Sivut


keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Seitsemäntoista vuotta eikä suotta

Esikoinen, tänään kello 18.03. Onnea! 

Mats-Eric Nilsson totesi ei-ihan-seitsemäätoista-vuotta sitten, että 34 raaka-ainetta valmispullassa oli liikaa, ja rupesi tutkailemaan ruokamme lisäaineita. Hänelle vähemmän on enemmän ja mitä puhtaampaa, vähemmän jalostettua ja aitoa sekä tuoretta, sen parempaa. Minulle Mats-Eric on ollut yksi iso innoittaja. Hänen kirjansa Aitoa ruokaa on kulunut koirankorville. Toinen innoittajani on kotimainen toimittaja Noora Shingler, jonka Marjoja ja maskaraa löytyy myös keittiön kirjahyllystä reseptikirjojen vierestä. Kunniapaikalta!




Aihe on, kuten tiedätte, minulle tärkeä ja lähellä sydäntä. Altistuksen aiheuttaman kuormituksen vastapainona koitan pitää muun kuormituksen mahdollisimman vähissä. Tämä koskee niin ruokaa kuin vaikkapa kosmetiikkaa ja kodin puhdistusaineita. Siitä huolimatta, että kulutajat ovat yhä tietoisimpia ja ruoan lisäaineista puhutaan koko ajan, löydän jatkuvasti uusia tuotteita jotka ihmetyttävät minua suuresti. Taannoin kummastelin luomuvenhäjauhoja, joissa oli muutakin kuin vain - no - venhäjauhoja. Jauhonparannetta. Nykyisin on oikeasti vaikea löytää kuohukermaa missä ei ole mitään muuta. Luomuversiokin sisältää karrageenia. (Tosin nyt löysin ilokseni mainoksen, että sitä pitäisi saada ilmankin, täytyy seuraavan kerran kaupassa tarkistaa.)

Minä en silti käytä kaupassa juurikaan aikaa tuoteluettelojen lukemiseen, koska kun kerran aikanaan tein aika kattavia vertailuja, löysin ne parhaat mahdolliset vaihtoehdot omista tuotteistani ja nykyään vaan nappaan ne automaattisesti hyllystä. Toki toisinaan kurkistan uusia tuotteita ja vanhojakin sillä silmällä, että olisiko tarpeen päivittää tietojaan/valintojaan.

Miten on, onko 34 raaka-ainetta pullassa liikaa? Kurkitko ainesosaluetteloa vai onko ostokriteerinä ihan joku muu seikka?

28 kommenttia:

  1. Tää ei kuulu ruokaan, mutta aiheeseen kylläkin, ainakin jollakin tapaa. Eilen ison kaupan wc- ja talouspaperihyllyjen paljoudessa taivastelin mansikalta tuoksuvaa vessapaperia! Oli aloe veraa paperissa ja toisissa "vain" aloen tuoksu jne jne. Ajattelin siellä sua.
    Ihan totta, tarvitsenko mä peppuni pyyhkimiseen mansikantuoksuyista paperia? En. Ja onhan siihenkin sitten jotakin ylimääräisiä aineita tuupattu , jotka saattaa arsyttää mun herkkää peräpäätä :)

    Valitettavasti mä olen aivan luuseri omissa ruoka-asioissa, enkä kauheasti ainesosia katsele. Toisinaan joo, mutta sitten taas lipsuu..... Tän taudin myötä PITÄIS, todellakin, mutta mä koitan nyt saada tämän kuupan ensin päivitettyä ja ohjelmoitua sairausmoodiin. Ja ehkä siellä yhdessä paikassa sitten saan jonkun buustin :)

    Onnea esikoiselle! Tuossa iässä ehkä vielä harmittaa loppuvuotisuus, mutta sitten kun pääsee tänne neljäkympin huituville, on se vaan kivaa; on aina nuorempi kuin muut ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päivitä kuuppa ihan rauhassa ja sitten tutkit mitä tutkit jos jaksat. Sulla on tarpeeks mietittävää nyt muutenkin!

      Noi haisuwc-paperit on kauheita, mutta vielä pahempi idea oli tuoksuva terveysside, se kun on pidempään ihoa vasten. Se vissiin aiheuttikin ihottumaa ja oireita jollekin. Kiva kutina kaupan päälle ;-)

      Poista
    2. Joo! Totakin oon manannu, kun meidän kaupassa (tota merkkiä ja on minusta paras) ei toisinaan oo kun haisuliversiona. Sillon oon joutunu ottaan jonkun muun. En suostu haisulisiteisiin!)

      Poista
    3. Mä oon taivastellut kanssa noita tuoksuvia wc-papereita - mikä niiden tarkoitus on? Jääkö se tuoksu iholle? Ja, anteeksi nyt vain, kuka haistelee toisen takapuolta? Siinä vaiheessa, kun ollaan jo intiimisti yhdessä, ollaan varmasti käyty jo ihan pesulla asti :)

      Hajustetuista terveyssiteistä en oo kuullutkaan, kun niitä en itse lainkaan tarvitse. Seuraava on varmaan sitten tamponi, joka säännöllisin väliajoin suhauttaa...

      Poista
    4. Auts, tuo suhauttava tamppooni sai mut näin aamutuimaan nauramaan, niin elävä oli mielikuva. Luulis. että tuollaiset tuotteet allergisois, kun niitä käytetään herkille ruumiinosille!

      Poista
  2. Hmm....Muori (isän äiti) leipoi pullaa kun olin pikkutyttö. Siinä oli varmaan jauhoja, voita, ripaus suolaa, maitoa, kananmunia, sokeria ja hiivaa. Maito oli omista lehmistä ja voi oli tehty omien lehmien maidosta. Kananmunat omien kanojen munia. Jauhot oli omalla pellolla kasvatettua vehnää ja kylän myllyllä jauhatettuja. Suola, hiiva, sokeri ja kardemumma piti hakea kaupasta, mutta muuten oli aika luomupullaa :)

    Ja parasta tietysti oli se muorin "käsien" maku ja rakkaus mikä pullissa oli :D, ihan niin kuin toisenkin mummun pullissa, vaikka ne olikin kaupan aineksista tehtyjä. Se onkin eri tarina se.

    Mutta se mitä olin sanomassa; en tiedä mitä on karrageeni, mutta en myöskään ymmärrä sitä, että jos jotain elintarviketta, niin kuin esimerkiksi tätä kermaa, on saatavilla ilman jotain lisäainetta, niin miksi sitä lisäainetta sitten pitää lisätä elintarvikkeisiiin ja vain osa tehdään ilman sitä? Kun se ei kerran ole tarpeellista. Ei ymmärrä pieni ihminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noi karrageenit sun muut tietty parantaa säilyvyyttä (tai karrageeni itse asiassa kai sitä, että rasvanen kerma pysyis paremmin tasalaatuisena eikä rasva erottuisi säilytyksen aikana) ja koostumusta ja makua - ainakin joidenkin mukaan. Mutta kyllä mä haluun kermani kermana ja pullat just tuollaisina kun sä kuvailet. Meillä se leipuri vaan on esikoinen ;-)

      Poista
    2. Mä muistan, kun kokit Vanamo ja Kolmonen :D - aikanaan sanoivat, että jos ruuassa/valmisruuassa on enemmän kuin KOLME e-lisäainetta, on se elintarvikkeeksi kelpaamatonta. Ja tästä on aikaa siis kohta varmaan se 40 vuotta ;D Se vaan jotenkin jäi silloin mun mieleeni, ja sitä mä olen kaupassa käydessäni koettanut noudattaa, vaikka muuten en niin tarkka olekaan.
      Nykyään kuitenkin sen verran, että pyrin ostamaan aina kotimaista.

      Vuosia sitten ostin töihin jotain Fun Ligt -mehua, maku houkutteli. Kaupassa en katsonut tuoteselostetta sen tarkemmin, mutta kun ruokatauolla tein siitä lasillisen mehua ja maistoin ensimmäisenä aspartaamin ja asesulfaami-K:n, rupesin tutkimaan tarkemmin mistä se on tehty. Lista oli pitkä: Vesi + loputon lista E-aineita. Jäi juomatta. Ja niin jää edelleenkin kaikki, missä on aspartaamia ja asesulfaamia. Joku muu sen meillä töissä joi, joku joka katsoi vain sen, että se on lightia, mutta ei katsonut mitään muuta.

      Poista
    3. Vanamon ja Kolmosen periaate on ihan hyvä edelleen ;-)

      Mä aina pikemminkin kierrän kaukaa jos tuotteessa lukee light tai sokeroimaton, koska se kyllä yleensä tarkoittaa noita keinotekoisia makeuttajia ja lisäksi vielä muita e-koodeja.

      Fun light ei taida sisältää veden lisäksi mitään muuta kuin e-koodillisia aineita, värit ja maut ja makeudet!

      Poista
  3. Onnea esikoiselle :)

    Enkä minäkään tykkää lisäaineista ja koitan niitä välttää. Samoin eettisistä syistä meille ei enää osteta Nutellaa, vaikka sitä kuinka vingutaan. Kesällä ostimme purkin ja vasta lomakämpällä aloimme katsoa sisällysluetteloa. Tosin Amerikassa saa kyllä olla tarkkana kuin porkkana noiden kanssa muutenkin, on atosvärejä yms kivaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä pojat on jo oppineet, että sillon tällön voidaan reviellä mutta normiarjessa vältellään kyllä lisäaineita aika lailla. Mukavan pikku lisän tähän tietty tuo tää altistus: esikoinen esim maistaa tuotteissa sitruunahapon (E330) kun se on teollisesti tuotettu homesienten avulla. Ja ei kai ne nyt varsinaisesti terveellisiä ole kellekään ;-)

      Poista
  4. Hyvää onnea pojalle!!! <3
    Piti googlettaa karrageeni, ja kas kummaa - googlen ehdotuksissa heti tokana "karrageeni" -sanan jälkeen oli "karrageeniton kerma".

    Kyllä mie katon ainesosaluetteloita, ja jos se on kovin pitkä, mietin kahteen kertaan että tarvinko oikeesti. Ja edelleen mietin, katsooko ihmiset ikinä Lidlissä niiden juttujen valmistusaineita, mitä ne sieltä paistopisteestä ostaa...nehän on kyllä asiallisesti esillä. Ja paistopiste strategisesti sillä tavalla, että tuoksut tulee nokkaan heti ulko-ovella (tosin sekoittuessaan Lidlin muihin tuoksuihin ei välttis kovin ihanat) ja ovat siinä tyrkyllä nälkäisten töistä kaupan kautta kotiin kulkevien ihmisten silmien edessä.

    Mutta ostin mie sieltä tänäänkin kaksi vehnäsämpylää. En tietenkään itelleni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti, musta on ihan mahdoton ajatus, että mä olen 17-vuotiaan äiti! Siellä se kaupungissa viettää synttäreitä, kävi kavereitten kanssa syömässä ja kattomassa uusinta Bondia. Vikalla bussilla sitten kotiin!

      Siitä karrageenistä vissiin nousi jonkinlainen hälykin, varsinkin luomukermassa. Ehkä se nyt sitten on poistettu?

      Poista
  5. Onnea minunkin puolesta sun esikoiselle rakkaalle lapselle! Minä olen huono leipomaan ei osa eikä, ei halua, eikä saa syödä niitä jauhoja tai jauhontuotteita kun muutenkin on paino ongelmia koko elämän aikana . Joskus harvoin, kun olen tehnyt reseptin mukaisesti - silloin ei kyllä tarvinnut noin paljon ruoka-aineita . Minulla on jumala suonut organismin joka saa syödä kaikkea , ei ole mitään allergioita, eikä mikään ei aiheuttaa mitään ongelmia . Olen saanut syödä kaikkea ja homeessakin elää ( uskon että meillä oli siellä remontoitavassa asunnosaa home jo ihan hirveä ) . En tiedä onko se hieno tai huono minulle. Mutta Mariana , kaikki sympatia ja empatiani sinulle , otan osa ja aina mietin sua kun kuulen joskus niitä ... Mutta sinulle hyvää leipomista !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa nähdä milloin meillä taas leivotaa. Esikoisen into on laantunut ja mäkään ei oikein viitsi, kun tulis sitten syötyä. Mullekin on suotu sellanen organismi, että kaikki jää lantiolle mitä syö ;-)

      Jotkut on herkempiä allergia- ja homeasioissa, ja jos ei kumoaakaan ole, kannattaa olla tyytyväinen ja onnellinen. Toivottavasti jo jouluksi pääsette kotiin?

      Poista
  6. Onnea esikoiselle! :) Jee!

    Ja kyllä en osta pullaa, jossa on 24 ainetta. Paitsi jos olen äärimmäisessä hädässä eli on pakko viedä jonnekin mukanaan kahvipullaa ja nappaan vain käteen jonkun pussin ja olen lukematta mitä siellä on :D

    Karrageeni, eikös se tule jostain merilevästä... Mutta anyway, näin laktoosivammaisena on juuri se ongelma, että siinä kermassa, missä ei periaateessa ole muuten lisäaineita, on kuitenkin sitä karrageenia. Laktoosillisessa ei ole, mutta laktoosittomassa on, höh :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustakin tuo 24 kuulostaa ihan kauhealta. Joskus oon napannut töihin jotain pikkukorvapuusteja ja sitten vilkaissut jälkikäteen tuoteselostetta... hrrr. No, syöhän niitä, mutta ei tarvi toista kertaa ostaa.

      Poista
  7. Myöhästyneet onnittelut esikoiselle! Tärkeä virstanpylväs saavutettu.

    Kyllä 34 ainesta pullassa on liikaa. Harvoin tulee kaupan pullaa edes ostettua. Tosin meikäläisen ostokriteerinä on suurimmaksi osaksi hinta ja sitten meillä tarvitaan suurimmalle joukolle tuota laktoositonta kamaa niin siinä ei paljon muuta tarvitse katsella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, jostain syystä tää bloggerin ajastus nyt ei toimi ja sain eilisen postauksen ilmoille vasta iltapäivällä kun asian huomasin...

      34 on kyllä liikaa, ja itse tehty maistuukin paremmalta. Tai siis esikoisen tekemä ;-)

      Poista
    2. Mulla on myös ehkä suurimpana ostokriteerinä ruoille niiden luomulaatuisuus, aika samoista syistä kun sullakin. Oon siis herkistynyt aika pahasti homeille ja kemikaaleille ja yritän karsia ylimääräisiä kemikaaleja päivittäisestä elämästäni. Ja 34 ainesosaa on todellakin liikaa! Välillä mietityttää sekin, että miks jokaiseen tuotteeseen pitää lisätä jotain. Ymmärrän sen, että pari lisäainetta voi olla tarpeen esimerkiksi ruoan koostumuksen takia, mutta onko 34 todellakin tarpeen? Välillä tuntuu siltä, ihan kuin lisäaineita lätkittäisiin tuotteisiin vain huvin vuoksi :D

      www.kemikaalipaivakirja.blogspot.fi

      Poista
    3. Mutta järkytyin tästä, että sitruunahappo muodostetaan homesienten avulla! Ihan älytöntä! Mulle tulee kurkku tosi kipeäksi jostain lisäaineesta ja oli vahva epäily et se tulis just tuosta. No aika todennäköiseltä näyttää tämän tiedon valossa :D

      www.kemikaalipaivakirja.blogspot.fi

      Poista
    4. Toi 330 on meillä pannassa ,kun kutisee suussa, joten ei ihme, jos sun kurkkukipusi altistuneena johtuis just siitä. Koitapa jättää pois niin selviää!

      Meilläkin ostetaan tosi paljon luomua ja loput sitten niin lisäaineettomina kuin mahdollista. Vaikea sanoa auttaako se, mutta ei se ainakaan oloa pahenna ;-)

      Poista
    5. Niin, ja tulin heti kurkkimaan sun luo kans!

      Poista
  8. Ai kiva juttu :) joo en mäkään syö juuri mitään lisäaineista, satunnaisesti vaan sellasia juttuja. Täytyy koittaa :)

    VastaaPoista
  9. Näin lähiaikoina A. Heikkilän nettivideosta kuinka yksi maitotuottajamme oli poistanut karrageenit luomukuohukermastaan, joten kyllä valitus ja ihmettely saa onneksi jotain kehitystä aikaan =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. A. Heikkilä on muuten yksi äänekkäistä karrageenin vastustajista ;-) Ja onneksi valitus tuo muutoksia - joskus!

      Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana