Sivut

torstai 14. tammikuuta 2016

Talvi yllätti, niin kuin aina

Joku ehti toivoa talvea. Pakkasta ja lunta.

No, sitä pakkasta on ollut, pahimmillaan sellaiset -34 täällä meilläkin asti. 

Nyt, kun lauhtui, rupesi tulemaan lunta, ja sitä tulee ja tulee. Ja sitä tulee vaakasuorassa ja kauhean tuulen kanssa. 

Joulun alla oli lämpöasteita ja kevätsipulit pukkasivat jo vartta.

Koko syksyn tuuli. Tuntuu, että nykyään tuulee aina.

Ihan kummallista!
Minä en koskaan ole ollut mikään ilmastonmuutosskeptikko, mutta luulisi nyt vahvimmankin sellaisen jo jotain epäilevän. 

Mitähän sitä uskaltaisi toivoa? Vähän lunta, vähän pakkasta, vähän aurinkoa ja ei tuulta kiitos. Meille on lauantaina tulossa Etelä-Euroopasta tyttönen viikoksi. En haluaisi että se hukkuisi lumeen, paleltuisi taikka rupeaisi ihan saman tien kaipaamaan kotiin tai vihaamaan Suomea. 

Saimme eilen viikon ohjelman, ja mukavaltahan se näytti. Saunomista, avantouintia, hiihtoa, luistelua, paikkakunta- ja Suomitietoutta, kulttuuria. Jonkin verran toki jää sitten ihan vapaa-aikaakin. Ajattelimme molemmat esikoisen kanssa, että voisi ainakin leipoa karjalanpiirakoita yhtenä iltana ja viedä niitä nyyttäreihin. Salmiakkia. Fazerin sinistä. Mitä näitä Suomikliseita nyt on? Saa ehdotella!

14 kommenttia:

 1. Ei tuu mieleen muutaku kamalia Suomikliseitä, kuten hernesoppa ja mämmi. Poronkäristys on sitten taas kallista, ja kaupan valmiit käristyslihat on pelkkiä jänteitä ja kalvoja...

  Mutta avantouinti kuulostaa aika rajulta :) Hattua nostan ja korkeelle, jos tyttö uskaltaa avannossa pulahtaa! Mutta on se kokemus sinälläänkin, vaikkei sinne veteen asti uskaltaiskaan.

  (Näitkö muuten jo tämän: http://yle.fi/uutiset/lukion_sisailma_ajoi_nuoren_miehen_opiskelemaan_kotona/8591453 ?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ollut tuota uutista nähnyt, kiitos! Aika tuttua asiaahan tuo on, mutta onneksi meillä esikoinen on nyt pystynyt kuitenkin olemaan koulussa.

   En tiedä kuka sinne avantoon uskaltaa vai uskaltaako kukaan, mutta niillä on sellainen iltapäivänvietto meidän kunnan kurssikeskuksessa ja saunovat ja avantomahdollisuuskin on. Saa nähdä!

   Hernesoppa, jee... pitää kattoa koulun en viikon ruokalista ja jollei sitä oo, niin ostan kasvishernekeittoa purkissa ;-) Tarjoan myös leipää, koska voi olla aika eksoottinen kokemus.

   Poista
 2. Avantouinti pisti mullakin ensimmäisenä silmään, kääk. Aikas raffia tottumattomalle/tietämättömälle. Vaan eihän sitä ikinä tiedä, vaikka mimmi olisi kuinka rohkea! Rohkeahan se on jo tämän matkan vuoksi.
  Mitäs näitä nyt sitten on...mämmi, hernesoppa, salmiakki, ruisleipä, lihapiirakka, perunamuusi.....
  Jos revontulet voisit hoitaa näkymään joku ilta, niin sekin olisi tyttöselle elämys isolla eellä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi revontulet pitääkin tilata ;-) oishan se upeeta!

   Niin kun tossa RH_lle jo mainitsin, niin saa nähdä meneekö sinne avantoon edes kukaan paikallisista, mutta ainakin mahdollisuus tarjotaan. Täytyy tosiaan katella ens viikon ruokalistaa ja sitten sen kanssa paikata jos jää jotain ehdottomia suomihelmiä saamatta!

   Poista
 3. Yleensä täällä Turussakin kaikki vaihtarit viedään avantoon. Se on riittävän eksoottista. Mutta kyllähän tuosta kuvasta löytyy jo kaikki kliseet: lumi ja kylmyys ja ruisleipä pitää myös olla listalla, kuten HelmiNainenkin muistutti.
  Kajaanissa oli viime viikolla myös yli 30 astetta pakkasta, mutta yhdessä yössä lämpö nousi sitten yli kymmenen astetta. Täällä on nyt pari päivää tullut lunta ja pakkasta on nyt sellaiset vajaa 15 astetta.
  Mutta niinhän se on kuten siskonikin sanoi, että ensin oli liian lämmin, sitten liian kylmä ja nyt on jo liikaa lunta....koska sitä ihminen olisi tyytyväinen säihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille on luvattu maanataiksi sellaista todella rapsakkaa pakkasta taas, joten pääsevät nauttimaan oikein kunnon talvikelistä. Loppuviikoksi sitten taas tulis sellaset 10-15 astetta, joka lienee ihan siedettävää vieraidenkin mielestä.

   Ruisleipää ja ruisnappeja (niitä kovia) sekä hapankorppua meillä on aina kaapissa, pitääkin muistaa vaan tarjota.

   Poista
 4. Jotain kalaruokaa voisi olla ja sieniä? Jälkkäriksi pannaria ja marjoja.

  Nuotioretki voisi olla hauska, makkaranpaistoineen :P Avantoon en lähtisi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä jo eilen kyselin, että löytyykö lähilaavulta puita - olivat miettineet, että menisivät sinne heti sunnuntaina. Jos eivät, niin käydään sitten perheen kesken vaikka vähän kauempana grillaamassa. Meillä on parikin upeaa laavupaikkaa, jonne vois mennä.

   Pitää tosiaan kattoo etukäteen se koulun ruokalista ja suppiksia multa löytyykin. Pitäisköhän vääntää piirakka?

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Oi jessus, sellaiset kun löytäis, niin lähettäisin heti esikoisen kavaljeeriksi ja sitten menoks ;-)

   Poista
 6. Sitä saa mitä tilaa eli lunta on!
  Onneksi tuuli ja lumisade lakkasi yön aikana ja tämä päivä on ollut suht inhimillinen, pakkanen on pysytellyt - 10 ja -15 asteen välissä ja se on tuntunut niiden helvetin pakkasten jälkeen jopa siedettävältä.

  Tytölle en oikein keksi muuta kuin saunan ja sen jälkeen lumihankeen - tosin ensin pitää kysyä ettei neidolla ole ongelmia sydämensä kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita aktiviteetteja onkin heille tarjolla, ja meillä voi sitten saunoa lisää jos ihastuu hommaan. Esikoinen käski ostaa lakua, salmiakkia ja suomalaista suklaata ;-)

   Meillä oli tuullut niin kauheasti, että se lumi joka tuli, on epätasaisina kinoksina. ON tää jännä talvi!

   Poista
 7. Muistelen lukeneeni lakkahillon olevan sellaista, että ei-suomalaisen suu sylkii sieltä kiviä pois kun ei tiedä niiden kuuluvan asiaan mutta ei se taida avantouinnin jälkeen enää missään tuntua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä - lakat! Mulla ei oo niitä, mutta päätin, että mustikat on supisuomalainen juttu ja teen mustikkapiirakan ja tarjoan sen lämpimänä vaniljajäätelön kanssa. (No niin, nyt kastui näppis kuolasta, jaksankohan odottaa sunnuntaihin?)

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana