Sivut

tiistai 23. heinäkuuta 2013

Aika ja avaruus

Taas yksi ihana kesälomapäivä. Kun esikoinen lähti äitini luo, otimme me sadepäivän kohteeksi kuopuksen kanssa Kallioplanetaarion Nyrölässä. Ihan mahtava paikka juuri kurjalla ilmalla ja juuri tuon ikäisen kanssa. Avaruus on aina kiinnostava juttu. Katsoimme peräjälkeen kolme alle puolentunnin filmiä, eräänlaisen trilogian. Valon valtakunta, Universumin ihmeet ja Mustat aukot kertoivat maailman synnystä, linnunradastamme ja mustien aukkojen mysteeristä. Kuopus olisi jaksanut katsoa vaikka kuinka pitkään, vaikka totesikin pois ajaessamme, että "mä en ymmärtänyt siitä selostuksesta välillä yhtään mitään". Eivät minunkaan aivoni helposti taitu tajuamaan M87:ää, supernovan salattua elämää taikka Einsteinin ajan ja avaruuden filosofiaa, mutta tästä huolimatta oli kolmiulotteinen esitys vaikuttava ja mukaansatempaava.

Tosin minä en meinaa kestää sitä mystistä "steinerkieltä", jota näissä ohjelmissa käytetään. Useita palkintojakin niittänyt Valon valtakunta oli saada minut puremaan rystysiäni. Siinä oli selostuksessa juuri se kammottava pehmeä naisen ääni joka ihmetystä täynnä puhuu "elämän ihmeestä" ja ties mistä muusta. Phuuuh. Lisäksi välillä katossa oleva kaareva valkokangas ja visuaalinen tykitys, se, että tunsimme olevamme mukana matkalla, ihan konkreettisestikin, meinasi saada vähän huonon olon aikaiseksi. En siis voi suositella elämystä vaikkapa epileptikoille. Mutta raitis ilma kyllä auttoi. Ulkona oli melkein liian kylmä aktiviteeteille, mutta niin näytti paikat olevan rempallaan, että eipä haittannut. Kuopus pomppi vähän trampoliinilla ja sitten suuntasimme takaisin kotiin. Siellä piti tietysti lukea Mauri Kunnaksen Avaruuskirjaa ja syödä ruoan jälkeen jäätelöannos (hrrrr) jossa paloi tähtisädetikku. 

Seuraavaksi pitää kyllä keksiä jotain kivaa teininkin kanssa!


8 kommenttia:

 1. Hauskan näköistä tuo trampoliinilla hyppely, riemun voi aistia;)
  Onneksi jo huomiselle on luvattu lämpöä lisää, nyt on meilläkin vielä +14 C, ei oikein ilman lapasia tarkene.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, tänään on jo lämpimämpää ja huomenna pitäisi jo auringonkin paistaaa. Saan loppulomaksi aika mukavat kelit!

   Ja kyllä, trampoliinihommat on aina riemukkaita. Kuvaaminen vaan on aika haastavaa ;-)

   Poista
 2. Tuollaisista avaruusjutuista meidän poikakin tykkäsi pienenä , kun käytiin Särkänniemen planetaariossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, sieltä se deja vu oli peräisin! Minäkin olen tietty pienenä käynyt Särkänniemen planetaarion ja mietin, miksi tää tuntuu niin tutulta!

   Avaruus on kyllä usein pienten poikien juttu ;-)

   Poista
 3. Avaruus on kiehtova aihe, mulla on Stephen Hawkingin Ajan lyhyt historia ja Maailmankaikkeus pähkinänkuoressa. Helvetin hyviä opuksia koska niissä selitetään kansankielellä ja esimerkein kaikki jutut suhteellisuusteoriasta mustien aukkojen kautta 10-teoriaan. Kannattaa lainata eikä muuten kesä ole vielä loppu; huomiseksi on korpeen luvattu +27 asteen lämpötiloja! :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jooei, kesä tässä vasta alkaa ;-) Elokuussa koulujen alettua on oikesti usein niin mahtavat kelit että sääliksi käy koululaisia.

   Saa nähdä taipuisko mun pääni noihinkaan teoksiin mutta ainahan sitä voi kokeilla. Ei se ota jos ei annakaan. Joka tapauksessa mielenkiintoinen kokemus oli eilinen

   Poista
 4. Kuulostipa mielenkiintoiselta paikalta. Täytyy pistää muistiin siltä varalta, että satutaan sille suunnalle.
  Ja koska minulla on taipumus ryhtyä ihmettelemään kaikenlaisia epäolennaisia (miten niin??) asioita, niin ryhdyin pohtimaan, että onkohan tuo jokin PV:n vanha luola. Satutko tietämään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärsin (mm kyläyhdistyksen sivuilta http://www.ursa.fi/yhd/sirius/sivut/sivu.php?id=59 ) että paikka olisi ihan varta vasten louhittu planetaarioksi. Mutta mielenkiintoista oli, todella, yhtä kaikki! Voi olla, että mennään uudelleenkin.

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana