Sivut

torstai 31. heinäkuuta 2014

Mitenkäs tässä nyt näin kävi?

Esikoinen soitteli minulle tiistaina töihin, että saako lähteä kaverin ja tämän äidin kanssa mökille. Mikäpäs siinä, pakkausohjeita puhelimitse, paitsi ettei se niitäkään tarvitse. Kyselin vaan että söitkö ja onko automaattikortti ja vähän käteistä, dödö, hammasharja ja -tahna. Pari muutakin juttua tentattuani - ja saatuani kaikkiin joo, joo, on, on -vastauksen - päästin hänet lähtemään. Tarkoitus oli tulla huomenna takaisin, mutta jotain tuli eteen ja palaavatkin jo tänään. Silti minulle avautui taas sellainen pätkä, että molemmat pojat ovat matkoillaan ja minä ihan itsekseni. Toki töissä osan aikaa mutta jää sitä muuhunkin käyttää. Heti samana iltana käväisin ystävän luona iltavierailulla ja sovimme yhteisestä reissusta lähikaupunkiin eiliselle päivälle työpäiväni päätteeksi. 

Olimme esikoisen kanssa katsoneet ensimmäisen kurssin aineet ja kirjatarpeet, joten kävin hakemassa ne käytettyjen oppikirjojen liikkeestä. Ihanasti kuuteen jaksoon jaoteltu lukuvuosi hellii myös minun kukkaroani. Jaksossa ei ole hirveän montaa ainetta kerrallaan, joten pikku hiljaa voi kirjoja ostella. Myös koululla on lainauspiste, josta saa panttia vastaan kirjat joita ei omaksi asti tarvitse. Lähinnä tämä siis toimii niiden aineiden kohdalla, joita ei aio kirjoittaa. Tuo oppilaskunnan systeemi on nerokas: pantti on 10€ ja palauttaessa saa takaisin 9€ jos kirja on kunnossa. Mitä sotkuisempi se on, sitä pienempi on palautussumma. Mikäli kirjaa ei palauta ollenkaan, lähtee vanhemmille lasku. Tuotot käytetään uusiin kirjahankintoihin.Katsokaas mikä aukesi puutarhassa!Kaupunkireissu meni mainiosti. Minä sain loistavaa palvelua tuttavalta, haistelin lukion kirjoja ja todettuani ne soveliaiksi, pulitin mielelläni vaaditun summan. Hoitelin muitakin kaupunkiasioita ja palatessa ystävä vielä istahti hetkeksi seuraani ilta-aurinkoon. Myöhemmin saimme sitten seurata aikamoista näytelmää, kun ukkonen pyrki taas esiin. Täällä on nyt ukkostanut ainakin kolmena päivänä peräkkäin. Ihana kesä, ihana elämä!

8 kommenttia:

 1. Tiedän tunteen, kun yhtäkkiä lapset onkin molemmat yökylässä jossain :)
  Mutta sitä en käsitä, miksi niitä lukiokirjoja tosiaan on niin rutosti erilaisia samalle aineelle, ja aina tulee uusi painos ja pitää olla just se uudempi, vanha ei enää toimi. Luulis, että perusaineilla - matikka, fy/ke, biologia, psykologia, kielet - olis lähes muuttumaton tieto. Jos edeltävät polvetkin on niillä hyviksi oppineet, niin miksei nykyiset? Eri asia sitten lähihistoria ja maantieto ja sellaset. Mutta hyvä että haistelit ne supernenälläs ennen ostoa :)

  Onhan sitä jyryä kuulunut, mutta tälläkin kertaa meni kaukaa ohi... en mie toivo salamaniskua pihaani tai talooni, mutta onhan se komeaa kateltavaa ja kuunneltavaa, ja sade virkistäis.

  Sun auringonkukka on komea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on lisää auringonkukkia tulossa, kerään aina alkukesästä taimet pihalta ruukkuihin, kun linnut tiputtelee talvella niille antamiani siemeniä.

   Mullkin tuo kirjojen vaihtaminen menee yli ymmärryksen. Toki, jos tieto tosiaan muuttuu tai toisinaan tarvii muuten vaan uudistaa oppisisältöjä, mutta kun puhutaan, että tää tehtäis kirjankustantamojen tarpeesta ja vaateesta. Menee paremmin kaupaksi. Mut tuo käytettynä myynti on ihan mahtava idea: hyllyillä oli oikeesti valehtelematta kymmeniä jokaista mahdollista kirjaa ja kurssia - ja vieläpä kunnon mukaan eri hintaluokkaan tarroitettuna. Ja musta me ei edes ollu resusia - nuoret pitää hyvin että ne saa sitten jälleenmyydessä rahaa takaisin. Hinta oli kuitenkin puolet uuden hinnasta, ja mulle iso juttu.

   Meillä oli kyllä upea iltashow ja vettä tuli niin että ystävä joutui odottelemaan ennen kun pääsi kotiin.

   Poista
 2. Hieno systeemi tuolla teidän lukiossa tuo kirjojen lainaaminen pantilla. En ole moisesta kuullutkaan muualla. Meillähän ei kirjoja ole tarvinnut pahemmin ostella, kun ammattikoulussa niitä ei paljon tarvita. Esikoisen IB-lukiokirjat olivatkin sitten oma juttunsa. Kaikki ostettiin yliopiston kirjakaupasta, olivat englanninkielisiä ja maksoivat aika tavalla. Mutta onneksi niitä oli vähemmän kuin normaalilukiossa. Tuollahan ei opiskella kuin 6 ainetta.
  Viimeiset lomapäivät menossa, mutta lämpöä on riittänyt koko ajan! Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tänään oikein supertukahduttavaa, mutta pian tulee vissiin superukkonenkin!

   Meillä on pieni lukio ja tuota kai jossain vaiheessa silloinen rehtori ajatteli sellaisena valttina (tyyliin melkein ilmaiset koulukirjat kaikille). Yhtenä vuonn hakijamäärät olivatkin aika isot mutta sitten taas vakiintuivat omiin pieniin uomiinsa. Systeemi on mainio, mutta tehtäväkirjat piti toki käydä ostamassa. Niistäkin tuli jo Maolin taulukon kanssa aika potti. Mutta sä kyllä tiedän tän, omasta kokemuksesta.

   Mukavaa loppuviikkoa sinnekin!

   Poista
 3. Meillä täällä lukiossa oli tapana antaa ilmaiset kirjat ensimmäisenä vuotena..no, nyt ei tarvii kohta moisesta huolehtia kun pikku kuntamme liittyy isompaan kaupunkiin. Loppuu se lukio. Juuri oli eräs yläasteen/lukion opettaja todennut pojastamme, että ehdottomasti lukioon, ei ole muuta vaihtoehtoa! Jep.
  -a

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OK, on sitä muuallakin, siis, ilmaisia kirjoja.

   Se on sitten sen lapsen tie sitä myöten selvä ;-)

   P.S. Kiva kun olet tullut lomaltasi takaisin!

   Poista
 4. Onpas tosi hyvä tuo panttisysteemi :) Joku musiikin kirjakin maksaa viitisenkymppiä eikä sellainen muutamalla hoilotuskerralla kulu :) Sitä uudistettu painos systeemiä en kyllä välillä oikein ymmärrä kun matematiikkakin on sitä samaa ollut jo vuosikaudet, yksi plus yksi on vieläkin kaksi, luulisin :D Muistelisin teillä esikon olevan matemaattisesti lahjakas niin sitten on vielä se laskin mikä pitää ostaa pitkää matikkaa varten. Sillä hintaa olisi jo melkein saanut käytetyn auton :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No höö, mäkin muistin sen laskimen tässä just... mutta se on sitten sen ajan murhe (=koulu alkaa 11.8. joten aika pian on sen aika...)

   Hrr, mä en tiedä onko mun poikani ottanut musiikkia ollenkaan, kuvis sillä ainakin näytti olevan, mutta pitääkö ne molemmat suorittaa - mä en tiedä. Mä en ainakaan aikanaan ottanut kun toisen mutta siitä onkin jo 20 v aikaa ;-)

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana