Sivut

maanantai 26. lokakuuta 2015

Ihan Oikea Ongelma

Nostan tänään alkavan Allergia- ja astmaliiton toimeenpaneman Tuoksuttoman viikon uudelleen esiin, koska aihe on tärkeä eikä selvästikään ihan tuttu kaikille. Kyse ei ole mistään "kun mä en tykkää sun hajuvedestä" -tyyppisestä jutusta, vaan paljon isommasta ongelmasta. Asiaan voi paneutua vaikkapa täällä: Klik. Kannattaa aloittaa lukeminen alhaalta ylös mikäli ei kaikkea jaksa kahlata. Se, että hyvin monissa tuotteissa on voimakas haju, voi olla todella hankalaa tuoksuyliherkälle. Pesuaineet tuoksuvat. Huuhteluaineet tuoksuvat. Astianpesuaineet tuoksuvat. Kosmetiikka tuoksuu, shampoo, hoitoaine, saippua, kaikki mahdollinen. Ja sitten tietysti vielä tähän päälle hajuvedet ja partavedet. Nämä hajusteet saavat toiselle hengenahdistusta, kutinaa, ärsytysoireita, pahoinvointia, jopa nenäverenvuotoa. Joku voi joutua eristäytymään ulkomaailmasta kokonaan tuoksujen takia.
Kuva ja lisätietoja täältä.Lisäksi minä nyt vaan en usko, että jatkuva tuoksujen keskellä eläminen on kovin terveellistä yhtään kenellekään. Miettikääpä: jos nukut huuhteluaiheelta tuoksuvissa lakanoissa yösi ja pukeudut tuosuviin vaatteisiin päivisin. Lisäksi sitten kaikki se kosmetiikka, jolla kuorrutamme itsemme. Ja kirsikaksi kakkuun vielä suihkaus lempihajuvettä. Aikamoinen cocktail!

Minä joudun kiertämään kauppojen pesuainehyllyt kaukaa. Kaikki kotona olevat tuotteet ovat hajuttomia ja ystäväni ovat oppineet olemaan suihkauttamatta hajuvettä meille tullessaan. Mutta ongelma ei ole pelkästään hajuvesi. Myös sellaiset ihmiset, jotka käyttävät vaikkapa kovin hajusteista huuhteluainetta, saavat naamani kutiamaan ja limakalvoni kiristämään. Haju juuttuu kurkkuun ja saattaa olla koko illan ikävä olo sen vuoksi. Joskus joudun tuulettamaan pitkäänkin, kun kuopuksella on ollut tällainen kaveri kylässä. Vielä en ole joutunut käännyttämään heitä ovelta ja toivon, ettei sitä päivää tulekaan.

Tästä syystä toivon maltillisuutta hajustettujen tuotteiden käyttöön. Ja minä en edes ole kovin pahasti yliherkkä.

Jos vielä lisää tarvitsee tietoa, täällä sitä on: Suomen hajuste- ja kemikaaliyliherkät ry:n kotisivu. Klik.

24 kommenttia:

 1. Ajattelin sua just äsken, kun olin labrassa ja siellä seinällä oli "hajusteiden vastainen" juliste. Kyllä sun sanomasi on mennyt sen verran perille, että pesuaineet ostan nykyään hajusteettomina ja hajuvesipulloa mulla ei edes ole. Vanha kun loppui, en ostanut uutta. Joten yritän, edes vähän!
  Voin vain kuvitella, miltä teistä yliherkistä mahtaa tuntua, kun välillä itseäkin kirvelee nenässä joku vähän vanhempi täti, joka lemuaa oikeasti ihan kamalasti.... sellaiselle vanhalle venäläiselle hajuvedelle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja mä en edes ole pahimmasta päästä herkkiksiä kuten sanoin. Tunnen yhden, jolta rupesi vuotamaan veri nenästä joka kerran kun miehensä tuli kotiin töistä jossa työkaverit käyttivät vahvoja partavesiä. Aikas rankkaa!

   Parempaa viikkoa sulle Helmi-ystäväni <3

   Poista
 2. Kun aattelee, miten mullakin käy nenään joskus ne hajuvesissä kylpeneet, ja sillon kerran kun kokeilin sitä huuhteluainenäytettä (josta käytin vain osan, vaikka pussissa oli niinku yksi annos) niin en voinu pitkään aikaan laittaa päälle pesussa olleita vaatteita, ja mie en oo ees yliherkkä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle on käynyt niin, että ostin kirpparilta kuopukselle pienen t-paidan. Se tuoksui niin hirveästi huuhteluaineelle, että pesin sen. No, sitten tuoksui koko koneellinen ja piti pestä uudelleen. Pieni t-paita?

   Poista
 3. En ole edes kovin allerginen ja silti joku tuoksukontakti saa pahimmillaan aikaan silmätulehduksen. Miten hankalaa se on ihmisillä jotka saa voimakkaan reaktion, ei sitä osaa edes ajatella. Tuo on niin kurjaa kun voi säädellä omaa käyttäytymistään mutta ei voi ennakoida tilanteita missä Chanel vitosessa kylpenyt naisimmeinen tulee istumaan bussissa viereen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin pystyn jonkn verran välttelemään huonoja rakennuksia mutta ihmisiä on vaikea vältellä ihan kokonaan ja yksinhuoltajana pitää välillä vaan käydä kaupassa. Mut se pesuainevälikkö on pakko kiertää kaukaa.

   Hei noi oon jo ihan kunnon yliherkkyyden merkkejä. Ikävä vaiva!

   Poista
 4. Myös uusimmassa Eevasta oli juttu hajusteallergiasta. Tuo on ihan totta, että ihmiset eivät oikein usko tuohon ja kyse on vakavasta asiasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä kaivaa tuo lehti, ja hyvä kun asiaa pidetään esillä, koska moni ei oikein vielä ymmärrä koko hommaa.

   Poista
 5. Allergisia oireita mulla ei ole esiintynyt mutta toisinaan törmää sellaisiin naisiin joilla on hajuvettä enemmän kuin tarpeeksi, jopa niin paljon ettei lähellä voi olla. Eipä silti, tuttavapiiriini kuuluu myös pari miestä jotka eivät todellakaan tiedä miten partavettä käytetään. Veikkaanpa että kummallakin on ämpärillinen johon he kastavat päänsä kaulaa myöten sillä se haju - tai paremminkin käry - on jotain mikä ei ole tästä maailmasta.

  Jaksamista ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥

   Markus Kajo on kirjoittanut aiheesta ihanasti: "Miten sitten nainen itse voi sietää hajuvetensä uhon kokematta ristiriitoja, kun muut eivät voi? Tämä johtuu varmaankin siitä, että naiset ovat hankkineen riippuvuutensa parfyymiin hitaasti. Ensin vähän korvan taakse, sitten kun tuoksuun on tottunut, vähän lisää, joka kerta enemmän ja enemmän ja lopulta ainetta lontrataan jo aivan mieltä vailla; pullosta suoraan selkään ja kaksin käsin niskaan ja mahaan. Ja illalla nainen istuu sängyssä, lukee dekkaria ja kastaa välillä trasselitukkoa ämpärissä ja painaa sen naamaansa vasten. Mutta naapurissa tiivistetään ovia ja ikkunoita ja ukille on kirjoitettu Nurmekseen että lähettäisi niitä suojeluskunnan vaaleanharmaita kaasunaamareita kun menevät niin hyvin kaupaksi. Ja filttereitä myös lisää laita."

   Poista
  2. Ja filttereitä myös lisää laita ;-)

   Poista
 6. http://yle.fi/uutiset/koulun_pukuhuoneen_tuoksucocktail_laukaisee_jopa_astmakohtauksia__oppilaat_vaihtavat_vaatteitaan_vessoissa/8368902

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No just!

   Mulle on tosi paha paikka kun meen töihin samaa käytävää pitkin josta tulee nuoret liikuntatunnin tai punttisalissa käynnin jälkeen. Melkonen on se tuoksujen sekamelska...

   Poista
  2. Ihmiset ei vaan tajuu.... Mun tätini valitettavasti kuuluu näihin, jotka uivat hiuslakassa, deodorantissa ja hajuvedessä... Itse ei enää huomaa sitä tuoksujen/hajujen kakofoniaa.

   Poista
  3. Uuh... kai sitä itekin on jossain vaiheessa harrastanut mutta ei totisesti enää. Hajuttomia kaikki ja hajuvedenkin oon jättänyt kokonaan pois, käytännön pakosta.

   Poista
  4. Tuleehan siitä, kun ensin pesee liljahampoolla tukan, sitten laittaa kaura-suklaahoitoainetta, kroppa pestään appelsiinisuihkusaippualla ja suihkun jälkeen rasvataan laventeli-body-lotionilla, pannaan vielä kuiviin kyynärpäihin ja kantapäihin vähän kookos-vartalovoita, kainaloon yhenlaista reksonaa ja varmuuden vuoksi vielä sitä hajuvettä ja sama kerrotaan kahdellakymmenellä ja erilaisilla tuoksukombinaatioilla... pyörryttää aatellakin...

   Poista
  5. Ai niin - tukkaanhan laitetaan tietysti sitä muotovaahtoa tai lakkaa :)

   Poista
  6. Just tuollainen coctail siellä tuntuu leijuvan ja totisesti sen kertaa kakskymmentä. Mutta välillä musta tuntuu, että pojat on vielä pahempia, tai ainakin mun nenään käy ne Axet ihan hirveesti.

   Poista
  7. Luulis muuten oikeesti, että itellekin jo jotenkin tulis "kakofoninen" olo tuosta tuoksujen sekamelskasta!

   Poista
 7. Yksi pahimmista on se, kun metrossa samaan vaunuun tulee uussuomalainen henkilö ja koko vaunu käryää partavedelle. Sitten yrität vain olla hengittämättä/itkemättä/yskimättä sen vartin, minkä matka kestää. Valitettavan usein ne nimittäin ovat nämä miespuoliset uussuomalaiset, naiset eivät ole ihan niin hurjan tuoksuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla käy just miesten partavedet kaikkein pahiten henkeen - ja tänään tuli uusi ikävyys: meidän siivoojat on vissiin vaihtaneet vessanpesuaineen, koska nyt mä en pysty käymään vessassa... Tai siis pakko on mutta käy pahasti nenään. Ei jaksaisi mutta on pakko vissiin huomenna jutella asiasta niiden kanssa ja pyytää vanha takaisin tai sitten pesuaine kokonaan pois.

   Poista
  2. Mä en vaan aina jaksais olla se "hankala" :-(

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana