Sivut


maanantai 27. tammikuuta 2014

Batman tuli taloon

Piti lauantaina ruveta askartelemaan. Kuopus sai jo perjantaina päähänsä, että hän on Batman. Värkkäsin sitten vermeet. Viitta on vanha hameeni, naamio ja merkki tulostettiin netistä ja kaapista kaivettiin tummaa päälle. Siinäpä se. Helposti tuo kaveri tulee ikionnelliseksi. Muutenkin oli varsin leppoisa viikonvaihde. Lauantai meni niin kuin lauantain kuuluu. Herkuteltiinkin vähän. Esikoinen teki pizzataikinan ja minä pilkoin päällyset. Sauna. Avara Luonto - ai että miten mahtavaa oli katsella Galapagossaarten ötököitä. Sitä ennen kuopus pongasi jonkun luonto-ohjelman, jossa esiteltiin eläinmaailman kymmenen parasta puolustautujaa ja piiloutujaa. Suurimman vaikutuksen minuun teki sammakko joka roiskaisi verta silmästään. Kääks, en kyllä haluaisi törmätä sellaiseen saunapolulla. Sunnuntaina leppoisa olo jatkui edelleen, ystävä kävi päiväkahvilla, pelasimme lautapelejä ja pojat harrastivat vähän digiviihdettäkin. Minä luin sen aikaa. Ja tänään minulla on vapaapäivä ja omaa aikaa peräti kahteen-kolmeen saakka. Elämä on ihanaa!


Kyllä Batmanillekin voi välillä tulla nälkä!


***

Loppukaneetiksi on pakko linkata juttuun, jossa Helsingin Yliopiston ravitsemustieteen professori toteaa, että aikuinen ihminen ei tarvitse lihaa lainkaan. Tämä siksi, että kun kirjoitin uusimmista ravintosuosituksista, kommenttilaatikon keskustelussa kävi ilmi, että kasvissyöjät saavat jostain syystä edelleen kuulla olevansa omituisia, hörhöjä jne. Outoa sinänsä, aikana, jolloin saa karpata, olla paleodieetillä, nutrata, melkein mitä vaan laihtumisen tai terveyden nimissä. Mutta lihaa ei saisi jättää pois? Minä olen ollut kasvissyöjä 19-vuotiaasta lähtien, nyt siis 25 vuotta ja täällä porskutetaan. (Niiden labra-arvojen valossa hyvin porskutetaankin.) Muistan kun jätin lihan aikanaan pois, silloin se oli epätavallista. ravintoloiden kasvisvaihtoehdot olivat Margarita-pizza tai salaatti. Piste. Nyt on toiset ajat. Onneksi. Mutta onko asenneilmasto muuttunut samaa tahtia?

Myös opistokaverit aikoinaan saattoivat ääneen yökötellä papuannoksiani. Minulle ei tulisi mieleenkään kommentoida toisen lautasen siältöä siihen tyyliin. Ei, vaikka siinä olisi mitä - lihaa, kanaa tai vaikkapa muurahaisia, mitä tahansa minulle tuntematonta tai maistumatonta ainesosaa. Minulle on aivan se ja sama mitä muut ihmisen sisäänsä tukkivat - myös lisäaineiden muodossa. Itse olen valinnut toisin ja samalla tavalla toivon kunnioitusta omaa valintaani kohtaan. Kiinnostunut keskustelu asiasta on sitten asia ihan erikseen. Tyyliin "Voiko ihminen tosiaan elää ilman lihaa? Ja mitä sä sitten syöt?" Nyt minulla on tuo dosenttikin takataskussa näitä keskusteluja varten. (Vaikka joku tietysti muistaa, että kaikki dosentit eivät minulle suinkaan kelpaa.)

14 kommenttia:

  1. Onpas teillä ollut mukavan rauhallinen viikonloppu. Niin oli meilläkin. Molempina päivinä meikä heräili vasta puolen päivän aikaan. Tosin seitsemältä olin käynyt koiran kanssa ulkona ja lukenut hieman päivän lehtä, mutta jatkanut sitten uniani. Joten viikonloppu meni nopeasti, mutta mukavasti. Meillä on täällä töissä yksi työkaveri, joka on siirtynyt lounailla kasvisruokaan ja voi paljon paremmin. Ei tule lounaalla ruokakoomaa ja tämän saman olen huomannut usein itsekin. Itse syön lihaa ja paljon riistaa, koska kotona metsästetään, mutta välillä kasvisvaihtoehto tuntuu tosi hyvältä. Mukavaa alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, mä olen kateellinen, sä olet saanut nukkua. Ainoa" huono puoli" näissä viikonlopuissa kun kuopus on kotona on se, että noustaan kukonlaulun aikaan. Minä tosin torkun sohvalla kun katselee lastenohjelmia, mutta ei se ole ihan sama asia. No, ensi viikonloppuna sitten saan taas nukkua pitkään.

      Mullakaan ei tule sellainen mahdoton väsy ja työtehon lasku kun syön töissä usein salaatteja. Mutta kyllä juustoisen makaronilaatikon tai kasvispizzan jämälläkin saa aikamoisen kooman aikaiseksi ;-)

      Mukavaa viikkoa sinnekin!

      Poista
  2. Huippu Batman teillä!! :)

    Sama täällä, en arvostele milläänlailla toisten ruoka-annoksia. Kyllä jokainen tietää mitä suuhunsa laittaa. Itse olen aikalailla kaikki ruokainen, kunhan muistan sen vähärasvaisuuden. Kylässä syön kyllä mitä tarjotaan, yleensä.
    Mukavaa viikonalkua!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin!

      Kylässä syöminen onkin aivan eri juttu. Vain juntti nirsoilee siellä. Mä koitan tasapainotella kasvissyöjänä tän kanssa ja suurin osa ihmisistä tosiaan tietää etten syö lihaa kun tää ei ole mikään uusi juttu ;-)

      Batman jäi tänään kotiin kun sillä oli kurja olo. Siinä meni mun vapaani...

      Poista
  3. Lainaus tuosta jutusta:
    "Professorin mukaan kohtuullinen lihankäyttö ei ole kuitenkaan este terveelliselle ruokavaliolle.
    - Kolme liha-ateriaa viikossa on terveyden kannalta kohtuullinen määrä, hän toteaa".

    Saara

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mä luin sekin kohdan.

      En kritisoi kenenkään lihansyöntiä tai väitä, että lihansyönti on epäterveellistä. Mun pointti oli se, että hänen mukaansa aikuinen ei tarvitse lihaa - eli pelkkä kasvissyöntikään ei ole epäterveellistä - , lähinnä vastineeksi niille, jotka sitä meille kasvissyöjille jatkuvasti tyrkyttävät.

      Poista
  4. Onneksi olkoon, että olet synnyttänyt Batmanin :) ! Käsittämätön tuollainen väitös, että kasvissyöjät ovat hörhöjä. Sen väitöksen valossa myös hedelmistä pitävät, lihasta tykkäävät tai kalaa rakastavat ovat hörhöjä. Huokaus. Jatketaan me vaan kasvisten syöntiä. Minä tosin syön joskus lihaakin. Terveisin toinen hörhö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen edelleenkin sitä mieltä, että jokainen saa syödä mitä lystää - myös minä!

      Batman tuossa sohvalla istuskelee, se onnistui sabotoimaan mun vapaani. Gnjääh. Mutta olis se varmaan ollut lääkärille ja kätilöille ylläri, jos se olisi syntyessään tosiaan ollut Batman ;-) Ehkä vanhemmille kans?

      Poista
  5. Mä muistin yhtäkkiä! Se peli josta puhuin, on UBONGO!!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et kyllä usko, mutta tänään just kaivettiin se kaappien kätköistä ja mietittiin josko kuopusta vasten tehtäisiin jotkut helpotetut säännöt että voitais pelata sitä. Esikoinen on vaan niin super kaikessa tuollaisessa hahmottamisessa.

      Muisteltiin myös, että kerran pelattiin sitä hulluna kahdestaan esikoisen kanssa Frankfurtissa lentokenttähotellissa ja mä join sikahyvää saksalaista punkkua ;-)

      Poista
  6. Marjaana, ihana Batman sinulla siellä onkin.. Tykkään aina sun jutuista poikien kanssa, kun mun poikani täytti 35 ja ei laita enää Bätmänni vaateita päälleensa vaikka kuinka pakottaisin <3 <3 .
    Ruuasta tosiaan se että työkaverini sanoi ettei syö liha ja yritin viikon aikana olla ilman liha ja heti putosi 4 kiloa ... Olipas se melkoinen ylläri .. ei ollut vaikea mutta nyt kuitenkaan syön kala ja kana ja kalkkunaliha ... sika ja nauta ei syö Joo, se on totta että jokainen saa syödä mitä lystää ja kotona kaapissa löytyy . Hyvää Viikkoa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wow, Nata, mikä yllätys ja saavutus! Onnea! Niveletkin kiittää. Ja toisaan, ei kannatan olla liian tiukka, elämästä ja ruoasta pitää voida nauttia. Mä nautin viikonloppuisin niin etten mieti ja laske. Viikolla olen sitten vähän tarkempi.

      Batman on liikuskellut meillä päin nyt joka päivä siitä lähtien kun asu tehtiin. Tuli tosi mieleinen. Haluaisi nukkuakin se päällä ;-)

      Poista
  7. Pakko tunnustaa, että jos toisen lautasella on maksalaatikkoa niin on aika vaikea olla kysymättä miksi sää tuollaista syöt :D Ihana Batman :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, mullakin saattaisi olla vaikeuksia, mutta varmaan koittaisin tukkia suuni vaikka juustolla ;-)

      Batman lennähti lähikaupunkiin isälleen - luojan kiitos - ja palaa sunnuntaina!

      Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana