Sivut

keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Kanarialinnut*

Maanantai-iltana tuli Ylen TV 1:ltä Kanarialinnut -dokumentti sisäilmasairaista. Se oli ihan pakko katsoa, vaikka olin aivan poikki ja ohjelma alkoi "vasta" 21.30. Otin pienet tirsat yhdeksän maissa ja heräsin sitten katsomaan. Kyllä siinä pian uni karisi silmistä ja täytyy sanoa, että kun ohjelma sitten aikanaan yhdentoista maissa loppui, piti unta vähän hakea ja houkutella. Sen verran tuhtia tavaraa tuossa dokumentissa tuli pureskeltavaksi. Paljon tuttua, vähän uutta (minulle), mutta sitäkin enemmän tunnereaktioita. Oli helppo samastua.

Ja helppoa oli taas muistuttaa itselle keuhkolääkärillä käynnin jälkeen illalla, että minulla sentään on asiat ihan hyvin: astma on tasapainossa, lääkkeet tepsivät ja olen hyvässä hoidossa. En joudu käyttämään happimaskia, vetämään avavaa tämän tästä taikka rajoittamaan elämää niin hirveästi kuin dokumentissa nähtiin. Minulla ei ole mennyt koti ja omaisuus (onneksi asuimme vuokralla) eikä edes koko työpaikka. Pystyn vielä tekemään osittaista työpäivää. Toki kaikki lyhennetyn työajan kustannukset jäävät minun tappiokseni, mutta toistaiseksi voin kuitenkin jatkaa näin. Se, mikä dokumentissa minua itketti, oli, että kaikissa tapauksissa sairastuneilla näytti olevan puoliso tukenaan. On siis mahdollista jaksaa toisen rinnalla sairastumisesta huolimatta toisin kuin eksäni aikanaan totesi. Tämä sai minut varsin surulliseksi.Mörkö Muumilaaksossa


Jos kiinnostuit, dokumentti tulee uusintana lauantaina 17.10. kello 12.20 ja maanantaina 19.10 kello 9.55 alkaen. Myös Areenasta sen voi katsoa vielä kolmen viikon ajan: klik.*Dokumentin nimi on oivaltava: kanarialintuja käytettiin ennen aikaan kaivoksissa puhtaan ilman indikaattoreina. Kun ne lakkasivat laulamasta, pökertyivät tai kuolivat, tiedettiin, että ilma on käynyt kehnoksi. Nykyajan kanarialintuja, meitä homesairaita, ei vaan uskota niin helposti. Saamme kuulla, etä vika on meillä korvien välissä. Jos itse ei oireile eikä ole altistunut, ei välttämättä osaa ajatella, että sisäilma voi siitä huolimatta olla epäterveellistä myös hänelle.

12 kommenttia:

 1. Tuo oli minulle uutta noista kanarialinnuista. Ajattelin, että sillä viitataan häkkilintuihin, sillä häkissähän te sisäilmasairaat tietyllä tavalla olette, kun elämää rajoittaa sairaus.
  Vaikka dokumentissa oli kaikilla puoliso tukena, en usko sinun olevan ainoa, jota puoliso ei ole osannut tukea. Kun sairastin masennusta, minusta tuntui, ettei mieheni ymmärtänyt minua lainkaan. Hän vain ihmetteli jatkuvaa nukkumistani. Niinpä piti yrittää jaksaa ja tein sitä ilmeisesti liian pitkään. Tilanne oli paha kun lopulta uskoin, etten ole kunnossa.
  Yritä vain muistaa, että sinulla on kuitenkin paljon positiivista ja ihanat pojat! Ja muuten, kyllä se lääkärin lausunto tänä päivänä on melko varma tae vapautukselle. Puolustusvoimista on tullut tarkempi näiden terveysasioiden suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Häkkilintuvertauskin on varsin osuva, niin kuin ajattelitkin. Koska sellaista välttelyä jo kotona olemistahan tää paljolti on. Olen niin monta kertaa kiitellyt, että onneksi olin jo valmiiksi varsinainen kotikissa, niin ei tullut niin kauheana shokkina.

   Ja totta puhut siinäkin, että paljon on positiivista elämässä, joten en valita. Paremmin mulla kokonaisuudessaan on terveyden laita ja muutenkin, kuin tuossa dokumentissa olleilla. En minä sitä miestä (enkä varsinkaan sitä miestä) kaipaa, mutta tukea välillä tietty. Niin kuin me kaikki sairastaessa. Jotenkin se vissiin vaan on vaikeaa olla myötä- ja vastamäessä toisen apuna ja tukena, vaikka paikalla olisikin - sun esimerkkisi todistaa sen. Mutta vahvoja naisia me ollaan ja ollaan pärjätty ja pärjätään <3

   TOivon, että saadaan se puoltava lausunto... helpottaisi toki, ja aika varmaanhan se sitten huomioon otettaisiin.

   Poista
 2. Mä katsoin kanssa, että tuollainen tulee ja ajattelin sua. Itse en sitä jaksanut katsoa. Liian myöhään mulle(kin).
  Mä ajattelin Sarin tavoin, että kanarialinnut on vertausta tietynlaiseen häkissä elämiseen. Tuota kaivoshommaa en ollut tiennyt tai kuullut koskaan.
  Mä toivon, että teillä jatkuisi "tila" edes tuollaisena, kun vielä voitte kuitenkin olla ja kulkea vapaammin kuin ihan ääripäässä. Se todella olisi kamalaa!
  Hali tähän päivään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne kans hali!

   Ja mä toivon kans, ettei tää pahenis. On välilä terveellistä nähdä noita ääriesimerkkejä (tai ei tuossa edes ollut niitä, mutta mulla on tuttavapiirissä yksi) niin muistaa, että vaikka on altistunut, voin silti elää suht normaalia elämää. Rajoituksia toki on, mutta niiden kanssa pärjää.

   Poista
 3. Kauhea mörkö! Nyt näen painajaisia... enkä tiedä, tohdinko katsoa ohjelmaakaan, ahdistun kuitenkin.

  On hienoa, jos pystyy saamaan voimia itselleen ajatuksesta, että on asiat vielä kuitenkin ihan hyvin joihinkin muihin verrattuna, mutta ei passaa kuitenkaan mitätöidä omia ongelmia sen takia. Kyllä aikanaan dkt-kurssillakin oli ohjeistuksia, että pitää itseä verrata muihin... kunhan ei vertaa niihin, joilla menee paremmin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ei mene yöunet - ajattele vaikka sitä värikästä ja idyllistä muumilaaksoa mieluummin kuin tuota mörköä!

   Ei se aina ja kaikessa toimi, mutta välillä tulee perspektiiviä vähäksi aikaa omiin ongelmiin, kun näkee, että muilla asiat on tässä suhteessa vielä huonommin. Sitten taas välillä ahdistaa eikä mikään. auta...

   Poista
 4. Katson sen Areenasta tässä jonain päivänä 'lomaillessani' :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vilkasepa, mutta älä ahdistu. Vaikka mä olen tosi pahasti altistunut (ts saan melkein joka paikassa oireita) mun tauti ei ole päässyt noin pahaksi. Ei se mene sullakaan! (Mutta varuillaan kannattaa toki olla ja tiedostaa.)

   Poista
  2. Tämän oli eräs tuttu linkannut FBssä seinälleen Kanarialintujen FB-sivulta. Sama tuttu vinkkasi kyllä ohjaajan kotivulle, josta voi katsoa leikkamattoman version ;)

   ***********
   Kanarialinnut on poistettu väliaikaisesti Yle Areenasta. Saamiemme tietojen mukaan syynä on Kelan tekemä kantelu. Kantelun kohteena olivat Ville Valtosen elokuvassa esittämät mielipiteet Kelasta ja vakuutuslääkäreistä. Elokuva palaa nähtäväksi Areenaan 16.10. Uusi sensuroitu versio tulee olemaan noin 20s lyhyempi. Siitä on poistettu Valtosen kommentit. Kerromme asiasta tarkemmin, kunhan saamme lisää tietoa.

   "Ohjelma on poistettu Areenasta toistaiseksi, koska siinä on Ylen ohjelmatoiminnan ja sisältöjen eettisten ohjeiden kannalta ongelmallista sisältöä."

   Poista
  3. No mä kävin kans eilen tuon saman ihmettelemässä, ja tuli jotenkin mieleen, että Suomessa on sananvapaus ja kaikkea. Mutta se ei koske kaikkia aiheita. Mä luulen, että aika moni muukin jakaa Valtosen mielipiteen Kelasta ja vakuutuslääkäreistä, jotka tekevät päätöksiä potilaita tapaamatta. Grrr!

   Poista
 5. Vahingossa näin tämän ohjelman ja kun itsekin ei pysty jostakin asiasta luopua millään katsoin miten pienet lapset luopuivat omista rakkaista leluistansa ja surin sitäkin . Muuttaminen ja tavaroitten polttaminen oli välttämätöntä ... kauhea ... Marjaana myös sinä tupsahdit mieleeni kun katsoin sitä ohjelma . Pidetään sinulle aina peukkua että löytäisit rinnallesi tukijoukkosi näin mekin (nettitukijoukkosi)olemme jossakin määrin kun eläydymme sun kanssasi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Te olette mulle oikeasti voimavara ja ystäviä - kiitos siitä!

   Nuo ihmiskohtalot voi olla aika järkyttäviäkin, kun menee terveys, omaisuus, koti, kaikki yhtä aikaa.

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana