Sivut

torstai 3. heinäkuuta 2014

Tuoksut on

Keskustelimme tuoksuista ja hajuveden öysäämisestä tässä ihan vähän aikaa sitten. Paitsi hajuvedet, myös pesu- ja huuhteluaineet käyvät minun nenääni. Eilen kun menin töihin, kurkkuani kuristi juuri laitetun lattiavahan tuoksu. En myöskään mielellään kulje kaupassa pesuainehyllyn ohitse, jollei ole ihan pakko. Vaikka pakkauksissaan ovatkin, on tuoksu usein sen verran voimakas, että se ärsyttää minua. Jonkin aikaa sitten kuopuksen isä oli vahingossa ostanut pyykinpesuainetta, jossa oli hajusteita. Kyllä, hän on ystävällisesti lupautunut huomioimaan tämän asian, ettei kohtaamisemme kuopuksen kanssa olisi sitten sunnuntaisin hankalia. Tuolloin nimittäin poika sai kurkkuni ja nenäni kutisemaan. Mitään lähimainkaan niin vakavaa tätä ei kuitenkaan ole kuin jo aiemminkin vinkkaamassani jutussa kuvaillaan. 

Asia tuli minulle mieleen kun luin Hesarin artikkelia Ovatko pesuaineiden kemikaalit turvallisia. Itse jutussa todettiin, että hajusteita käytetään osaksi sen vuoksi, koska moni kokee pyykin puhtaammaksi kun se tuoksuu. Lisäjutussa Mitä kannattaa välttää, sanotaan, kuten loogista tietenkin onkin, että haju- ja väriaineet eivät vaikuta pesutehoon. Samassa yhteydessä mainitaan, että jopa 40% suomalaisista saattaa olla jossakin määrin yliherkkiä hajusteille. Se on valtava määrä! Siitä huolimatta vastaan tulee niitä tapauksia, että vaikkapa töissä, tiskillä, rupeaa aivastuttamaan, kun koko perheen vaatteet on pesty niin vahva-aromisella aineella. Vasta ostin kirpputorilta kuopukselle Spiderman -t-paidan, joka tuoksui niin voimakkaasti, että jouduin pesemään sen kahteen kertaan. Lisäksi ensimmäisessä koneessa paidan kanssa ollut possupukuni (vaaleanpunainen jumpsuit) lemusi pesun jälkeen myös niin, etten voinut laittaa sitä päälleni. Kaikenlaista riesaa...


Ja vaikkei kärsisikään itse tuoksuista, kyllä minua jotenkin epäilyttäisi ympäröidä lapseni jatkuvasti kemiallisilla hajusteaineilla. Päivällä vaatteissa ja yöllä lakanoissa. Atshii!


28 kommenttia:

 1. Itsekin pyrin välttämään hajustettuja pesuaineita enkä juuri käytä muitakaan hajusteita. Näin matkoilla jotenkin kiinnitän vielä tavallista enemmän huomiota poikkeavan runsaaseen hajusteiden käyttöön, tuntuu että varsinkin tässä maassa on hajuste joka lähtöön.

  Eräs ystäväni käyttää vakituisesti hajuvesiä, mutta siten siististi etten edes kiinnitä huomiota siihen. Kunpa muutkin osaisivat sen taidon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin käytän kyllä hajuvettä, toistaiseksi ainakin jotkut vielä sopivat, mutta nuo hajusteet pesuaineissa käy nenään.

   Muistaakseni kamalin kokemus ulkomailla oli, kun ostin vahingossa hajustettuja nenäliinoja. Oli muuten niistäminen aika tuskaisaa!

   Rattoisaa reissua!

   Poista
 2. Meilläkään ei käytetä hajustettuja pesuaineita ja siksi häiritseekin, kun Pienin on jossain kaverillaan yötä ja tulee sieltä kaikki vaatteet ja muut vermeet pesuaineelle löyhkäten. Yäk!

  Eilen sain kuulla haisevani hajuvedelle. Tosin Pienimmän nenä oli ihan kiinni kaulassani eli tuskin haisuan sitä pidemmälle. Saa tulla testaamaan, jos tulen vastaan. ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä testaan, ihan varmasti kun kerran luvan sain!!!

   Mä aina mietin, että miten tottuuko niiden nenä, jotka alituiseen on niiden pesuainehajusteiden keskellä, siihen ja ne ei vaan enää haista? En tiedä, mutta mieluummin näin hajuttomana. Tai siis käytänhän mä hajuvettä, eilen just L'occitanea suihkauttaessani ajattelin, että sä saattaisit tykätä siitä tuoksusta ;-)

   Poista
  2. Täytyypä testata, kun seuraavan kerran haisuvesiosaston läpi kuljen. :)

   Poista
  3. Eikun sitähän myydäänkin vain erikoisliikkeessä ! No, sellainenkin näyttäisi löytyvät tsadista. :)

   Poista
  4. Tiedätkö, ihan varmasti saa myös sieltä Sokokselta, jos mun pienen lähikaupungin Sokoksellakin on ;-)

   Poista
  5. Niin, mä siis ostin omani Tax Freestä kun olin pitkään etsinyt jotain Elizabet Ardenin Green Tea -tyyppistä uutta! Siksi tuli mieleen että sä voisit pitää tästä kans. On kyllä vähän voimakkaampi ja "kukkaisempi" mutta mä ihastuin heti.

   Poista
 3. Jotenkin sitä on tänä kesänä, tämän kesätyön myötä, huomannut tämän haisuli-asian. Onkohan niin, että kun ihmiset lähtevät kesäretkelle tai "tapahtumaan", hajustavat itseään enemmän kuin arkena. Varmaan. Varsinkin miehiä, jotka ovat varmastikin uineet jossakin hajusteessa, on tullut vastaan paljon. Samoin vanhempia rouvia, jotka tuoksahtavat jollakin tapaa "venäläiselle", voimakkaalle...uhh.
  Ihmisten pesuaineita mä en kyllä varmaan edes haista, kun ongelmaa ei ole, mutta uskon, että erittäin ikävää sen täytyy olla. Ehkä minäkin ensi kerralla, pesuainetta ostaessani voisin ostaa tuoksuttoman, kun sillä ei sinänsä mitään merkitustä mulle ole. Mutta jollekulle muulle voi olla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on jännä miten sitä haistaa monia juttuja kun on vähän herkistynyt. Moni ihan oikeasti hajusteyliherkkä varmaan nostaisi peukun sun aatoksille pesuaineostoksista.

   Kulttuuririennot ja illan vietot on varmaan just niitä mitä varten eniten öysätään hajuvesiä. Ja sitten ne kaupparatsut - voi huokaus - olen ennekin niitä ihmetellyt. Ja just miehet. Ehkä niillä on siellä auton perällä joku amme jossa ne käy uimassa?

   Poista
  2. Ihan varmasti niillä on!
   Mua huvittaa toi sun öysätä- sana. Ikinä en oo kuullut!

   Poista
  3. Se on meidän murretta! Kastikkeisiin öysätään kermaa, jäätelön päälle kinuskikastiketta tai kuopukselle sanotaan "älä öysää enempää sitä ketsuppia". Niin, ja tietty hajuvesiä voi öysätä niin että lähimmäiset tukehtuu ;-)

   Poista
 4. Meillä atopian takia käytetään hajuttomia pesuaineita eikä ollenkaan huuhteluaineita, joten huomaan myös esim. esikoisen käytyä poikakaverillaan yökylässä, miten se tuoksuu tukkaa myöten. Hyvälle. Meillä kotona haisee mun mielestä usein pahalle, mutta muut ei sitä haista, joten se on varmaan kuvittelua. Siivoaminenkaan kun ei auta.

  Just toissapäivänä kaupassa haistoin, että joku nainen käytti samaa hajuvettä kuin anoppi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon kerran aikanaan kysynyt yhdeltä naisasiakkaalta, että mitä hajuvettä se käyttää kun oli niin ihana ja mieto. Käytin sitä itsekin sitten useamman vuoden mutta poistui kokonaan ja piti etsiä uusi. Jostain syystä mä pystyn käyttämään hajuvettä mutta nuo pesuaineiden hajusteet käy nenään ja kuristaa kurkkua. Ja ne tosiaan tarttuu ihan tukkaa myöten!

   Poista
 5. Minä käytän meidän perheessä tuoksuttomia pesuaineita, kun monesti ne voimakkaat tuoksut käyvät nenään. Tosin nyt kun pojat ovat vuorotellen olleet töissä pesuainevarastolla, on kotiimme kantautunut myös tuoksuvia pesuaineita. Lahjahevosen suuhun ei ole katsomista....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei, lahjahevosta ei voi moittia, varsinkaan jos ei saa oireita siitä ;-)

   Poista
 6. Hyvän tuoksuisen ihmisen, m tai n, perässä voisin kulkea pitkään, mutta se olisi pelkästään omituista. Useimmat voisi myös soittaa johonkin 112 tai mikä se nyt on, jos kovin pitkälle joku seuraisi nenää nuuskuttaen!

  Vähempi on parempi hajusteissa ja elämän kemikaaliyhdisteissä. Pyykkiaine tietty suitsukkeetonta ja ihmispesuaineet mahdollisimman hajusteettomia. Tahtoisin silti löytää itselleni jonkun hyvän uuden parfyymin, mutta en tykkää monestakaan urhotuoksusta, kun kovin överin voimakkaita vaikka käyttäisi miten vähän. Sokoksella ihokokokeilin joku viikko sitten Kenzojotakin, siitä jäi hyvä tuoksu. Kaikkein paras ihmistuoksu on aina suihkunraikas ja/tai aurinkotuulen kuivattama ihmisiho uimisen jälkeen.

  Tapakasvatukseen voisi sisällyttää tuoksujen järkevän käytön, mutta wanhoihin se ei enää sovi jos joku on surkastuttanut nenänsä maailman miljooniin tuoksuihin. Aina mietityttää kemikaaliosastojen myyjät, eikö ne saa päänsärkyä siitä tuoksujen määrästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, mä olen miettinyt niitä kempparin myyjiä kans. Liekö edes terveellista hengittää päivät pääksytysten kaiken maailman parfyymeja. Ja sama kyllä noitten pesuainehommeleiden kanssa. Niin kuin kirjoitin, vaikka ei oireilisikaan, niin en ole ihan varma haluaisinko nukkua tuoksulakanoissa, käyttää tuoksuvaatteita ja jatkuvasti vetää kitusiini noita kemikaaleja.

   Kenzolla on mietoja tuoksuja ja sitten yks mun miessuosikeistani on Clean Man (!). Sellaisen perässä mäkin voisin kulkea jokusen kilometrin. Lassolla tai ilman ;-)

   Hajusta itsesi oikein -kurssi?!? Ihan takuuvarma hitti!

   Poista
  2. Päädyin sokoksen verkkokauppaan tuon clean menin perässä. Luin esittelytekstistä notta "suihkauta pieniin pusseihin". Eih, optikolleko aika?

   Poista
  3. ÄLÄ VAAN suihkauta ...öh... pusseihin.

   Ei saa tuollaisa kertoa, mä räjähdin tiskissä nauramaan ääneen. Onneksi on aika hiljaista täällä. Siis muuten, paitsi että henkilökunta mekastaa.

   Poista
 7. Joskus vuonna miekka ja kilpi eli päälle parikymppisenä asuessani Jyväskylässä ootin bussia pysäkillä ja pysäkillä seisonnu mies tuoksu niin taivaalliselta, ettei mitään rajaa. Kyllä jälkeenpäin harmitti, etten uskaltannu kysyä tuoksun nimeä. Myöhemmin koitin ettiä kyseistä miestentuoksua Sokoksen kempparista, mutta en löytänny. Enkä ole mitään niin ihanaa tuoksua myöhemminkään haistellu. Olisin voinnu seurata miestä maailman ääriin :)).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muhun vetoaa jotkut miesten tuoksut myös - mutta niiden pitää olla mietoja. Saattaisin ottaa sellaisen akuankkamaisen nirvanaleijunnan miehen perässä ihan kepeästi tai ainakin sukat alkavat pyöriä jaloissa!

   Se mies olisi varmasti ollut mielissään tuoksukyselystä. Olisipa saattanut ottaa sen kiinnostuksenilmauksenakin ;-)

   Poista
 8. Armanin tuoksut miehillä.. toimii ;-)

  Pyykistä on pakko sanoa, että on tylsää jos ei puhdas pyykki tuoksu "miltään" (lakanat varsinkin) - ymmärrän kuitenkin tuoksuherkkien pointin tässä!
  -a

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet on samaa mieltä tuosta, että "pyykin pitää tuoksua joltain" ja periaatteessa ymmärrän sen. Mutta mun nenä ei vaan kestä ;-)

   Poista
 9. Kiitos hyvästä postauksesta! Jotkut tutut käyttää hajustettuja pesuaineita niin runsaalla kädellä, että niitä ei voi edes kutsua meille (meilläkin on homealtistusta + atopiaa perheessä). Ja kuvittele sitä löyhkää, kun tuon perheen pyykkäri on heittänyt vahingossa moninkertaisen annoksen sitä haisulipulveria, hyh hyh. Pikku vauvat kanssa säälittää, jos niitten kotona käytetään hajusteita runsaasti. Ei siinä juurikaan auta, että vauvojen pyykki pestään hajusteettomalla, kun kaikki muu kotona käryää. Iltalehdessä oli joitakin kuukausia sitten todella hyvä juttu pikkulasten kemikaaliyliherkkyydestä, jutussa vinkattiin vanhemmille mistä voisi tunnistaa saako tenava oireita esim. hajusteista. Tälläistä infoa tarvitaan, homeisissa päiväkodeissa sairastuu lapsia, ja vanhemmat voivat olla itse terveitä. Aikamoisia haasteita tulee aikuisille saada lasten voinnin paraneminen käyntiin, jos ei itse oireile ja tenavakaan ei osaa vielä kertoa oireilustaan. Pyykistä vielä: puhdas pyykki tuoksuu puhtaalta, jos on hyvä ja kunnossapidetty pyykkikone, pyykki pestään riittävän korkeissa lämpötiloissa hyvällä hajusteettomalla pesuaineella ja nostellaan parin tunnin sisällä ohjelman päättymisestä kuivamaan ilmavasti. Hyvälle tuoksuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi! Koitin kaivella tuota mainitsemaasi juttua mutta ainakaan ihan pikaisen aamuaivojen avulla tehdyn googlailun perusteella en sitä löytänyt - kuulostaa kiinnostavalta.

   Aihe on mulle tosiaan omakohtainen samoista syistä kun sulle, ja välillä tulee vastaan näitä yllätyksiä, niin kuin nyt kirpparilla. Mä tossa kirjoitinkin, että intuitio sanoo, ettei voi olla tervellistä päivät läpensä olla noiden tuoksujen ympäröimänä - ja varsinkaan lapsilla. Ei toki aikuisillakaan, ja sitten kun vielä pitäisi osata ajatella muitakin, vaikka niitä hajuste- ja kemikaaliyliherkkiä.

   Lasten homealtistukseen ja sisäilmaltaan huonoihin kouluihin ja päiväkoteihin en edes lähde nyt ottamaan kantaa, kokemusta löytyy siitäkin omasta perheestä. Olen varma, että tästä maksetaan tulevaisuudessa todella kallista hintaa ei pelkästään yksilötasolla (niin kuin nyt) vaan ihan yhteiskunnallisestikin, kun enemmän ja enemmän ihmisiä altistuu - ja nimen omaan lapsesta asti.

   Oikein hyviä vointeja sulle ja mahtavaa alkavaa heinäkuuta, josta näyttäisi toden totta tulevan lämpimämpi kuin kesäkuusta ja hyvä niin!

   Poista
 10. Olisiko se ollut tämä
  http://www.iltalehti.fi/asuminen/2014020617996654_an.shtml

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen on tuokin, totta tosiaan, mutta luulen, että se on tämä (myöhemmin etsin ajan kanssa)

   www.iltasanomat.fi/perhe/art-1288672450494.html

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana