Sivut

perjantai 6. joulukuuta 2013

Television katselusta

Mistä lie tullut mieleeni television katselu. Nykyään minäkin jo osaan katsoa telkkaria, ennen se oli meillä lähinnä Pikku Kakkosta ja esikoisen ohjelmia varten. Australian MasterChefistä olen kertonutkin - ja siitähän se ajatus tosiaan lähti - se kun on harmitonta koko perheen viihdettä. Mitä nyt mainoskatkoilla saa olla valppaana kaukosäätimen kanssa. Tulee nimittäin aikamoista kamaa (mm joku poliisin kotihälytysohjelman mainos) ihan parhaaseen katseluaikaan. Olen aina ollut hyvin tiukka mitä ikärajoihin tulee. Myös uutisia sensuroin rankasti, ja tästä osittain johtuu se, että töllö on meillä aika vähän auki. Sieltä tulee niin paljon asioita, jota en halua kuopukselle vielä näyttää. Minun on todella vaikea ymmärtää lapsiperheitä, joissa televisio on jatkuvasti auki ja lapset näkevät ja kuulevat leikkiensä ohessa kaiken.
Osittain tämä tiukkuus johtuu ammatistani, mutta kyllä minä myös ihan omista lähtökohdistanikin koitan suojella lasta ja antaa sen olla vähän pidempään lapsi. Ei kaikkea aikuisten maailman asioita ja kauheuksia tarvitse vielä alle kouluikäisenä tai edes alaluokilla tietää. Saman kohtalon koki esikoinen aikoinaan ja uutisia se rupesi muistaakseni seuraamaan vasta kuudennella luokalla, kun historian opiskelua varten oli hyvä tietää myös nykymenosta vähän enemmän. Edelleenkin - vielä 15 -vuotiaana -  se kysyy minulta lupaa joka kerran, kun telkkarista tulee joku K-16 sarja. Ja hyvä niin. Sama pätee pelien kanssa. Löytyy niitä räiskintäpelejä viisitoista vuotiaillekin, näemmä. K-18 -pelien aika tulee todellakin vasta sitten täysi-ikäisenä. Olen minä saanut kuulla olevani natsi ja nipo, mutta ei haittaa. Olisi mukava kuulla myös minkälaista linjaa teillä pidetään? Tai mielipiteitä aiheesta ylipäänsä.

***

Loppukevennykseksi Aivan Uusi Teoria ihmisen alkuperästä: Olemmekin risteytys siasta ja simpanssista. Siltä se välillä joidenkin ihmisten touhuja seuratessa kyllä vaikuttaakin. Nöf!

Hyvää itsenäisyyspäivää, vapaapäivää, toivottavasti, ihan jokaiselle! Töllön ääressä tai jossain muualla.

20 kommenttia:

 1. No täällä toinen tiukkis! Meillä oli aikanaan kaksi vuotta 'ilman televisiota' -kausi! Voi mitä kaikkea ehdittiinkään poikien kanssa tehdä, askarrella, pelata, lukea, ulkoilla ym.ym. Enpä tästä nyt suuremmin avaudu, mutta tuttu lastentarhan työntekijä moitti minua kovasti!?!
  -Paras palaute tiukkuudestani on tullut kuopukseltani, joka yläasteelle siirtyessään (isoon kouluun) kysyi minulta "äiti, miten sää oikeen oot kasvattanu meidät, kun musta tuntuu, että me käyttäydytään paremmin kuin moni muu?" Jee, yksinhuoltajan huippuhetkiä!
  -Minä kyllä olin silloin kasvatusasioissa ennen kaikkea johdonmukainen, sopimuksista pidettiin kiinni molemmin puolin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan mahtava palaute pojalta - ja vielä sekin on hienoa, että tiedostaa moisen asian. Kyllä me äidit osataan ;-)

   Meilläkin oli aika pitkäkin pätkä esikoisen kanssa ettei ollut telkkaria lainkaan. Se meni rikki kesällä ja ajattelin, että hankin sitten syksyllä jos kaivataan. Ei kaivattu ja oltiin n. 5v ilman. Jossain vaiheessa kuopuksen isä sitten rupesi tv:tä kaipaamaan. Nyt ollaan kyllä niin totuttu, että en tiedä onnistuisiko ilman oleminen. Mutta sitä en ymmärrä, miksi televisiottomuudesta voi saada negatiivisista palautetta? Me saimme pelkästään ihmettelyä.

   Poista
 2. Meillä mä oon natsi enkä tykkää yhtään, että varsinkin miehen lapset katsoo tosi paljon telkkua ja hirveesti esim. amerikkalaisia sarjoja. Meillä on ollut nyt aika pitkään olkkarin telkusta digiboxi rikki, joten se on onneksi vähän hillinnyt telkan katselua. Noh, katsoohan ne sitten noita elokuvia tosi paljon. Onneksi mies sentää kaikista hurjimmat leffat kieltää lapsilta, mutta musta vois olla vielä tiukempikin! Itse katselen tosi vähän telkkua. Musta sieltä vaan tulee tosi vähän mitään katselemisen arvoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut - hirveän vähän tulee katsomisen arvoista. Mä katon uutiset ehkä kaksi kertaa viikossa ja Uutisvuodon kerran kuussa jos jaksan ja muistan. Niin, ja nyt poikien kanssa Australian MasterChefiä, mutta muuten töllö pysyy kiinni.

   Kuopus kattoo lastenohjelmia viikonloppuaamuisin ja dvd:tä toisinaan. Esikoinen taas väijyy kaikkea ihan turhaa - jotain varastonmetsästäjiä, Leijonanluolaa, Gordon Ramseyta jne - se meillä eniten viettää aikaa tv:n ääressä. Mutta ei sekään kauheasti ennen kahdeksaa ja kuopuksen nukkumaanmenoaikaa.

   Poista
 3. Meillä ei televisiosta katsota varsinaisia ohjelmia (mitä nyt mie tallennan välillä jotain dokumentteja ja sellasia) mutta Netflixistä lapset kattoo Waverly Placen velhosarjaa- tyypillistä nuorten kamaa. Kuopus on hirvittävän arka tv-ohjelmien suhteen, luulen että se on joskus mummollaan nähnyt telkkarista jotain pelottavaa... mummo kun katsoi mm. saksalaisia poliisisarjoja. Eihän joku Kahden keikka ole aikuisista pelottava, mutta pienestä tytöstä voi olla. Kuopus ei suostu edes olemaan samassa huoneessa, jos katsotaan k-12 -ohjelmaa... Joskus aiemmin esikoinen ruukasi katsoa Australian rajalla, Bondi beach (ne hengenpelastajat) ja Eläintenpelastustiimi ym. reality-sarjoja, mutta ei se enää katso koko töllöä kuin tosi harvoin.
  Ei minusta ole yhtään huono asia, että rajoitetaan pienen lapsen piiriä - kyllä se saa aikanaan silmät ja suut täyteen tämän maailman pahuutta. Nasta mutsi voi olla välillä musta natsi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...niin siis kuopus täyttää ensi kuussa 14, viitaten tuohon k-12 -kohtaan...

   Poista
  2. Niin ja upeita kuvia jediritarista valomiekkoineen :)

   Poista
  3. Kiitos, musta noi kuvat on tosi hauskoja. Otettiin niitä eri värisiä yli sata ;-)

   Kuulostaa aika samalta meiningiltä kun meillä. Meillä kuopus on ollut aika arka, lähti mm. Autot 2 leffan 3D versiosta kesken pois kun kävivät isänsä kanssa. (Olin ohjeistanut, että normiversio voisi olla helpompi käsitellä...)

   Musta natsi... hih! Mutta totta on sekin, että ehtivät nuo kyllä saada oman osuutensa maailman pahuudesta myöhemminkin. Joskus jopa luontodokumentit saa pojat tuntemaan sääliä saalistettavaa kohtaan, joka on tietty hyvä ja luonnollinenkin tunne. Siinä koittaa sitten aikuisena tasapainoilla että "senkin lapset tarvii ruokaa". Pahinta on, kun joku poikanen kuolee. Auts!

   Poista
  4. Juu, ei voi kaikkea selittää, kun niin paljon epistä tapahtuu. Luonnossa ja varsinkin ihmisten keskuudessa. Miekään en halua enää katsoa luonto-ohjelmia, kun niihinkin on nykyään ympätty joku juoni ja tarina, ja aina sympaattiset olennot joutuu vaaraan ja pulaan ja on "pahiksia" saalistajia kimpussa. Poikkeus oli jokin aika sitten sellanen siileistä kertova ohjelma (no ei siinäkään vältytty piikkimatoilta ajoradalla) jota en poistanut tallennuksista katsomisen jälkeen, kun se oli niin leppoisa ja mukava luonto-ohjelma.

   Poista
  5. Meillä katotaan kyllä luonto-ohjelmia, varsinkin Avaraa luontoa. Sunnuntaisin tuli vasta joku mainio kotimainen luonto-ohjelma jota väijyttiin kans.

   Poista
 4. Kolmasluokkalaiseni juuri itki, että luokan pojat olivat jättäneet hänet koko päivän ajan leikkien ulkopuolelle sen takia kun hän ei saa pelata K-16 tai K-18 pelejä. Mä todella toivon, että siinä porukassa jonkun muunkin vanhemmat on ne kieltänyt, mutta tyypit ei vaan ole uskaltanut sanoa sitä ääneen. Että ottaa päähän...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, mä en kestä'! Meilläkin on ollut vähän samaa, ei nyt ulkopuolelle jättämistä mutta (ekaluokkalainen!!!) kuopus saattaa sanoa, että kun kaikki kaverit saa mennä puhelimella nettiin ja hän ei. No ei todellakaan saa, valvomatta!

   "Ja sit kaikki muut saa pelata joka päivä:" Aha, meillä on pelipäivät pe ja su ja sillä selvä. Ihan riittämiin tulee sitä ruutua nykylapselle noinkin.

   Voimia sinne ja pidä linjasi vaikka kurjalta tuntuukin varmasti!

   Poista
 5. Ihan ensiksi hyvää itsenäisyyspäivää med kunnon rutistus <3

  Tv-tarjonnan rajoittaminen on ihan ok mutta se täytyy muistaa myös rajoittaa netin puolelle koska sieltä sitä rankempaa materiaalia saa vielä helpommin. Mitä taas uutisiin tulee, niin kovin kauheaa pimentoa suosittele ettei maailma ( = mm. muut mukulat koulussa, sivuten Rillon kommenttia) tule vastaan ikävien yllätysten muodossa. Tosin en epäile ettetkö hallitsisi näitä hommia mutta muksut on julmia jos huomaavat että toinen ei ole asioista ihan ajan tasalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos rutistuksesta!

   Tuossa Rillolle vastatessa sivusin nettiäkin - kuopusta en sinne itsekseen päästä lainkaan ja esikoisen kanssa on selkeät säännöt plus että vakoilen sivuhistoriaa aika ajoin...

   Mitä kiusaamiseen tulee, niin musta kenenkään 7-vuotiaan ei tarvis kattoa uutisia lainkaan. Jos tässä mennään vähän sillai painajaiset vs kiusaaminen linjalla niin valitsen kiusaamisen, Siihen voi puuttua ja sitä voi käsitellä, paremmin kuin alitajuntaan piirtyneitä painajaismaisia kuvia.

   Oikein mainiota itsenäisyyspäivää sinnekin!

   Poista
 6. Australian MasterChef on ihan loistava! Olemme koukussa jo kolmatta kautta...

  Vaan ihan hyvä, että sensuroit lapsen töllöntuijotusta. Kyllä se lapsi ehtii ahdistua myöhemminkin maailman pahuudesta ihan riittävästi. Parhaaseen katseluaikaan tulee kyllä ihan käsittämättömiä mainoksia ohjelmista puhumattakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä vasta eka kausi, mutta koukussa, kyllä. Just kuopus kiljaisi kesken linnanjuhlien (kyllä, mulla oli tööl auki) että miten AMC? Katottiin sitten lopputuomio kesken kaiken.

   Mä olen koittanut pitää sitä linjaa, että mahdollisimman vähän olisi telkkari auki ennen kahdeksaa jolloin kuopus menee pehkuihin. Jäisi ne mainoksetkin näkemättä.

   Poista
 7. Meillä lopetettiin iltauutisten katsominen esikoisen ollessa kolmevuotias, kun hän alkoi kysyä että miksi nuo ampuu toisia ihmisiä. Tosin sittemmin on tv:n katselu vähentynyt muutenkin, koska olimme monta vuotta ilman televisiolupaa ja tigipoksia emmekä oikein enää osaa katsoakaan töllöä. Katsomme sitten joitain sarjoja kokonaisina mieluummin.

  Elokuvia olemme katsoneet koko perhe yhdessä, vaikka ikärajat eivät aivan täyttyisikään (juurikin Tähtien sodat ja Indaian Jonesit jne). Minusta on parempi, että katsomme ne yhdessä ja voimme käydä asiat läpi jos tarvitsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leffojen katselu yhdessä on ihana harrastus. Muistan vielä elävästi, kun oivalsin, että mulla on sen ikäinen poika, että voimme katsoa Blues Brothersin yhdessä. Osui ja upposi esikoiseen ihan täysillä. Sittemmin olemme jatkaneet Monty Pythoneilla, Marx-veljeksiä olen koittanut ja montaa muutakin.

   Juuri tuota sun esikoisen kommenttia ja tuollaisia tilanteita ajattelin, kun päätin pitää tv:n kiinni lasten ollessa pieniä. Meilläkin oli ihan kokonaan televisiotonta aikaa esikoisen kanssa viitisen vuotta. Kuopuksen isä rupesi sitten kaipaamaan sitä jossain vaiheessa.

   Poista
 8. Meidän muksu taisi olla päiväkodissa aikoinaan ainoa joka ei saanut katsoa Salkkareita ja vieläkin ottaisin siltä mielellään päivän lehden pois, muttei se anna :D Kauheaa kun luin tuolta ylemmistä kommenteista, että kolmasluokkalaiset saa pelata K-18 pelejä. Niissä on sellaisia, etten edes tajua miten niitä on laillista myydä minkään ikäiselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ymmärrä tätä nykymenoa ollenkaan, meidän esikoinen oli aikanaan ainoa joka jäi pihalle kun muut kersat riensi katsomaan Salkkareita, vaikka olivat sitä nuorempia. Ja vielä Salkkareita pahempaakin on k-18 pelit. Ehtii räiskiä sitten kun on viisaampi ja täysi-ikäinen, jos on ihan pakko!

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana