Sivut

sunnuntai 3. elokuuta 2014

Juhlaa juhlan perään

No niin, onhan tässä taas ehtinyt tapahtua vaikka ja mitä. Esikoinen tuli vähän etuajassa mökkireissulta ja seuraavana päivänä heräsi vatsa sekaisin. Raasu. Saatiin se kuitenkin pian talttumaan Precosan ja ovelien kotikonstien avulla. Juotin potilaalle gefilusmehukeittoa ja tein sosekeiton lievällä valkosipulitvistillä. Ajattelin, että se tappaa pöpöt talossa ja puutarhassa vatsassa ja suolistossa. On vaikeaa olla kasvava teini vatsapöpön kourissa: koko ajan on nälkä mutta mitään ei tee mieli. Onneksi se meni nopeasti ohi ja esikoinen pääsi taas tapaamaan ystäviään. Osa heistä menee naapurikaupunkiin ammattikouluun tai -opistoon joissa opinnot alkavat jo tulevana keskiviikkona. Meillä saadaan lomailla vielä koko ensi viikko, koska lukio (ja peruskoulu myös) alkaa 11.8. maanantaina. 

Tänään teini on kunnossa lähtemään mummille ja minä pääsen ystävän mökille. Juhlistamme siellä eilen olleita syntymäpäiviä, joita tosin mainiolla naisporukalla vietimme jo perjantainakin vähän. Yksi ystäväksi muuttunut kirjastomme asiakas soitti perjantaina hehkuttaakseen, että muu perhe lähti reissuun ja hän sai tarpeeseen tullutta omaa aikaa. Sovimme siltä istumalta ex tempore illanvieton ja kutsuimme toisenkin ystävän mukaan. Terassilla tarkeni istua ja myöhemmin sisällä sai jo sytytellä kynttilöitä. Elokuu, oi elokuu! Pimenevät illat! Mökille täytyy ottaa myös kynttilät mukaan. Menu onkin jo mietittynä. Sähköttömällä mökillä ruokahuolto on aina vähän haasteellisempaa ja mietimme etukäteen helposti toteutettavan ruokalistan. 

Nyt löysin S-marketista luomutortellineja, jotka on helppo ja nopea keittää puuhellalla ja sekoittaa soosin kanssa. Uusimmassa Yhteishyvän reseptivihkosessa oli myös kesäinen Mango-avocadosalaatti, jonka aion tehdä. (En saa provikoita S-ketjulta, vaikka siltä voisi vaikuttaa...) Ystävä ostaa patongin ja muuta härpäkkeet, eikä juomapuoltakaan ole unohdettu. Otamme lehtiä ja hyvät kirjat mukaan, aurinkorasvaa, ja myös uikkarit - nyt kun minä olen päässyt uimisen makuun, kävimme perjantainakin ystävän kanssa pulahtamassa ennen illanistujaisia. Tänään se tapahtuu varmasti lukuisia kertoja, ilman saunaa ja saunasta myös. Ihana päivä tulossa!


***

Kuvassa tortellinien (tai tortellonien) kanssa näkyvä pellavansiemenrouhe oli hämäävä ostos. Kävin lukion kirjojen hakureissulla lähikaupungin ekokaupassa ja nappasin pussin mukaani. Eihän se luomua ollutkaan. On kyllä tiedostavammallekin kuluttajalle varsin hämäävä tämä Hesarinkin vast ikään esittelemä merkkiviidakko. Tuon tuotteen yhteydessä törmäsin ensimmäistä kertaa merkkiin, jota en ollut aiemmin nähnyt enkä äkkiseltään löytänyt sille selitystä. Saa esittää valistuneita arvauksia!

(Kuva täältä) Tuo "tähkä" tuossa!

12 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. No niinpä tietysti - kas kun en sitä itse arvannut. Pussissakin sanotaan että sopii gluteenittomaan ruokavalioon ;-)

   Poista
 2. Gluteeniton tai sitten vaan ei sisällä vehnää..... *horteisten aivojen arvaus*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun sen sanotte, se on ihan itsestään selvää. Mun aivot ne vasta horteessa onkin!

   Poista
 3. Kuulostaa aivan ihanalta suunnitelmalta, ruokalistakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellainen kesäinen ;-)

   Mukavaa tulee varmaan olemaan!

   Poista
 4. Parhaudelta (yök mikä sana!) kuulostaa!!!!

  VastaaPoista
 5. Myöhästyneet synttärionnittelut, ja oikein mukavaa ja rentouttavaa lomaviikkoa! Kelien pitäisi ainakin olla kohdillaan:) Minä yritän muistaa huomenaamulla mennä jatkamaan siitä, mihin jäit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, aion todellakin nauttia

   ja kyllä sä muistat, oot sen verran konkari ;-)

   Poista
 6. Pellavasta: Se on ekologinen ja puhdas viljelykasvi ilman luomuakin. Sillä ei ole vihulaisia, tauteja eikä varsinaisesti tarvitse voimaa itse kasvamiseen. Torjunta-aineita ei lainkaan viime tiedolla. Vahva veikkaus, että tavispellavan ja luomun eroa ei huomaa, kenties labraolosuhteissa mittaroiden, mutta johtuen paineettomuudesta tauteihin, taviskin on puhdasta. Jos viljelisin pellavaa, viljelisin taviksena. Siinä luomulisä kiloa kohti ei riitä kattamaan menetettyjä satomääriä, joka ns. menetetään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näin mäkin sen ymmärsin - ja toki tiedän, että monissa tuotteissa se luomu on pelkkää hifistelyä. Tuolla tuotteen sivulla vissiin todettin, että pellavalla ei oli tuholaisia ja siksi ei tarvi myrkyttää eikä juuri vaadi lannoittamistakan. Rikkaruohot lienee jonkinmoinen ongelma.

   Mut joo, hyvä tuote!

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana