Sivut


perjantai 15. huhtikuuta 2016

Pihi emäntä

Tilipäivän kunniaksi mietin taas vähän eteenpäin seuraavien viikkojen syömisiä. Ostan kaappiin perustarpeita joten pieni täydennys sellaisina hetkinä, kun seuraavaan rahapäivään on vielä aikaa, riittää. Suht edullisesti me minun mielestäni syömme, vaikka maksan suosiolla joistain asioista vähän enemmän, kun välttelen lisäaineita.  Se onkin helppoa, kun pääsääntöisesti teen paljon itse. Sillä kyllä säästää muutenkin, ja tietää varmasti mitä saa.

Käyn edelleen tuolloin tällöin hakemassa koululta ylijäämäruokaa. Vajaan litran pakasterasiallinen maksaa 1,20€. Siitä saa, ruoasta riippuen, jaettua kolme-neljä annosta pakkaseen. Tästä ei ruoka paljoa halpene. Näitä käytetään etenkin silloin, kun on vain toinen poika ruokittavana. Toki meilläkin välillä käytetään lisukkeena noita koululta haettuja, puolivalmisteita tai punalappuisina löydettyjä ja pakastettuja eineksiä (porkkanalettuja, kasvispihvejä, Poppiksia, luomunakkeja kuopukselle).



Oi voi, Kreikassa syödään  taas hyvin...


Tämän tilipäivää odottelevan viikon menu on ollut seuraava:

- Perunamuusi ja parsa  ei paljoa maksa, lopuista tein vielä iltapalaksi rieskoja. Tämän ruoan yhteydessä meillä kuulee sellaisen ihmeellisen lauseen, joka ei ymmärtääkseni monessakaan perheessä ole se kaikkein käytetyin: "Miksei meillä oo enempää parsaa?"

- Kalakeitto on sekin melko edullinen, ja sitä syö esikoinen sitten toisenakin päivänä. Toinen esikoisen suosikkikeitto on linssikeito punaisista linsseistä. Sitä keittelen usein torstai-aamupäivällä ennen töihin menoa ison kattilallisen - niin nytkin. Osan pakastan ja niitä on helppo sitten tarpeen tullen sulatella. Raejuusto ja tumma leipä viereen, niin se on jo oiva ateria - ja tosi edullinen. 

- Yksi väsyneiden päivien pikaruoka on valmispakastepinaattikeitto. Sen kanssa nautimme usein karjalanpiirakoita, joita olen saattanut punalaputettuina ostaa pakkaseen odottamaan. Tämän ehtii rääpäistä lämpimäksi (jos on muistanut ottaa pinaattikeittokalikan edellisenä päivänä sulamaan...) sellaisenakin päivänä kun illalla on vielä kokous eikä töiden ja kokouksen väliin jää juurikaan aikaa.

- Toinen nopea on couscous ja pakkasesta jotkut koulusta haetut pyörykät tai pihvit kastikkeineen. Tähän turvauduimme, kun olin hierojan jäljiltä lötkö enkä kyennyt seisomaan hellan äärellä.

- Pasta. Jos esikoinen rakastaa keittoja ja perunaruokia (mm. perunaoliiviherkku-nimistä apetta teen hänelle toisinaan) niin kuopus on kyllä täysverinen pastapoika. Pasta tomaattikastikkeella ei sekään ole järin kallis, vaikka käyttäisi - kuten minä teen - täysjyväluomupastaa ja luomutomaattimurskaa sen tekemiseen. Esikoiselle maistuu paremmin, jos sekaan lisää vielä kalamataoliiveja.

Vaikka meillä varsin tiukaa onkin, koitan huolehtia, että kaikkien ruokien lisäksi olisi aina jotain tuoretta. Vihreät linssit itse idätettyinä ovat vallan halpoja ja kelpaavat kaikille meille. Kaali ja porkkana maistuvat nekin molemmille pojille kypsentämättömänä, onneksi. Salaatti, kurkku, tomaatti, perussettiä. Aamuisin ujutan kummallekin aina jotain marjoja tai hedelmiä. Kyllä köyhänkin on vitamiineja saatava .

8 kommenttia:

  1. Ehdottomasti on! (vaikka sitten suolattuja mansikoita ;) )
    Onneksi meillä on nämä "jämäruokamyynnit"! Ne on pelastaneet monesta pulasta.
    Pinaattiketto on ihanaa, harmi, että Nuorimmaisella on sitä laatua kiintiö täynnä. TYkätäänkö teillä hernekeitosta? Sekin on halpaa ja pakkasessa vaan paranee.

    Kreikka <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei oikein esikoinen pidä pinaattikeitosta mutta syö sitä kyllä nälkäänsä - ja siksi mulla on aina lisukkeena karjalanpiirakoita tai lämppäreitä tai jotain. Että saa mahansa täyteen.

      Hernekeittoa mä ostan koululta, molemmat tykkää niiden kasvisversiosta. Tosin Pirkalla on luomuna kasvishernekeitto kans, pitääkin kokeilla uppooko kuopukselle. Esikoinen sitä ainakin taas nälkäänsä söi kun meillä oli sen vaihtarit. Pidettiin torstaina perinteinen hernekeitto- ja pannaripäivä ;-)

      Koulun ruokamyynti oikeesti pelastaa mut jo siksikin, että en suostu laittaan liharuokia. Saapahan kuopus sitten joskus niitä kotonakin. Sitten kun esikoinen muuttaa pois, ryhdytään kokonaan niille ruoille... ei vais!

      Poista
  2. Meillä taas nuorimies ei ole koskaan suostunut syömään purkkihernekeittoa, hernari pitää tehdä itse ja sekin on superedullista ruokaa =). Eihän siinä muuta ongelmaa ole, kuin että jo edellisenä iltana pitää muistaa laittaa herneet likoamaan. Ja nykyään kaikenlaiset sosekeitot maistuu koko perheelle.

    Mä taas sain pienenä tyttönä niin paljon pinaattikeittoa, etten ole sen koommin sitä suuhuni laittanut. Pitäisi varmaan kokeilla, sehän voi olla jopa hyvää =)

    Pakastin on superhyvä keksintö. Se on pelastanut monta kertaa ruuan säästämisessä ja yllättävässä nälässäkin.

    Oikein ihanaa viikonloppua sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulle kans, Birgitta, upeaa viikonloppua!

      Meillä tuo pakastin on todellakin arjen pelastus, koska aika pian kun pääsemme kotiin, pitäisi jo ruoka olla valmiina. Sitä voi sitten nopeuttaa juuri sillä, että ottaa edellispäivänä jo tarpeita valmiiksi sulamaan - jos muistaa ;-)

      Oi siitä on ikuisuus kun oon ite tehnyt hernekeittoa. Tai keittänyt kikherneitä tms. Aikanaan tuli tehtyä paljonkin, mutta nyt sitä on joko laiska, mukavuudenhaluinen tai sitten vaan kiireinen...

      Poista
  3. No joo, meillä on kerran ollut parsaa ja toista kertaa ei tule. Toinen mitä olen kerran kokeillut mutta en toista kertaa, on maa-artisokka. Vaan sehän on ihan mistä kenenkin suu tykkää. Tottumuskaan ei aina selitä kaikkea, koska joskus vaan lapsetkin lakkaa tykkäämästä jostain, mitä ne on ennen syöny mielellään. Ja niinku mejän esikoinen, joka tykkää läskistä - semmosesta sitkeestä oikein - eikä varmasti ole kotonaan päässyt moiseen tottumaan. Hyi. Pienenä jo söi niitä vaaleita löllöjä broilerinnahkoja. Toinen tyttö taas on kallellaan kasvissyöntiin, ja ihan samat lähtökohdat ollu kummallakin.

    Mutta kun jatkuvasti vaan vähenee ne syötäväksi kelpaavat aineosat, niin alkaa olla vaikeaa keksiä ruokaa, jota koko perhe söis...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustakin välillä tuntuu, että eihän nuo syö mitään - eikä varsinkaan niin, että molemmat tykkäis. Just eilen olin kylässä perheessä jossa 15v söi meidän kans vietnamilaista alkukeittoa ja kesäkääryleitä. Ja äiti sanoi, että toi on nirso. Heh, se ei kyllä oo nirsoa nähnytkään ;-)

      Poista
  4. Laitatko sää miten couscousin? Kun kaupoissa on salaattikärryissä sitä ja siinä on jotain "juttuja" :D Se on paljon maistuvampaa kuin mun itse tekemä, mutta 15 euron kilohinta saa tarttumaan pahviin käärittyyn pakettiin ja tekemään itse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se couscous tarttee kiehuessaan ehdottomasti ainakin kasviliemikuution ja mielellään vielä lopuksi lorauksen öljyä tai voita. JOtkut keittää tomaattiliemessäkin saadakseen makua.

      Sit vaan kaikenlaisia kasviksia (vaikka pakastevokki...) tai sit salaattimainen kirsikkatomaateista jne. Niin, ja halloumia, fetaa, jotain juustoa niin on yleensä ainakin herkullinen.

      Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana