Sivut


lauantai 25. tammikuuta 2014

Ei yhdestä makkarasta ole mihinkään!

Valtion ravitsemusneuvottelukunta julkaisi torstaina uudet ravitsemussuositukset. Niistä kertoivat tv-uutiset ja varmasti liki kaikki lehdet, tässä Hesarin versio. Ihan loogiselta ja hyvältä tuo vissiin viime aikaiseen keskusteluun peilattuna näyttää: täysjyväviljoja, paljon kasviksia ja hedelmiä, kevyitä maitotuotteita ja vähenevässä määrin lihaa. Työterveyshän lähetti minut paitsi maksa- myös muihin testeihin tässä viime vuoden loppupuolella. Sain arvojen perusteella synninpäästön ja jopa sellaisen kommentin työterveyshoitajalta, että ei ole tarvetta muuttaa ruokatottumuksia. No hyvä! Vähän ne eroavat tuosta suosituksesta, mutta aion edelleen pitää omastani kiinni. Mutu-tuntumalla mennään jatkossakin.



Kuva alun perin täältä


Lihaahan meillä ei kotona syödä lainkaan, kalaa, kananmunaa ja maitotuotteita kylläkin. Lisäksi kuopus syö koulussa sekaruokaa. Se on havainnut liharuoat hyviksi ja valitsi itse niin. Hänen hemoglobiininsa on aiemmin ollut vähän ongelmallisen alhainen, joten ihan hyvä näin. Liekö elimistö intuitiivisesti kertonut, että tätä tarvitaan? Tiedä häntä. Kotona mennään kuitenkin pääasiassa kasvislinjalla. Viljat sun muut ovat harvoja poikkeuksia lukuunottamatta täysjyvää. Joskus annan periksi kun esikoinen toivoo basmatiriisinsä valkoisena. Samoin täysjyvädurumjauho on vielä hakusessa - tosin tätä käytetään vain esikoisen omatekoisessa pastassa, jota emme hirvittävän usein syö. Herkkuja, tai noita "sattumia" meillä syödään myös suht maltillisesti, vaikka esikoinen kova leipomaan onkin.

Ainoa, missä olen täysin eri linjoilla näiden virallisten suositusten kanssa on kevyttuotteiden käyttö ja rasvat. Meillä käytetään voita ja kunnon juustoja. Ainoa vähärasvainen tuote on maito, jota lotraan kahviini niin että hävettää. Mutta kumijuustoihin en suostu koskemaan, en myöskään margariineihin. Öljyjä käytän toki, paistamisessa ja salaatinkastikkeena. Olkoon nämä vähän "raskaammat huvit" sitten vaikka kompensaationa pitkän linjan lihattomuudesta.

Samaa aihetta sivuten uutisoitiin eilen Hesarissa, että nopeat hiilihydraatit saattavat lisätä ruokariippuvuutta. Oli miten oli, täysjyvätuotteet ovat tässä suhteessakin parempia, mutta se ei ole syy siihen miksi meillä niitä käytetään. Se on yksinkertaisesti maku- tekstuuri- ja ravintoarvokysymyskin, minusta.

Niin, ja esikoinen sai sen hygieniapassitentin läpi. Jeee!


***

Aiheeseen hyvin sopiva loppukevennys:




Kuopus katsoi Loen Hiljaiset illat Nigellan kanssa -kirjan kantta ja osoitti muffinssia:
- Mä haluun tommosen. Mutta mikä toi on? (Näytti makkaraa)
- Se on makkara.
- Miksi siinä on makkaran kuva?
- (En viitsinyt ruveta avaamaan symboliikkaa vaan vastasin varsin loogisesti kylläkin myös:) Ehkä ne on ajatellu että makkara syödään eturuoaksi ja muffinssi jälkiruoaksi.
- Ehei, ei ne oo voinu sillai aatella, ei yhdestä makkarasta ole mihinkään. 

28 kommenttia:

  1. http://images.sodahead.com/polls/0/0/2/5/2/4/1/7/9/ants-vs-margarine-vs-butter-72011612968.jpeg
    Joskus vuosia sitten tuli jostain tuutista dokumentti miten margariinit tehdään. Sen jälkeen vielä vähemmän ymmärrän miksi kukaan haluaa moista skeidaa laittaa suuhunsa tai syöttää jälkeläisilleen.
    Neuvolassa suositellaan lapsille käytettäväksi rasvatonta maitoa, mut tuskinpa tenavien suonet tukkeutuu parista kolmesta mukillisesta sinistä luomu mjölkkiä kun äitinsäkään suonissa ole mitään ahtauksia vaikka ko. henkilö on maidon tehokuluttaja.

    Suomalaisille tuntuu tuo liha olevan pyhä lehmä(hehheh), kun iltasanomien ja hesarin kommenteissa oli valtava parku siitä miten syö kolme kiloa lihaa viikossa ja aikoo syödä vastakin. Ja monta muuta vastaavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en edes lähtenyt katsomaan sitä keskustelua - taas tiesin, että tuun vaan kiukkuiseksi.

      Mulle on jotenkin aina ollut (niin kuin näkyy noille kuvan muurahaisillekin olevan) selvää, että margariini vaan on vähemmän luonnollinen vaihtoehto teollisine valmistusprosesseineen ja lisäaineineen kuin voi.

      Vrt vaikkapa Flora: kasviöljy (40 %) (rypsiöljy,auringonkukkaöljy, pellavaöljy), vesi, kasvirasva, kirnumaito, suola (0,9 %), emulgointiaine(auringonkukkalesitiini, rasvahappojen mono- ja diglyseridit (kasvirasvapohjainen)), säilöntäaine(kaliumsorbaatti), happamuudensäätöaine (sitruunahappo), aromi, A- ja D-vitamiinit.

      Voi: Kerma*, suola (1,4 %) ja hapate

      Jos sitä voita sitten vaan öysää vähän vähemmän... (Toi E330 (sitruunahappo) on muuten sellainen, jota me koitetaan esikoisen kanssa välttää, koska se teollisesti valmistettuna on usein tehty homesienten avulla. Esikoinen jopa väittää maistavansa sen, mutta tiedä sitten häntä.)

      Mitä maitoon tulee, kevytmaidon rasvaprosentti on niin alhainen, etten mä olisi siitä huolissani, enkä ole. Enemmän mua ihmetyttää se maitomafia, että ilman maitoa ei voi tulla kunnon ihmislapsia. Hmmm...

      Poista
    2. Tämä on kanssa kiva havainnekuva: http://1.bp.blogspot.com/_YxcB5izXj30/SflvH-XSx7I/AAAAAAAAFfM/WzX2RzFlBM8/s1600-h/Bild+17.png
      Tuo sitruunahapon valmistaminen oli uusi juttu.

      Näin hyvä minustakin tuli ilman maitoa. En pystynyt/halunnut tenavana juomaan stiä, enkä enää koskaan sitäkään vähää opettajan ahteroinnin jälkeen koulussa, kun juotti väkisin. Tärkeintä että kalsium tulee jostain.

      Poista
    3. Aika kuvaava kuva ;-)

      Joo, me ollaan jouduttu perehtymään näihin lisäaineisiinkin homealtistuksen myötä ja olihan tuo uutta mullekin silloin. Sitruunahappo on kiinnostavaa staffia muutenkin, sitä käytetään mm. sikojen ripulilääkkeenä. ( http://ekoodit.fi/E330/sitruunahappo/ )

      Maito on kans sellainen pyhä lehmä Suomessa. Mä olen ollut ihan hulttiovanhempi ja varmasti ansaitsisin vähintään kuusi lastensuojeluilmoitusta koska juotin pojille soijamaitoa tavismaidon sijaan enkä käyttänyt edes fluorihammastahnaa. Hammaslääkäri vaahtosi suut ja silmät täyteen, mutta kummallakaan - ja esikoinen on jo 15 ja liki kaikilla kavereilla on - ei ole ollut ainuttakaan reikää. Mutulla mennään ja hyvää tulee. (No ok, kyl mä välillä näistä selvääkin otan ja luen juttuja.)

      Poista
    4. Huvittavaa on joskus se, kun ison osan mielestä on ihan okei syödä kaikkea skeidaa, mutta sitten jos jostain tulee ilmi että olen syönyt aina puhtaasti, saan kuulla olevani hörhö ja ties mikä mielenterveyshäiriöinen kun keskityn sapuskaan niin paljon. Eikä ole myöskään mitään mistä en olisi kuullut pottuilua kanin ruokien syömisestä yms. Noh, tulipa mieleen jostain mistä lie.
      Ruoka on sekä intohimo, mutta myös tärkeä osa hyvinvointia eikä ole mitenkään sama asia mitä polttoaineena käyttää.

      Poista
    5. Tuo on niin totta - ja hullua ja epäloogista - mitä kirjoitat. Mulle on ihan sama mitä muut napaansa tunkee, enkä siitä huomauttele. Toivoisin samaa suvaitsevaisuutta muiltakin. Voisin kuvitella, että pupunruokaa syövä nainen on helpompi sulatettava kun isokokoinen liikunnallinen mies.

      Koitan nykyään olla aika hissukseen mun valinnoistani (siis reaalielämässä). En jaksa olla niitä perustelemassa ja puolustamassa. Riittää kun itse tiedän mitä ja miksi. Ja olen kerran perustellut itselleni (no, myönnän, muullakin kuin sillä mutulla ;-)

      Poista
  2. Ei ainakaan noin kalpeasta makkarasta, mitä lie praatvurstia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sillähän se ei sitä tuntenutkaan... Ja noin pienikin vielä!!!

      Poista
  3. Just viikolla kuuntelin radiosta uutista, jossa oli tutkittu ruokakermoja. Lueteltiin pitkät litaniat, kuinka ne ovat vettä ja lisäaineita. Pisti korvaan, kun sanottiin, että SIITÄ HUOLIMATTA niitä suositellaan ennemmin kuin voita ja kermaa. Eli edelleen näiden viisaiden mukaan lisäaineet ja se kaikki muu schaisse on parempaa ihmiselle kuin luonnollinen tuote. Ei voi käsittää!!

    Onnea pojalle hyg.passista. Monessa vielä tarvitsee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, mäkin olen ihan varma, että tulee tarvitsemaan sitä. Heti ens kesänä voi olla valttikortti kun hakee kesätöitä ja onkin jo passi valmiiksi suoritettu. Sillä voi sitten teettää sellaisiakin hommia mitä ei ilman passia voisi tehdä.

      Mä en ymmärrä tuota logiikkaa kans yhtään. Että lisäaineilla kyllästetty tuote voittaisi puhtaan luonnontuotteen? Mut se on se rasvan määrä johon tuijotetaan, ei muihin juttuihin. Kermat on tosi hyvä esimerkki, ne maustetut ruokakermat on pahimmasta päästä. Jos harvoin kermaa käyttää niin sitten vaan reilustu kuohukermaa. Sen "sisällysluettelo" on aika vakuuttavan lyhyt: Kerma*

      Vertailun vuoksi yksi maustettu ruokakerma: Kerma, salottisipuli (6 %), muunnettu maissitärkkelys, suola, stabilointiaineet (E471, E466), mustapippuri, mausteuutteet (mm. laakerinlehti, paprika, mustapippuri), timjami, luontaiset aromit.

      Poista
  4. Minäkin pääsin siitä tentistä läpi, vaikka olin jo varautunut tulemaan uusintatenttiin helmikuussa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnea! Esikoinen kertoi ketä tuttuja siellä oli mutta sua ei maininnutkaan!

      Poista
  5. Hienoa, että passi tuli! :)

    Ja kyllä kuopus on oikeassa, ei yhdestä makkarasta ole mihinkään. ;)

    Meillä syödään kyllä leivän päällä margariinia, Siipan lääkärin suosituksesta (se kolesteroli nääs)... Voita käytetään ruuanlaitossa. Ja me olemme myös niitä syntisiä lihansyöjiä. ;)
    Tosin punaista lihaa syödään käytännössä kerran viikossa, korkeintaan kaksi. Maitoa ei tähän huusholliin osteta muutoin kuin laitettavaksi makaroonilaatikon munamaitoon tai riisipuuroon. Eli tosi harvoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin olen hyvilläni, että passi on nyt plakkarissa. Vaikkakin esikoisesta on tullut hirveä bakteeripoliisi, se neuvoo mua koko ajan ;-)

      Mulla on kolesteroli ihan ok, joten aion jatkaa samalla linjalla - tiedä sitten, jos olisi ongelmia sen kans. Mutta uskon oikeasti, että mä voin vähän käyttääkin voita kun en lihaa syö. Vähän niin kuin sen sijaan. Meillä taas menee maitoa aika lailla, lähinnä tosiaan mun kahviin... köhköh.

      Poista
  6. Samoilla linjoilla tuon rasvan suhteen, mieluummin vähemmän mutta kunnon tavaraa !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, määrästä voi aina pihistellä. Paitsi uusien perunoiden kanssa ;-)

      Poista
  7. Mä tykkään käyttää voita leipomiseen - se tuo ihanaa makua leivonnaisiin. :) Joskus laitan voita ruoan sekaan makua tuomaan tai leivänkin päälle - kumpaankin tarkoitukseen käytän myös margariineja. ;) Juon kovasti maitoa - usein puolitoista litraa päivässä. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin leivotaan voilla, tulee korvapuusteista aidon makuisia - ja muistakin, tietty! Maitoa mullakin menee, mutta kahvin seassa. Tällä viikolla just ihmettelin, kun toin maanantaina litran jääkaappiin ja tiistaina siinä jo pohja pilkotti... Mutta mun kahvini onkin oikeasti maito johon sekoitan vähän kahvia ;-)

      Poista
  8. Itse asiassa tämä kirjoitus kuvasi aika hyvin minunkin ajatuksiani uudesta ruokasuositelmasta: http://www.kemikaalicocktail.fi/2014/01/kuka-lataiuudet-ravitsemussuositukset/

    Itse pyrin syömään karpimmin ja hyvät juustot on ihan ihania :) Voita olen käyttänyt vuosikaudet, meillä kun sitä ei panna leivän päälle ollenkaan (kun ei ole sitä leipää paitsi lapsilla).

    Onhan se kuitenkin vähän niin, että ruoasta on tullut uusi uskonto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä luin ton Nooran kirjoituksen myös. Kaikilla on oma aineenvaihduntansa, sietokykynsä jne. Ideologiansakin, jopa, ja hyvä niin.

      Meilläkin on toi leivän syönti vähän niin ja näin. Esikoinen syö kyllä ja paljon - kasvava teini... Mutta kuopus on tullut muhun eikä maistu oikein kun hapankorppu. Mä syön ruisnappeja joskus ja leipää ehkä kerran kahdessa viikossa. Hedelmät ja kasvikset vaan on niin paljon parempia ja koko ajan esilla, etten ehdi leipäkaapille ;-)

      Poista
  9. Musta tuntuu oudolta ettei syödä lihaa. No ei meilläkään punaista kuin n. kerran kahdessa viikossa, mutta kanaa menee paljon ja joskus possua. Kalaa joo, jos saa hyvää kuhaa (nuoremmalle lohta kiitos), kananmunia päivittäin. Maitoa. Rasvatonta sellaista (paitsi isoveljelle, hölväsin sen penikkana maidolla niin että inhoaa. Samoin kävi puuroille, molemmat nyt syvästi inhoaa).
    Itseäni inhottaa kaikki muu liha paitsi naudan, harvoin suomalainen muka takuumurea hyvää, pitää olla argentiinasta tai brasiliasta. Hiilijalanjälkeä...
    Kevyttuotteet sucks ;-)
    Mutta, jokainen saa syödä ihan niin ku haluu, ei siinä nokan kopauttamista.
    -a

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon tasan samaa mieltä: jokainen saa syödä ihan niin kuin haluaa. Mä en arvostele kenenkään syömisiä ja siksi toivon samaa myös toisilta. Keskustella kyllä voi jos on kiinnostusta erilaisuutta kohtaan, mutta sellainen "yök, miten sä voit syödä tollaista" -kommentointi johon varsinkin nuorempana esim. papuruokien kanssa törmäsin, oli kyllä tosi tökeröä. En mä ikinä kenenkään lihalautasen vieressä mitään kommentoinut ;-)

      Poista
  10. Mulla jäi rasvan (leivän päällä) ja maidon käyttö tykkänään pois joskus vuosituhannen vaihteessa ihan kuin itsestään mutta muuten olen vannoutunut "vanhan kansan ruuan" - ystävä eli läskisoosit ja perunat noin pelkistetyinä. Oon tuumannut että kun se ikäluokka (mummot ja vaarit) on elänyt noinkin vanhaksi ilman mitää isompia sairauksia, niin ei se heidän vuosikymmeniä syömänsä ruoka voi olla pahasta. Tosin ennen vanhaan safka oli paljon luomumpaa ja asia varmaan selittyy sillä mutta koskaan en ole oikein saanut makua pastoihin sun muihin, ehkäpä se johtuu raskaasta ammatista. Kuiteskin olen Puskiksen kans samaa mieltä ruokakiihkoilusta koska ihmisten täytyisi elää muutenkin "puhtaasti" mikäli haluavat sen terveytensä säilyvän. tietysti allargiat ja sairaudet ovat eri juttu mutta noin yleisesti, ruoan kanssa nirsoillaan ja sitten kitusiin kiskotaan viinaa ja vedetään röökiä askitolkulla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellainenkin suuntaus vissiin on, kuin "syö kuten isovanhempasi" joten sä oletkin Paimen taas trendien huipulla ;-)

      Tuosta ppuhtaudesta sä tiedät mun olevan samaa mieltä. Mä en näe mitään syytä kahmia kitusiini niitä lisäaineita mitä vaikkapa margariinissa tai kermassa on (ks kommenttiketjut yllä) kun lisäaineettomatkin vaihtoehdot on olemassa. Sitten voi vaan pitää huolta, ettei holvaa niiten kanssa joka päivä ja koko ajan. Sama on keksien ja muiden makeiden kans. Paitsi sokeri niin se mahdoton määrä kaikkea keinotekoista makua ja väriä... hrrr!

      Poista
  11. Ajatus jotenkin karkaili vaan tuohon muffinssiin mutta sen verran muistan, että piti onnitella hygieeniapassista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti, mä olen ylpeä siitä, 35/40!

      Noita muffinssejakin saisi olla kaksi, eihän yhdestä tuu miksikään! Ja sehän on ihna ilmiselvä Kikin muffinssi

      Poista
  12. Meillä ei kevyttuotteita juuri näy, voita leipomiseen, oivariiniä (voi, rypsiöljy, vesi, suola, D-vitamiini) leivälle, kasviöljyjä ruuanlaittoon, maitoa menee peräti kolmea eri sortti: luomukevytmaitoa esikoiselle ja miehelle juotavaksi, luomutäysmaitoa puuroon sekä leipomiseen ja mantelimaitoa juotavaksi kuopukselle ja mulle. Punaista lihaa menee t o d e l l a vähän, enemmän sit kanaa, kalkkunaa, kalaa, kunnon juustoja ja juuri tein makaronilaatikon soijarouheesta eikä kukaan (vieläkään) tajunnut mitään. Myös quornia oon käyttäny "salaa" kanan korvikkeena. Kasvisruokia on vaihtelevasti, 1-4 krt/vko, kotona syödään kaksi lämmintä ruokaa joka päivä. Yritän petrata tässä, lihaa en haluaisi syödä itse ollenkaan, mutta kun se on niin tuttua je helppoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä kans käytössä kaksi eri maitoa, rasvaton ja kevyt/täysmaito. Esikoinen tykkää, että on vähän enemmän "makua" maidossa. Kevyttuotteista toi mun maitoni on tosiaan ainoa.

      Quornia mä olen vältellyt ihan tarkoituksella, se on niin teollinen valmiste ja tekstuuri (ymmärtääkseni) niin lihamainen, että en usko edes pystyväni. Kun soijarouhekin tekee tiukkaa, puhumattakaan vaikka soijanakeista. Syödään sitten rehellisesti kasviksia.

      Hattua nostan sulle, mä jaksan laittaa vaan yhden lämpimän ruoan. Toinen tosin tulee arkena koulusta, mutta viikonloppuna on tarjolla vaan yksi lämmin. Hulttioäiti ;-)

      Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana