Sivut

lauantai 8. joulukuuta 2012

Aa-puhetta ja bee-luokan kansalaisia

Tämä tulee vähän myöhässä, mutta kun en nyt ahdistukseltani muuhun kykene, on hyvä purkaa sitä yleismaailmalliseen angstaamiseen. Lisäksi tähän saakka olen ollut liian kiihdyksissä kirjoittaakseni yhtään mitään. Tai ainakaan mitään etäisesti painokelpoista tai vähänkään järjellistä. Nimittäin viime viikon A-Talkista jossa oli "Sairauslomat syynissä". Tästä mielipiteitä rajusti jakavasta aiheesta olivat ohjelmassa keskustelemassa EK:n ylilääkäri Jan Schugk, palkansaaja Riikka Yrttiaho, yrittäjä Harri Suutari sekä Uusi Insinööriliiton asiamies Elina Das Bhowmik. 

Kyse on tietysti tästä jo jonkin aikaa sitten uutisoidusta suunnitelmasta jonka mukaan sairaslomaetuuksia tulisi leikata. Minun nähdäkseni tämä toteutuessaan kirpaisisi todella pahasti pienituloisia ja yksinhuoltajia vielä tuplasti. Nimittäin jotta oltaisiin loogisia eikä "luotaisi houkuttimia", kuten keskustelussakin todettiin, pitäisi myös sairaan lapsen vuoksi koitin jäävältä vanhemmalta evätä palkka ensimmäiseltä päivältä ja leikata 20% seuraavien päivien ansioita.


8.


Piti kuulkaa ihan sohvannurkasta ruveta huutelemaan - ja moneen kertaan. Minä olen oikeasti leppeä kuin lehmä jos minua ei ärsytetä ja todella harvoin yllän moiseen suoritukseen. Mutta kun kaksi miestä, joista kumpainenkaan ei liikahtaisi työmaan lähellekään samalla palkalla, antaa ymmärtää, että siivoojilla on huono työmoraali, kiehuu kyllä yli ja pahasti. Siivoojat sattuivat esimerkiksi, koska heillä on, kuulemma, paljon sairauspoissaoloja. Voi hyvää päivää... kysehän ei tietenkään ole työn fyysisestä kuormituksesta tai muusta sellaisesta vaan siitä että "kun työn arvostus ei ole kovin korkealla, kynnys jäädä kotiin vaikkapa kipeän olkapään kanssa on liian matala". Vieläkin nousee verenpaine kun vaan ajattelen koko keskustelua.

Että sitten ihan sairaana töihin tai palkanalennus. Niin, tai "voihan se työnantaja kustantaa olkapääleikkauksen". Tapahtuu ihan varmasti kunnan ja valtion palkkalistoilla. Suokaa anteeksi, mutta tämä on kyllä hiukan liian paksua ja todella eriarvoistavaa. Väitän nyt kirkkain silmin, että juuri sitä ruiskukkapolitiikkaa pahimmillaan. Muutenkin ohjelmassa vastakkainasettelu oli aivan kaamea: kaksi naista ja kaksi miestä. Pehmeät ja kovat arvot. Järki ja tunteet, ja tämä mielikuva ei ole positiivinen tässä yhteydessä. Katsokoon ken kykenee: klik.


Grrrrrr, sanoo yksi b-luokan kansalainen!
P.S. Maanantaina sen sijaan tuli oikeinkin kiinnostava ohjelma Yle Femmalta: Muntur eli Suunvuoro, jossa tämänkertaisena vetäjänä suuresti ihailemani Kemikaalicocktailin Noora. Olet mitä syöt. Myös vieraat olivat kiinnostavia: tuon Aitoa ruokaa -opuksenkin kirjoittanut Mats-Eric Nilsson ja ravintoneuvoja Nina Westerback.

4 kommenttia:

 1. Sairas on maailma ja sairaammaksi muuttuu. Oikeasti ollaan kohta tilanteessa jossa tavallisen ihmisen elämä on mahdotonta ja kaikki pysähtyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä. Ja tavallisiin täytyy lukea myös ihan keskitason palkansaajat. Eläminen on jo nyt niin kallista ja palkat eivät nouse likikään samassa tahdissa elinkustannusten nousun kanssa. Kuluta siinä sitten Suomi nousuun...

   Poista
 2. Näinpä, mahdottomaksi menee ja varsinkin lapsiperheitä rangaistaan.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana