Sivut

torstai 7. joulukuuta 2017

Juhlien jälkeen

on usein krapula. No, minulla ei ole, mutta pidättäydyin eilen kritisoimasta isänmaallisia asioita. Siitä syystä, että arvostan veteraaneja, arvostan Suomea ja halusin juhlapäivänä olla kunnioittava. Mutta.

Sen mutan ja krapulan aika on tänään: Niinistön päiväkäskyssä otti silmään ja korvaan muutama kohta. "Pitämällä Suomi ja suomalaiset hyvinvoivina ... osoitamme myös kunnioituksemme aikaisempien sukupolvien työtä ja uhrauksia kohtaan. ... Saamme elää tänään maailman turvallisimmassa maassa, jossa ihmisten hyvinvointi ja yhdenvertaisuus ovat korkealla tasolla." 

Minun kokemukseni on, että hyvinvointi ja yhdenvertaisuus ovat ottaneet takapakkia. On olemassa ihmisten, jopa ihmisryhmien mentäviä aukkoja turvaverkossa. Ja nämä putoavat ovat nimen omaan niitä jo valmiiksi huonoimmin toimeentulevia. Kuilu rikkaiden ja köyhien välillä kasvaa Suomessakin. Ja se johtuu poliittisesta päätöksenteosta. Huomaan muuttuvani vanhemmiten aina vaan punaisemmaksi - enkä nyt viittaa vaihdevuosien ja viinin juonnin välillä värittämiin poskiini. Grrr!

Linnanjuhlat taas, no, niistä ei ehkä kannattaisi edes aloittaa. Tämä on hieno traditio ja itsenäisyyttä pitääkin juhlia vuosittain. Mutta. Taas se mutta: onko ainoa tapa tällainen elitistinen kokoontuminen jota kansa katsoo sohviltaan, on kysymys, joka voitaisiin esittää. Oli siellä eilen yksi, joka kiinnitti huomiota eriarvoistumiseen. Arkkipiispa John Vikström. Harmi vaan, suorassa lähetyksessä toisella kotimaisella, joten ei tekstityksen puuttuessa välttämättä ihan auennut kaikille.


Nyt aloitetaan todellinen tonttuilu ja joulun odotus. Poltetaan kynttilöitä, karkoitetaan pimeyttä. Kuvassa tonttukynttilä, toinen puoliksi jo poltettu, toinen vielä odottaa vuoroaan.

16 kommenttia:

 1. AM luki mulle tuon päiväkäskyn (olisiko se pitänyt kirjoittaa isolla alkukirjaimella) ja mulla pisti korvaan tuo sama asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luin sen ääneen kuopukselle mutta pidin mielipiteen omanani ;-)

   Poista
 2. Minä jo eilen ja tänä aamuna messusin näistä samoista asioista joten en sano enempää nyt mutta tuon viimeisen kappaleen osalta olen täysin samaa mieltä sun kanssa. Linnanjuhlissa ei ole mitään järkeä koska sen pönötyksen keskellä itsenäisyys on sivuosassa ja siksi minä en myöskään ymmärrä juhlien seuraamista tv:stä. Mitä h*lvetin ideaa on katsella minkälaisessa iltapuvussa mikäkin kottarainen kulkee? Siis noin niinkuin itsenäisyyden kannalta? Eikö tätä samaa paskaa ole netti ja lehdet täynnä joka ikinen päivä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin näen ristiriidan. Toki juhlia pitää arvokkaasti ja pukeutua, mutta ei siitä saa sisältöä tulla. Lapsille opetettiin koulussa juhlaetikettiä ja pukeutumista mutta pääasiassa on ollut kuitenkin juhlan aihe, itsenäisyys. Jossain matkan varrella se unohtuu.

   Poista
 3. Ei edes kannatta tullaa huonovointisella veteraanilla sinne juhlin kun kaikki mene ihan kun kanalassa nauha juoksemassa ja munat vieri nopeasti ohi niin että ehkä edes ei puoli sekuntia annettu aika veteraanille .. Olis paljon kiveempi kun kaikki veteraanit istuvat jossakin mukavalla tuolilla ja presidenttipari käy ei juoksentele niistä ohi ja tervehdi eli vois anta vaikka kortin jokaisella jossa on nimikirjoitus tai sana KIITOS tai jotakin käteen .... nyt ei jäänyt parka veteraanilla muuta kun nopea käsipuristus ja ehkä puoli sekuntia katsekontakti ... tämä ei ollut kunnioitus veteraaneille vaan terveille ihmisille kuka jaksaa siellä jonotta ja muuta TV toimittajat ei komentoinut kun vaan pukuja ei edes sanottu ihmisten nimiä kunnolla . kauhea kiirettä on ... invalidi melkein ryömimässä että saa sen puristuksen .. minulle tulee itku ... Jos katsot seuraava vuotta EESTI presidendin vastaanottoa siis siellä on vähempi vieraita mutta kaikkia kunnioitetaan ja sanotaan kaikkien nimet ja tittelit ja siis vasta astele presid. eteen ja purista kättään ... Ymmärrän, että Suomessa menisi silloin 6-10 tuntia kun kaikki on saanut sen kontaktin , mutta oli niin ikävä katsoa vaikka Vesa Matti Loiria .... joka oli niin huonossa kunnossa mutta ei halunnut tulla presidentin eteen pyörätuolissa ... Ihan itku ... ei ole hyvin organisoitu tapahtuma , ei mietitä ei köyhiä eikä invalideja eikä vammaisia , pääasia kun joku saa demonstroida paljasta pinta , hävetti tuo eestiläinen paljastissinen .. menköön muualle näyttämään tissejä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nata, olen kyllä sun kanssa samaa mieltä. Onneksi Sauli ja Jenni käyvät aina ensin veteraanien huoneessa ja osoittavat huomiota, mutta se on vain pieni hetki. Joku muu, persoonallisempi, tapa voisi tosiaan olla paikallaan.

   Jotenkin mua kammottaa myös se, että ihmiset istuvat television ääressä (minäkin!) katsomassa ja tekemässä huomioita. Siitä on itsenäisyyden muistaminen tosi kaukana!

   Poista
 4. Montaa veteraania ei enää jäljellä ole, eikä heistä kaikista jäljellä olevista ole varmasti kuin murto-osa linnaan lähtijöiksi..Toivoisi heistä jokaisen saavan ansaitsemansa arvostuksen, on kyllä sellainen ryhmä joka ansaitsee "silkkihansikas" kohtelun jokaikinen päivä♥ Rauhaisaa viikonloppua sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne myös, rauhaisaa viikonloppua♥
   ja ehdottomasti samaa mieltä veteraaneista!

   Poista
 5. Samaa mieltä, ja sen verran olen samaa mieltä myös Jori Eskolinin kanssa, että 'tolkun ihmiset' mahdollistavat uusnatsien hörhöilyn hissuksiin normalisoimalla äärioikeistolaista ajattelua, kohta on äärioikeisto päättämässä.

  Elämme mielenkiintoisia aikoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin elämme, ja en nyt tarkoita positiivisella tavalla, pelottavalla, pikemminkin!

   Poista
  2. Kyllä.

   Piti vilä sanoa, että olen viimevuosina äänestänyt Vasemmistoliittoa ihan siksi, että olis enemmän vastapainoa.

   Poista
  3. Mullekaan ei tahdo enää vähempi riittää!!!

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana