Sivut


lauantai 5. tammikuuta 2013

Kukin kohtuuden mukaan -liike

Kuka muistaa seuraavan biisin: "ei puhuta rakkaudesta, ei puhuta espanjaa, ei puhuta toisistammekaan, puhutaan politiikkaan"? Jos et muista tai tiedä, voit halutessasi virkistää muistiasi ja itseäsi klikkaamalla tuossa keskivaiheilla olevaa videota. No puhutaan sitten!

Nyt on noussut lamaantuvan Suomen pelastukseksi jonkinlainen Kukin kohtuuden mukaan -liike. Niinistö haluaa pudottaa omaa palkkiotaan, Heinäluoma uumoilee, että kansanedustajat tulevat perässä. Häkämies jo ehti omaansa laskemaan ja myös kuuluttaa "kansallista tahtotilaa". Arhinmäki ihmettelee, kenelle nämä suurituloiset oikein näyttävät mallia. Samaa ihmettelen minä. Meille tavispalkansaajilleko? Reippaasti alle 60 000€ vuodessa tienaaville työntekijöille? Anteeksi vaan, mutta minä en aio ottaa mallia.

Tämä ei tarkoita, ettenkö arvostaisi pieniä eleitä ja solidaarisuutta saati vähättelisin taikka kadehtisin presidentin työtä. Ei todellakaan. Pitäköön tunkkinsa. Ja palkkionsakin, jos niikseen tulee. Sillä muistetaanhan tässä yhteydessä, että tämän verottoman palkkion lisäksi hänellä on myös käyttövarat ja edustusmäärärahat. Jokunen etuuskin on: asuntoetu henkilökuntineen, matkustusoikeus, jonka hoitamiseen vaikkapa viime vuonna oli varattu liki kolme miljoonaa euroa. Ei, en edelleenkään vaihtaisi osia taikka halveksi pientä elettä. Mutta sitä kansallista tahtotilaa ei nyt vaan täältä löydy.




Vielä yksi asia: eläke. Presidentillä on oikeus eläkkeeseen jahka hän jättää virkansa. Se on tosin vain 60% palkkiosta ja taitaapa olla ihan verollinen, mutta pikaisen laskutoimituksen mukaan Sauli saisi silti eläkettä sellaiset 6000€/kk. Vaikka tuosta raapaistaisiin verotkin päältä, se on reilusti enemmän kuin suurin osa meistä tavallisista tallaajista saa palkkaa tällä hetkellä. Tai ikinä! Että sellaista solidaarisuutta. Minusta ihan rupeaa tuntumaan, että olen Paavon kanssa samoilla linjoilla. Solidaarisuusvero, jolle antaisin kyllä jonkun toisen vähän vetävämmän ja vähemmän 70-lukulaisen nimen, ei kyllä koskisi minua milloinkaan. Mutta Sauli pääsisi sitten myös eläkepäivillään(kin) osallistumaan talkoisiin. Se olisi minusta ihan kohtuullista.

***

Liike. Minulla on aikomus liikahtaa tänään kaupunkiin. Viemme ystävän kanssa esikoisen mummille ja ja käymme hoitamassa muutaman kaupunkiasian. Pistäydymme siis parissa liikkeessä. Ja sitten menemme syömään sen iänikuisen caesarsalaatin. Illan nautin rauhallisesta kodista joko ihan liikkumatta tai sitten polkaisen vähän kuntopyörällä. Joulusuklaat, nääs.

8 kommenttia:

  1. Joo, se on helppo jeesustella kun tulot ovat tähtitieteellistä luokkaa ja on ollut sitä jo vuosia eli ssätöjäkin on pakosta kertynyt. Lisäksi tulevat vielä muut yhteiskunnalliset tehtävät joiden korvaukset eivät ole sieltä pienimmästä päästä. Kunhan nostavat osakkeittaan, aivan samoin kun se entinen soisiaalipuolen ministeri osallistuessaan päiväksi vapaaehtoistyöhön: valtio maksoi palkan siltäkin päivältä.... Ärhh!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tän päivän Iltalehdessä on vissiin aiheesta Niinistön omaisuus artikkelikin, vihjaa nettilehti: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013010516517295_uu.shtml

      Eli todella on helppo kantaa kortensa kekoon kun on mistä antaa. Edelleen silti korostan, etten katso sitä pahalla, tietenkään, koska on se tyhjää parempi.

      Mutta verotuksestahan tässä pitäisi pikkuhiljaa ruveta tosissaan puhumaan, siinä tuntuu vielä tällä hetkellä pätevän vanha sanonta : Hyvä antaa vähästäänkin, paha ei paljostakaan.

      Tarttis tehrä jotakin!

      Poista
  2. Ei olisi paha tuo, että esim. yli 5 000 - 6 000 euroa ansaitsevat osallistuisivat talkoisiin omalta osaltaan. Mitä suurempi liksa sitä enemmän panosta.

    Muuten olen sitä mieltä, että onhan tämä edes jonkunlainen "näyttö", mutta jos samalla vaaditaan palkkojen (normi-) alennusta ja eläkeikän nostoa sun muuta - ei jumalauta tule kesää perk....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoilla linjoilla ollaan. Verotuksen muuttaminen toimii kokonaisuutta ajatellen paremmin kuin palkka-ale. Se ei leikkaa ostovoimaa samalla tavalla. Eläkeikäasiaa seuraan suurella mielenkiinnolla.

      Nimimerkki 21 vuotta eläkeikään, tällä hetkellä...

      Poista
  3. Minä, kunnallisen alan työntekijä naisvaltaisella alalla, saan bruttonakin käteen alle kaksi tuhatta euroa. Haluaisin nähdä sen kansanedustajan tms joka vähentäisi palkkionsa tuohon pariintonniin asti :P Kyllä on niin vieraantuneet kansasta päättäjät tässä maassa, ettei ole todellistakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paitsi samanikäisiä niin samassa tuloluokassa myös. Jotta näillä mennään eikä meinata. Ja talkoot jää kyllä mun osalta just siksi, että hädin tuskin tällä pärjätään kolmisin liian kalliissa asunnossa.

      Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana