Sivut


lauantai 26. joulukuuta 2015

Herkkua on siinä monenlaista

Me söimme jouluaterian vasta eilen. Aattonahan syömme ainoastaan riisipuuron ja sitten ahdamme loppupäivän kaksin käsin Vihreitä kuulia ja konvehteja. Joulupäivän päivällinen taas on traditio, josta olemme pitäneet kiinni jo pitkään. Silloin äiti ja hänen miehensä tulevat meille ja minä valmista heille ruoan. Se ei kylläkään ole se Aito Oikea Jouluateria, mutta sellaisen he ovat jo saaneet kotona edellispäivänä. Tähän diiliin kuuluu myös, että minä saan vastalahjaksi maistiaiset äitini herkullisista joululaatikoista. Win-win! Niinpä tiedän, mitä minä tänään syön: jouluruokaa. Perinteistä on mukava pitää kiinni!

Sen verran minäkin pidin kiinni perinteistä joulupäivän menua suunnitellessani, että halusin pöydässä olevan ainakin kalaa ja jokusen muunkin jouluisen maun. Netissä pyörimisestä on ainakin se hyöty, että törmää kaikenkarvaisiin resepteihin. Alkukeittona oli omin käsin poimituista suppilovahveroista tehty keitto, joka on luottoreseptini ihanasta kirjasta Metsän antimet. Kerman ja voin (tietysti) lisäksi keittoon tulee hiukkasen tomaattipyreetä, joka yllättäen tekee siihen ihanan tuhdin tunnun, vaikkei sitä lopputuloksesta kyllä värin tai maun perusteella ainesosaksi arvaisi. Nam! Kulibiakiin eli venäläiseen lohipiirakkaan minulla on myös vuosia vanha luottoresepti, - toisin lohen pitää olla tuoreena eikä pakasteena - muut olivatkin sitten internetin uumenista löydettyjä. 


Suosittelen lämpimästi kirjaa,
siinä on lukuisia mainioita reseptejä
ja se on muutoinkin vallan kaunis.


Kulibiak siis toimitti kalan ja lisukkeiden virkaa, mutta sen lisäksi halusin jotain muutakin jouluista., kernaasti kasvisosastoa. Kun törmäsin tähän paahdetun rosollin ohjeeseen, oli sävelet melko selvät. Lisäksi tein vielä kermaviilikastikkeen, koska se nyt vaan sopii molemmille, kalalle ja rosollille. Jälkiruoaksi esikoinen ahersi edellispäivänä jääkaappiin tekeytymään Kardemummaisen suklaamoussekakun, jonka kehuttiin olevan niin hyvä, että sanat eivät riitä kertomaan ja se vetää hiljaiseksi. Minun tapauksessa tämä on kyllä varsin paljon luvattu, mutta oi, tuo suussasulava petollisesti kevyen tuntuinen suklaapläjäys hiljensi kyllä jopa minut. Aivan ihana päätös aterialle!

Minä rakastan joulua enkä vähiten syömisen vuoksi. Tänään (vasta) siis todellakin luvassa ne porkkana-, lanttu- ja perunalaatikot. Huomenna syön jämiä... on tää ihanaa!

10 kommenttia:

  1. Aika hauska tuo paahdettu rosolli. Hyvissä sapuskoissa ootte olleet!

    Mun suussa parhaiten on maistunu graavilohi tänä jouluna...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mä sain yhden kylmäsavustetun kalanpalan ystävältä mutta annoin sen eteenpäin äidille ja sen miehelle kun mulle ei maistu (paitsi kypsennetty kala).

      Rosolli oli ihan ok, aika rapsakka, kun on tottunut vähän vähempään purutuntumaan.

      Poista
    2. Kylmäsavustetusta saa maailman parhaimman pastakastikkeen. Kala kypsyy siinä kuumennettaessa, mutta ei mene mössöksi, joten vois maistua sullekin.

      Poista
    3. Maistuu mullekin: http://marjaananmaja.blogspot.fi/2012/08/parasta-pastaa.html
      ;-)

      Teen sitä tasasin väliajoin ystävän kanssa iltaa istahtaessa. Lisäksi luin vinkin, että Kulibiakista saisi ehkä vieläkin maistuvamman, jos kokeilisi kylmäsavua kypsennettynä. Uskon kyllä ja kokeiluun menee!

      P.s. Tultiin muuten yhtä aikaa ;-)

      Poista
    4. ps. :D Juu, joskus käy niin.

      Poista
    5. Mut mä vähän myöhästyin vastauksessani...

      Poista
  2. Harmittaa ettei kalaa tullut syötyä tänä jouluna lainkaan, lähinnä sen takia etten viitsinyt ostaa ruokaa ylenpalttisesti ettei sitä joudu heittämään roskiin koska mulla on aika tekeminen sen kinkun kanssa vaikka osan laitoinkin pakkaseen.

    Sinä kun kokeilet kaikkea ja varsinkin kasvispuolta, niin tässä olis linkki Antipastaa - blogia pitävän Annan tykö jossa tällä kertaa aiheena on paahdetut Kik - herneet:

    http://antipastaa.blogspot.fi/2015/12/paahdetut-kikherneet-munaton-maidoton.html

    Mukavaa lauantaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hitsi, kiitos! Et kyllä arvaa mitä just ostin kaupasta... kikherneitä! Laitan esikoiselle tänään kalacurryä eilisen lohen ja riisin jämistä ja kookosmaidon sekaan pitää ujuttaa vähän kasviksiakin näön vuoksi. Siksi kikherneet. Mut koitan tota, ehdottomasti, jossain vaiheessa!

      Mullakin on ehdottomana periaatteena, että ruokaa ostetaan vaan sen verran kun syödään. Kun on koko ajan rahasta tiukkaa, niin olis sulaa hulluutta tuhlata rahaa ruokaan joka menee haaskuuseen. Mulla on tänään laatikko- ja jämäpäivä. Nam!

      Sinne myös, leppoisaa lauantaita. Täällä tuulee niin että tukka lähtee päästä.

      Poista
  3. Joulusyöminen.. musta tuntuu, että jouluna tulee aina syötyä liikaa yritti miten tahansa syödä järkevästi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja se kuuluu asiaan eikä siitä pidä potea huonoa omaatuntoa! Näin mä totesin tän päivän kirjoituksessa ja olen oikeasti sitä mieltä ;-)

      Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana