Sivut

tiistai 9. huhtikuuta 2013

V on tyyleistä toimivin

Tai sitten ei...

mutta nyt alkaa vitutuskäyrä vedellä sellaisissa korkeuksissa että täytyy taas avautua. Ei se, että vesi kotona on jo toista viikkoa käyttökiellossa, eikä sekään, ettei sillä kuulemma saisi edes pestä enää. Ei. Vaan työasiat, lomalla. Jouduin yhden vapaa-ajan asian vuoksi avaamaan työsähköpostin ja se oli kamala virhe. Virhe, virhe, virhe. Löysin sieltä työterveyshoitajamme laatiman muistion, jonka ohessa nimenomaisesti luki, että sitä ei saa jakaa edelleen ilman minun erillistä lupaani. Nyt sen oli teknisen puolen päällikkö lähettänyt ainakin kolmelle ulkopuoliselle ihmiselle. Ei saatana sanon minä!
Edellisen kerran näimme kokouksessa jossa tämän sisäilmaprosessimme naurettavaa tiedotusta hoidettiin oikein kuuden miehen voimin. Harmi vaan, että se tuli vasta remontin jälkeen, myöhässä ja sanelupoliitiikalla tyyliin tulemme torstaina kello 9. Ei mitään väliä, vaikka minulla oli muuta sovittua ohjelmaa juuri silloin. Ota tai jätä. Siinä kokouksessa samainen päällikkö esitti maireaa ja empaattista: "teemme voitavamme, ei se ole helppoa, että joutuu olemaan etätyössä". Periaatteessa tuon olisi voinut ottaa ihan positiivisenakin viestinä, jollei samainen mies edellisellä kohtaamisellamme olisi mesonut minulle pää punaisena, että "tämän enempää emme tule ikinä tiedottamaan" ja "kyllä on ihme touhua", kun pyysin tietoja ilmanvaihdon tilasta. 

Ja nyt hän siis levittelee terveydentilaanikin koskevia tietoja ihan tuosta noin vaan kielloista välittämättä. Pää räjähtää! En tiedä onko se piittamattomuutta, vittuilua vai osaamattomuutta, sitä, ettei hän ymmärrä tekevänsä väärin tai hoksannut selvällä suomenkielellä kirjoitettua huomautusta muistion luonteesta. Suututtaa joka tapauksessa aivan vietävästi. Tiedän, että kaikki tämä olisi helpostikin virallisen valituksen arvoista toimintaa, mutta näin pienessä kunnassa ei oikein tee mieli lähteä sille tielle. Siispä puhisen täällä teille voimatonta raivoani ja koitan rentoutua ja lomailla vielä tämän päivän. Sitten katsotaan mitä tapahtuu.


***

Juhla. Kuopuksen versio asiasta. Presidentin virkaanastujaisjuhla: "Suomen presidentti on juuri tulossa Suomen presidentiksi, kun hän lyö (valo)miekalla kikuleihin." Sitten dramaattinen heittäytyminen lattialle miekka jalkojen välissä, armotonta kiemurtelua ja voihkintaa. Saulille vaan terveisiä!

20 kommenttia:

 1. Kamalaa, että terveystietosi laitetaan tuolleen jakoon.
  :( Voimia ja tsemppiä!

  Kuopuksellasi on ihanat jutut! ;) Lapset ovat niin aitoja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapset ovat todella kekseliäitä ja aitoja, kuten sanoit. Välillä voisi olla ihan terveellistä ottaa heistä vähän mallia. Tänäkin aamuna kuopus totesi, että mun mahassa tuntuu sekavalta ;-)

   Joo, en ole vielä oikein toipunut järkytyksestä enkä päättänyt mitä asian suhteen teen. Onneksi siellä nyt ei mitään arkaluontoista ollut, mutta henkilökohtaista tästä altistuksestani kuitenkin.

   Poista
 2. Kyllä tuollainen käytös käyrää nostattaisi myös minulla. Itse kuulin vasta sairaslomani jälkeen, että silloinen työnantajani oli kertonut kaikille halukkaille mistä syystä olin sairaslomalla ja kirjoittanut siitä jopa asiakkaille vedoten siihen etten ollut tehnyt töitäni ajan tasalla. Virhe johtui silloin hänestä! Syy sairaslomaani oli masennus, joten en välttämättä olisi halunnut sitä kovasti leviteltävän. Tsemppiä ja vaan voimia sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi jessus, tuo on jo härskiyden huippu. Kuinka pääsit siitä eteenpäin ja yli? Minä täällä mietin, pitääkö jutella tämän henkilön esimiehen kanssa vai mitä tehdä. Ainakaan en enää suostu samaan palaveriin tai ainakaan siihen, että muistiota terveystietojeni osalta hänelle lähetetään - kun en voi tietää mihin kaikkialle se sitten loppujenlopuksi päätyy :(

   Poista
  2. Yli en taida olla päässyt vieläkään, mutta eteenpäin pääsin sillä, että hain kiivaasti uutta paikkaa ja pääsinkin puolen vuoden kuluttua vaihtamaan toiseen toimistoon. Mietin silloin jopa mahdollisuutta viedä asia oikeuteen ja vaatia vahingonkorvausta, mutta ei ollut kuitenkaan oikein perusteita enkä jaksanut. Koskaan en sanonut hänelle, että tiedän näistä asioista.

   Poista
  3. OK, minäkin olen sellaisessa väsymyksen tilassa, että en jaksa varmaan kovin suurta juttua nostaa. Mutta lisäpontta tämä antoi suunnitelmillenim, että olisin puolipäiväisenä töissä ainakin syksyn, kun kuopus aloittaa koulun. Motivaatio hävisi jonnekin...

   Poista
 3. Minä en kyllä tyytyisi puhisemaan sillä maailma on niin kurja paikka että jos kerran kyykytetään (ollaan piittaamatta sovituista asioista), niin silloin saa olla kyykysssä aina. Julmaa mutta totta, varsinkin jos sulla on enemmistö miehiä vastassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minä tästä jotain varmasti eteenpäin vien, en vain vielä tiedä mitä ja kenelle, ensin pitää puhista vähän paineita pihalle ja sitten näen selvemmin asiat. Mulla on onneksi aivan ihanat kollegat ja työterveyshoitaja (joka on nainen) ja -lääkäri myös, vaikka mies onkin.

   Poista
 4. Ei perhana, ei voi olla totta!!! Nyt olisi kyllä aihetta jo nostaa syyte virkavirheestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaa jaksanko :(

   Mutta tavalla tai toisella tää tietty on pakko selvittää, vie vaan tarpeettomasti voimia, joita muutenkaan ei juuri ole. Mutta etiäpäin sano mummo lumessa (ja sitähän riittää)!

   Poista
 5. No voi Vee! :-(
  Kyllä pitäisi jokaisella työtä tekevällä olla edes se alkeellinen taju, että kenenkään sairaskertomuksia ei levitellä mihinkään!
  Ai juma! Sinuna varmaan nostaisin kissan pöydälle asiasta. :-/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juttelin juuri työterveyshoitajan kanssa pikaisesti ja pakkohan tämä on selvittää. En vaan millään jaksaisi nyt yhtään ylimääräistä kuormitusta, kun pelkkä perustyö vie (fyysiset) voimat ja terveydenkin. Tai ainakin osan siitä. Mutta jostain sitä aina jaksua raapii, niin siis nytkin, vaikka vituttaa ihan sairaasti edelleen!

   Poista
 6. Voi paska :( Yritin kovasti miettiä jotain lohduttavaa sanottavaa, mutta ensin sulta on viety vesi ja nyt vielä oikeus omaan valtaan, että kuka tietää terveydestä ja mitä. Voi tuota kuopuksen äärimmäisen lahjakasta mielikuvitusta, Saulia vaan kikuleille. Pekka olisi ollut paljon vähemmän hajuton ja mauton persoona :D Ja valomiekkaa kikuleille sille asioiden levittäjälle urpolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä onnistuit! Tästä lähtien aina kun mä ajattelen sitä tyyppiä, mietinkin valomiekan kärventämiä munaskuita. Kiitos, tällä jaksan sinne asti kun se jää eläkkeelle.

   Mutta totta puhuen olen edelleen aika järkyttynyt. Juttelen huomenna työterveyshoitajan kanssa ja mietin sitten mitä teen. Tällä hetkellä tuntuu, etten jaksa tehdä yhtään mitään, hyvä kun työni hoitaa. Meni motivaatio aika totaalisesti. Mutta täältä noustaan taas.

   (Kerrottakoon tässä vielä, että minä en ole opettanut tuota kikuli-sanaa, en käsitä mistä se sievistelevä nimitys on meille rantautunut. Vai pitäisikö tämä esittää niin, että pesen käteni kikuleista?!?)

   Poista
 7. Ikävää joutua hoitamaan asioita ihmisen kanssa, joka ei kunnioita sitä, mitä on sovittu :( Minä kyllä valittaisin (tai ainakin mainitsisin) asiasta ko. henkilön esimiehelle.

  Kikulit?? Ihan uusi sana :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viittaan tuohon vastaukseeni Kikille: en yhtään tiedä mistä moisen sanan on oppinut. Meillä kyllä yleensä käytetään ihan normaaleja ja selkokielisiä termejä asioista ;-)

   Mun täytyy vielä miettiä mitä jaksan ja mihin rahkeet riittää. Olen aika poikki jo valmiiksi tämän sisäilmahässäkän takia. Mutta selvää on, että kaverille täytyy vielä tehdä selväksi, ettei näin voi toimia (toki heti vastasin sähköpostiin ja muistutin, että tätä muistiota ei ollut lupa jaella eteenpäin).

   Poista
 8. Kiva kun pääset juttelemaan terveydenhoitajan kanssa. Tää on juuri työhyvinvointi kannalta paha juttu tää teknisen puolen päälikkö. Mutta varmasti täytyy hänelle se sanoa ettet pitää semmoisesta ja miltä sinusta tuntuu, ehkä hän ymmärtää asian ... kun ei silloin on tyhmä.
  Marjaana, lähetän sinulle hali hali hali että sinulle tulisi parempi mieli . Ja sun pojille myös ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nata olet ihana! Hali tuli perille, mua hymyilyttää jo!

   Pääsen juttelemaan myös työpsykologin kanssa, mutta olen kyllä sitä mieltä, että enemmän tämä päällikkö psykologia tarvitsisi kuin minä ;-)

   Poista
 9. Laki yksityisyyden suojasta työelämässä
  mm.
  Terveydentilaa koskevien tietojen käsittely:
  Työnantaja saa käsitellä työntekijän terveydentilatietoja vain, jos työntekijä itse toimittaa ne hänelle tai jos työntekijä on antanut kirjallisen suostumuksen luovuttaa tällaisia tietoja työnantajalle.

  Lain mukaan työnantajalle ei siis saa edes luovuttaa ko. tietoja - saati työnantaja niitä levitellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep jep,

   olen hyvin tietoinen tästä. Tosin työterveydelle annoin luvan palaverimuistion lähettämiseen, mutta siihen se sitten loppuikin. Virkavirhehän tuo on, ja AVI:n valituksen paikka...

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana