Sivut


maanantai 5. lokakuuta 2015

Hellaton vuosi

Lauantaina nautin lapsettomasta illastani lueskellen, televisiota vilkuillen, herkutellen (mozzarellatikkuja ja jälkiruoaksi minttusuklaata sekä salmiakkia, nam) ja punaviiniä siemaillen. Sunnuntaina oli sellainen olo, että voisi pysytella kutakuinkin tuoreravintolinjalla. Tein päiväruoaksi avocadopastaa tuoreversiona, muuten mehustelin sitä sun tätä. Vaikka olen enemmän keskittynyt smoothieihin ja "ruokaruokiin", välillä teen mehujakin. Niissä harmittaa hukkaan menevä osa, siksi ehkä smoothiet ovat enemmän minun makuuni. 

Mutta kylläpä tuli terveellinen ja puhdas olo, kun muutaman mehun päivän illan aikana itselleni surautin. Minulla on ollut ikuisuuslainassa kirjastosta Greenin mainio kirja Vihermehut, smoothiet ja shotit, mutta nyt tilasin sen itselleni. Olen lakannut ostamasta kirjoja, mutta jokunen näistä tuoreruokaopuksista on kaappiini kulkeutunut. On ihana selata ja inspiroitua, koska tässä ihan kuin missä tahansa ruoanlaitossa tulee helposti jämähdettyä niihin tuttuihin ja turvallisiin resepteihin. Taisinpa muuten tilata myös Suomalaisen alesta Mea Salon Hellattoman kokinkin. Viime aikoina ole löytänyt sieltä muutaman mainion uuden ruokatuttavuuden. 




Niin, minähän kävin tuoreruokakurssin reilu vuosi sitten ja hetken pureskelin kuulemaani. Sitten tilasin valtavan määrän kirjoja kirjastosta, lueskelin ja opiskelin lisää. Hetken vielä mietittyäni päädyin "ainakin kokeilemaan aamusmoothieta, eihän se ota jos ei annakaan". Mutta sitten kävi vanhanaikaisesti. Olen nyt vuoden päivät syönyt osapuilleen suhteessa 80/20 tuoreruokaa (inhoan raakaruokasanaa) ja tavallista ja voin vallan mainiosti. Tuohon 20% kuuluu juustoja, ruisleipää taikka -nappeja, voita ja toisinaan ihan normaaliakin lämmintä ruokaa, kuten kalaa aina kun sitä sopivasti on tarjolla sekä kananmuna tuolloin tällöin. Niin, ja tietty kahvi maitoineen. Se 80% onkin sitten vaihtelevasti kasviksia, siemeniä ja pähkinöitä. Tästä on vissiin tullut elämäntapa, joka sopii minulle, kun ei tunnu menevän ohi. 

12 kommenttia:

  1. Kuulostipa mukavalta lauantai-illalta. Ja terveelliseltä sunnuntaipäivältä. Meillä kun huusholli koostuu noista miehenpuolikkaista, ei tarvitse edes esittää mitään kasvisvoittoista. He eivät kuulemma tule sillä toimeen. Itse nautin välillä salaattipäivistä ja mielelläni mutustelen pähkinöitä, mutta muuten tuoreruoka on kyllä jäänyt ihan opettelematta. Nytkin siis on ruokalistalla erilaisia hirviruokia koko viikon tarpeiksi. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ei meilläkään pojat suostu edes haistamaan mun pöperäitä ;-)

      Hrr, mulla on traumoja hirvestä kun äiti hirvesti aikanaan ja teki mm. hirventurpasylttyä, tai sellasta hyllyvää aladobia. No, oli vissiin huonosti nykjetty ja siivottu, kun leikatessa turpakarvat törötti. Hrrr!

      Poista
  2. Hieno juttu :) Mun pitäisi jaksaa karppailla, mutta rakastan leipää ja se sitten sotkee kaiken..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon aina ollut tosi huono syömään leipää, joten mulle ei tekis tiukkaa. Mut ruista on välillä pakko saada, sitä ilman ei suomalainen tule toimeen ;-)

      Poista
  3. Kuulostaa kyllä niin hy-väl-tä!! Myöskin lokoisa viikonloppu, mutta erityisesti tuo tuoreruokailu! Edelleen se kiinnostaa muakin kovin, mutta se selkäranka...ja se alkuhankaluus. Ja työ tuo oman lisänsä asiaan tietyssä mielessä. Joo, seli seli... ehkä mä vaan en vielä oo valmis? ;)
    Siitä mä tykkään myös, että sallit itsellesi myös sen 20‰ etkä ole fanaatikko. Silti voit hyvin ja nautit tuosta. Mii laik!! (ei kerrota kellekään, että mulla on suklaata suussa... ;) )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei siitä tulis mitään jos koittais olla liian tiukka. Ja kaikkein upein juttu musta tässä syömisessä on nykyään se, että mistään, ei herkuttelustakaan, tule huono omatunto. Jotain isoa on tapahtunut päässä!

      Sä sentään koitat lisätä tuoretta smootieilla, se jo on hurjan hyvä juttu!

      Poista
  4. Joskus oon plärännyt jotain tuon hellattoman kokin tyyppistä kirjaa, ja täytyy ihailla kyllä ihmisiä, jotka on nähny vaivaa kaikenlaisten reseptien ja kikkojen kokeilussa - aikamoista ennakkoluulottomuutta toisinaan on tarvittu! Mutta tosiaan, syötävää saa ilman hellaakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon tosi huono tässä lajissa soveltamaan, ja olen hirmu tyytyväinen, että joku on innovoinut mun puolesta. Ei tulis mieleenkään sekoittaa vaikkapa puolukkaa ja selleriä ,mutta ne sopii ihan sikahyvin yhteen. (Toki tarvivat makeaa kaveriksi...)

      Mut joo, ilman hellakin pysyy hengissä!

      Poista
  5. Onko ikuisuuslaina sellainen, että sitten kun on 4 kertaa uusinut niin vie kirjan automaatille ja äkkiä palauttaa ja lainaa sen uudestaan. Apua, mulle tuli katumus vaikka olen ajatellut jonkun varaavan jos oikeasti tarvitsee :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikuisuuslaina on just tuollainen - ja sitä voi kyllä tehdä, älä huoli. Mäkin teen ;-)

      Ja sä olet ihan oikeassa siitä, että sitten jos tosissaan jotain tarvii niin laittaa varauksen. Sitten ei voikaan uusia.

      Poista
    2. Meillä on ollut tämän vuoden varaaminen ilmaista niin hiljennän sillä omantuntoni :D Se maksoi ennen 0,80 senttiä niin sitten toiselle olisi tullut maksua mun hilloamisestani.

      Poista
    3. Hyvä!

      Meillä varaaminen on jatkuvasti ilmaista ja koitan pitää siitä kynsin hampain kiinni jatkossakin.

      Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana