Sivut

perjantai 11. heinäkuuta 2014

Vaimon viat

No niin, perjantain piristykseksi esittelen teille kesäisen iltapäivälehden esiinkaivaman parisuhdeoppaan 116 vuoden takaa. Ja mikä mahtava opas olikaan löytynyt! Kuinka hyvä aviomies voi kesyttää pahan vaimonsa? Alaotsikkona Luotettava käsikirja, sisältävä tietoja vaimojen suuremmista vioista, sekä muutamia hyödyllisiä neuvoja pahojen vaimojen parantamiseksi. Vietin yhden jos toisenkin rattoisan hetken kirjan sähköisen näköispainoksen parissa. Kuten  varmaan arvaatte, "Suurin vioista on kärkäs kieli: Kieli on muutamissa suhteissa hyvin hyvä esine, erittäinkin suolattuna; mutta vaimon kieli, ja erittäinkin pahan vaimon, on kaksiteräinen miekka — hirvittävä ase."

Miehen pitää olla pitkäpinnainen, eikä hän saa lähteä sanalliseen taistoon, koska joka siihen peliin ryhtyy, joutuu pian toteamaan vaimostaan: „Hän on saatana, hän on perkeleen isoäiti".Ja ne muut suuremmat viat ovat - tässä järjestyksessä

Herttaisuus elikkä sen puute
Vastaussanominen
Tottelemattomuus
Uhmailu
Koristelemisen halu
Huvituksien etsiminen
Kahvipöytä ja tee - ovat vikojen otsikkoja myös. 

Tähän on mentävä syvemmälle: 

"Kerran kuulin minä avonaisesta ovesta vastaanottoa sellaisessa tilaisuudessa. Satunnaisesti tuli kaksi naista samalla kerralla, ja nämät tekivät vastaanottavan emännän kanssa sellaista melua vaatteita riisuessaan että sentähden, ja koska jokainen noista kolmesta naisesta samalla kertaa puhuivat ja koettivat huutaa yli toisensa, minun oli mahdotonta avonaisesta ovestakaan ymmärtää ainoatakaan sanaa. Sittenkun kaikki naiset onnellisesti ovat sijoitetut paikoilleen, käydään päiväjärjestykseen, ja se on seuraava:

1. Kahvia tarjoillaan, ja yleinen keskustelu uusista hatuista, nauhoista ja jalkineista y. m. alkaa.

2. Erityiskeskustelu seuraavista aineista:

a) Palvelusväki. Suuri yleinen valitus. Ei kukaan ole vähimmässäkään kelvollinen (...)

b) Vaatteet. Läsnäolevan asessorin rouvan leninkikangas on parempi kuin poissaolevan kauppaneuvoksen rouvan leninkikangas oli siinä ja siinä tilaisuudessa. (Jos kauppaneuvoksen rouva olisi läsnä ja asessorin rouva  poissa, niin olisi seikka päinvastainen.) (...)

Tällaisissa tilaisuuksissa liittyy tähän tavallisesti keskustelu

c) poissaolevista tuttavista, ja tavallisesti niistä, jotka ovat kutsutut, mutta kieltäytyneet, samalla kuin epäillään syytä miksi kutsumusta ei ole noudatettu. (...)

d) Naineet miehet. Tavallisesti tekee kahvi jo silloin vaikutuksensa ja arvoisat vieraat ovat siis hauskimmalla tuulellaan on puhetulva korkeimmillaan. Jokainen ylistää eli moittii kaikista voimistaan ja parhainta siinä on että kaikki purkavat sydämensä yhdellä haavalla ja koettavat äänessä voittaa toisensa niin että syntyy käsittämätön äänen hämmennys." (...)
 
Äänen hämmennys?

Sitten viimeisimpinä (mutta ei varmaankaan vähäisimpinä) mainitaan

Lavertelutauti ja
Mustasukkaisuus

Mutta eipä hätää: Kun vaimo nyt kuitenkin on "miehensä alla" eli alamainen, voi aviomies kitkeä nämä kauhistuttavat viat pois. Siihen antaa kirjan kirjoittanut nimetön herra kohta kohdalta ohjeet. Mikä mainio teos! Ken haluaa perehtyä aiheeseen vielä syvällisemmin, löytää koko julkaisun tämän linkin takaa (kannattaa napsauttaa Koko teos -otsikon ja PDF-kuvakkeen viereistä linkkiä).

Kursivoidut lainaukset mainitusta teoksesta.

8 kommenttia:

 1. Luin kans tuosta, ja siinä mainittiin hyvä konsti kahvi- ja teehetkien supistamiseen; miesjoukko menee samaan pöytään röyhyttelemään sikaareja. Aivan taatusti tehoaa :)

  Mutta tuo on kyllä osoitus siitä, että naiset on olleet aina samanlaisia, mitä nyt vähän emansipoituneet noista ajoista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä vähän - emansipoituneet ;-)

   Sikaritemppu toimii taatusti, muutkin neuvot pahojen tapojen kitkemiseksi oli jotensakin hauskoja!

   Poista
 2. Mä kanssa luin noita tässä taannoin. Kyllä hymyilyttämään pisti. Toisalta tuli kyllä aika wahva ajatus myös siitä, että luojan kiitos mä en elänyt tuolloin....en olisi tainnut talttua :)

  Mansikoita ja oranssiterapiaa, siitä on tämä päivä tehty! Kivaa sinnekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa todella hyvältä päivältä! Mullakin on hyvä päivä - käyn reilut 5 tuntia heilumassa töissä ja sitten alkaa kahden viikon loma, jeeee!

   Joo en mäkään olisi halunnut noihin aikoihin elää, oli sen verran vahvaa tekstiä kuuliaisuudesta ja sen sellaisesta. Huh!

   Poista
 3. Kärkäs kieli... kuinka kopiksi sattuikaan: vain pari tuntia sitten avokki koppas syleilyynsä ja sanoi rakastavansa mua siitä huolimatta kuinka paha suustani olen :-))
  Hyvä.
  -a
  p.s meneillään se aika kuukaudesta, jolloin en vastaa tekemisistäni/sanomisistani ;-) Itse asiassa on saavutus, etten ketään ole sentään murhannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bee-vitamiini auttaa (sanoo hän ja juoksee kauheaa vauhtia vastakkaiseen suuntaan ;-)

   Mites olis tönkkösuolattu kieli? Ihana mies sulla!

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana