Sivut


lauantai 3. elokuuta 2013

Tuhmat tytöt pääsevät mihin vaan

... ja kiltit tytöt pysyvät sinkkuina, vai miten se vanha sanonta meni?

Tiedättekö sen tunteen, kun olette odotattaneet sormet syyhyten oikeaa aikaa, että voi rauhassa paneutua johonkin kehuttuun kirjaan ja sitten se pettymys, kun ei pääsekään juoneen sisälle. Että mitä ihmettä tästä nyt oikein on vouhotettu? Satu kirjoitti tästä hyvän blogikirjoituksen ja mainitsi Gillian Flynnin Kiltti tyttö kirjan. Minäkin olen törmännyt yhteen jos toiseenkin ylistävään arvosteluun ja laitoin kirjan varaukseen. Sain sen harmillisesti vasta lomani jälkeen, mutta odotin innokkaasti pääseväni sen kimppuun. Mutta kuinkas sitten kävikään? Alku tuntui lattealta, tylsältä jopa. Minä inhosin kirjoittajan tyyliä. Olin aivan hilkulla jättää koko roskan kesken. Sivumennen sanottuna minulla ei ole mitään ongelmia jättää kirjaa kesken edes myöhäisemmässä vaiheessa jos se vaan ei pidä imussaan tai muuten tunnu kiinnostavalta. Maailma on täynnä hyviä kirjoja joiden lukemiseen ei meinaa aika riittää. Miksi siis tuhlata sitä sellaiseen, joka ei omaan makuun sovi?


Ostin itselleni synttäriruusun


Takasin Flynnin dekkariin, joka ei muuten ole todellakaan perinteinen sellainen. Päin vastoin, psykologista kuvausta ja salakavalaa jännitystä. Vaimo on kadonnut, miestä epäillään. Parisuhteen tarina kerrotaan molempien suulla. Ja arvaatte varmaan miten minulle kävi. Juuri kun olin luovuttamaisillani, sainkin juonenpäästä kiinni ja nyt olen auttamattomasti koukussa. Valehteleeko Nick ja kuinka paljon? Mitä Amy paljastaa päiväkirjassaan? Mikä on todellisuus - missä kohtaa nämä kaksi erilaista tarinaa yhtyvät? Täytyy jatkaa ahmimista, niin se selviää. Takakannessa muuten mainostetaan, että "Lue tämä kirja ja pysy sinkkuna".

***

Asun Neste Rallyn vaikutuspiirissä enkä välttämättä ole siitä aina ihan innoissani. Viime vuonna nautimme kuopuksen kanssa ralliautojen ohiajosta, mutta nyt kun olen itsekseni en osaa sitä niin arvostaa. Jonain aiempana vuonna juutuimme ystäväni kanssa ralliruuhkaan ja kun autojono tyystin pysähtyi, hyppäsi edeltävästä autosta pari kaveria penkalle kuselle balleriinahameet ja tyllit tutisten. Tarkennan, että kyseessä oli miehiä. Minä näin, vaikka en olisi halunnut.  Eilen ajelimme naapurikuntaan Alkoon ja näimme levikkeellä kaksi autollista joulupukkeja, jotka selvästi olivat rallimeiningeissä. Huokaus. Pakenemmekin siis tänään mökille. Kilttiä tai ei, suunnitelmissa on nakuauringonottoa.

21 kommenttia:

  1. Kiltit tytöt pääsee taivaaseen ja tuhmat ihan minne vain, tai jotain. Mulla oli joskus ehkä 25 vuotta sitten semmonen paita, jossa oli tommonen teksti :-p.

    Mä jos en pääse sisään muiden ylistämään kirjaan, tunnen itseni ihan oudoksi... sitä miettii, että mitä sellaista, mitä muut näkevät tässä kirjassa, mä en nyt sisäistä. Esim. sarjassamme surkeita pläjäyksiä on ainakin "DaVinci koodi" - oli ihan hyvä kirjana ja dekkarina, mutta oikeesti, miksi ihmeessä sitä hypetettiin niin paljon pitkin maailmaa? Pitäis kai olla katolilainen ymmärtääkseen, mikä siinä nyt oli niin ihmeellistä.
    Toinen "Taru sormusten herrasta" - käsittämättömän tylsä ja unettava opus. Blaablaablaa *krooh*. Leffat oli kyllä loistavia :-D.
    Ja siis, mä olen kyllä ihminen, joka lukee paljon ja jolla äidinkieli oli lukiossa kymppi ja jolla siitä tuli ainoa laudatur yo-tokariin, joten jonkinlaista lukemisen tajua mulla on.
    Kaikkia ei vaan voi miellyttää samat kirjat :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen miettinyt tuota samaa - sitä automaattisesti ajattelee, että itsessä ja käsityskyvyssä on jotain vikaa. Mulla esim on jäänyt jokunenkin Finladiapalkittu kesken tai olen ne yleisestä kiinnostuksesta harpponut loppuun, kun laina-aika umpeutuu ja toisten varaukset huohottaa niskaan. Ei meinaa vaan uskoa, että mulla on oma maku ja toisilla toisten. Kaikki ei kolahda kaikkiin!

      Ja sama tausta on minullakin, äidinkieli oli lempiaineeni ja yleensä kymppi. Laudaturinkin kirjoitin, kirkkaasti. Mutta kun ei niin ei ;-)

      Poista
  2. Balleriinapukuisia miehiä ja joulupukkeja - nyt alkoi naurattamaan, kun kuvittelin heidät tien poskeen. XD Rallihuuma voi saada aikaan vaikka millä tyylillä pukeutuneita olentoja. ;)

    Joulupukkeja välttelen kyllä joulun aikaankin.

    Rentouttavaa ja rauhallista mökkeilyä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa nähdä mitä me näemme tänään matkallamme ;-) Minua kyllä nauratti oikeastikin, kun kyseiset ilmestykset näin.

      Oikein mukavaa viikonloppua sinnekin!

      Poista
  3. ;D Onneksi se rallitouhu on siirtynyt vuosia sitten täältä päin pois.
    Minäkin luin tuon Kiltin tytön. Aika alukvaiheessa koukutuin ja yllätyksiä riitti...

    Oikein hyvää synttäriä ja viikonloppua, nauti !!!!!!!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä kyllä rallimeininkiä riittää. Olen perinteisesti koittanut päästä niitä karkuun ja tämä mökkireissu on oivallinen tapa. Eilen huomasin taas olevani ihan hirvittävän vanha, kun ärsyynyin rallikansan kiroilusta ja siivottomasta kielestä. Kello viisi kukkakauppamme edessä...

      Kiltti tyttö joutuu jäämään kotiin, en ilkeä seurassa lukea, mutta saan se varmasti pikapuoliin loppuun. Nyt jo pidän siitä todella!

      Poista
  4. Ihanaa että on muitakin, joihin ei yleisesti hypetetyt kirjat aina iske. Kuten ensimmäinen kommentoija Laiska Vaimo, niin minäkään en koskaan oikein ymmärtänyt sen enempää Tarua sormusten herrasta kuin Da Vinci koodistakaan. Onneksi joku muukin uskaltaa tunnustaa saman asian =). Tuon Kiltin tytön olen joskus kohdannut jossain kirjablogissa ja miettinyt, että se pitäisi kai lainata joskus. Kyllä, aion sen tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus tosiaan tuntee itsensä vähän kummajaiseksi, kun ei ymmärrä kulttikirjoja tai klassikoita. Tai vaan aikansa ikoneita. Mutta kaikki ei iske kaikkiin, se vaan on hyväksyttävä!

      Lue ihmeessä tuo Kiltti tyttö, ja älä luovuta alkumetreillä. Sinnikkyys palkitaan...

      Poista
  5. Paljonko jonkin kirjan hypetyksestä on lähtöisin ihan siitä, että pari ensimmäistä arviota on loistavia ja sitten kirjaa aletaan mainostaa superlatiiveja käyttäen, nostatetaan kuume. Ja kaiken takana on kustantajan halu tahkota rahaa. Mikä tahansa kirja löytää oman yleisönsä, ja sitten 'kaikki' puhuvat siitä.
    Da Vinci -koodi oli kyllä ihan luettava, mutta Brownin muut kirjat jäävät siitä jälkeen (viimeisin tosin vielä lukematta). Niitä myytiin kirjailijan nimellä eikä niinkään omilla ansioillaan. Ja sitten ns. maailmankirjallisuuden klassikot... Jotkut ovat aivan loistavia, toiset tappavan tylsiä. Minun mielestäni. No, kuka tykkää mistäkin, ja jotkut kirjat ovat tiukasti sidoksissa kirjoittamisajankohtaansa, toiset kestävät aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo klassikkoanalyysisi on niin totta. Osa niistä vaan ei kestä aikaa. Ne voi sitten lukea kuriositeetteina tai ainansa kuvaajina, mutta kovin viihdyttäviä ne eivät aina ole. Nimimerkillä kirjallisuustiede sivuaineena, sekä kotimainen että yleinen.

      Se Dan Brownin uusin oli hienoinen pettymys. Toki tempaisi mukaansa mutta oli jotenkin niin vanhan toistoa, että hävetti Danin puolesta. Sitä rahastusta ja hypeä parhaimmillaan!

      Poista
  6. Mulle tulee huonon kirjan kesken jättämisestä aina vähän syyllinen olo, mutta maailma on niin täynnä hyviä kirjoja, että turha kuluttaa aikaa epäkiintoisaan opukseen. Eihän se kirjailija sitä kuitenkaan tiedä :) Kaksi autollista joulupukkeja kuullostaa painajaisunelta :D Oikein hyvää mökkireissua, muista aurinkovoide jos otat sitä nakuaurinkoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaksi autollista joulupukkeja ON painajainen, varsinkin kesällä. Mutta onneksi en heitä sen koomin nähnyt. Nyt ei haittaa vaikka ei olisi niin kilttinä ollutkaan.

      Mökillä oli just niin ihanaa kun arvelinkin!

      Poista
  7. Oonko jo aivan myöhässä, onnea-onnea!
    Taas siis yksi lukematon kirja listallani... Viittaamasi blogikirjoitus kommentteineen oli hyödyllinen :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä niin tykkään Satun blogista, se on taitava, älykäs ja hauska. Tuo Kiltti tyttö kannattaa kyllä lukea. Mulla on loppumetrit käsillä, tiedän siis miten käytän tämän iltapäivän ;-)

      Ja kiitos onnitteluista!

      Poista
  8. Haa, minä luulin lapsena, että kaikki kirjastosta lainatut kirjat on PAKKO
    lukea. Vieläkin muistan, että lainasin yhden aikuisten kirjan vahingossa (Veijo Meri:Veteen piirretty viiva)kotikuntani kirjastosta. En sitä tietenkään lukenut ja pelkäsin palauttaa sen kirjastoon ts. luulin, että mua siitä tentataan. Kauheeta.

    No, nyt kun on 40 vuotta takana tuommoisesta työstä, voin vakuuttaa, että mitään kirjaa,mistä ei tykkää heti, ei ole pakko lukea.

    Pitäiskö yrittää toi lukea?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lue, se tempaa mukaansa viimeistään sivulla viiskyt ja pitää otteessaan. Koita!

      Ihana tuo Meri-tarina, en muista aiemmin kuulleeni! Mäkin aina vakuuttelen, että kukaan ei tenttaa onko kirja luettu vai ei ;-)

      Poista
  9. Joulupukeista tuli mieleeni se, että Jukka Virtanen kirjoitti Joulupukkikapinan vuonna 1980. Se kertoo, miten aikoinaan kävi koskelaisille joulupukeille vuonna 1946. Kirjan luin juuri ties miten monennetta kertaa. Nytkin se tuntuu tuoreelta. Ja siitä jämpsän murteesta nautin. Vähä tarttu puheesee sanoja het.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi hitsi, muistan kun tuota kirjaa metsästettiin mutta siellä tiellä en kyllä muistanut joulupukkikapinaa lainkaan ;-)

      Poista
  10. Toi viimeinen lause olisi saanutjäädä kirjoittamatta.Ny istun koko viikonlopun täällä Majassa ja odotan saapuvaksi niitä kuvia...;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi hitsi, siinä kohtaa taisi kamera olla laukussa, mutta paljon kuvia kyllä muuten otettiin. Ihana mökkireissu!

      Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana