Sivut


torstai 28. elokuuta 2014

Raakaruokaraportti

Olen nyt sunnuntai-illasta saakka elellyt pääosin raakaruoalla. Mielenkiintoista, vaikkakin aika sitovaa. Vietän keittiössä pidempiä aikoja kuin ennen, osittain johtuen tottumattomuudesta, osittain innostuksesta. Lisäksi suunnitteluun ja reseptien selailuun menee aikaa. Mutta se on mukavaa. Ja palkitsevaa. Ja vaikutukset huomaa hätkähdyttävän nopeasti. Vaikka maanantaina paleli aamusta (se meni ohi mausteisella keitolla iltapäivällä) illalla ihmetytti, kun oli poikkeuksellisen pirteä olo. Valvoin paljon normaalia pidempään ja aamulla heräsin ennen kellonsoittoa virkkuna kuin mikä. Sama on jatkunut siitä asti, unen tarve on vähentynyt ja olen rasittavan energinen. Ihan omituista!

Sekalaisia huomioita: 

- ruoka maistuu yllättävän hyvältä vaikka se on kylmää
- se pitää myös kummallisen hyvin nälkää
- tulee käytettyä sellaisia aineksia, mitä en ikinä muulloin käytä (selleri, fenkoli, lehtikaali) ja vihreää salaattia syön paljon enemmän kuin normaalisti. Sitä ei jaksa määräänsä enempää jauhaasellaisenaan, mutta kun kone jauhaa sen pirtelöksi muiden ainesten kanssa, menee puoli punttia tai kokonainenkin ihan huomaamatta
- pirtelöissä kannattaa käyttää sumeilematta makeita aineksia (ananasta, banaania, omenaa, päärynää...) etteivät ne jää kokonaan juomatta/syömättä
- reseptit ovat suureksi avuksi. Koskaan ei tulisi itselle mieleen tehdä aamupalaksi vaikkapa luumu-fenkoli- tai linssi-omenapuuroa, eihän?
- porkkanasta tai kesäkurpitsasta voi tehdä pastaa ja cashewpähkinästä juustokastiketta
- reissussa on vaikeaa syödä raakaa ruokaa
- viikonloppuna aion kokeilla raakasuklaan tekoa
- tämä on ihan hullua hommaa...




Kuvasta: ylhäällä vasemmalla joku lukuisista viherpirtelöistä ja liotettuja cashewpähkinöitä. Alhaalla vasemmalla porkkanapasta (joka maistui paljon paremmalle kuin tuossa kuvassa näyttää. Alhaalla oikealla valmistumassa tulinen tomaattikeitto.

Vaikka vielä jonkun aikaa jatkan, en aio hirttäytyä puritaaniin asenteeseen. Tiistain kokouksessa söin yhden "raa'an" ruisleivän, kahvi ja maito ovat raakaa ravintoa myös (hih), samoin mozzarella ja mahdollisesti muutkin juustot piakkoin. Olen ollut itselleni lempeä. Pitkän tähtäimen tavoitteena on vaan lisätä tuoreen ravinnon osuutta päivittäisessä ruokavaliossa ja ehkä pitää raakaruokapäivä tuolloin tällöin.

***

Kuopus haluaa, että kutoisin hänen pehmokanilleen kalsarit. Itselleen hän toivoo sulkakynän, mustetta ja pergamenttia...

Esikoinen otatti kaverikuvan tytön, joka on vain ystävä, kanssa. Viettävät hyppytunnit yhdessä ja nyt esikoinen meinaa vissiin osallistua tämän vuotta vanhemman neidon parina vanhojen tansseihin. Sitten se pyörittelee silmiään ja ihmettelee, kun "kaikki luulevat että me seurustellaan!"

Ihanaa!

16 kommenttia:

  1. Aika hassua... eikö tuossa iässä ala olla ne jutut jo takanapäin, että vastakkaisen sukupuolen kanssaolo merkkaa automaattisesti seurustelua? Tosin eihän mulla ole kokemusta kuin viisitoistiaasta, jonka kaikki tietää seurustelevan, joten ne ei heti sovita sitä kaikkien muiden poikien kanssa yhteen...

    Onko raakaruuassa säilykkeet kiellettyä? Esim. suolakurkku? Ootan sitä suklaata :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en ole niin perehtynyt ideologiaan kun vaan testaan, mutta mun käsittääkseni kaikki mitä ei ole kuumennettu yli 42 asteen (eli säilöntäkin siten) ois ok.

      Tuolla koulussa kai vaan on se ajatus, ja ehkä siksikin esikoinen näkee ja kokee sen noin, kun ei liiemmin ole oikeasti seurustellut...

      Poista
  2. On se metkaa, että edelleen tyttö ja poika eivät voi olla 'vain' kavereita. Sehän on kaikkein järkevintä ja jos se siitä kehittyy johonkin, niin aimepi ystävyys luo suhteelle hyvän ja lujan pohjan :)

    Eräs työkaveri raakaruokaili ainakin viime talven, ihan kivalta näytti. Minä aion aloittaa karpimman elämän taas syyskuun eka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta toi on ihanaa harjoitusta, että tutustuu tyttöjen ja naisten mielenmaisemaan tuolla tavoin ;-) Ja jos rakkaus sitten syttyisikin, olis tosiaan jo hyvä pohja. Mulle se tyttö kyllä "kelpaisi", on tosi suloinen.

      Mä en vielä ole päättänyt miten pitkään jatkan, mutta tosiaan koitan opetella ja ottaa tästä sitten aineksia pitkää ja pimeää talvea vasten. Sais ainakin vitamiineja kunnolla, jos vähän lisäisi sen tuoreruoan osuutta. Joku tässä syksyssä on, että tekee mieli vähän ryhdistäytyä. Tai sit se on se kesän kurittomuus ;-)

      Poista
    2. Ei kesällä oikein pysty syömään järkevästi, kun ei ole sellaista normaalirytmiä kuin työssäkäydessä. Jotenkin se vain on niin.

      Poista
    3. Sama juttu, ja mulla ainakin lomat sotkee myös juomarytmin ;-)

      Poista
  3. Ihania raakaruokia :) Haluaisin itekin lisätä vihannesten ja hedelmien käyttöä, pitäisi vain viimeinkin ostaa se blenderi, jotta niitä sais helpommin suusta alas isompia määriä.

    Sun molemmilla lapsilla on taas niin suloisia juttuja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä ostin aikanaan esikoiselle, kun se tykkää laittaa ruokaa ja leipoa, sellasen monitoimikoneen. Nyt se blenderiosa on mulla kovassa käytössä. Myös "perinnöksi" saatu mehulinko on taas päässyt kaapin uumenista esille.

      Kuopus elelee ihan Harry Potterin maailmassa... katsoin mustesulkakynäsettejä ja ne oli 50€. JOoei!

      Poista
    2. Mehulinko... voiks sillä tehdä jotakin muutakin kuin omenamehua...? Mulla on kans mehulinko, jostain kuolinpesästä naapurin autotallista pelastamani yksilö. Olen tehnyt kerran omenamehua.

      Poista
    3. Voi,sillä voi tehdä vaikka mitä? Tai ainakin meidän versiolla! Porkkanamehu (ja porkkana-omenamehu) on ihan mainiota. Nyt mulla on lasissa aamuhörppy jossa on kurkkua, ananasta, sitruunaa ja inkivääriä.

      Poista
  4. Koita tällätä vihermönjäjuomiin pähkinääkin ellet jo oo,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On on, älä huoli, ja siemeniä kans ;-)

      Poista
    2. Niin ja just tuo on hyvä et vähitellen lisäämällä ruokavalioon saa muutosta. Radikaalit muutokset ei vaan toimi vrt. 5:2, karppaus yms. jos on kaukana aiemmasta rv:sta

      Poista
    3. Mä lueskelin noita kirjoja ja totesin, että mun elämäntavat ei hirveen kaukana yleensäkään ole tuosta ideologiasta. Oli helppoa ottaa askel eteenpäin ja koittaa. Sitten kun palaan, haluaisin sisällyttää paljonkin oppimiani asioita arkeen. Katotaan miten käy!

      Poista
  5. Koitas kasvattaa vehnänorasta kans, tulee samalla pirtelöön vitskupotkuu ja saat seurata "kasvun ihmettä". Ei sussa, kun ohranjyvissä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä vetelen vehnänoraani valmiina jauheena - oon niin laiska ;-)

      Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana