Sivut

keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Hajusteeton päivä

Minun piti julkaista tämä postaus vasta torstaina, mutta tulin toisiin ajatuksiin (osittain siksi, ettei runosuoni sykkinyt ja aika oli kortilla - ehkä näistä lisää sitten huomenna). Perusteetkin on: kun kerron tästä tänään, joku ehtii reagoidakin.


Kuva, ja lisätietoja täältä.


Huomenna on nimittäin monikemikaaliyliherkkyystietoisuuskuun hajusteeton päivä. (Ihmettelen, miksei minusta tullut kääntäjää ;-)

Tämä on nyt tavallaan jatkoa kolmelle aiemmalle postaukselle, koska homealtistuksen ja monikemikaali- sekä hajusteyliherkkyyden yhteys on ilmeinen. Puolelle homealtistuneista kehittyy jompi kumpi tai molemmat. He saavat moninaisia (ärsytys)oireita myös hajusteista, liuottimista, kukista... you name it. Voimakkaista tuoksuista. Jopa huuhteluaineesi saattaa olla vierustoverillesi liikaa. Enkä usko, että läpensä tuoksuvissa lakanoissa ja vaatteissa kuljeskeleminen on kenellekään terveellistä saati välttämätöntä. Jotkut liikkeet käyttävät kemiallisia tuoksuja houkutellakseen ihmisiä ostamaan. Käsittämätöntä! Hulluin  tuote johon olen tällä saralla törmännyt, on vauvojen hajuvesi. Kuka sitä tarvitsee? En ymmärrä!

Sitten toisaalta asiaan on herätty, ja vaikkapa meidän kunnassamme henkilöstöpäällikkö lähetti kaikille postin, jossa korosti maltillista hajusteiden käyttöä. Terveyskeskuksessamme asia on esillä - periaatteessa. Juuri viimeksi käydessäni siellä papakokeessa, tuoksui työntekijä niin vahvasti hajuvedelle, että sekä nenä että suun seutu kutisivat vielä pitkään pois lähdettyäni. Laitoin palautetta asiasta. Joissain teattereissa on järjestetty tuoksuttomia näytöksiä... esimerkkejä onneksi alkaa jo hieman löytyä. Mutta paljon on vielä tehtävää!


Joten päivän teeman mukaisesti lainaan nyt vähän eri mainosta: mitä jos lopettaisit, tai ainakin vähentäisit?

Edes huomiseksi!


Ja jotta saisin haasteeseeni pontta, lukekaa, kiltit yksi tarina. Tai siis elämänkohtalo. Hajuste- ja monikemikaaliyliherkkyydestä.

 ***

Linkkejä: 

Ja minun kolme aiempaa postausta, jotka käsittelevät altistumista (eivät siis suoranaisesti tätä aihetta), klik, klik, klik.


24 kommenttia:

 1. Vauvojen hajuvesi kuulostaa todellakin järjettömältä! Meillä on su-illasta asti nautittu vauvan seurasta ja tänään lähtevät takaisin Tampereelle. Täyttää tänään kaksi kuukautta ja on melkoinen hurmuri...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vauva tuoksuu itsessään jo niin hurmaavalle, että ei voi ymmärtää.

   Näinkin eilen äidin ja vaarin kirpparilla ;-)

   Poista
  2. Vauva jäi eilen eka kerran jonkun muun kuin äitinsä tai isänsä hoiviin. Tunnin verran oltiin kaksistaan ja minulle kyllä sanottiin, että saan soittaa, jos tulee jotakin ongelmaa... Ei tullut. Oli ihanaa. Jopa kakkapyllyn peseminen...

   Poista
  3. No mä arvasin, että vietätte laatuaikaa ;-)

   Poista
 2. Sen jälkeen, kun jäin pois töistä, en ole käyttänyt edes deodoranttia joka päivä. Se itsetehty kookosöljy-ym. sekoitus ei sopinu mun käyttöön, mutta ei kukaan oo valittanu, että haisisin kohtuuttomasti. Se, mitä käytän (Dermosilin miesten deodorantti) on tosi miedon tuoksuinen. Hajuvettä laitan ehkä neljä kertaa vuodessa :) Tosin hienhaju sitten ottaa varmasti vielä useamman hajuelimiin...

  Mutta jotkut ihmiset oikeasti holvaa sitä hajua päällensä käsittämättömiä määriä! Just viimeks kun olin rismassa, aina välillä hulmahti semmonen tiiäkkö vanhan hajuveden vahva haju, kun hajuvesi on vaatteissa ja on ollu jo monta päivää ja sitä on vaan lisätty. Havaitsin sen lähteenkin lopulta, mutta että siitä oikeasti jäi sinne kaupan käytäville sellanen hajuvana, jonka tämmönen ei-niin-supernenäinen (paitsi joskus kun on migreeni tulossa) kulkijakin huomaa, niin se on jo kammottavaa.

  Tuo Outista kertova juttu oli hyvä, ja siellä lopussa se puhui uskovistakin viisaasti. Ollaan pintahurskaita, mutta ei oikeasti välitetä; yritetään vain näyttää siltä ja luvataan rukoilla toisen puolesta, kun ei viitsitä auttaa. Mutta se jumalahan nyt ei auta, sen enempää kuin lentävä spagettihirviökään, vaan onhan se helpompaa jos voi niin uskoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä käytän edelleen sitä kookosmössöä ja mulle se riittää. Hajuveden jätin pois kun ei ollut varaa ostaa uutta... mutta taisi jäädä lopullisesti. Kestäin joitain hajuvesiä, pienissä määrin.

   Mutta jotkut tosiaan holvaa ihan tolkuttomasti sitä päälleen, mä oon joskus kirjoittanut sen Markus Kajon ihanan kirjoituksenkin aiheesta blogiin.

   Mulle tuottaa kaupassa ihmisiäkin enemmän ongelmia pesuainehylly. En voi kävellä sen ohi hengittäen vaan pitää pidättää hengitystä. Hajusteista mulle ei onneksi jää oireet päälle mutta tuo Outin tarina on niin hevi, että itkettää joka kerta kun siitä luen.

   Poista
  2. Tosiaan, pesuainehyllyssä on aikamoinen sekamelska. Meillä ei pitäs vaatteetkaan tuoksua, kun pyykinpesuaine on LV ja huuhteluainetta ei ole käytetty viiteentoista vuoteen... Esikoisen poikakaverin luona tuoksuu jollekin, ja esikoinenkin tuoksuu kun tulee sieltä... kuopus sanookin että "sä haiset Jussille" :)

   Poista
  3. Hih, meilläkin kuopus haisee välillä isälleen kotiin palatessaan vaikka ollaan puhuttu tuoksuttomuudesta sielläkin päässä. Ne tarttuu lähikontaktissa ;-)

   Poista
 3. Ja tuo sun käännöshelmi oli niin ihana sana, että mun piti oikein ääneen lukea se :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minkä kääntäjän maailma minussa menettikään ;-)

   Poista
 4. En ymmärrä minäkään vauvoja tai pikkulasten hajuvesiä saati hajustettuja vaippoja! Voi kääk..

  Tuttava ei pysty käyttämään julkisia liikennevälineitä hajuyliherkkyytensä vuoksi ja kävi kovan taistelun työpaikallaankin muiden hajusteiden käytöstä saaden eräästä venäläisestä rouvasta varsin rattoisan vihamiehen.

  Itsekin yritän välttää hajusteita ja huuhdon pyykit etikalla. Moni asiakas haisee aivan kaameasti huuhteluaineelle ja äidilleni aina sanon, ettei käyttäisi sitä. Mökille vein viimeksi omat lakanat ja pyyhkeet meille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huuhteluaine on pahin! Mäkin käytän etikkaa, se vie hajut ja homeenkin mennessään.

   Ja yksi ihan hirveä keksintö muuten on ne hajustetut (aloe?) nenäliinät. Että tunkisi ihan naamansa sellaisen? Ei ei ei...

   Töissä toi hajuvesien käyttö on varmaan aika kuuma peruna. Moni pitää sitä perusoikeutenaan. Mäkin oon ollut (ja tavallaan oon vieläkin) hajuvesi-ihminen, mutta koitan opettaa itseäni pois.

   Poista
  2. Joo, en käsitä niitä nenäliinoja. Pian ollaan samassa kuin Amerikassa, ettei mitenkään saa tuoksua ihmiseltä. Suihketta on joka paikkaan.. myös sinne ;)

   Mä käytän todella vähän hajuvesiä, joskus jos muistan laitan ihan pikkiriikkisen suihkauksen niskaan.

   Poista
  3. Ja sitä sinne suihkaisua mä en käsitä lainkaan!!! Eikö se jo kirvele?

   Poista
  4. Niin luulis, mut ne on varmaan niin parkkiintuneita kun vauvasta saakka hajustetaan, ettei tunnu enää missään.

   Poista
  5. Njooh, näin tosiaan saattaa olla!!!

   Poista
 5. Mä olen jo ajat sitten siirtynyt tuoksuttomaan aikaan. En käytä huuhteluaineita, koska nykytekstiilit ei niistä tykkää ja useimmiten myös pesuaine on hajusteeton. Oma dödö saattaa tuoksua, mutta hyvin hillitysti, muita tuoksuja en käytä. Minulla oli aikoinaan työnantaja, joka käytti samaa tuoksua pitkään ja määrä lisääntyi joka päivä, koska ei enää itse haistanut sitä. Tuntui jossain vaiheessa jo itsestäkin pahalta. Täällä olen huomannut muistutukset hajusteettomuudesta terveyskeskuksessa ja jossain työpaikkaruokaloissakin on jo sellainen ollut. Joten kohti raikkaampaa maailmaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just niin! Ja siksi mä laitoin sinne meidän terveyskeskukseen palautteen, kun siellä seinällä pyydetään asiakkaita huomioimaan hajusteyliherkät, mutta henkilökunta sitten tuoksui...

   Huuhteluaineet on mulle kaikkein pahimpia!

   Poista
 6. Hyvä deodorantti on myös suolakivi, jota saa mm. luontaistuotekaupoista, myös suihkeena. Ja jos kivi putoaa ja menee rikki, sen voi sulattaa ja käyttää suihkeena, kätevää.
  Mä käytän tavallisesti ihan normi tuoksuvia dödöjä (pahoittelut), mutta joskus sitten elimistö tekee tepposet ja alkaakin hiki haista - eikä siihen auta minkäänlainen rexona eikä mikään. Mutta tuo suolakivi auttaa - niin kummalta kuin se ehkä kuulostaakin! Sitä kun käyttää, niin ei haise hiki!
  Ja kun sitä on käyttänyt jonkun aikaa, niin voi taas käyttää jonkun aikaa "tavan hajustettuja deodorantteja" - toki kohtuudella.

  Luulen, että itsellenikin on noiden lääkkeiden syömisen sivuvaikutuksena kehittynyt jonkinlainen hajuste -ei nyt välttämättä yliherkkyys, mutta tunnen ne vahvempina kuin ennen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä käytin sitä kiveä kans ennen tota kookosöljymömmöä, mutta mulla se ei ollut yhtä hyvä kuin tää nykyinen. Mutta meillä onkin jokaisella ihan oma ph:mme jne.

   Tuli mieleen, että mulla oli aikanaan joku Rexona tms joka sai kainalot hiotessaan tuoksumaan kissanpissalle. Piti pistää vaihtoon!

   Mulla on kans sellanen nokka että oksat pois. Esikoinen on ihan helisemässä kun nä haistan vaikka kun se on istunut jonkun tytön vieressä. Sen on turha kuvitellakaan polttavansa tai juovansa salaa.

   Poista
 7. Kaikki pyykinpesuaineet, siivousaineet, ihmisten pesuaineet, rasvat jne on meilläkin joko hajusteettomia tai hyvin miedosti hajustettua luonnonkosmetiikkaa. Viimeksi ostin koiralle vahingossa shampoon, joka on niin voimakkaasti hajustettua että saa molemmat, sekä koiran että emännän, aivastelemaan. Meni jakoon, kun ei pysty käyttämään. Tossa on muuten yks asia, jossa en ymmärrä yletöntä hajusteiden käyttöä. Koiran nenähän on huomattavasti tarkempi kun ihmisen, täytyy olla täyttä tuskaa niille nuo voimakkaat hajut.

  Meillä oli muuten miehen kanssa mielenkiintoinen keskustelu kerran työpäivän jälkeen. Hän haisi (lemusi) oudolta, vahvasti huuhteluaineelta, jota meillä ei ole pyykinpesussa käytetty kohta 15 vuoteen... Aivasteltuani hetken sain kysyttyä, että mitä hittoa, miltä sää oikeen haiset?! Mies oli sitten joutunu lainaamaan työkaverilta paitaa kun omansa oli onnistunut sotkemaan. Mies vielä totesi, että ihan turha yrittää salaa naisiin kun jäis kuitenkin heti kiinni. Päänsärky on oli kaverinansa loppuillan, vaikka normaalisti on täysin tuntematon käsite miehelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanopa muuta, meilläkin esikoisen on ihan turha koitta salata tyttöystäviä, tupakka- ja alkoholikokeulija jne kun mä haistan kaiken ;-)

   Mä jotenkin vahvasti uskon, että hajusteiden keskellä eläminen ei voi myöskään olla kauhean terveellistä. JOs nukkuu yöt sellaisissa lakanoissa jotka tuoksuu pesu- tai huuhteluaineille, päivisin käyttää vaatteita jotka kans haisee - ja siihen päälle sitten kaikki hiusten- ja ihonhoitotuotteet, hajuvedet sun muut. On se aikamoinen cocktail!

   Poista
 8. Ylen sivuilla muistaakseni oli joku kauppahajusteäijä puffaamassa tuotteitaan, ylisti moniaistillisuutta ja kokonaisvaltaista asiakaskokemusta. Että hajukin on osa yrityksen brändiä.

  ..voi peura siinä vaiheessa kun keksivät nettikaupoissakin vaihtaa firmanhajuisiin pahvilaatikoihin kokonaisvaltaisen asiakaselämyksen nojalla.

  Itselläni ei mitään oireita ole eikä toivottavasti koskaan tulekaan. Lähipiirissä on yksi hajuherkkä migreenikko ja hänenkin elämänsä on jo ihan riittävän vaikean oloista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhut asiaa (ja tuo "voi peura" sai spontaanin tyrskähdyksen aikaan - kiitti piristyksestä)!!!

   Verkkokaupat on muuten aika vaikeita jo valmiiks: varastot on usein tosi huonoja ilmaltaan ja pahvilaatikot ja sisältökin haisee monesti hirveesti homeelle. Mulla on jäänyt monta tuotetta käyttämättä kun ei vaan voi ;-(

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana