Sivut


tiistai 14. elokuuta 2012

Sadonkorjuu


Arki alkaa tänään ja hyvä niin. Lomalla tuppaa tuo syömä- ja juomapuoli vinksahtamaan vähän eri mallille kuin arkena. Suon sen toki itselleni, mutta nyt on taas ryhdistäydyttävä, en nimittäin mistään hinnasta halua takaisin niitä vaivalla poissapidettyjä erokiloja. Käväisin puntarillakin niin sanotusti pelko persiissä, mutta pieni ryhtiliike riittänee. Niin, ja sen kuntopyörän kaivaminen naftaliinista. Nolottaa todeta, että se on seissyt koko kesän telakalla (no kun oli loma... no kun oli niin kuuma kesä...hehheh ja kaikki muut mahtavat tekosyyt).



Loman lopettajaisiksi syötiin oman maan antimia, vaikka ei niillä kyllä kehuskelemaan pääse tänä kesänä. Salaatti ei jotenkin ottanut tulta alleen lainkaan, ei myöskään porkkana. Pottuja ja herneitä kuitenkin tuli, samoin mansikoita sai pojille napsaista aina tuolloin tällöin. Kesäkurpitsasato taisi jäädä yhteen söpöön yksilöön, josta väänsin Yhteishyvän ohjeella kesäkurpitsa-halloumipihvejä, kun sattui luomuhalloumi jääkaapissa nököttämään. Yksinkertaista ja herkullista! Jälkkäriksi teimme kuopuksen kanssa rahkan johon keräsimme ystävän pihalta punaisia viinimarjoja, vadelmia ja mustikoita. Voisin tottua tällaiseen. 

Totuus on, kuitenkin, että olen aivan liian laiska muuhun kuin todella pienimuotoiseen viljelyyn ja satunnaiseen marjastamiseen ja sienestämiseen. Onneksi tässäkin mittakaavassa pojilla säilyy käsitys siitä, että kaikki ruoka ei tule kaupan hyllyltä - ja ainakin joku hintsu siitä, mistä ne sinne ilmestyvät. Mutta onneksi on metsässä viihtyviä sukulaisia: isäni on kova marjastamaan, ja hän on luvannut meille ainakin mustikoita, ehkä myös vadelmaa ja lakkaa pakkaseen. Ah, autuutta, taitavat rantautua viikonloppuna.




Iltapalaksi paahdoin vielä auringonkukansiemeniä, ovat terveellinen ja herkullinen sipsinkorvike. Jollei resepti ole tuttu, yllytän kokeilemaan - sitä voi nimittäin jäädä koukkuun paljon hullumpaankin herkkuun. Siemenet paahdetaan kuumalla pannulla ilman öljyä kunnes vähän ruskistuvat ja "poksahtelevat". Sitten ruukaan kerätä ne yhdelle laidalle pannua ja lorauttaa päälle hillitysti soijaa. Pyöräytän vielä pannulla että soija kuivuu kiinni ja koitan malttaa odottaa, että vähän jäähtyvät. Sopivat mainiosti myös salaatteihin lisättäväksi.

2 kommenttia:

  1. Kokeilin muutama viikko sitten tehdä tuolla samaisella ohjeella kesäkurpitsasta ja halloumista pihvejä ja olivat kyllä tosi hyviä! Mies tykkäsi, poika tykkäsi, miniä tykkäsi ja minä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin tykkäsin, mutta en - tietenkään - voinut olla vähän säveltämättä. Lisäsin joukkoon vanhentumisvaarassa olleen hapankaalin, vähän kermaa ja korppujauhoja. Nam!

      Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana