Sivut

sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Raha-ahdistusta

On ollut apeutta ilmassa syyttä ja syystä. Arki soljuu poikien kanssa mallikkaasti, mutta raha-asiat ahdistavat edelleen. Nenäpäivänä repesin itkuun parkkipaikalla, kun YleX:n toimittajat jankuttivat auttamaan tekstarilla, jonka hinta on "vain kymmenen euroa". "Siis ei yhtään mitään." "Jokainen teistä voi tämän lähetyksen aikana laittaa vähintään viisi sellaista." Joopa joo. Odottelin kuopusta koulusta ja olin juuri käynyt kaupassa viikonloppua varten (24,70€) ja lirutellut myös tankkiin vitosen edestä bensaa. Josko riittäisi tilipäivään. Laskin jäljelle jääneitä rahoja: 21.50€ ja tili tulee siis viidestoista päivä. Kaksikymppiä viikoksi. Kyllä, tiedän ja ymmärrän, että me länsimaissa asuvat olemme rikkaita ja onnekkaita, mutta juuri sillä hetkellä ei tuntunut siltä. En lähettänyt ainuttakaan tekstaria. Pyyhin kyyneleet ennen kun kuopus ehti tulla.
Meillä on kuopuksen isän kanssa jälleen elatustuen uudelleenlaskenta kesken. Ei siinä mitään, se ei minun talouttani pelasta, sitten kun se valmiiksi saadaan, mutta helpottaa vähän kyllä. On ostaa pötyä pöytään molemmille pojille. Valehtelisin jos väittäisin olevani niin hyvä ihminen, ettei kiukuttaisi se, että kuopuksen isä on juuri nyt Intiassa. Kyllä, hänellä on varaa. Tuloeromme ovat valtavat, ja silti joudun joka kerta nöyrtymään ja selvittämään tilanteen ja laskentatavan kuopuksen isälle. Nyt hän pyysi laskenta-apua oman kuntansa sosiaalitoimistosta, johon minä vähän ärähdinkin, että ei siellä voi asioita laskea minun tuloja ja menojani tietämättä. Se kestää ja kestää... mutta toki normaali aiemmin sopimamme raha tililleni alkukuusta jo napsahti. Tulee sitten lisät päälle jahka laskennasta selvitään. Tulisi vaan tarpeeseen nyt heti.

Inhoan sitku-elämää, mutta sitä tämä nyt vähän on. Sitku saan Visan nollille (olettaen, että mitään yllätyksiä, jotka sillä pitää maksaa, ei tule) vähän helpottaa. Tuo Visan kuittaaminenkin on näköpiirissä, veronpalautuksilla vähän, tammikuussa tulevilla entisen pankin jäsenmaksuilla osa ja viime keväisen vesikatkon vuokrahyvityksillä osa. Ja totta kai joka tilistä sen verran kun liikenee. Mahdollisimman nopeasti koitan selviytyä, koska meidän on mahdollista selvitä pienillä tuloillani tavallisesta elämästä kun oikein nuukasti elämme. Ehkä.

Mutta joillekin ei sitten riitä mikään, ei edes 900 000 vuositulot.

22 kommenttia:

 1. Mun on ruvettava lottoamaan, jotta voittaessani voisin sitten auttaa kaikkia teitä raha-ahdistuksella raskautettuja. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä lottoa itse, joten peukut pystyyn ;-)

   Kyl tää tästä. Normaalitilanteessa ratkaisukeskeinen ihminen tekisi radikaaleja muutoksia, kuten pienempi asunto jne mutta mulla ne vielä odottaa toteutumistaan. Sitä ennen vaan kitkutellaan. Ja laitetaan rahastoon joka kuu pieni summa, että olisi sitten käsiraha kasassa jollei takaajia lainalle enää ole hengissä.

   Poista
  2. Tuskin tuo nollatyyppi lottovoittoa tarvitsee auttaakseen, jos on rahaa, voit auttaa ihan heti. Jos oikeasti on halua. Valitettavasti itse en pysty, eikä ole des Visaa.

   Sari V.

   Poista
  3. Minä ei kirjoittanut kirjoitusta anellaksenne teiltä rahaa, kunhan purin ahdistustani. Nollavaimo on yksi lämminsydämmisistä ihmisistä joihin blogistaniassa olen törmännyt, joten annetaan parjaamisen olla.

   Poista
  4. Ei hätää, Marjaana. Mä tunsin noitavaistollani, että just tuohon tulee joku tollanen heitto. Mutta ei tunnu tosiaan missään. Kiitos kuitenkin sulle kauniista sanoistasi, samaa voin sanoa sinusta. <3

   Poista
  5. Olin just käynyt sun luona ihmettemässä ja kun tulin takaisin, pääsi melkein nauru. Sun kaveritkin saa osansa ;-)

   Poista
  6. Niin saavat, et ole ainoa. Olen pahoillani. :)

   Poista
  7. Ei sun tartte olla, eihän se sun vikas ole, todellakaan!!!

   Poista
 2. Tsemppiä!

  Ja mä olen samaa mieltä, että 10 euroa ei ole vähän rahaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen samaa mieltä, varsinkin, jos sillä pitää ruokkia itsensä, lapset ja puput. Tai kissa ;-)

   Mutta on mulla ruokatili lähikaupassa hätätilanteita varten. Koitan vaan olla sitä käyttämättä ettei kierre pahene.

   Mukavaa sunnuntaita sinne!

   Poista
 3. Vain ne, joilla ei ole koskaan ollut niukasti rahaa, voivat väittää, ettei rahalla olisi heille mitään merkitystä. Ja kymppi on paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta! Ja kymppi tuntuu välillä tosi isolta rahalta. Mua tuossa tavassa tehdä ohjelmaa ärsytti se syyllistäminen ja yksisilmäisyys - "se kymppi ei ole sulle mitään" ja verrattuna kehitysmaiden ihmisiin se voi olla ihan tottakin, mutta maailmaa ei vaan pelasteta noin. Ihan ensin pitää huolehtia omista lapsista ja sitten katsoa mihin on mahdollisuus. Se ei tee kenestänkään pahaa ihmistä, että toimii niin.

   Poista
 4. Katselin pätkän sitä nenäpäiväohjelmaa (uutiset näytti) ja todella 10 tai 20 euroa kuulosti niin mitättömältä summalta juontajien mielestä. Ruokakaupassa niillä vaan saa toki jo kummasti ruokaa. Ja jotenkin nuo puhelinkeräykset muutenkin rikastuttavat aina teleoperaattoreita, joten huh!
  Pitäisiköhän tuolle kuningas-raukalle järjestää keräys;(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä me polkaistaan pystyyn joku keräys ettei kuningasparan nyt tarvis elellä about 300 kertaa mun vuositulojen kokoisella summalla. Ai niin, ja unohdin tuosta, että olen nyt lyhennetyllä työajalla joten kertointa voi vähän nostaa.

   Kirpaisi muuten tosissaan tuo "teillähän on kaikilla varaa". No kun ei meillä kaikilla vaan ole, tiedän hyvin, kun olen täällä netin ihmemaassa seikkaillut...

   Poista
 5. No sä tiedät mitä mä mietin niin mä otan ja halaan sua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun ei yhtään käy kateeksi sitä sun alla yhdeksää euroa... Ja kiitos haleista! Ystävä tuossa kävi ja kun sain sille vähän itkettyä niin maailma näyttää taas vähän paremmalta paikalta. Ja te ootte ihania kans <3

   Poista
 6. Niin tuttu tilanne. Meillä sinnitellään joka kuukausi viikkotolkulla kokonaan ilman rahaa, eikä ole edes odotettavissa mitään lisiä. Nälkää ei nähdä, koska pv-rahalla ostetaan kaapit ruokaa täyteen, mutta kun kaikkia odottamattomia menoja voi tulla... esim. polttoainetta autoon voi ostaa vain tankillisen, eikä se riitä kuukaudeksi, tai ihan vain maitoa, ei sitä voi ostaa kuukauden satsia jääkaappiin.

  Veronpalautukset on plus miinus nolla, koska mä saan saman verran takaisin kuin mies joutuu maksamaan mätkyjä, joita niitäkään ei peruspv-rahalla makseta millään. Ja enhän mäkään saa mitään, koska vouti vie kaiken, ja saa toki viedäkin.

  Ei mitään tietoa, muuttuuko tämä tilanne koskaan. Mutt hei, onhan tähän tottunut :-). Pääasia on, että ollaan kaikki suht terveitä ja asiat muuten hyvin. Ja semmoset, joille kymppi on pikkuraha, niin voi alkaa lähetellä vaikka mulle niitä kymppejä :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle kans saa lähetellä ;-)

   Joo, tuttua on tuo mistä kirjoitat! Bensaa lirutellaan tankkiin sen verran kun raskii kun ruokaa on kuitenkin lasten kanssa priorisoida. Ite pärjäis vararavinnolla ja vähän vähemmälläkin, mutta pojille vaan on oltava pötyä pöydässä. Eikä voi koko viikkoa nuudelia niille syöttää. Mutta onneksi tosiaan on kaapeissa jotain ja pakkasessa samaten.

   Eniten ehkä ahdistaa se, ettei tietoa paremmasta ole. Mutta eteenpäin, sano mummo lumessa!

   Poista
 7. Olen sun kanssa samaa mieltä. Kymppi on hurjan iso raha silloin kun sitä kymppiä ei ole. Kyllä tuollainen "ei yhtään mitään" lausunto saa kiukkuiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en tainnut osata edes kiukustua heti, lannistuin ja itkin vaan. Mutta kyllä se kiukkukin sitten nousi!

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana