Sivut

tiistai 26. marraskuuta 2013

Viiniä ja virkkuukoukku

Kerroin vasta, että ostin pullollisen tämän vuoden Beaujolais Nouveauta. Ei muuten ollut hääviä, ja saa jäädä ainokaiseksi tälle syksylle. Tuo onkin ainoa viini, jota Alkosta ostan niin, ettei ole luomua. Juon toki, jos tarjotaan. Hesarissa ja parissa muussakin lehdessä uutisoitiin torjunta-aineista, joita ruotsalaisessa tv-ohjelmassa kerrottiin suosituista hanaviineistä löydetyn. Samaa kamaa myydään meilläkin. Syventävää pohdintaa sellaista halajavalle löytyy Nooran Kemikaalicocktail -blogista. Minä olen entistäkin vakuuttuneempi, että hyväksi havaittu luomulinjani viinien suhteen jatkukoon. Hurjin väite Nooran referoimassa ohjelmassa oli - kuultuna ruotsalaisen ylilääkärin suusta - että osa krapulasta saattaakin olla reagointia ja/tai allergisia reaktioita viinin torjunta-ainejäämiin ja säilöntäaineisiin, joista ei siis tarvitse olla minkäänlaista mainintaa pullon kyljessä. Minä en kärsi koskaan krapulasta, mutta en tietenkään nyt heittäydy niin epätieteelliseksi ja vedä mutkia suoriksi väittämällä, että se on luomuviinien ansiota.  
Sitten muihin aiheisiin...


Meillä oli muuten eilen aamulla pakasta kymmenen astetta ja luntakin enemmän kuin nimeksi. Piti vähän päivittää eteisen kaappeja vapaapäivänä, viedä kesätakkeja ulkovarastoon ja sen sellaista. Miksi sen kaiken tekee aina viime tingassa? Ja onko sitä huono äiti, kun muistaa kyllä laittaa talvikengät tarjolle, mutta levittää eteisen lattialle ajatuksissaan ja vanhasta muistista syystakin ja -housut? Kuopus totesi matkalla autolle, että mulle pitäis kyllä ostaa paksummat talvikamppeet kun paleltaa. Ryntäsin hakemaan kaapista toppavarusteita ja vaihdoimme ne sitten työmaani ala-aulassa päälle. Paksummat hanskat vielä unohtuivat... Kyllä se talvi vissiin yllättää sitten minutkin joka vuosi!

Muuten vapaapäivä meni oikein mainiosti. Luin lällykirjaa torkkupeiton alla, otin tirsat ja nautin hiljaisuudesta ja rauhasta. Iltapäivällä se olikin sitten tiessään, kun piti kuopuksen kanssa opetella virkkaamista. Se ahdistaa kuopusta ihan valtavasti ja minä olen maailman huonoin opettaja. Haastetta hommaan tuo vielä se, että olen vasenkätinen. "Miks meidän oikein pitää osata virkata?" kysyi kuopus enkä keksinyt yhtään hyvää vastausta. Jotenkin ei tuntunut siinä hetkessä oikein uskottavalta ensimmäinen mieleen tullut "siksi, että käsitöiden tekeminen on rauhoittavaa ja terapeuttista"...

16 kommenttia:

 1. Olipa hyvä, että kommentoit tuota viiniasiaa. Olin juurikin ajatellut, että pidän itselleni erojuhlat ja nautin pitkästä aikaa lasillisen viiniä. Luomua sen olla pitää siis. Voitko suositella jotain mistä itse pidät? Tuosta virkkaamisesta tuli mieleen, että minun keskimmäiseni opetteli sen taidon verkossa opetusvideoiden avulla. Sitten se opetti mut :) Minäkin opettelin isoäidin neliön kuva kuvalta netissä jollain opetussivulla joita näyttää olevan tosi paljon ja oikein hyviäkin vielä. En muuten minäkään keksi yhtään hyvää vastausta tuohon poikasi kysymykseen :D Mukavaa päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta nuo torjunta-aine- ja säilöntäaineet voi pitää minimissään vaikka ei paljoa joisikaan. Minä ostan usein sellaisen pienen punaviinipullollisen (oisko 0,375l) kun yksinäisellä ei niin paljoa mene. Niitä on muutama ihan hyvä luomunakin: Langa ja Tarapaca. Ovat yleensä ihan erikseen (eivätkä maittain) nuo pienet pullot Alkossa. Vieläkin pienempiä on, merkiltään Mango - sitä saa punaisena ja valkoisena ja valkkari on ihan ok, punkku ei ole mun makuuni...

   Isoäidinneliöt on ainoa asia ketjusilmukan lisäksi, jonka mä opettelin - netin avulla kans - aikuisiällä. Kutominen sujuu mutta virkkaukseen en ole koskaan hurahtanut.

   Mukavaa päivää sullekin ja voimahalus!

   Poista
 2. Koulussa opetetaan paljon sellasta, jonka kohdalla tuo kysymys on paikallaan...
  Mie oon aina jälkijunassa; talvivaatteet kerätään pois naulakoista vasta vähän ennen, kuin niitä taas tarvitaan. Ja sitten kun tarvitaan, onkin mennyt pieneksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, ihanaa, Sanna! Joku muukin, jonka vaatehuolto on samaa tasoa mun kanssa. Täytyy tunnustaa, että lapaset esim oli koko kesän eteisen laatikossa. Mutta kun ne mahtui sinne ihan hyvin näkymättömiin, niin en jaksanut raijata ulkovarastoon...

   Mäkin keksin monta muutakin asiaa koulun opetussuunnitelmassan kun virkkaus, jonka välttämättömyyttä voisin ihmetellä ;-)

   Poista
 3. Hyvä, että pikkujoulujen jälkeiselle aamupäänsärylle löytyi vihdoinkin syyllinen: torjunta-aineylijäämät. Onneksi yhden tai kahden lasillisen ylijäämä ei vielä tee oireita. ;)

  "Rauhoittavaa..." Olen huomannut, että rypistelen otsaani kutoessani. Mulle tulee tätä menoa vuorisola silmien väliin. No, ehkä se johtuu siitä, että en näe kunnolla. Tai sitten vain pingotan rauhoittuakseni...*huok*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se päänsärky on ihan varmasti aina vaan niiden jäämien syytä... ;-)

   Mä purin hammasta kun opettelin kutomaan (aikuisena) mutta siitäkin oppii pois. Ehkä otsankurtistelustakin vois oppia kun sen tiedostat. Ennen kun ehtii se vuoristo muodostua!?!

   Poista
 4. Mun mielestä noi Beaujolais Nouveaut on yleensä aina ihan yliarvostettuja. Harvoin maistuvat meikäläisen suussa hyville.

  Virkkaaminen on kyllä aika... sieltä. Ihan oikeutettu kysymys kuopukselta, että miksi pitää osata. Sanoisin, että minäkään en ole tähän päivään mennessä vähäisellä virkkaustaidollani mitään tehnyt. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä BN -viineistä, harvoin olen niistä innostunut, vaikka joka vuosi maistan!

   Mun virkkaustaidot rajoittuu isoäidin neliöihin, niitä olen värkännyt mutta eipä paljon hyötyä ole mullekaan taidosta ollut. En katso sen olevan eloonjäämisen kannalta välttämätöntä ;-)

   Poista
 5. Krapulaa tai muutakaan ei tule, kun ei nauti liikaa alkoholia :)

  Pienin voisi ehkä käyttää mun metodia; ekaluokalla pistin yhden naapurin pojan tekemään mun virkkaustyön :D En edes muista miten se suostui siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kerron suin vinkin kuopukselle ;-)

   Ja toi krapulavinkki on todennäköisesti toimivampi myös kuin se, että juo ämpäreittäin luomuviiniä!

   Poista
 6. Niinja vaatehuollosta sen verran, että tänäaamuna kun pakkasta oli -6 astetta, kaivelin oman talvitakin vaatehuoneesta ja sanoin esikoiselle, että olisi syytä tehdä sama (se on kulkenut pelkässä hupparissa), pienimmälle ja keskimmäiselle oli takki valmiina naulassa, toppahousuja en vielä pienimmälle tunkenut.

  Piti vielä kysyä, että mitä kirjaa luit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä rentoudun lukemalla Maeve Binchyn viimeisintä, sitä Seitsemää talvista päivää...

   Meillä osa talvivaatteista löytyi kans ihan kaapista, en ollut jaksanut viedä ulkovarastoon - kätevää!!! Ja oma vaatehuolto on vähän retuperällä kun kulken autolla eikä ihan hirveän paksuja tamineita edes tarvi. Lapsilla on toinen juttu kun ne kuitenkin välitunteilevat ulkona.

   Poista
 7. Virkkaus ja viini ovat paholaisen keksintöjä jotka tulee tästä syystä vaihtaa paljon kristillisempiin vaihtoehtoihin kuten piimään ja pielusteluun. Ei vais, kukin makunsa mukaan mutta jostain syystä mulle ei juoppoaikoina maistunut viini. Ehkäpä sen tähden että sitä olisi täytynyt juoda pullotolkulla - mene ja tiedä.

  Meillä talvivaatteet haetaan varastosta yleensä siinä vaiheessa kun ensimmäisen kerran jäätyy koiralenkillä aivan tönköksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuopus meinasi jäätyä tönköksi mutta onneks se osasi varoittaa vähän ennen ;-)

   Viini ja virkkaus ei sovi yhteen mutta erikseen ne on ihan jees. Paitsi että kutominen toimii mulla paremmin. Piimä ei käy ja pielustelu kävis kunhan... no, sä tiedät ;-)

   Poista
 8. Jos viini ja virkkaus ei sovi yhteen niin siitäkään ei siis ole taidottomalle apua. Otsikon perusteella elättelin toiveita, että lasi valkoista tai punaviiniä ja jo syntyy isoäidin neliöitä vauhdilla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen sitä mieltä että kaikkea kannattaa kokeilla ;-) mutta oman kokemukseni mukaan kutominen ja viinin lipitys ovat huono yhdistelmä. Riippuu tietysti ehkä siitä, momesko lasi on menossa!

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana