Sivut

sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Kuuntelen Paulaa

Kävimme perjantaina kaupungilla. "Se oli virhe!" Vaikka emme ajaneet markettia edemmäksi, oli joka paikka ammuttuna täyteen ihmisiä. Esikoiselle piti kuitenkin löytää talvitakki ja sitten viedä hänet äitini luoksi yökylään. Kaiken kansanvaelluksen keskellä saimme asiamme hoidettua joutuisasti ja saatoin taas kerran todeta ääneen esikoiselle, että hänen kanssaan on äärettömän helppoa ja mukavaa olla ostoksilla. Löysimme hyvän takin alle satasella ja ihana äitini maksoi siitä puolet. Meidän osuutemme olikin siis vähintäänkin kohtuullinen.
Jotenkin siinä vaan kävi niin, että perjantai-illasta tuli pikkujouluilta. Kyllä, olen tietoinen, että ajoitus oli ehkä varhaisin ikinä, mutta kaikki alkoi kuin varkain maitopurkista. Esikoiselta jäi luomukevytmaito jonka päiväys oli juuri menossa vanhaksi. Yleensä piilotan tällaiset pannukakkuun, mutta kun lapsia ei ollut lähimaillakaan, päädyin kaappien ruoppaamisen jälkeen riisipuuroon. Siitähän se sitten lähti ja karkasi käsistä. Löysin jo Alkosta saksalaisen Glühweinin luomuna ja jälkiruoaksi vielä pipareita. Kelpasi siinä seurata Paula Koivuniemen päivää Vain elämää -sarjassa.

Luun kurkkuun taisi laittaa Toni vaikka Hintelän Elastisen esitys olikin minun suosikkini. Niin, ja Tyyne Syväskökkö-Lipasti oli tietenkin varsin hurmaava.


***

Onpa tullut viime aikoina poikkeuksellisen paljon lapsiaiheisia hakusanoja. No, minä, kaikkien alojen erityisasiantuntija, voin kyllä auttaa ja kommentoida näitä.

ekaluokkalainen kotityöt - varmasti jo jotain tämän ikäiselle löytyy. Omat tavarat on laitettu paikoilleen jo pitkään ja siivouspäivänä osallistuttu ainakin oman huoneen siivoamiseen. Roskien vienti? Astianpesukoneen aterinosan tyhjentäminen? Meillä noiden lisäksi myös lasi- ja metallijätteen vieminen. (Esikoinen hoitaa biojätteen ja astianpesukonehommat muuten.)

etupylly  - huokaus. Mitä uutta tähän nyt oikeasti voisi sanoa? Lapset eivät tule pyllystä. Pylly on pylly ja etupuolella on jotain muuta. Mutta ei etupyllyä!

lapsen itsehillintä - se kasvaa iän myötä, mutta aikuisen pitää olla tukena ja auttaa tässä kehityksessä. Ensimmäisenä vaikkapa olemalla hyvänä esimerkkinä. Ja tällä en todellakaan tarkoita, että lasten nähden ei saa suuttua, vaan ihan päin vastoin. Mistä se lapsi oppii, että negatiivisetkin tunteet on ok, jos äiti vaan puree hammasta ja hymyilee vaikka vituttaa kuin pientä oravaa? Se jutun juju onkin se, miten kiukkunsa sanoittaa, purkaa ja käsittelee. Aikuinenkin. Lasta pitää tunteidenkäsittelyssä ohjata: toista ei satuteta, missään olosuhteissa. Kädestä ei oteta. Mitä näitä nyt on... Suuttua saa mutta sillä on rajat kuinka sen ilmaisee. 

nukkuva lapsi - edelleen maailman kaunein ja ihanin näky. Joka ilta nukkumaan mennessäni katson rauhallisesti uinuvaa kuopusta sydän täynnä rakkautta ja onnea. Esikoisesta näen vain pienen viipaleen, hän kun nukkuu parvella ja valvoo varsinkin viikonloppuisin minua pidempään.

12 kommenttia:

 1. Lupasin jättää sut rauhaan, mutta... en voi olla kommentoimatta :)
  Nukkuva lapsi = oma lapsi = 26 vee = kun se nukkuu tässä vuodesohvalla pää tyynyn alla sen kerran kun ehtii käymään, yksin tai avovaimon kanssa. Ihan parasta maailmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, mun ihan harmittaa kun mä en nää esikoista - paitsi tietysti aamulla torkkumassa sohvalla .Täytyykun katella tarkkaan huomenna.

   Ja hei, mä rakastan kommentteja joten ihan tosi, anna tulla vaan. Se on tän blogin pitämisen suola!

   Poista
 2. Hih, kuten HP:n kommentista ymmärtää, niin lapsi on isonakin ihana, kun se nukkuu :) vaikka onhan ne muulloinkin, mutta erityisesti sillon.

  Me ei käyty perjantaina ollenkaan kaupungissa, pienessä kyläkaupassa vain. Ostettiin karkkia ja sipsiä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se :) Oikeastaan erityisen ihana se kyllä on silloin kun se "pötköttää" kyljellään isänsä päällä tuossa toisella sohvalla :D Sitä ne on tehneet kaikki tän 26, kohta 27 vuotta :D - sitten kun isänsä on niin vanha, että luut haurastuu, vaihtavat varmaan paikkaa....

   Poista
  2. Mäkään en, Sanna, olis lähtenyt jollei olis ollu ihan pakko. Vihaan sitä ruuhkaa, mutta hyvin selvittiin, onneksi.

   On ne lapset tosiaan ihania muulloinkin, mutta erityisesti silloin kun ne nukkuu. Kun olin aikanaan kovilla esikoisen vauva- ja pikkulapsiaikana, mietin, että sen täytyy olla luonnon luoma systeemi: lapsi. joka saa äidin hulluuden partaalle päivällä, pyyhkii nanosekunnissa kaiken sen mielestä ja muistista kun näyttää nukkuvana niin ihanalta!

   Poista
  3. HP: ihana kasa, varmastiin. Ja tietty osat vaihtuu sitten jossain vaiheessa ;-)

   Poista
  4. Täytyyhän sen olla luonnon systeemi! Sekin, että isopäiset pikkuolennot saa ihmisen suojeluvaiston heräämään...

   Poista
  5. ON se, ja vaikka ne isopäiset olis ollu miten vittumaisia tahansa päivällä, yöllä ne nukkuessaan lepyttään kovimmankin kyynikon!

   Poista
 3. Sulla on ihana äiti!
  Mun on tehnyt viikon jo mieli riisipuuroa, mutta vielä olen malttanut. Glögiä on jo juotu, ah <3
  JUuri tänään pohdiselin samoja asioita, kun tässä kommenteissa...olin sählypelissä ja meinasin HALJETA ylpeydestä, kun mun 22-vee oli niin hyvä ja ihan ja komee siellä kentällä. Itseä oikein huvitti oma ylpeydestä paisunut olotila! Mutta eipä se ikä sitä katso, aina ne on niitä meidän omia ja rakkaita. Sun kommenttisi "On se, ja vaikka ne isopäiset olis ollu miten vittumaisia tahansa päivällä, yöllä ne nukkuessaan lepyttään kovimmankin kyynikon!" on kyllä niin Maailman Tosi!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehe, se ei katso ikää, todellakaan! Mäkin katsoin esikoista viime torstaina kun pidettiin sen kanssa kahviota, että onpa se iso ja komee. Ja vielä hyväkin, kun tekee tällaista saadakseen taskurahaa.

   Taas mä sanon sen, mutta ollaan ylpeitä lapsistamme. Ja itsestämme!
   Niin, ja glögiä ja puuroa voi nauttia just nyt!

   P.S. Mulla ON ihana äiti, pienestä eläkkeestään auttaa aina kun voi >3

   Poista
 4. Pikkujouluissa on muuten ideaa ja varsinkin nyt kun olen jättänyt viinan kanssa läträämisen niin niistä voisi saada aikaan ihan mukavat ihan oman porukan (Valkyria ja Aljoh) kesken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, mekin hömpsöteltiin aivan siivosti ystävän kanssa ja kokokohta oli, kun mä löysin mantelin riisipuurosta. Arvaa mitä toivoin ;-) ?!?

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana