Sivut

keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Uusia taitoja

tai vanhojen verestämistä?

Nyt kun olemme olleet kuopuksen kanssa vuoron perään puolikuntoisia, olohuoneestamme on pikku hiljaa muodostunut lepäämö ja kisakatsomo. Säästimme tässä alkusyksystä pojan kanssa yhdessä PS4-peliin FIFA18, ja kun tilasimme sen ennakkoon, saimme etuna kuukaudeksi Viaplayn ilmaiseksi. Tämä tarkoittaa järkyttävää määrää jalkapalloa ja merkillisiä järjestelyjä. Televisiomme on niin vanha, että katsomme pelit läppäriltä joka on yhdistetty telkkariin. TV on myös niin pieni, että jouduimme siirtämään sen sohvapöydälle, jotta ylipäätään näkisi pallon ja pysyisi pelissä kiinni. Läppäri ja piuhat ovat sitten tv-tason ja sohvapöydän välissä. Tämä tarkoittaa kaaosta, pujottelua ja ylimääräisiä askelia.

Sillä viikolla kun kuopus oli poissa koulusta väijyimme todella monta matsia, Valioliigaa, La Ligaa, Serie A:ta, Bundesligaa... - ihan liikaa. Mutta perustelin sen itselleni paitsi sairaudella, myös kuopuksen harrastuksella ja viimeisimpänä muttei suinkaan vähäisimpänä, kielikylvyllä. Suurin osa otteluista on ilman suomenkielistä selostusta ja siispä saimme rautaisannoksen englantia. Kartoitin miten paljon kuopus ymmärtää ja miten hyvin pysyy autenttisesti ääntävien selostuksen mukana ja todellakin yllätyin. Hänellä on mielettömän laaja passiivinen sanavarasto ja varsin hyvä kielitaito jo nyt. Siitä kertoo myös se, että hän opetti minulle siinä sivussa futistermejä englanniksi.


Treenikamat odottavat pukijaansa


Olen minä ennenkin koukuttunut futikseen, vaikka periaatteessa lätkätyttö olenkin. Ensimmäisen kerran silloin kun odotin esikoista katsoimme veljeni kanssa MM-kisoja ja siitä se lähti. Olin aivan varma, että vatsassani kasvaa tuleva jalkapalloilija, mutta toisin kävi. Vasta kuopuksesta tuli futari. Normaalioloissa katsomme hänen kanssaan lähinnä arvokisoja ja se on kyllä mainiota viihdettä ja yhdessäoloa. Samalla tulee rapsuteltua ja juteltua paljon muutakin kuin vaan pelin tapahtumista ja meillä on kyllä todella hauskaa.

Nautitaan nyt tämä kuukausi loppuun ja sitten palataan taas normaaliin televisiottomaan elämään - 2018 MM-kisoja odotellessa!

10 kommenttia:

 1. Ollaan me ihmiset kyllä erilaisia... mie en ehkä lapsenkaan vuoksi jaksaisi katsoa tuntikausia urheilua telkkarista :D joku kouluratsastus tai snooker vielä menis, kun ne on hiljaisia lajeja, selostaja ei huuda eikä pelivälineetkään pidä pahaa ääntä (vrt. moottorivälineet).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pallo ei onneks pidä meteliä, eikä kunnollinen jalkapalloselostajakaan (paitsi ehkä innostuessaan kun maali tulee) - mutta heitä on moneksi, niin kuin meitäkin ;-)

   Ja mä olen oikeesti ruvennut tykkäämään futiksesta!

   Poista
 2. Tuollainen kielikylpyhän on ihan loistava tapa oppia englantia:) Tuo yhdessä pelailu on kyllä mukavaa, oli se peli mikä tahansa! Leppoisaa iltaa sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä paras tapa opetella kieltä, kun on kiinnostus kohdillaan ja sitten sitä vaan kuulee "ihan siinä sivumennen" - niin, ja mä opin kans ;-)

   Poista
 3. Kuulostaa ihan kelpo sairastuvalta. Meillä katsottaisiin jotain muuta kuin jalista, mutta kukin tyylillään :)

  VastaaPoista
 4. Tuo lasten kielitaidon kehittyminen on niin mahtavaa nykyisin, että sitä seuraa oikein ilolla. Ei voi aina niitä pelejäkään moittia, kyllä niistä kielitaito ainakin paranee. Ja onneksi opetus on mennyt puhumisen suuntaan sen tarkan kieliopin sijaan, joten nuorillamme on meitä enemmän rohkeutta.
  Teillä on ihana kuukausi yhteistä puuhaa. Meillä istutaan aina tv:n ääressä. Olemme todellisia sarjafriikkejä koko perhe. Esikoinen nyt katselee kaikki omat juttunsa englanniksi ilman tekstitystä ja kääntää sitten minulle sellaiset termit, joita en ymmärrä. Kyllä tässä vuosien myötä on omakin kielitaito parantunut.
  Oikein mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No teillä on sama, muna kanaa opettaa ;-)

   Meillä ei katsota juuri lainkaan televisiota ja siksi tää on niin kummallista ja eksoottista että ihan pitäi päivitys tehdä. Mutta nautitaan nyt tää kuukausi täysillä!

   Sinne myös, mukavaa viikonvaihdetta.

   Poista
 5. Ai kuullostaa niin tutulta. Musta tulinaperon myötä kiihkeä jalkapallon seuraaja. Pidän siitä paljon enemmän kuin lätkästä. La ligaa ja Serie A:ta tulee muuten nyt Yleltäkin, joten välillä voitte kuunnella suomenkielistä selostusta.

  Lasten kielitaito kehittyy nykyään niin helposti netin, pelien ja muiden juttujen kautta. Sen vuoksi en osaa enää yhtään miettiä sitä, että pelaaminen tai netissä roikkuminen olisi mitenkään huono juttu.

  Toivottavasti taudit kaikkoavat nopeaan. Ihanaa viikonloppua sinne <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, nyt on jo parempi <3

   Tuo kielitaitoasia on kyllä sellainen, että esikoisen kohdalla jo totesin, että pelimaailma on antanut hälle sillä saralla jotain, mistä on todellakin hyötyä tulevaisuudessa ja jota en olisi arvannut. Niinpä annoin hänen pelata vähän enemmän kuin minusta oli tarpeellista. Tällä hetkellä hän kuulemma usein "ajattelee englanniksi".

   Toinen samanmoinen on tulossa ja pitää osata antaa periksi omista ennakkoluuloista.

   Mä huomasin kans ilahtuneena, että tv2 kunnostautuu, ei tule sitten niin isoja vieroitusoireita"

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana