Sivut

keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Haasteita, haaveita vain...

Voi katsokaa nyt mitä minä löysin internetin ihmemaasta: 50 m2 omakotitalon! Aivan pakko saada tuollainen, mutta punainen. Oma tupa, oma lupa ja oma piha, oih! Harmi vaan, että se on aivan väärässä kunnassa. En edes tiennyt, että noin pieniä on olemassakaan. Rupesin jo tosissani haaveilemaan ja tutkailemaan josko tuollaisen saisi raijattua tännekin, mutta todellisuus iski taas lekalla päähän. Enhän minä voi edes harkita mitään koehaistelematta, nukkumatta ensin yötä tai paria. Sitä paitsi keskustelupalstat ovat täynnänsä kritiikkiä noita tehdastaloja kohtaan. Aika kiinnostava uusi konsepti tämä Teijo-talojen Lotta-juttu kuitenkin on. Vuokrattava omakotitalo, jonka voi vaihtaa isompaan tai palauttaa myöhemmin. Voisikohan tästä parhaassa tapauksessa tulla ratkaisu homepakolaisille? Vaikka tiedän toki, että todennäköisesti ideaaliratkaisu olisi hirsimökki, johon ei tulisi vettä muuta kuin viereiseen sauna/wc-rakennukseen, voisin olla tätäkin valmis kokeilemaan. Edelleen sitä lottovoittoa - viimekertaista 8.60€ suurempaa, kiitos - odotellessa! 

Mutta toimikoon tämä vaikka oivana aasinsiltana Kikin asumisaiheiselle haasteelle, jonka voi kokonaisuudessaan käydä kurkkaamassa sieltä. Ja nappaamassa myös. Tuossapa niitä kuulumisia ja kuvia jo tulikin, joten asiaan, tosin lyhennetyin kysymyksin, koska copy-paste oli saada järjen himmenemään, kun asetukset menivät ihan vinksin vonksin.

1. Minkä näistä valitsisit asumukseksi ja miksi:
vanha koulu joen äärellä
moderni paritalo kaupungissa
tasakattoinen talo pikkukaupungissa
70-luvun kerrostalokaksio kaupungissa
vanha kauppa rintamamiestalossa
mansardikattoinen huvila meren rannalla?

Kaupunkiin en enää aio palata, eikä mikään noista maaseutuvaihtoehdoista ole realistinen tämän altistukseni kanssa. Vastataan, että joku, jossa on yli 50 neliötä ja johon minulla olisi varaa - niin, ja jossa voisin hengittää. Unelma olisi vaikkapa tällainen muokattuna niin, että ainoa vesi, mikä taloon tulisi, kulkisi tuossa erillisessä rakennuksessa: 
2. Ostatko sisustustavaroita kaupasta vai käytettynä kirpputorilta? Mikä on paras ostoksesi kuukauden ajalta?

Kirpparilta. En ole ostanut mitään viimeisen kuukauden aikana, kotini alkaa olla mallillaan. Pahoin pelkään, että seuraava ostos saattaa olla taulu, jonka toin kotiin näytille. Vaikka ei pitäisi, vaikka minulla ei olisi siihen varaa. En oikeasti ole edes taulujen, saati maisemasellaisten ystävä, mutta joku tässä minua puhuttelee.


Syksyinen ystävyys, Pälvi Koskinen 2011


3. Millainen asuinympäristö on sydäntäsi lähellä? Entä millainen se oikeasti on?

Maalla, sellainen rivi- tai omakotitalo, jossa on oma helppohoitoinen piha. Kuitenkin keskustassa palvelujen äärellä, niin, että pärjäisi ilman autoa. Oikeasti kaikki muut kriteerit täyttyvät paitsi tuo autottomuus.

4. Jos saisit lottovoiton, mitä tekisit ensimmäiseksi?

Palkkaisin erään tuntemani fiksun ja luotettavan rakennusmiehen ja pyytäisin häntä hoitamaan minulle tontin tykötarpeineen ja sinne hirsitalon jossa voisin hengittää. Maksaisin hänelle ruhtinaallisesti palveluksista. Sitten palkkaisin talonmiehen pitämään taloani kunnossa.

5. Kotisi hyvät ja huonot puolet? Entä kamalin nurkka? Näytä kuva siitä jos uskallat!

Tässä rivitaloneliössämme ei ole mitään muuta vikaa kuin liian kallis vuokra ja liian kaukainen sijainti. Niin, ja siivouspäivinä liikaa neliöitä... Kamalin nurkka on kylppärissä se, joka esittelee minun käsitystäni pyykkihuollosta. Kuvassa oikealla. 
6. Tulisitko luokseni kylään jos kauniisti pyytäisin?

Oi kuule, olen jo matkalla!

18 kommenttia:

 1. Komeat talot! :) Pidän kovasti peukkuja, että saat oman majan, joka olisi hyvä ja terveellinen rakennus hengittää ja mukavalla sijainnilla. :)

  Mun rahapelivoitot ovat myös yleensä muutaman euron luokkaa. ;) Se on oikeastaan taitolaji laittaa numerot niiden oikeiden numeroiden viereen. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, minäkin pidän peukkuja. Näin kesällä en kauheasti muuttoa ajattele kun tykkään terassistamme mutta talven tullen taas muuttoaatteet viriävät.

   Ei ole mullakaan onnea peleissä, josko sitten joskus rakkaudessa ;-)

   Poista
 2. Onpa soma tuo pieni 50 neliön talo. Ottaisin siivouspäivänä sen vaihtariksi. Nyt on piharakennuksessakin reilusti kaksi kertaa enemmän siivottavaa. Mutta toisaalta kun on paljon tilaa, ei sitä likaa kerry joka paikkaan, pölyä kyllä;(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saadaanksme muuttaa teidän piharakennukseen?!?

   Tiedä sitten olisiko pienempi talo helpompi vai vaikeampi siivota, siellä olisi aina tavarat tiellä...

   Poista
  2. Ilman muuta, tervetuloa!! Talo on isännän ja kirvesmiesporukan rakentama vuosituhannen alkupuolella. Alhaalla on leivintupa (keittiö siis), sauna ja pesuhuone sekä WC. Ylhäällä on perällä isännän iso työhuone ja etuosa on alhaalta auki olevien rappujen jälkeen vierashuone tms. Samassa talossa on sitten katutasossa myös autotalli, pannuhuone ja ns isännän TYÖhuone, eli ne rakennustyökalut ja perhonsidontapaikka ym seklaista. KELPAAKO? Laitan isännän jo tyhjentämään työhuonettaan;)

   Poista
  3. Kun minä olin ulkomailla ne pari vuotta, niin mies asui tuota taloa ja iso talo oli vuokrattuna.

   Poista
  4. A vot, sanopa isännälle, että nyt meni kamat kasaan ja piharakennus vuokralle ;-)

   Poista
  5. Tosissaan puhuen, kuulostaa juuri sellaiselta, että meidän pieni perhe menisi hyvinkin... Jos sijaitsisi täällä meilläpäin ruvettais hieromaan tosissaan. Mutta täytyy koittaa pitää lippu korkealla ja mieli kans, vaikka välillä ahistaakin. Ehkä me jotain joskus jostain löydetään.

   Poista
  6. Harmi kun asutaan täällä Pirkanmaan korvessa;) Ollaan oikeasti mietitty, että kun tilaa on niin paljon, että vuokrataan toinen talo. Mutta melkein sitten mielummin tämä isompi, kun tuo piharakennus riittäisi meille kahdelle hyvin. Ja tästä tosissaan saisi jotain vuokraakin.

   No, isäntä saa varmuuden vuoksi tyhjentää tuhannet kirjansa ja mappinsa ylhäällä, niitä meinaan on, tuleepahan siivottua;DD

   Poista
  7. Musta ihmisten pitäisi enemmän ajatella kuin te - jos tilaa on liikaa, sitä voisi jakaa. Mutta suurelle osalle on ihan mahdoton ajatus vuokrata vaikkapa pihamökkiä. Silloinhan tulee ventovieraita omalle reviirille ja liian lähelle.

   Ymmärrän toki oman tilan tarpeen jne mutta joskus tää vähän ihmetyttää.

   Poista
  8. Juuri keskustelin tästä aiheesta erään ystäväni kanssa ja hänen mielestään olisi omakotitalossa asuminen pilalla, jos vuokraisimme toisen talon. Aivan käsittämätöntä. Hän sanoi, että eihän pihalla voi olla rauhassa sitten. Höh. Minusta oli silloin mukavaa kun oli vuokralaisia. Kun kävin lomilla kotona Suomessa, niin oli hauskaa kun oli pikkulapsia ja muuten heillä oli silloin tuossa pihassa kaneja!
   Kun on iso tonttikin, niin tilaa riittäisi hyvin toisellekin perheelle. Me vielä mietimme asiaa, tavaraa on niin paljon, mutta katsellaan. Lisätulokin olisi yksi pointti.

   Kiitos mielipiteestäsi, nyt minäkin uskon, että emme ihan hölmöjä suunnittele;)

   Poista
  9. Ette suunnittele hölmöjä vaan varsin epätavallista mutta mahtavaa ratkaisua! Tokihan se vaatii, että toinen porukka ei elä ihan yö- tai rellestyselämää, mutta meiltä normaaleilta kyllä yhteiselo tarvittaessa sujuu.

   Minähän suunnittelin tuossa yhdessä vaiheessa vanhan rautatieaasemamme ostoa yhdessä tuttavapariskunnan kanssa. Se olisi ollut ihan ihanteellinen diili jos vain olisin pystynyt siellä hengittämään. Lapsilla olisi ollut seuraa, aikuisilla myös. (Toki olisimme tehneet siitä paritalon.) Auto olisi voinut olla yhteinen, he juuri lainaavat minun Pösöäni koska eivät omista omaa, ja minä taas olisin saanut vaikkapa vapaata siitä hyvästä.

   Poista
 3. Turhaan noita valmistaloja parjataan koska ne ovat tänä päivänä laadullisesti parempia kuin suvun voimin ja ympärijuovuksissa väsätyt "pitkästä tavarasta" tehdyt rytökasat, joiden kosteuseristyksissä ei ole mitään vikaa sillä ne puuttuvat monta kertaa kokonaan.

  Mulle tulee tänään Viking-lotossa 7,5 milj. euroa joten alahan sommittelemaan sisustusta ja tietysti se tonttikin täytyy hommata. Täällä korvessa ei tuo tonttiasiakaan ei ole niin tärkeä joten....;D

  (Ps. jos yksikin Ikean kaluste eksyy talon sisälle niin poltan sen kivijalkaa myöten, kyllä mä niin paljon niitä puru/llima-yhdistelmiä rakastan :D )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jooei, ei Ikeaa (Itku Karkaa Ennen Asennusta). Tontinpaikkaa täällä jo kattelen - ja peukut on tietty pystyssä illalla.

   Noissa tehtaalla sisätiloissa rakennetuissa ja paikan päälle kokonaisena (!) kuljetettavissa taloissa tuskin on ainakaan rakentamisen aikaisia kosteusvaurioita, siinä olet ihan oikeassa. Ja nykyään on niin monta riskikohtaa työmailla, että on suoranainen ihme, että ylipäätään terveitä taloja edes nousee. Mutta sellaista edelleen etsitään ;-)

   Poista
 4. Tuollainen minitalo voisi olla todellinen idylli. Nätti piha vain ympärille! Mutta oikeasti ihmiset ovat ennen asuneet tuon kokoisissa mökeissä. Lapsuudessani meidän naapurissa asui vanha mies punaisessa mökissä, joka saattoi olla jopa pienempi kuin 50 m². Keittiö ja kamari siinä taisi olla, ja kuisti ja vintti. Pitsiverhot ikkunoissa. Sauna ulkorakennuksessa. Ja puutarha ympärillä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri sellaisen minä haluaisin, kun naapurisi vanhalla miehellä oli, jos vaan hengittämään pystyisin. Täälläkin olen katsellut paria sellaista punaista pientä idylliä ulkoapäin. Varmaan siellä on tupa ja huone, mahdollisesti kesähuone yläkerrassa. Ehkä eläkkeellä sitten sellainen, tai kun pojat muuttavat kotoa.

   Ja tuo on niin totta, perheet mahtuivat ennen paljon pienempiin tiloihin. Minä olen ihan vakuuttunut, että mekin mahtuisimme kaksioon siksi aikaa kun esikoinen on vielä kotona.

   Poista
 5. Ihanaa <3 Mää laitan teevettä täällä jo kieuhumaan niin on valmiina kun tulet :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana