Sivut

lauantai 24. elokuuta 2013

Rupisammakoita suusta

"Ihmisen tehtävä on näyttää hyvältä" kertoo upea, aina hyvin huoliteltu Anu Saagim. Huomaatteko, en lisännyt määreeksi nimen eteen vaikkapa adjektiivia älykäs. Sehän olisi ollut suorastaan turhaa, koska ihmisen tehtävä nyt vaan ei ole olla älykäs. Minä tosin keksisin lennosta ainakin kymmenen tärkeämpää tehtävää ihmiselle, satakin, jos oikein pinnistän. Olla hyvä lähimmäinen. Elää itseään varten. Ei, nämä eivät ole ristiriidassa toistensa kanssa. Ajatella luontoa. Työskennellä yhteiskunnan hyväksi, ainakin aika ajoin. Jonkinlainen älykkyys tai ainakin harkinta sen suhteen, mitä suustaan päästä, kuuluu mielestäni tähän listaan myös. Rasistiset ja loukkaavat lausunnot ovat minusta paljon pahempia ympäristöhaittoja kuin "rumat" ihmiset, jos heitä nyt oikeasti edes on. Ihan mahtava rupisammakko hyppäsi taas tuosta kauniisti meikatusta ja ehkä jopa botox-käsitellystä suusta.


Joskus se kauneus ei näy päällepäin...


Mennäänpä muihin aiheisiin, ahdistaa jo, että käytin noinkin paljon aikaa ja energiaa tuon mitättömän asian kommetointiin. Ahdistuksesta puheenollen... Kuinka tyhmä voi aikuinen ihminen olla? Otan aina iltaisin hoitavaa astmalääkettä, joka toimii ponnekaasulla. Se suhahtaa kivasti, kun sitä lataa inhalaattoriin. Se suhahtaa näköjään myös tyhjänä... Ei ihme, että henkeä on ahdistanut viime aikoina, vaikka olen olevinaan jopa lisännyt lääkitystä astmalääkärini ohjeiden mukaan ja kiskonut sitä myös työaamuina. Tyhjänä. Tyhmänä. Ostin eilen uuden, josko nyt helpottaisi? Puolustuksekseni on sanottava, että vaihtoväli on ollut tavanomaista lyhyempi enkä älynnyt tarkistaa tilannetta aiemmin. No, pääasia että selvisi.

Pitääpä ottaa käsittelyyn toinenkin uutinen, ja se on postitiivinen: Valtiolta homekorjauksiin 50 miljoonaa. Jokainen niistä tulee tarpeeseen ja lasku on lähitulevaisuudessa varmasti vielä hirvittävän paljon suurempi. Ikävä kyllä. Minua huolettaa myös se, että usein korjaukset eivät täysin onnistu. Tai ainakaan niin hyvin, että jo pahiten altistuneet voisivat oireettomina tiloihin palata. Joskus tulee halvemmaksi vain purkaa vanha pois ja rakentaa uusi tilalle. Monissa tapauksissa, vaikka ei halvempaa olisikaan, se olisi silti järkevämpää kuin korjata monta kertaa ja sitten purkaa pois.

Minä olen sattuneista syistä seurannut paikkakunnallamme tehtävää mittavaa remonttia. Kyseessä on 60-luvulla rakennettu pienkerrostalo jossa on ollut liiketilaa ja asuntoja. Nyt se remontoidaan tyystin asuinkäyttöön ja sitä markkinoidaan kalliilla ja kehutaan sen olevan uudenveroinen. Anteeksi nyt, mutta minusta 50-vuotta vanhasta ei uutta saa vaikka miten vääntäisi. Ikävä kyllä. Katselin niitä asuntoja minäkin, mutta ainakin ennakkonäytössä aikanaan sain oireita. Liekö vanha talo vai uudet materiaalit? Yksi asunto siellä olisi mahdollisuuksien rajoissa: minulla riittäisi rahat ja pohja on muuntelukelpoinen. Toisaalta huonoja puoliakin on aika lailla: sijainti on jo liiankin keskeinen, jopa rauhaton kesäöinä. Lisäksi puuttuu se minulle tosi tärkeä sauna ja oma pieni pihapläntti. Ja rahan kanssa saisi varmaan miettiä myös, meneekö liikaa kituuttamiseksi vaikka autosta eroon pääsisinkin. 

Mietin silti, että pitäisikö pyytää pankinjohtajalta avaimia ja lupaa yöpyä yksi yö siellä? Sittenpähän tietäisin. 

12 kommenttia:

 1. Yön yli nukkuminen kertoo paljon:
  Olen allerginen joillekin siitepölyille ja syksyisin sieni-itiöille.

  Yövyimme alkuviikosta tuttavien uudessa omakotitalossa Espoossa. Se on vajaan vuoden ikäinen ja kaikki tietty viimeisen päälle laitettu kuntoon ja paikat olivat siistit, ei pölyä missään. Mutta. Heti ensimmäisenä aamuna heräsin nenä tukossa, silmät turvonneena ja lopulta nenä valui suoranaan vetistä sitä itteään. Eikä minulla ollut allergialääkkeitä mukana. Kolme yötä siellä nukuin ja joka aamu sama juttu, neljättä yötä en olisi enää ollut. Onneksi sain päivällä olla ulkona ja hain apteekista lääkitystä, tabletteja ja silmätippoja.

  En tiedä mikä talossa laukaisi allergiset oireet, mutta totisesti aika rajut. Kotihan meillä on puutalo, ja hengittävä sellainen. Enkä kotona saa tuollaisia oireita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, kuulostaa kamalalta! Olen huomannut, että mullekin riittää yksi yö - tosin yleensä huomaan oireet jo viidessä minuutissa. Aamulla on sitten joko hyvä tai ei niin hyvä olo.

   Uudet talot on hankalia, niissä saattaa uusien materiaalien liimat, tuoksut jne ärsyttää. Tai sitten siellä jossain muhii epämiellyttävä ja kallis yllätys. On tylsää olla tällainen pahanilmanlintu, mutta kokemukseni mukaan rakentamisen taso tänä päivänä on luvattoman huono. Se ei tarvitse kuin yhden liian kostealle betonipinnalle kiireessä asennetun lattian tai unohtuneen, viallisen tai väärinpäin olevan höyrysulun jossain muualla.

   Mekin olimme taannoin ystäväni luona Vantaalla, olivat ostaneet kolmosella alkavan uuden paritalon puolikkaan ja sekä minä että esikoinen saimme oireita välittömästi. Jopa kuopus joka ei missään muualla muistaakseni ole saanut minkäänlaista reaktiota yski viikon ja häneltä lähti ääni - emmekä edes olleet yötä. Sitten selvisikin, että heillä on ihna hirvittävä takuukorjaus- ja valitusrumba käynnissä rakentajan kanssa. Kamalaa!

   Poista
  2. Toivon totisesti, että siellä talossa oli vaan joku uuden talon tuoksu. Mutta jäin miettimään, että se on kivitalo, ja rakentamisessa oli urakoitsijan kanssa melkoisia ongelmia. Ja nuori perhe, vuoden ikäinen lapsi ja isot velat. Huh, toivotaan, että minun nenäni oli vaan yliherkkä.
   Olen kyllä saman jossain muuallakin huomannut, lähinnä kerrostalossa yöpyessäni.

   Poista
  3. Toivotaan parasta, se on ihan hirveää, jos unelmien talo, jossa on tunteet ja rahat kiinni, osoittautuu vikatikiksi. Sä taidan olla pesunkestävä omakotitaloasukki jos reagoit kerros- ja kivitaloissa ;-)

   Poista
 2. Tuosta Anun kommentista... Mahtaisiko ehkä olla myös niin, että toimittaja menee Anu Saagimin juttusille, kun ei keksi mitään hyvää lööppien aihetta, ja pyytää sanomaan jotain. Ja Anu sanoo ja kuittaa haastattelupalkkion. Eihän tämä hänen ajatuksiaan älykkäämmiksi tee, mutta joillekin ihmisille 'kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta'.

  Minäkin herään joskus vieraissa yöpymispaikoissa nenä tukossa ja silmät kutisten, vaikken tiettävästi ole allerginen millekään. Joissakin taloissa vain on jotain 'ylimääräistä'.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa löysin tänään alkuperäisenkin haastattelun josta tuo kommentti oli napattu. Se oli NYT-liitteessä ja siinä kertoi provosoivansa tarkoituksella. No, se ei silti nosta tuon ihmisen mielipiteitä minun silmissäni sen paremmiksi.

   Me ollaan vissiin totuttu omiin koteihimme ja siellä oleviin pöpöihin ja pölyihin. Vieraat sitten saavat nenän tukkoon ;-)

   Poista
 3. Koenukkuminen on oikein hyvä ajatus, jos sellaisen pystyy järjestämään!
  Ehkä vielä joskus talot tehdään niin, ettei ole tarvetta testailla vaan vois luottaa jokaiseen rakentajaan.
  Tohon toiseen juttuun en vaan viitsi ottautua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se oli niiiin turhanpäiväinen, että muakin harmitti käyttää siihen yhtään aikaa ja energiaa (mutta käytin silti).

   Se, että voisi luottaa rakentajiin tuntuu tällä hetkellä sellaiselta utopialta ettei tosikaan. Mutta ehkä jonain päivänä, kun sekä rakennuttaja, välittäjä että myyjä ovat vastuussa talojen terveydestä. Sitä odotellessa ;-)

   Poista
 4. Marjaana, kiitos kun kirjoitit Anu Saagimista, heh, heh, haluaisinkin tiedä mitä tavallinen suomalainen ihminen ajattele tuosta tyypistä, Virossa ei hänestä yhtään pidettä ja hänelle on vaan ulkonäkö se tärkeä juttu- mutta vanhaksi on hänkin tullut ja naamakin on rypistynyt.. ja kohta ei ulkonäköä olekaan, saa nähdä mitä sitten sanoo ... muutenkin rassistinen ja loukkavaa hän on.
  Hyviä unia !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en voi käsittää näitä ulkonäkökeskeisiä ihmisiä, ovatpa he sitten mitä kansallisuutta tahansa. Minusta suunnilleen kaikki muut ominaisuudet tulevat ihmisessä ensin ja sitten vasta viimeksi tärkeimpänä on ulkonäkö - joka se totisesti iän myötä muuttuu meillä kaikilla, Anullakin ;-)

   Poista
 5. Anu Saagin on samaa sarjaa Päivi Räsäsen kanssa. Sitä luulee, ettei sieltä mitään tyhmempää voi enää tulla ja kas vaan :D Ehdottomasti koenukkuminen :) Mää uskon, että siellä joko tulee tunne "Tämä me otetaan" tai sitten sellainen "Lähdetään kotia." jos ei sitten oireet kerro heti, että se on unohdettava. Asunnon on vähän kuin parisuhde, kyllä sen sillä hetkellä elämään sopivan tunnistaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, hieno metafora, oikeasti, tuo asunto ja parisuhde. Tällä hetkellä ei ole mitään terveellistä tarjolla, kummallakaan rintamalla ;-)

   Olen jo mielessäni hylännyt tuon vaihtoehdon - kirjoittaminen muuten auttaa selkiyttämään omiakin ajatuksia. Siinä on liian monta huonoa puolta, joten jäämme tähän odottelemaan ihmettä.

   Anu ja Päivi tosiaan on samaa sarjaa. Millonkahan Anu perustaa oman puolueen ja pyrkii eduskuntaan. Suomen virallinen Ulkonäköpuolue?

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana