Sivut

lauantai 28. kesäkuuta 2014

Kuinka teet pullopuutarhan?

Paikallinen kukkakauppiamme jää pienelle kesätauolle, joten hänellä oli kaikki kesäkukat ja viherkasvit -50%. Esikoinen on jo jonkin aikaa haaveillut pullopuutarhasta, joten nyt oli hyvä aika tarttua toimeen. Pullokin oli hankittu jo kuukausi sitten. Moista harrastusta varten tarvitsee ison lasipullon, ruukkusoraa (jos pullo on kovin suuri), multaa ja sellaisia kasveja, jotka eivät halua erityisen paljon vettä, mutta jotka pitävät korkeasta ilmankosteudesta. Jonkinlaista listaa soveliaista kasveista löytyy täältä. Ostimme murattia, jonka jaoimme kolmeen osaan ja traakin. Lisäksi on hyvä olla apuna kättä pidempää. Minä löysin vast ikään paikallisen työkeskuksen värkkäämän "makkaratikun", toisin sanoen kepin jonka päähän oli istutettu kierrätyshaarukka. Ystävältä saimme koristekiviä. Vaihtoehtoisesti tarvitsen yhden innokkaan teinin. Hyvät ohjeet hommaan löytyvät 1994 julkaistusta opuksesta Kodin kukat ja viherkasvit. Netistä saa myös tietoa asiasta: klik.


Aion pitää silmällä, että tuolla kasvaa vain laillisia kasveja.


Minusta tuosta tuli todella hieno, ja hauska katsoa miten se vielä muotoutuu! Meillä ei toistaiseksi ole pullon päällä korkkia, joten kastelimme multaa ensi alkuun ihan reippasti. Jatkossa se ei tarvitse kovinkaan paljoa lisää kosteutta. Jos mullasta tulee minulle ongelma, (se kerää helposti hometta ja saatan ruveta oireilemaan) on tuohon korkkikin olemassa. Silloin ei periaatteessa tarvitse kastella juuri lainkaan, pulloon muodostuu oma kastelusysteemi. Korkkia sitten vaan auotaan hapen saannin vuoksi noin kerran viikossa. En malta olla laittamatta pientä making of -koostetta, niin hauskaa tuo puuha oli.


Nyt puuttuu enää pullopuutarhatonttu!


Aloitimme
tällaisilla

***

Kuopus tuhnautteli tyhjää pillimehua korvansa juuressa: "Mä tuuletan mun aivoja, että ajatus kulkis paremmin!"

14 kommenttia:

 1. Hieno pullopuutarha on, mutta varoituksen sana. Nuo pallomahaiset vanhat aiv-pullot on suusta puhallettuja eli siitä pulleimmalta kohdalta ovatkin yllättäen _erittäin_ ohutta lasia, josta syystä niitä on ennen säilytettykin sellaisessa rautakehikossa.

  Meillä oli samanlainen, akvaariohiekkaa pohjalla ja koristeena jättilaukka. Pienin oli jotain 2-vuotias, kun 'törmäsi' pullon kylkeen ja jessus mikä räsähdys ! Pullon kylkeen tuli iso reikä, hemmetin terävää lasia joka puolella kämppää, mutta Pienin selvisi ilman naarmuakaan. Toisin kävi meikäläiselle, kun sitä lasimoskaa siivosin. Eli saattavat hajota suht pienestäkin töytäisystä, joten laita se sellaiseen paikkaan, ettei siihen voi mikään osua.

  Itselleni olisi voinut käydä ihan hemmetin huonosti, kun pulloa pesin alasti suihkussa. En edes viitsi miettiä, mikä olisi ollut tilanne, jos olisi hajonnut sitä hinkatessani. Huh. Eli kauniita ovat, mutta petollisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos varoituksesta, ei olisi tullut muuten mieleenkään moinen!

   Ja onneksi kummallekaan teistä ei käynyt kuinkaan, aika tuuri!

   Poista
 2. Meilläkin on kellarissa aika iso pullo, vaikkei ihan noin iso... vois kokeilla pullopuutarhaa. Jos olis paikka sille. Näinköhän tuo traakki pysyy pullossa, sehän kasvaa aika isoksi - toisaalta sittenhän se hauska oliskin, kun se tulis siitä pullonsuusta ulos :)

  Mutta nythän se kuopus paljasti salaisuutensa! Mieki alan tuulettaa tyhjällä pillimehupurkilla aivojani, niin ehkä minustakin tulee yhtä nokkela ja ajattelevainen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitsi, niinpä teki - mitähän ihmiset sanoisi, kun tuulettelis julkisesti korvan kautta omia aivojaan?

   Mietittiin, että kasvakoon traakki ja katsotaan saksitaanko vai koitetaanko sitten saada pois. Ja sehän tosiaan olisi hauska, jos se kasvaisi ulos! Aika näyttää!

   Poista
 3. Jopas on upea! Tosi hyvä idea teille tuollainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo esikoinen on paitsi jauho- myös viherpeukalo, joten se tuon idean keksi - ja melkein toteuttikin. Mä olin vaan aputyttönä! On se mukavaa, ja musta tuosta tuli kyllä oikeasti ihan hurjan hieno.

   Poista
 4. Viherpeukaloani alkoi syyhyttää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanopa muuta! Ja tuohon hommaan voi käyttää pienempiäkin lasiastioita - tulee hirmu kivoja.

   Poista
 5. Kääk, toi on niin hieno!! Mulla olis tollanen pullo joutavana.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, kirjastosta hakemaan tuo Kodin kukat ja viherkasvit -kirja, siinä on oivat ohjeet.

   Mutta kantsii lukea tuo ihan eka kommentti, Nollavaimon varoitus, myös!

   Mutta hieno se on, ja elelee ihan itsekseen tuossa. Suosittelen!

   Poista
 6. Mulla itse asiassa taitaa olla toi kirjakin hyllyssä... =D
  Mut hui, meillä on toi pullo ollut pääsiäiskoivukäytössä, ihme kun ei räjähtänyt, on siihen mm. ajettu potkuautolla päin...!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noissa voi varmaan olla maanantaikappaleita ja sitten vähän kestävämpiä - mutta sitähän ei koskaan ennalta tiedä millainen se oma on.

   Onni on laaja kirjasto - omassa kodissa ;-)

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana