Sivut

keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Lapsi on terve kun se leikkii - ja aikuinen, kun se lukee?

Olen lukenut tämän viikon kohuttua kirjaa Usko, toivo ja raskaus, joka kertoo sen kääntöpuolen vanhoillislestadiolaisen liikkeen perhe-elämästä. Toinen kirjoittajista, 11 lapsen äiti Vuokko Ilola oli myös Tastulan ohjelmassa tässä ihan vasta. Rupesin seuraamaan sitä kesken kaiken. Aihe on ajankohtainen ja kiinnostava, ja niin on kirjakin. Tosin jopa minua häiritsi sen negatiivisuus. Paljoakaan ei kiinnitetä huomiota positiivisiin puoliin ja jos niin tehdäänkin, häviävät ne pian mielestä kun rankka arvostelu taas alkaa. Toki se oli kirjan pointti, mutta silti. Lisäksi "haastateltavia" tai kysymyksiin kirjallisesti vastanneita oli niin vähän, että minkäänlaisia johtopäätöksiä on aika riskaabelia vetää. No, mielenkiintoinen kirja, yhtä kaikki!


Toinen kirja, joka tässä on jo pidempään kutkutellut ja ollut lukulistalla, on tuo Jean-Paul Didierlaurentin pieni aikuisten satu Lukija aamujunassa. Ihanaa, kun on hyviä kirjoja odottamassa.


***

Loppuun vielä toinen puoli otsikon toteamuksesta: lapsi on terve kun se leikkii. Kysymys kuuluukin onko aikuinen? Meillä viivästyi kuopuksen nukkumaanmeno, kun rupesin väsäämään Autralian MasterChefin innostamana Matt Prestonia ja tietysti sitten piti väkertää vielä yhteistyössä kuopuksen kanssa Gary ja Georgekin. Ja ateria. Ja takkatuli. Ja ja ja...


Matt, George ja Gary oikealla ylhäällä,
tässä järjestyksessä.Ja sitten tuli pupu ja hajotti takan, tempaisi pöydän irti alustasta ja kumolleen sekä kaatoi Matt Prestonin tuoleineen päivineen.

14 kommenttia:

 1. Ihana MC Australian -legoversio! Minä olen sarjan suuri fani, ja odotan sitä aina kuin kuuta nousevaa. Toivottavasti tulee taas tänä vuonna! Se on kyllä kokkausohjelmista ihan paras, kun se on jotenkin niin lämminhenkinen. Ja ne tuomarit. ♥ George on mun suosikki, mutta ovat ne muutkin ihan suloisia. Ja ne Matt Prestonin vaatteet - koskaan ei voi arvata, että mitä hänellä on päällään. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en voi kattoa Jenkkiversoita ollenkaan kun siinä ei olla kannustavia vaan haukutaan ja mollataan. Toi on ihanan lämminhenkinen ja kunnioittava. On yksi niistä ohjelmista, joita voidaan kattoa koko perhe!

   Huomasitko, että tuolla legoMattilla on huivikin ;-)

   Poista
 2. Mie olisin voinu arvata kuka on kuka, jos et ois sanonu :) Mattilla on aina niin tyylikkäät vaatteet, ja se on kai niistä ainoa, joka vois pitää tuollaista huivia kaulassa.

  Tuossa "Lukija aamujunassa" -kirjan esitelyssä näkyy kysymys "Voiko kirjoja rakastaa liikaa?" ja mie väitän, että voi. Tai ainakaan se ei ole kaikille hyväksi. Ja Tastulan ohjelmasta kertovassa jutussa mainitaan, että Tapani Koivuniemen porukkaan hyväksyttiin vain laihat - naisillakin bmi-raja 17! Mun pitäs pudottaa melkein puolet painostani tullakseni hyväksytyksi, ja syödä ei vois koko loppuelämän aikana. Mie en voi olla ajattelematta, että ihmisillä täytyy olla jonkinlainen mielenhäiriö tai aivopesujuttu, että ne alkaa tuollaiseen. Ei niinkään lestadiolaisilla, monet niistä elää omissa raameissaan suht normaalia elämää, ainakin luulisin. Normaaleja lapsia, hyvin koulussa pärjääviä on ainakin tällä kylällä, ja äitinsä hymyileväinen ja positiivinen ihminen. Vaikka onkin varmaan yli 20 vuotta niitä lapsia synnytellyt; vanhimmasta päästä ovat jo omillaan ja nuorin on alle kouluikäinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita legoukkeleita on ihana tehdä kun ettii just sopivat vaatteet ja tukat kaikille. Ilmeittenkin kanssa kuopus on kovin tarkkana, tuossa Matt on maistanut jotain josta se ei ole ihan varma että tykkääkö vai ei.

   Toi Usko, toivo ja raskaus on kyllä avartava kirja, mutta mua tosiaan ärsyttää se jatkuva negatiivisuus ja mollaaminen. Monella on varmaan ihan hyvinkin asiat. Ehkä niillä, jotka ei kyseenalaista ja alistuu miettimättä, on jopa helpompaa? Mut toi Koivuniemen homma painontarkkailuineen on ihan hullun hommaa. Ja kaikkea muutakin kontrolloitiin ihan kauheasti. Uh!

   Poista
 3. Kyllä se leikki kuuluu aikuisenkin elämään. Sen vain tahtoo unohtaa niin nopeasti, kun lapset kasvavat. Mutta ehkä tähän liittyy meidän monien naisten nukkekotiharrastus. Saa leikkiä harrastuksen varjolla. Ja kyllähän eläimet ovat juuri niitä, joiden kanssa aikuinenkin leikkii. Heitellään palloa ja kiskotaan leluja. Mitäpä muuta kuin leikkiä? Mutta kyllä lukeminen vie voiton leikkimisestä. Se teki mulla sen jo lapsenakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut, leikkiminen on kivaa, eikä sitä tarvi unohtaa aikuisenakaan.

   Meillä sekä leikitään että luetaan ;-)

   Poista
 4. Te olette kyllä mainio perhe koska en tunne toista missä herrat Masterchef joutuvat pitkäkorvaisen terrorin uhreiksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terroristi vaan tuhisi mennessään ja puf, MasterChef- tuomarien herkullinen päivällishetki oli tiessään ;-)

   Poista
 5. Kani varmaan halusi tarkastaa Mestareiden aamiaisen.. eikun illallisen :)

  Itse silmäilin lestadiolaiskirjan sitä muovittaessani. Lähinnä minulle jäi päällimmäiseksi ajatukseksi, että on hyvä kun asioista puhutaan.

  Tuo 'Lukija' voisi olla ihan kiva. Näitköhän uutisen, kun eräs valokuvaaja oli kolmen vuoden ajan ottanut kuvia NYkissä metrossa lukevista ihmisistä , hänen motiivinaan oli paerisen kirjan kunnioitus.

  Tässä:
  http://www.slate.com/blogs/behold/2015/01/09/reinier_gerritsen_photographs_readers_on_the_subway_in_his_series_the_last.html?wpsrc=huffpo&utm_source=huffingtonpost.com&utm_medium=referral&utm_campaign=pubexchange_facebook

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana valokuvaaja, ihana idea! Ei paperinen kirja kuole ;-)

   Mustakin on hyvä, että asioista puhutaan. Olin tosi yllättynyt omasta reaktiostani tuohon kirjaan, koska olen oikeasti tosi kriittinen kaikkea "aivopesua" ja ylhäältä määräämistä kohtaan. Ja ylimpänä ihmettelemässä 16-lapsisia perheitä.

   Poista
  2. Ei kuole, ei. Haasion Arin sanoin 'kirja ylivertainen käyttöliittymä, jota on iottu tuhansia vuosia'.

   Joo.. joku raja pitäs olla noisa lapsilukumäärissä, eihän se ole hyvä ihmiselle. Lisäksi kun ajattelee, että Laestadiuksen aikaan oli vähän erilainen yhteiskunta, niin voisivat hiukan uudistaa.

   Poista
  3. Mä kävin eilen pikipäin sellasesa huushollissa jossa on kuulemma 11 lasta. Osa toki jo asuu omillaan, mutta seitsemän tai kahdeksan onnistuin laskemaan sen puolen tunnin käynnin aikana. Hui!

   Taidankin tänään ottaa kirjan käteen ja lösähtää sohvalle kun pääsen iltavuorosta ;-)

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana