Sivut


torstai 24. lokakuuta 2013

J-sana

Nappasin Sirpan blogista jouluhaasteen. Tänään on tasan kaksi kuukautta jouluun joten on korkea aika sanoa se j-sana minunkin blogissani. 


1. Parasta joulussa?

Kyllä se on ehdottomasti lasten ilo. Ja loma, yhdessäolo. Tänä vuonna tosin olen luvannut kuopuksen isälleen, mutta olihan tuo kaksi edellistä joulua kotona. Vietämme varmasti 22.12. oman jouluaattomme ennen kun kuopus lähtee.

2. Joulumusiikkisi?

Satunnaiset perinteiset joululaulut. En erityisemmin hakeudu tilanteisiin joissa niitä kuulee mutta mieluusti radiosta jokusen kyllä annan soida.

3. Tykkäätkö katsella jouluelokuvia?

En erityisesti, mutta se Ihmeellinen on elämä on kyllä aika ihana. Pitäisiköhän katsoa taas pitkästä aikaa?

4. Jouluherkkusi?

Esikoisen tekemät suklaat ja kaupasta ostetut Vihreät kuulat. Niin, ja piparkakkutaikina joulun alla!




5. Mitä ehdottomasti pitää olla jouluaterialla?

Meillä mennään nykyisin sieltä missä aita on matalin enkä juurikaan höösää jouluruokia. Pojat eivät laatikoista niin piittaa, joten keittelen vaan riisipuuron ja muuten mässytämme herkkuja. Joulupäivänä olemme ruukanneet ruokkia äitini ja hänen miehensä, mutta silloinkaan tarjolla ei ole perinteisiä jouluateriaa. Äiti on yleensä tuonut minulle maistiaiset omista laatikoistaan joten minä pääsen kyllä joulun makuun.

6. Koska joulukoristeet pääsevät kotiasi koristamaan?

Marras-joulukuun vaihteessa, hillitysti, mutta valoja viljelen jo aiemmin. Syksy on niin pitkä ja pimeä. Ehdotan, että lakkaamme kutsumasta niitä jouluvaloiksi.

7. Joulu kotona vai jossain muualla?

Kotona ja oman porukan kesken. Jossain vaiheessa aikuisikääni kieltäydyin viettämästä joulua sukulaisten kanssa. Se oli sellainen aikuistumisriitti - minä ja minun perheeni. Joulun pyhiä riittää sitten heillekin jaettavaksi.

8. Itsetehdyt lahjat vai kaupasta ostetut vai molemmat?

Molemmat, ihan tilanteen mukaan. Olen kutonut lahjoja, leiponut tai muuten vaan valmistanut keittiössä... Ostanut myös, joten molempi parempi.

9. Laitatko ulkovaloja pimeyttä valaisemaan?

Kynttilöitä laitan ulko-ovelle muistaessani kun odotan jotakuta vierailulle. Jouluvalot kuuluvat myös pihan repertuaariin.

10. Oman perheen kesken vai isommalla porukalla?

Ks. kohta 7. Tosin voisin minä viettää joulun muuallakin kuin kotona. Olimme varanneet ennen eroamme ulkomaanmatkan ja sen oli määrä kestää joulun yli. Sattuneista syistä se jäi toteutumatta. Tänä vuonna ehdotin esikoiselle josko olisimme hakeneet tuettua lomaa ja päässeet valmiiden patojen ääreen mutta hän ei innostunut asiasta. Minäkin emmin pupujen vuoksi.

11. Onko sinulla joku joululahjatoive?

Minulta ei oikeasti puutu mitään - sellaista, jota lahjaksi voisi toivoa.




Tästä tulikin mieleeni, että olen ihaillut Nolliksen "en osta mitään mikä ei kulu pois" -linjaa. Inventoin kauhistuneena kaappejani ja mietin, että minä voisin aivan hyvin tehdä saman. Vaatteita on vaikka lampaat söis useammankin vuoden tarpeisiin, samoin kenkiä. Pojille joutuisin toki jotain ostamaan, koska kasvavat ja - no, ovat lapsia, mutta minä pärjäisin vallan mainiosti sillä mitä minulla nyt on. Laitan tämän ajatuksen hautumaan ja harkitsen sitä todella vakavasti. Muistutan itseäni tästä myös lähempänä vuodenvaihdetta.


***

Keskiaika. Mitä kuuluu Marjaleena eiku Magdaleena? Lueskelin aina innoissani ihanan Magdaleenan päivityksiä rauhallisesta elämästä, katselin kauniita kuvia blogissa jossa nimestään huolimatta ei menty Päin Mäntylää. Ajattelen sinua aina, kun törmään Keski-aikaharrastukseen/elämäntapaan. Toivottavasti teillä on kaikki hyvin, koko poppoolla!

18 kommenttia:

  1. Kiitos ihailuista ! :D
    Se on ollut yllättävän helppoa olla ostamatta mitään turhaa. Mullakin niitä ajattomia (= ei näe, millä vuosikymmenellä ostettu) rytkyjä ihan järkyttävät määrät ja nyt käytän ne pois ennen kuin lähden ostamaan uutta. Lisäksi hermo on levännyt, kun ei ole 'tarvinnut' juosta idioottipäivillä ja muilla hintahullutuksilla. Mä NIIIN nautin tästä ! :)

    Taidan tehdä ton kysymyshaasteen, kun säkin kerran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haa haa haa, mietinkin, että nakkaanko sulle!

      Mä tässä kypsyttelen loppuvuoden ja hion "sääntöjä" päässäni (kun johonkin lähden teen sen sitten kunnolla), Mutta olen jo aika lailla varma että tulen sen toteuttamaan. Olen hirmu onnellinen että paremmissa varoissa satsasin laatuun, koska nyt se kantaa hedelmää. On mistä valita - mietin just, että kekseliäällä yhdistelyllä ja siillä, että ottais koko repertuaarin käyttöön saisi helposti kuukauden jokaiselle päivälle erilaisen asun. Huhhuh, en todellakaan tarvi enempää riepuja ;-)

      Poista
    2. Katsoin jo yksiä talvikenkiä ostoajatus mielessäni. Sitten kysyin vakavalla äänellä itseltäni: "Tarvitsetko noita Ihan Oikeasti ?" Rehellisesti vastasin, että en tarvitse. Talvikenkäni ovat vanhat, mutta niillä voi vielä kävellä. Eikös ajan patina ole nyt muodissa. Kengissä ja naamassakin ? ;) Joo, mä voin jatkaa tätä vielä ensi vuonnakin ihan kevyesti ja 'tuhlata' edelleenkin hierontaan ja ruokailuelämyksiin.

      Vaatteet muuten kuluvat yllättävän hitaasti. Ainakin mulla.

      Poista
    3. Tuossa listasinkin itselleni asioita mitä pitää pohtia tässä kun mietin ostolakkoa. Yksi oli se, että mihin tarpeeseen niitä vaatteita tai kenkiä oikein hamstraa. Ja todellakin - mihin muuhun sen rahan voi käyttää.

      Minulla on yksi ystävä joka valehtelematta joka kerran kun käy kaupungilla ostaa jonkun vaatteen itselleen. Mietin kauhulla hänen vaatekaappiaan koska kuten sanoit, vaatteet eivät kyllä ihan heti puhki kulu, ainakaan ne laadukkaat.

      Mutta ne kengät...huokaus!

      Satsasin aikanaan El Naturalistaan (eri värisinä,värineurootikko kun olen) kesä/sisäkengissä ja useimpiin hyviin talvikenkiin. Jos on kolmet (!) laadukkaat talvikengät, voi varmaan olla ostolakosssa niidenkin suhteen sellaiset arviolta 5-10 vuotta?

      Ajan patina on aina muodissa, naamassa, sitä sanotaan karismaksi!

      Poista
  2. Meillä on aika samantyyppiset joulunviettotavat. :)

    VastaaPoista
  3. Onpa jännä, että muutkin ovat tulleet samaan en osta tarpeetonta -päätökseen kuin minä. Tosin juuri nyt olen pakkosäästämisen edessä, kun joudun hajonneiden tilalle ostamaan uudet (aina kalliit) prillit. Taidan tuon kyselynkin tehdä ihan muuten vaan, ehkä issekseni ajatuksia selkeyttääkseni ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta tuntuu, että niin paljon vähemmällä ostelulla tulisin toimeen vaikka totta puhuen nykyään ei kyllä ole varaa ostaa juuri mitään ylimääräistä. Välillä tuntuu, että tarvitsee jotain luksusta ja hemmottelua...

      Toivottavasit lasit tulevat pian, pelkillä lukulaseilla pitkiä aikoja ei varmasti ole herkkua.

      Poista
  4. Ihania joulutunnelmia tuli tästä haasteesta mieleen. Kohtahan se joulu tosiaan jo on ja esikoinenkin tulee kotiin pyhiä viettämään. Ehtisiköhän sitä napata tämän mukaan. Yritän taas, vaikka ne aina ne jäävät, kun en illalla malta koneen äärellä istua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla taas on paha tapa istua nykyään vähän liikaakin koneella. Pitäisi tarttua pikemminkin kirjaan.

      Joulu tosiaan tulee pikemmin kun arvaammekaan. Kiva sitä on fiilistellä etukäteen joten nappaa ihmeessä!

      Poista
  5. Joulu - olen kuullut sanan, mutta eikös se ole vasta joskus aikojen päästä;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, tasan kaksi kuukautta aattoon ;-)

      Paitsi meillä, kun vietämme etuajassa tänä vuonna!

      Poista
  6. Joulu on sitä kun saa hautautua neljän seinän sisälle, syödä hyvin ja vaan olla möllöttää. Se on sitä minä arvostan sillä haluan olla pois siitä kaikesta kaupallisesta paniikista ja stressistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jooei, ei mitään joulustressiä, se on pahinta mitä voi olla. Öllöttelyä vaan ja ainoastaan mieleisiä vieraita!

      Poista
  7. Seuraavan kerran kun mies alkaa vitsailemaan pikkureiästä mun puserossa niin minähän sanon osallistuvani Marjaanan kanssa "Älä osta turhaa" -haasteeseen :D Esikoinen tekee teillä suklaatakin, oih oih. Täällä kuuluu syviä ihastuksen huokauksia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sun pitää laittaa mun sähköpotiin sun postiosoite niin me lähetetään maistiaiset. Se tosiaan tekee joulusuklaat ja ne on niin nameja että!

      Ja miehelle terkut että ne pikku reiät ei oo mitään, jos löytyy jostain vähän isompi niin sitten pitää miettiä että onko se vakavaa vai kannattaisiko kuitenkin vaan olla tyytyväinen!

      Poista
    2. Minähän laitan. Ei tarvi kahta kertaa käskeä :D

      Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana