Sivut

torstai 11. kesäkuuta 2015

Valintoja

Eilen meni koko ilta korruptiopäivällisen merkeissä. Kun pääsin kotiin ja sain kuopuksen ruokittua ja pehkuihin, olin jo niin väsynyt, etten jaksanut edes tänne runoilla. Siispä saatte kuvan rintanapista, jonka ihana ystävä minulle lahjoitti. 


Tarkoittaa kuulemma minua! Tuosta saattaa saada aika hyvää jutunjuurta oikean tyypin kanssa... hih!

Tämä ja huominen, niin minulla alkaa paitsi lapsivapaa viikonloppu, myös kahden viikon loma. Jeeeeeeeeee!


***

Valinnoista puheenollen: minä valitsen, häämöttävästä lomastani huolimatta kirjaston. Luin artikkelin kirjastojen vähenemisestä Hesarista ja poikkeuksellisesti aloitin kommenttejakin, mutta ei pitäisi, ei ikinä. Vai mitä olette mieltä tästä?!?

"Niin kauan kun kirjastoautot ajelee kolmen henkilön miehityksellä tyhjiä kyläteitä, todellista taloudellista hätää Suomessa ei ole. Vaan onko nyt tilanne muuttumassa?

Kirjastot ovat yksi turhimpia rahareikiä. Ja kirjaston työntekijät yksi ylipalkatuin ryhmä työn vaativuuteen nähden."


Missä kirjastoauto ylipäätään enää kulkee, ja jos miehitystä on kaksi, on se ihan huippua. Huippuahan ovat todellakin myös meidän palkkamme. Olen juuri tutustunut uudistettuun palkkausjärjestelmään ja nimenomaan koulutus - ja mikä tahansa muukin mittari, ei sen puoleen - huomioon ottaen ala on yksi kurjimmin palkatuista. Kirjastovirkailijan palkka on 1800€/kk (vähintään opistotason koulutus ja se laaja yleissivistys, josta jo aiemmin mainitsin). Kirjastonhoitajan 2300€/kk (vaaditaan korkeakoulu- tai ammattikorkeakoulututkinto) ja kirjastonjohtajan alin palkka on 2700€/kk - ja vaatimuksena todellakin on korkeakoulututkinto.

Sitten masokisti minussa kurkkasi myös surullisen(?)kuuluisan Vauva-lehden keskustelupalstan ketjun aiheesta kirjastovirkailijan palkka.

Grr, tulin vihaiseksi!

12 kommenttia:

 1. Auts, nuo kirjastokommentit vihastuttava minuakin niiiiiiiiiiiiiiiiin pahasti! Argh. Mutta hei, jätä tuo vauva.fi:n chatti rauhaan, se on ihan hirveä paikka ja täynnä provoja... jos et halua pahoittaa mieltäsi, älä lue! Yritä muistaa, että suurin osa suomalaisista sekokäyttäjistä (on sekä kirja- että nettiriippuvainen) rrrrrrrrrrrrrakastaa kirjastoja yli kaiken. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en yleensä koskaan käy vauvan palstalla, mutta kun hain yhtä palkkataulukkoa, sain sen linkin ja ...no, yksi asia johti toiseen ;-)

   Mutta olet oikeassa, luulen, toivon ja uskon, että yleensä kirjastotyön arvostus on kuitenkin vähän toista.

   Poista
 2. Juu, tätä on ollut liikkeellä, nimittäin kirjaston alasajoa. Eräs fb-kaveri kertoi eilen heidän kuntansa jonkun päättäjän sanonee, että eihän kirjastoa enää tarvita kun on e-aineistoja ja sitten jäisi enemmän tilaa erilaisille kirjastossa järjestettäville tapahtumille (Haloo?). Siihen toinen kaveri ihmetteli, että heillä oli juuri vietetty kirjastosynttäreitä, että mitenkäs se sitten e-kirjastossa järjestettäisiin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä elän niin täällä poissa kaikesta pahasta, etten oikein ole tajunnut tuota. Tosin nyt kun tarkemmin miettii, niin olen minäkin niitä heittoja kuullut - jopa meillä täällä - että "lakkautetaan kirjasto" ja "ei sitä kukaan kaipaisi" ja "no nythän teidän ei tarvitse tilata uusia kirjoja lainkaan, kun voi naapurikunnista näppärästi tilata " - kun liityttiin kimppaan.

   Voi grrrr!

   Poista
 3. En halunnut mennä katsomaan keskustelua; ihmiset kun saa kommentoida nimettömänä, niin näkee hyvin, miten ohut on se sivistyksen pintasilaus...

  Tuo oikealla oleva tekstipalkki on alkanut täristä kummallisesti. Olisko se O.P:n lupaama "huojunta", mitä ei sitten tullutkaan, lipsahtanut vahingossa tänne sun blogiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paimen on hakkeroinut mun sivut ;-)

   Mä tuun niin vihaiseksi noista keskusteluista, etten yleensä mene katsomaan mutta miten nyt sitten kävikin änin. Ensi kerralla olen viisaampi!

   Poista
 4. Mä olin aina halunnut töihin kirjastoon ja se unelma täyttyikin sitten kirjoitusten jälkeisenä kesänä, jonka vietin lähiökirjastossa töissä. Siihen sitten loppuikin sujuvasti haaveet pidemmistä kirjastotöistä, jotta täytyy sanoa, että onneksi sen kesän siellä vietin. Tuon kesän aikana kun tajusin sen, että niillä kirjastontädeillä tosiaan on yliopistotutkinto ja mun mielestä se on aika älytöntä. Siis ymmärrän yliopistotutkinnon esim. kirjastonjohtajan kohdalla oikein hyvin, mutta sen, että niillä "rivikirjastontädeillä" on yliopistotutkinto ja suurin osa työstä on kuitenkin sellaista rutiinityötä, jossa ne opiskelut ei pääse oikeuksiinsa ja palkka on tosiaan pieni siihen koulutukseen nähden, niin totesin, että eihän tässä ole mitään järkeä. En todellakaan halunnut opiskella kuutta vuotta yliopistossa päästäkseni sinne kirjaston tiskin taakse, koska ehkä 3% siitä työstä olisi sitä, mikä vaatii parempaa informatiikan ja kirjallisuuden tuntemusta. Tietysti jossakin muussa kirjastossa voi asiat jakaantuakin fiksummin, mutta täällä meidän nurkkien työmarkkinoilla tilanne oli/on se, että siellä kirjastossakin on suhteettoman monta maisteria tekemässä sitten niitä rutiinihommia suurimmalta osalta, joihin ei kuuden vuoden yliopistotutkintoa tarvita. Että henkilökohtaisesti se kesä töissä kirjastossa toimi mulle silmienavaajana siitä, että kirjastoalalle ei kannata suunnata. Ihan niin kutsumusammatti se ei mulle ollut, vaikka osalle se varmasti sitä onkin, juuri sitä mitä haluaa tehdä, huolimatta koulutusvaatimuksen ja palkan epäsuhdasta jne :)

  Toisaalta olen sitä mieltä myös, että tavan aikuiselle voisi olla joku pieni maksu jokaisesta lainaamastaan kirjasta, esim. 20-50 senttiä. Tästä maksusta voisi jättää ulkopuolelle esimerkiksi eläkeläiset, opiskelijat ja lapset. Näin saataisiin hiukan kirjaston kuluja takaisin, mutta maksu ei kuitenkaan olisi kohtuuton. Ei yhteiskunta maksa munkaan harrastuksia, niin miksi pitäisi maksaa jonkun työssäkäyvän aikuisen romaaninlukuharrastus. Tietysti ajatellaan, että lukeminen on yleissivistävää jne ja tulee olla kaikkien saatavilla, mutta toisaalta sitten taas, jos ihminen harrastaa vain lukemista yhteiskunnan piikkiin päivästä toiseen notkuen huonossa asennossa jossain tuolilla tuntikausia päivässä, niin voipi siitäkin tulla isot kustannukset terveydenhuoltopuolelle jossain kohtaa. Asioilla on aina niin monta puolta... Toisaalta sitten taas rajanveto on vaikeaa, että miten ne ihmiset rajattaisiin, joilla olisi maksu ja joilla ei, että ehkä on helpompaa, että se on kaikille ilmaista, mutta olenpahan vain miettinyt, että sikäli hassua, että kirjastot ovat kaikille ilmaisia, kun eihän esim. julkinen terveydenhuoltokaan ole tai moni muu asia. Joten ehkä verotaakkaa voisi vähentää sillä, että aikuiset lukemisen harrastajat maksisivat siitä harrastuksestaan jonkunlaisen osan itse.

  Ylipäätään olen sitä mieltä, että kirjaston työntekijöiden palkat ovat aika pieni osa siitä, mitkä ovat kirjastoalan suurimmat kustannukset. Palkoissa ei pienentämisen varaa ole, se on selvää, mutta tokihan on varmaan monelle pienemmälle kunnalle iso rasite pitää isoa kirjastokiinteistöä, jossa on ylläpito- ja remonttikuluja ja kai ne kirjatkin aika paljon maksaa, kun valikoimista on löydyttyävä "kaikkea" ja aina uusimmat uutuudet. Ei ole ilmaista se.

  Joop, toivottavasti en nyt kuulostanut ihan hirveän tylyltä, mutta kunhan olen asiaa päässäni pohdiskellut jo jonkun aikaa, niin aattelinpa nyt uskaltaa sylkeä sen täällä ulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On aina virkistävää saada eri näkökulmia keskusteluun!

   Mä olen jotenkin niin henkeen ja vereen kirjastoihminen, että en edes tule ajatelleeksi asioita oman laatikkoni ulkopuolelta. Ja siksi mulle esim nuo maksullisuuskaavailut on ihan hirmu vieraita.

   Toisaalta mietin asiaa siltä kannalta, että jos kirjaston budjetti koko kunnan budjetista kaikkine huimine palkka- ja vuokrakuluineen on alle yhden prosentin luokkaa, ei se hirveästi verovaroja tuhlaa muihin palveluihin verrattuna.

   Ja taas asiakkaiden kannalta maksu olisi juuri sitä samaa politiikkaa, mitä nykyinen hallitus harrastaa: se koskisi kaikkein kovimmin juuri pienituloisiin, joille kirjasto on iso henkireikä. Juuri missään muualla et voi istua montaa tuntia täysin ilmaiseksi ilman että katsotaan nenänvartta pitkin.

   Toistaiseksihan meillä on vielä laki joka velvoittaa tarjoamaan nämä palvelut tasa-arvoisesti kaikille ja kirjasto nähdään tärkeänä sivistyksen, elinikäisen oppimisen, kansainvälistymisen ja tietojen ja taitojen ja kansalaisvalmiuksien kehittämisen kannalta. Ja tietty myös kirjallisuuden ja taiteen harrastamisen.

   Mitä tulee koulutukseen, niin onhan se niin, että jos on vuosien yliopisto-opinnot taustalla ja sitten tekee pääasiassa virkailijan hommia, sen täytyy olla superturhauttavaa. Silti mun näkökulmasta kirjastotyö tarvitsee ne ammattitaitoiset tekijät (opintoina kirjallisuutta, tietotekniset valmiudet, yleissivistys –ei vaan voi kattoa huuli pyöreänä ja kysyä että onks se barokki jotain syötävää…, jatkuvan uuden oppimisen halun ja taidot – tulee sähköisiä lehtiä, e-kirjoja, tiedonhaku kehittyy ja muuttuu jatkuvasti) ja sitä rutiinia on kuitenkin suhteessa vähän.

   Rutiiniksi lasken kirjojen hyllyttämisen, joka sekään ei meinaa kaikilta onnistua, lainauksen ja palauttamisen ja vaikkapa just kirjojen muovittamisen.

   Se mikä ei ole rutiinia, on tiedonhaku tosiaan mitä mielenkiintoisimmista aiheista, kirjojen luettelointi, että ne saadaan tietokantaan, niiden hankinta, tilaaminen, suosittelu asiakkaille. Tähän oppii vain kouluja käymällä, tekemällä ja olemalla aktiivinen ja avoin uudelle.

   Se, mitä kirjoitit palkoista, on hyvinkin totta. Palkka on pieni: puolet meidän kirjaston rahoista menee palkkoihin, mutta tämä on tosiaan mitätön osa koko kunnan menoista. Mutta ei ne kirjamäärä rahatkaan paljoa ole, eli se "uuden hankkiminen" ei kirjastoja kaada. Meillä ne esim ovat 20% kokonaispotista ja niistä en tingi, koska kirjasto, missä ei ole uutta aineistoa, ei ole kirjasto.

   Poista
  2. Kiva, jos et suuttunut :) Oikeasti pelotti tulla lukemaan sun vastausta. Siis koska tiedän, että olet niin kirjastoihminen henkeen ja vereen, niin vähän pelotti sörkkiä asiaa yhtään. Vaikken siis kannatakaan kirjastojen lopettamista ja työntekijöiden palkka-alea, mutta silti, on niin vaikea asetella sanansa silleen nätisti, kun on kyseessä aihe, joka toiselle on elintärkeä ja sitten itse menee esittämään jotakin radikaalia, kuten kirjastomaksua.

   Sitä mun on vaikea käsittää, että kirjojen hyllytys ei kaikilta onnistu, kun multa se ainakin sujui ihan mainiosti sillä ylioppilastutkinnollakin ;) Tosin siitä pää vinossa nimien tuijottelusta pitkin kesän meni kyllä niskat niin jumiin oudokseltaan, että piti käyttää käärmesalvaa dopingina ;) Samoin musta lainaus ja palautus on niitä rutiinihommia, vähän kuin kassakoneen käyttä kaupassa, että riittää se paikanpäällä annettu koulutus. Mutta toivottavaa tietysti on, että niille yliopistokoulutetuille olisi pääosin muita hommia, jotka oikeasti vaativat sitä koulutusta. Silloin se homma ehkä toimii, niin kuin pitäisi.

   Siitä olen sun kanssa ihan samaa mieltä, että kirjasto ei ole kirjasto, ellei siellä ole uutta aineistoa. Sitä on pakko olla ja mielellään tosi vanhaakin, ainakin jossain varastossa, mistä sitä voi tarvittaessa tilata. Kirjastolla on mun mielestä paikkansa kyllä, varsinkin tiettyjen asioiden tietolähteenä. Vaikkakin toinen puoli musta välillä kritisoi sitä, miksi verorahoista pitää maksaa toisten harrastuksia ja itse joudun joka pennin harrastuksiini tunkemaan itse. Mutta tämä on tietysti asia, mistä ei koskaan päästä. Toisille vaan rakennetaan ne urheilukentät, mutta ratsastuskenttä on rakennettava itse ;) Ehkä tämä on niitä harrastuksenvalintakysymyksiä... :D

   Luultavastihan kirjastojen rooli tulee tulevaisuudessa muuttumaan ja ehkä vähenemäänkin, koska yhä enenevästi tietoa pystyy ja osaa liki jokainen hakea itse esim. internetistä. Kyllähän edelleen esim. opiskellessa tarvitsee paljon kirjastoa ja aineistoa sieltä jne, mutta arkielämässä alkaa olla jo useimmiten niin, että kaiken tarvittavan tiedon löytää netistä, eikä enää tarvitse mennä kirjastoon. Ainakin jos ajattelen itseäni, niin vielä reilut kymmenen vuotta sitten olen kolunnut useamman kirjaston hyllyt harrastukseeni liittyen ja etsinyt vaikka mitä teoksia, mutta nykyään ei enää tarvitse. Käytännössä löydän kaikki tarvittavat tiedot ja aineistot netistä. Ja sitten taas jos on joku sellainen teos, että se olisi kiva olla käsillä paperisena, se on sitten käytännössä ostettava ihan itselle, kun sitä kirjastolainaakin on epäkäytännöllistä uusia vuosia ja vuosia putkeen. Mutta joo, muutosta varmaan tulee monen asian suhteen, kun koulukirjatkin siirtyvät pikkuhiljaa e-kirjoiksi ja niitä luetaan padilla. (mikä on kyllä asia mikä itseä kauhistuttaa, mutta mikä on jo esim. lukioissa täällä päin totta).

   Saa nähdä, mihin päin kirjastokulttuuri kehittyy tulevaisuudessa. Muutos tulee, mutta mikä, sen näyttää aika.

   Säästöjen suhteen olen sitä mieltä, että pitäisi julkaista joku valtion ja kuntien budjetti ihan julkiseksi. Olen nimittäin aika varma, että sieltä löytyisi niitä vähemmän tärkeitä säästökohteita roppakaupalla, jottei tarvitsisi säästää esim. lapsista ja terveydenhuollosta ja muista oleellisimmista asioista. Siellä on ihan varmasti edelleenkin jos sun jonkunlaista humppamatkaa, tanhukinkereitä ja diipadaapankehitysvirastoa, että jos vaikka aloitettaisiin niistä ja katsoittaisiin vasta sen jälkeen, kuinka paljon oikeasti tärkeistä asioista on leikattava. Ja vaikka joku humppamatka olisikin vain hyvin pieni prosentti kokonaisbudjetista, niin silti olen sitä mieltä, että kaikki turha pois ja useasta pienestä purosta saadaan kuitenkin vähän isommankin virran säästöt.

   Joo, pitäisköhän mun nyt vähän rajoittaa tätä kommentointia :D

   Poista
  3. Ei sun tarvi rajoittaa!

   Mä olen sitä mieltä, että kirjasto ei ole olemassa vain sikis, että jotkut "harrastaa" lukemista vaan nimen omaan antaa mahdollisuuden kaikille siihen tiedon saantiin, elinikäiseen oppimiseen jne josta tossa yllä jo mainitsin. Lisäksi se on yksi syy, miksi Suomi pärjäsi niin hyvin Pisatesteissä - paitsi että meillä on tasokas koululaitos, niin on myös pääsy lisäkirjallisuuden äärelle. Tää on jo musta riittävä syy tukea kirjastoa verovaroin. Sieltä humppamatkoista vaan pois ennemmin ;-)

   e-kirja-asiakaan ei oo ihan yksiselitteinen, koska ei nekään oo ilmaisia. Nyt niitä siis ostetaan kirjastoon, että ne ihmiset, joilla ei ole varaa, voivat lainata e-kirjan sen sijaan että ostaisivat sen. Eli tavallaan sama juttu kun taviskirjoissa.

   Mitä tiedonhakuihin tulee, niin se puoli tulee varmaan jossain määrin muuttumaan jahka nää diginatiivit kasvaa. Nyt meillä riittää vanhempaa väkeä joilla ei oo niitä verkkohakutaitoja, mutta jännä nähdä miten se jatkossa menee.

   Rutiinihommista me oltiin samaa mieltä ;-)

   Poista
 5. Kiitos tsempeistä Ekalle! Kaveri on jo huomattavasti paremmassa kunnossa ja se kuuppa haittaa päässä ihan pahuksen paljon.
  Mä olen jo ajat sitten oppinut, että palkoista on turha puhua sellaisten kanssa, jotka eivät tee samaa työtä. Eivät ikinä usko palkkojen todelliseen määrään, joten kannattaa unohtaa kurjat kommentit.
  Oikein ihanaa lomaa!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari, loma alkaa huoomenna ja aion kyllä nauttia. Ensin yksin ja sitten poikien kanssa.

   Toivottavasti Ekan paraneminen jatkuu ja pääsette töttöröstä eroon, se on kyllä viheliäinen - arvaan, että Ekakin on samaa mieltä ;-)

   Mut joo, palkka-asioistahan ei juuri Suomessa puhuta, ja ehkä siihen on ihan syynsä. Turhaa riitaa ja panettelua vaan.

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana