Sivut

maanantai 10. marraskuuta 2014

Hullu viikinki

Esikoisen toinen koeviikko päättyy tänään. Viisi koetta viitenä peräkkäisenä päivänä. Tai olihan tässä viikonloppu välissä, kun koeviikko on järjestetty mielestäni järkevästi tiistaista seuraavan viikon maanantaihin. Edellisenä päivänä on ns. pohjatunti, jolla kerrataan kokeisiin ja opettajalta voi vielä kysyä epäselviä asioita. Muuten näillä viikoilla ei ole opetusta lainkaan, vain aikaa lukea kokeisiin - vähän niin kuin harjoittelua ylioppilaskirjoituksia ja lukulomaa varten. Minun aikanani ei vielä tällaista systeemiä ollut, ei tosin samanlaista kurssimuotoista lukiotakaan. Tuo viisi koetta perä jälkeen kuulostaa pahemmalta kuin se onkaan. Kun yksi koe on matematiikka, johon ei "tarvitse lukea" ts vain kerrataan - ja esikoinen nyt ei tee sitäkään, matematiikka on hänellä niin vahva. Toinen on fysiikka, joka sujuu omalla painollaan ja pienellä kertaamisella, samoin englanti, siis meillä. Ainoat lukemista vaativat aineet ovat olleet yhteiskuntaoppi ja elämänkatsomustieto. Ja toiseen niistä oli aikaa lukea koko viikonloppu.

Minusta esikoinen on suoriutunut aivan yli odotusten: matematiikan kokeesta tuli se kymppi niin kuin aina, englannista 9 1/2 ja fysiikasta 10-. Edelliskurssin arvosanat olivat samaa luokkaa: kaksi ysiä ja kaksi kymppiä. En minä yllättynyt ole, mutta äärettömän iloinen ja onnellinen. Siitä olen erityisen ylpeä, että vaikka elämänkatsomustiedon kurssi (ja kaksi seuraavaakin) on opiskeltava itsenäisesti, ei se ole tuottanut suuriakaan vaikeuksia. Poika teki lukusuunnitelman, koska hänellä oli uskontotuntien aikana monia monituisia hyppytunteja lukujärjestyksessään, ja pysyi siinä hyvin. Teki lukiessaan muistiinpanoja ja lueskeli niitä ja kertasi kirjaa tenttiin. Se kuulemma meni ihan hyvin, vaikka jännitti etukäteen. Oli nimittäin ensimmäinen et:n koe ikinä eikä esikoisella ollut mitään käsitystä millainen se voisi olla. Lisäksi pitää tehdä kirjoitelma Areenasta katsottavan dokumentin pohjalta kun läsnäolotunteja ei ole ollut lainkaan. Kirjoitustyöt hän jätti suosiolla koeviikon jälkeiseen aikaan, koska deadline on kuulemma "jouluun mennessä". Ihanaa, että se osaa ottaa rennostikin, taikka järkeistää, ihan miten vaan. 


***

Nauru. Nauru tarttuu.

Viime aikoina on mielessä ollut:

Nauravan kulkurin nauru.

Kahvituntiemme tyrskähdykset. Työhyvinvointia parhaimmillaan!

Vitsailu ja nauru arjessa poikien kanssa. Avara Luonto on viime aikoina kirvoittanut ihan hulvattomia hihityksiä. Meillä tuntuu kuopuksenkin kanssa olevan samantyylinen huumorintaju.

Nauratti myös vähän tuo kuvituksena oleva "Hullu viikinki". Varsinkin tuo ...ööö... sukukalleuksien tienoilla töröttävä miekka.

Ihan parhaat naurut sain tässä yhtenä aamuna kun menin ruokkimaan pupuja. Ne nousivat tapansa mukaan takajaloilleen kysellessään nopeampaa palvelua. Onnistuin käännähtämään ruokaa pitävän käteni kanssa niin, että toinen seurasi katseellaan sitä ja kellahti selälleen. Tyrsk!

12 kommenttia:

 1. Jestas... mihinkähän asti tuo miekka mahtaa yltää, kun lonkkien kohdalla näkyvien kahvojenkin kärjet vilkkuu olkapäiden yläpuolella...

  Ihanaa, että lapsella on lukuhaluja! Ja tuo, että on matikkapäätä, on niiiin suuri onni! Ja harvinaista kielellisen osaamisen rinnalla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä aina unohdan, että esikoinen on yhdenlainen erityislapsi (tavalla jota en tässä sen enempää selitä...), sille kielet on musiikkia ja musiikki matematiikkaa, ja vaikkapa kutominen kans, matikkaa. Se hahmottaa maailmaa sillä tavalla. Helpottaahan se koulunkäyntiä...

   Mua huvitti tuo viikinki kans. Ehkä se miekka yltää tonne kypärän alle päälaelle asti? Onneks mulla on tää yks normaalilapsi ;-)

   Poista
  2. Kuulostaa ihan synestesialta...

   Poista
 2. No on melkoisen tiivistä tahtia ja hatunnosto esikoisen suhtautumiselle opiskeluun (mikä selvästi ilmentää tavallista korkeampaa älykkyyttä) koska tänä päivänä arvosanoilla on entistä suurempi merkitys. Työttömäksi kun on ja valmistuu varsin älykästä, korkealle koulutettua porukkaa mikä tekee sen että lähitulevaisuudessa kilpailu työpaikoista on entistä kovempaa (tai sitähän se on jo nytkin) ja siksi toisekseen, isot firmat ovat hyvin perillä ei koulujen priimuksista koska se rekrytointi aloitetaan entistä aikaisemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paimenen oikolukija tässä hei!
   Korjaisin tuon helvetin lampaanjahtaajan tekstiä seuraavasti:

   "..työttömänä on ja työttömäksi valmistuu...
   "...ovat hyvin perillä eri koulujen...

   Noin. Nyt mie lähen taputtelemaan sille järkeä pääähän.
   Aurinkoista maanataita vaikka pimeäähän siellä on mutta kumminkin.

   Poista
  2. Varmaan huomasitkin kolme ä - kirjainta?
   Jep. Nyt mun täytyy taputella itseänikin.

   Poista
  3. Taputellaan kaikkia ohimennen?

   Mä olen suunnattoman onnellinen esikoisen älynlahjoista. Se on aina ollut omanlaisensa, mikä on tuonut tietyt haasteetkin sitten, tietenkin, mutta pääasiassa tää on positiivista. Toisaalta mä olin ihan samanlainen, liftasin lukulomalla pitkin Suomea ja luin jossain yöhuoltoasemalla venäjän kielioppia kun en saanut kyytiä kotiin...

   Silloin tosin oli ajat toiset eikä kilpailu niin kova kun nykyään. Sääliks vähän käy näitä nykynuoria.

   Mukavaa viikkoa sinne, Paimen, äläkä kiusaa sitä Valkyyriaa!!!

   Poista
 3. No niin, luin otsikosta, että hullu vinkki ja odotin koko ajan, että mitä olet keksinyt. Piti oikein tarkistaa, että se olikin viikinki.....Kiitos pupuille päivän hymyistä!
  Upeasti menee teidän esikoisen koulu, onnea vain myös jatkoon! Hänellä tuntuu olevan hyvin hallussaan opiskelun tekniikka jo tässä vaiheessa.
  Ihanaa alkavaa viikkoa, vaikka meillä ei olekaan noin kaunista, kun kaikki lumet ovat jo sulaneet pois.
  Mökki tuli laitettua talviteloille eilen ilman saunanlämmitystä. Sisällä mökissä oli + 3 astetta, pukeminen saunan jälkeen siellä ei houkuttanut ja nyt saatiin kaikki vedet heti pois astioista.
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hrr, ehkä mullakin olisi jäänyt sauna lämmittämättä tuossa kelissä ;-)

   Tänä aamuna oli kuusi astetta lämmintä ja lumet sulaneet, joten eipä täälläkään enää kovin idylliseltä näytä... Tänään tosiaan on esikoisella vielä yhteiskuntaopin koe ja musta on ihanaa kun voin luottaa että se itse hoitaa luku- ja muut hommat. Ei tarvi huolehtia. Toisaalta niin se on meillä ollut ihan ekaluokasta lähtien molemmilla - nehän sitä koulua käy - joten nyt saa kantaa sitä hedelmää.

   Mainiota viikkoa sinnekin!!!

   Poista
 4. Meilläkin on lukio alkanut mukavissa merkeissä, toivottavasti jaksaa jatkaa. Pidetään peukkuja molemmille :)

  Laitankin omaan blgiin esille vanhimman veljeni Kalevalaamme piirtämän kuvan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä menin kattoon heti sen viikongin, ja se on huikea!

   Toivotaan, että lapset jaksaa samaan malliin. Tänä aamuna meillä todettiin viiden perättäisen kokeen jälkeen, että opa outoa, kun tänään ei oo koetta.

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana