Sivut


tiistai 14. toukokuuta 2013

Tulppaanitilanne ja kaksi kojoottia

Äitienpäivänä piti jo vähän aloitella puutarhassa. Minulla on sellainen epävirallinen puutarha, jonka perustan joka vuosi uudelleen. Syksyllä piilotan kukkasipuleita maahan ja keväällä sitten muistelen mitä tulikaan laitettua. Kesäkukat haen torilta ja tällään ne ruukkuihin. Lähinnä orvokkeja ja ehkä pari samettiruusua. Krassit kasvatan omista edellisvuotisista siemenistä loppukesän iloksi, samoin auringonkukat. Tai ne oikeastaan lähtevät lintujen ansiosta ihan itsekseen, minä ne sitten siirrän kukkalaatikoihin. Sen teinkin jo. Taisipa viime vuonna pari mustasilmä Susannaa minut hurmata paviljonkia pitkin kasvamassa niin, että täytyy tänäkin vuonna sellaiset hankkia. Niin, ja yksi amppeli oven pieleen, siinäpä se. Tämä kaikki osittain siksi, että olen vuokralla. Osittain siksi, että olen laiska.


Kovasti jo puutarhassa punertaa...


Hyötypuutarha on enemmän esikoisen juttu. Perunamaalaatikko meillä on, toinen laatikko herneille, kesäkurpitsalle ja mille milloinkin. Yrttilavankin sain yhtenä keväänä lahjaksi esikoiselta, oli sen käsityötunnilla nikkaroinut. Persiljaa, ruohosipulia ja basilikaa siihen tulee tällättyä. Salaattiakin kasvatetaan omiksi tarpeiksi. Mutta nämä saavat jäädä reissumme jälkeen laitettavaksi. Ei sitten tarvitse talonvahdin niin paljoa nähdä vaivaa kun ei tarvitse kastella. Mutta tuskin maltan pitää näppejäni erossa kukista siihen saakka. naapuri tuossa jo vihjaisi, että voi kyllä kukkaset kastella, jos oikein tuska tulee ja on pakko hankkia. Huomenna olisi kauppamme pihassa myynti mutta minä joudun lähtemään seminaariin toiselle paikkakunnalle. Plääh.




Eilen oli muuten helppoa valita työvaatteet. Halusin kuopuksen tekemät helmet kaulaan ja katsokaapa mitä kaapista löytyi! On se mainio tapaus. Eilenkin, kun kävimme kävelyllä, naapurin koirat räkyttivät meille lasioven takaa. Toinen oikein nosti kurotti kaulaansi ja pisti ulinaksi. "Jos se onkin puoliksi koira ja puoliksi kojootti?" Kuinkas moni muu on nähnyt lähimaastossa kojootteja? Eikös siinä yksi siili kalpene? Ei vaiskaan... Ilta oli muuten aurinkoisesta säästä huolimatta jotenkin kovin harmaa. Esikoisella oli pahat homeoireet ja hän torkkui oikeastaan koko illan. Kuopus oli takertuva ja vaisu hänkin. Tänään meille tulee joukkio esikoululaisia viettämään kuopuksen synttäreitä joten eiköhän meno piristy. Toivottavasti minä selviän siitä hengissä. Esikoinen aikoo häipyä maisemista. Fiksu veto!

***

Puutarha. Tämän on Ilkka Kanerva pilannut lopullisesti.

12 kommenttia:

  1. Kojoottejapa hyvinkin!
    -Ja meillä naapuruston räkätit ja varikset "leikkii" rosvoa ja poliisia; siltähän se takaa-ajo näyttää.
    Ja oikein hyvää synttäriä kuopukselle :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hui, mua jo etukäteen hirvittää se rosvo- ja poliisilauma mikä meille rynnistää...

      Näin kerran varisten tiputtavan viistolla katolla käpyjä vierimään. Ne seurasivat niitä silmä kovana, hakivat sadevesikourusta nokkaansa ja tekivät taas uudelleen. Nekin ihan selvästi leikki!

      Poista
  2. Taruolenoilla yritetään nyt pisteitä hankkia;D

    Tänä aamuna siilejä oli kaksi, join aamukahvia tosi pitkään kun seurasin niitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei, okei, myönnän, että yritys oli vähän epätoivoinen ;-)

      Ihanaa, että sait seurata kahden siilin (mutinaa...) puuhia. Musta siilit on aina ollu tosi söpöjä. Olisin halunnut meille lemmikiski afrikkalaisen kääpiösiilin mutta en millään päässyt yli siitä kammosta, että niille pitää syöttää ötökäitä ja mieluusti vielä elävänä. Torakkafarmi kylppärissä? Ei kiitos!

      Poista
  3. Mä olen kyllä vähän kateellinen. Mulla ei mikään kasva. Ei mikään ulkona oleva. Huonekasvit kyllä rehottaa. Minäkin istuttelen niitä sipuleita (tosin nyt jäi eteisen kaappiin viime syksynä) ja keväällä ei mitään tule. Kaikille muille siemenille käy samoin. Krassi taisi onnistua viime vuonna, jos sit tänä vuonnakin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elä mua kadehdi, mun puutarha on sellainen oikeasti stressitön jossa kasvaa jos kasvaa. Ja kitkemään en suostu, en.

      Mutta kukkasipulit kyllä kasvaa paremmin jos ne laittaa maahan eteisen kaapin sijasta ;-)

      Poista
  4. Ensimmäiseksi: Paljon onnea synttärisankarille!
    toiseksi - ei sinä mitään laiska ole ..älä luulekaan
    ja helmeet sopii niin mainiosti kun nyrkki silämään niin vissi suomessa sanottaan ...
    Kaunista matka !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sopii todellakin kuin nyrkki silmään (tosin en ole koskaan ymmärtänyt tuota sanontaa!)

      Aurinkoa sinne "Etelä-Suomeenkin"

      Poista
  5. Minun tekisi niin mieli hyötypuutarhaa, mutta asiassa on pari hidastetta. Takapiha on aika pieni, ja sinne joutuisi kuskaamaan aivan tajuttoman määrän ruokamultaa ennen kuin mikään suostuisi kasvamaa. Maaperä on turhan kivipitoinen. Jos nyt tänä kesänä tsemppaisin ja hankkisin jotain laatikkoviritelmiä, että edes yrttejä saisi kasvatella - etanoiden syötäväksi.

    Minun tulppaanini alkaa kukkia huomenna. Sellaiset on merkit nyt. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun täytyy kuvata meidän onnettomat laatikot sulle tässä lähipäivinä. Ei se kummoisia vaadi, kun vaan jaksaa ne lootat väsätä, mekään ei jaksettu/voitu, kun ei ole oma puutarha muokata maata. Mutta ei kyllä tietenkään sitten kovin isoja määriä mahdu sinne kasvattelemaan. Lähinnä lasten iloksi.

      Mä luulen, että min tulppaanini kirii kans. Katotaan ;-)

      Poista
  6. kaipa tuo puutarhassa tonkiminen olisi hyvää ajankulua mutta harmikseni en ole yhteen sopiva minkään kasvien kanssa ja minusta tuntuu että osa kuolee jo pelkästä vilkaisusta.
    Sori kun on ollut hieman kiireitä kesän ja töiden alettua etten oleoikein kartalla mutta synnttärionnittelut Kuopukselle ja koskas muuten se teidän matka olikaan? Nimittäin onnea reissuun että kaikki menee hyvin ja pääsette nauttimaan ilman murheita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reissu on 9.6-16.6 ja kuule sä ehdit kartalle kyllä, jos täällä joskus jotain isompaa tapahtuu ;-)

      Sä voit Kanervan tavoin keskityä siihen "puutarhanhoitoon", muistaakseni olet aiheesta jollet ihan postannut niin ainakin Nollliksella kommentoinut...

      Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana