuin

Kuten tiedätte, meillä suositaan luomua. Syynä on paljolti altistumiseni ja se, että pienentämällä kemikaalikuormitusta parannan myös omaa oloani. Iltasanomissa oli vasta mielenkiintoinen artikkeli luomuun liitetyistä myyteistä. Osa ammuttiin alas ja osa vahvistettiin. Pitkästä aikaa kiihkoton ja asiallinen artikkeli aiheesta. Minä puolestani löysin edellisellä kaupunkikäynnilläni luomumaustesarjan johon en jostain syystä ollut aiemmin törmännyt, vaikka onkin markkinoilla jo ihan kohtuupitkään ollut. Iloinen yllätys! Täytynee ostaa jokunen noista jahka seuraavan kerran isoon kaupunkiin eksyn.


Uusin löytöni on luomupopcorninjyvät.
Se menee jo vähän hifistelyn puolelle,
koska aika harvoin niitä meillä paukutellaan...

Tuosta artikkelista intoutuneena kurkistin kaappeihimme ja olen ihan tyytyväinen kokonaissaldoon. Kuivakaapissa suurin osa tuotteista on jo luomua. Näissä hintaero tavalliseen ei ole niin kauhean merkittävä. Hedelmissä ja vihanneksissa luomu on usein niin paljon kalliimpaa että hirvittää. Lisäksi täältä maalta ei juurikaan saa vaikkapa hedelmiä luomuina. Banaani taitaa olla ainoa, appelsiinia saa toisinaan Reilun kaupan merkinnällä, mutta siinäpä se. Niinpä tämä osasto meillä syödään ihan normina, kasvissyöjäperheessä hedelmiä nimittäin kuluu. Salaatin, kurkun ja tomaatin olen opetellut ostamaan "silmät kiinni" hintalappua katsomatta, mutta tässäkin luistan välillä. Esim. pupuille ostan kyllä tavallista kotimaista kurkkua kun luomu on kaksi kertaa kalliimpaa. Pojatkin sitä sitten syövät jos oikein intoutuvat.
Jääkaapissa on tuotteita vähän sekä että. Kananmunat ostan aina luomuna, ja jos söisin kanaa, sen pitäisi ehdottomasti olla myös kotimaista. Hesarissa oli järisyttävä artikkeli tuontibroilerin antibioottipitoisuuksista. Vähän sama koskee ainakin ulkomailla tuotettua maitoa; jollei se ole luomua, antibioottijäämiä saattaa olla runsaastikin. Pojatkin ovat jo tottuneet tähän ja ottavat suht tyynesti sen kun saatan sanoa, etten osta koska siinä on niin paljon lisäaineita. Saunaherkkujen kohdalla teen poikkeuksen: asiassa ei saa minun mielestäni mennä liian pitkälle. Tuleehan niitä lisäaineita väkisinkin muualla. Ja niin kauan kun niistä ei oireita saa, on se minusta ihan ok. Kotona voidaan sitten vähän hifistelläkin.


***

Kihara. Luen kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja Kai Ekholmin esikoisdekkaria Näiden kirjojen mukaan teidät on tuomittava. Siinä ovat pääosassa etsivät Kalju ja Kihara. Kirjan kieli on mainiota, eikä se vaikuta muutenkaan ihan perinteiseltä jännäriltä. Suosittelen!

10 kommenttia:

 1. Voi täällä on monta ihanaa juttua!

  VastaaPoista
 2. Kiitos kirjavinkistä, niitä on aina hauska lukea! Meillä ei juuri katsota luomua tai ei, vaan hintalappu ratkaisee tosi pitkälti. Isossa perheessä ja pienillä palkoilla se on vähän niinkuin pakko. Mutta maito on kyllä aina suomalaista, sillä olen huomannut muiden olevan huonommin säilyviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sepä se, kuten kirjoitin, minä olen opetellut ostamaan silmät kiinni ja hintalappua katsomatta. Vertaan tätä vaikkapa vilja-allergiaan; silloinkin on pakko ostaa kalliimpi gluteeniton tuote vaikka kuinka kirpaisisi. Mulla on vararavaintoa sen verran lanteilla etten ihan heti nälkään kuole vaikka vähän vähemmän sitten vastaavasti söisin ;-)

   Poista
 3. Kuulosti sellaiselta kirjalta, että Ekholm pääsee kirjaston varauslistalleni.
  Luomuna ostan kananmunat ja nyt suoraan tilalta karitsanlihaa. Muuten en katso muuta kuin, että silloin kun hinta ei hirvitä haluan kotimaista. Talvella vihannesten suhteen on pakko katsoa hintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ekholm on kyllä viihdyttävää luettavaa!

   Tuossa yllä jo Sarillekin kirjoitin, että minä opettelen ajattelemaan tätä vähän niinkun "sairautena" tai pakkona ja sitten vaan ostan silmät kiinni sitä luomua. Ts en vilkaise tavallisen hintaa niin ei rupea hirvittämään ;-)

   Poista
 4. Se on muuten jännä juttu että ihmiset - meidän pesue mukaan lukien - eivät suosi monestikaan luomutuotteita ellei ole pakko. Mukamas liian kalliita ja kuitenkin kaupasta tulee lähes joka kerta jotain täysin turhaa ja jos näiden turhien ostosten hinnan lisäisi tarpeellisten ostosten hintoihin, veikkaanpa ettei se luomu niin kalliilta enää tuntuisikaan.

  Allekirjoittanut tunnustaa olevansa laiska, ahne ja tekopyhä sika mitä ruokaostoksiin tulee :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukin tavallaan, oikeasti! Mulle ei tulis mieleenkään opettaa muita niiden ostokäyttäytymisessä. Yhtä vähän mua tarttee sitten kritisoida mun tavoista ;-)

   Meitä mahtuu tänne maapallolle vaikka minkälaista tallaajaa. Pääasia että ite tietää mikä on itselle hyväksi!

   Poista
 5. Täytyy tunnustaa ettei luomuna tule ostettua paitsi leipomiseen sitruunat ja limet sekä jogurttia. Mutta se jogurtin ostaminen johtuu äärimmäisen herkullisesta mausta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukin tavallaan. Mulle tää on vähän sellainen terveydellinen pakko... ;-)

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana