Sivut

keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Ohraa ja ohramallasta

Olivathan ne jäät lähteneet kylilläkin. Yleensä veikkaamme ystävän kanssa, josko vapuksi häviäisivät. Nyt ollaan siis vähän etuajassa. Äitini oli nähnyt lähikaupungissa västäräkin. Pääsiäinenkin julistettiin päättyneeksi ja koristeet korjattiin pois. Pääsiäisohra syötetiin pupuille, jotka ottivat sen maiskutellen vastaan. Muuta jännittävää täällä ei olekaan tapahtunut, joten vilkaisin höpölehtiä vähän tarkemmalla seulalla kuin yleensä. Ja heti tärppäsi.

Olen suurimmaksi osaksi allerginen näille tämän sivuston jutuille, myös tälle. Silti se herätti minussa ajatuksia ja muistojakin. Saako raskaana oleva käydä baarissa? Aihe näytti kommenttien perusteella todellakin herättävä tunteita. Usein nimenomaan miehissä. "Kyllä sitä raskaana ollessa pitää vähän miettiä minne menee. Baarissa voi joutua vaikka jonkun töytäisemäksi." Totta. Ja Hulluilla päivilläkin voi, ja ratikassa, muistaakseni. Puhumattakaan, kun pyrkii metrosta ulos kun hätäiset laiturilta jo haluavat päästä sisään (grrr, ensin ulos, sitten sisään)! Minä asuin esikoista odottaessani Helsingissä ja pitkälle yli puolen välin raskauttani saatoin käydä ystävien kanssa ravintolassa. Tosin raskaus ei silloin vielä juurikaan näkynyt eivätkä kaikki tuttavanikaan siitä tienneet. Toki tilanteeni oli muutenkin erilainen kuin muilla odottavilla äideillä: kotona ei ollut odottamassa sitä miestä ja ystäväkontaktit olivat siksikin ensi arvoisen tärkeitä. Tilasin alkoholitonta olutta tai muita juomia ja nautin hyvästä seurasta siihen saakka kun rupesi väsyttämään. Sitten painuin kotiin. 

Loppuraskaudesta taisi tulla vähän vähemmän käytyä ulkona, mutta yhden kerran ainakin muistan olleeni juuri englantilaistyyppisessä pubissa kuuntelemassa tuttavieni musiikkiesitystä. Siellä tulin itse töytäisseeksi mahallani ohikulkijoita, kun koitin uudet muotoni unohtaneena ujuttautua vähän liian pienestä välistä vessaan. En muista saaneeni paheksuvia reaktioita osakseni. Kaksosia odottanut ystäväni taas sanoi, että ilmapiiriero Tanskan ja Suomen välillä oli ilmiselvä. Häntä paheksuttiin täällä avoimesti, kun taas Tanskassa, jossa hän vietti alkuraskautensa, kukaan ei kiinnittänyt asiaan huomiota, vaikka vatsa oli jo silloin varsin muhkea. En minä nyt barrikaadeille tämän(kään) asian vuoksi olisi valmis nousemaan, mutta jotenkin  tuli ankea olo siitä, miten muilla ihmisillä on oikeus määritellä toisten puolesta se, mitä saa tehdä ja mitä ei.

***

Luin minä myös Herätkää! -lehteä ja Vartiotornia. Opinkin jotain: "Jos näet sattumalta jotain eroottista, katso nopeasti muualle. Jäljittele raamatunkirjoittajaa, joka rukoili: "Käännä silmäni pois näkemästä arvotonta." Eroottinen = Arvoton?!?

16 kommenttia:

 1. No mie en huomannu paheksuntaa, kun olin pikkujouluja viettämässä työporukan mukana, vaikka laskettu aika oli tammikuussa ja maha iso. Jos mie ite näen raskaanaolevan kännäämässä (siis ei riitä se, että sillä on lasi kädessä, vaan että se on oikeasti juovuksissa) niin kyllä mie tuomitsen sellasen jyrkästi, mutta en todellakaan ole sitä mieltä, että baari - yölläkään - olis raskaanaolevalle mikään vaaranpaikka :) tai vauvalle. Enkä kyllä menis sitä mieltäni osoittamaan sille kännäävälle mahankantajalle.

  Hatunnosto sulle, kun kestät lukea jehovalaisia lehtiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä paheksun myös juopottelua raskaana ollessa mutta en baareilua. Nää kaks voi ihan hyvin erottaa ihan niin kun säkin teit.

   Meillä oli käynyt ovella pari (esikoinen oli ollut kotosalla) ja pitäähän kaikkeen tutustua. Sitten voi vasta muodostaa mielipiteensä ;-)

   Poista
 2. Saattais päästä helpommalla, kun tottelis tota neuvoa? Tästä lähtien käännän katseeni aina, kun näen jonkun, joka viittaakin sanaan Mies ;)

  Voi elämä, ihan oikeasti joku jaksaa miettiä, missä raskautettu saa/voi olla? Juominen ja oleminen on aikalailla eri asia. Arggh!!

  Tuli muuten tästä mieleen tilanne, kun odotin Vanhinta, ihan viimeisilläni. Mieheni teki sukulaismiehelle remppahommia ja siellä maalattiin (muistaakseni) haapalautaa punaviinillä ja lyötiin kattoon. Minähän sitten jo äitiyslomalalisena sain käskyn lähteä hakemaan sitä punkkua. Maha pystyssä ja 15 punkkupulloa kassissa....näytin ilmeisesti "ikävältä", koska sain osakseni Paljon paheksuvia katseita...

  Onko muuten Esikoisella vielä se tiukkisisäinen Tyttö? (apua, ton sanan kun lukee nopsaan, tulee kyllä Taas mieleen jotain ihan muuta... :-D )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja mä käännän katseeni aina, jos vastaan tulee (siveetön) mies ;-)

   Esikoisen romanssi kariutui tuohon tiukkisisukkiin ja oli aika kova paikka. Nyt musta tuntuu, että se on virittelemässä jotain jonkun paikkakuntalaisen kanssa. Olishan se helpompaa, kun etäsuhde, myöskin.

   Poista
 3. Höh, olen miä käynyt muutamasti baarissa mahan kanssa. Kerran keikalla ja kaveriporukan/kaverin kanssa muuten. En kyllä huomannut että kukaan olisi paheksunut, päin vastoin! Paljon sain hymyjä ja jos tungoksessa piti päästä kulkemaan ni ihmiset antoi tietä ja monet siinä ohjastivat kavereitaankin jos kaveri ei huomannut väistää. Tosin rauhallisempia baareja ovat nämä, en tiedä mitä kävis jossain seurahuoneella aamuyöllä, mutta siellä en kyllä käy ilman mahaakaan. =P
  Se vaan on harmi kun ainakin täällä baarissa alkoholittomat juomavaihtoehdot on lähinnä jaffa tai kuuma kaakao, johan siinä on sokerihumalassa loppuiltaan mennessä! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla onkin ihan uunituoretta tietoa!

   Samaa tein minä silloin aikanaan ja ei ollut negatiivisia kokemuksia. Muistaakseni alkoholitonta olutta ei tosiaan edes saanut joka paikasta mutta sitten litkin vettä. Sokerihumala on paha humala ;-)

   Jaksua loppuraskauteen

   Poista
 4. Mäkin luin tuon saman artikkelin ja olin melkein valmis nousemaan barrikadeille.

  Tai en ehkä sittenkään, varsinkaan sen takia, että täällä meidän kaupunginosassa, oli varmana ollut pitkäperjantaina KAIKKI raskautetut liikkeellä ja juoneet lähiökapakassa KAIKKI alkoholittomat oluet! Hävetköön!
  Mentiin nimittäin Puolison ja Pojan kanssa lauantaina Perheoluelle lähiökapakan terassille ja lääkitykseni, en raskauden, vuoksi tilasin alkoholittoman oluen. Tarkistuksen jälkeen vastaus oli: "Voi kun me myytiin eilen ne kaikki!" Join jaffan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkoholittomia oluita on taatusti aika niukasti baarein varastoissa, koska kysyntäkin on varmaan melko vähäistä. Mä ainakin muistin aina tarkistuttaa omenamehun kunnon kun ruukattiin välillä lasten kanssa käydä paikallisessa ranskalaisilla päiväsaikaan ja kuopus joi mehua niitten kans.

   Mistäs me noustais barrikaadeille?!?

   Poista
  2. Sepä se, niitä varmaan on aika vähän - meitä vaan nauratti aivan älyttömästi toi "voi kun me myytiin eilen ne kaikki" - ois vaan sanonut, että ei oo :) Jokainen meistä, sekä meidän perhe, että baarin hlökunta nimittäin tuntee ko. baarin asiakaskunnan niin hyvin, että tietää, ettei siellä taatusti ollut ollut niin paljoa alkoholittomia asiakkaita yhtenä iltana :D Tai sitten niillä oli ollut vaan se kaikki yksi tölkki/pullo...

   Tähän barrikadeille nousuun täytyy oikein paneutua!

   Poista
  3. Eiks jossain ollut joku sketsikin, että "Voi, se on just päässyt loppumaan..."

   Mietitään tuota barrikaadiasiaa!!!

   Poista
 5. Eräs ystäväni sai laivalla kuulla kommentteja, kun esikoistaan odottaessaan nautti muutamia alkoholittomia drinkkejä. Aina joku jaksaa tuomita. (Itse en käy juurikaan baareissa, en silloin enkä nyt.)

  Jännittävä tuo arvotus, mutta kuvannee aika hyvin noita piirejä. Seksihän kuuluu vain ja ainoastaan Raamatun käskyn mukaan 'Lisäänny ja täytä maa'-mentaliteettiin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista että mullekaan olisi kommentoitu mitenkään mun baareissa käyntiä. Nykyään ei kyllä juuri jaksa vaikka kai pitäis (?) kattella miehiä siellä ;-)

   Mä olin kyllä aika ihmeissäni tuosta arvoton -rinnastuksesta. Mutta aina oppii uutta kun lueskelee epätavallisiakin kirjallisia tuotoksia.

   Poista
 6. Tuo tuomitseminen on just sitä tyypillistä suomalaista tapaa, jossa tuomitsija paljastaa vain ja ainoastaan oman tyhmyytensä. Lähes poikkeuksetta kun kaikki (no 99,5%) yhdistävät baarin/ravintolan humalatilaan (paljastaen näin oman käyttäytymismallinsa johon ei kuulu ravintolassa selvin päin oleminen) eivätkä voi ajatella asiaa mitenkään muuten.
  Sen sijaan varsinainen juopottelu raskausaikana on tuomittavaa,samoin kuin muidenkin päihdyttävien/huumaavien aineiden käyttö.

  Minä taasen hymyilen ystävällisesti jos vastaani kävelee tai näen muuten eroottisen naisen koska se kuuluu hyviin tapoihin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, baarissa voi käydä kuuntelemassa musiikkia, tanssimassa (ihan veden voimalla ne innokkaimmat lavatanssijat ainakin harrastaa), harrastamassa syntiä siinä muodossa, että katselee vastakkaista sukupuolta.

   Sullon hyvät käytöstavat, mustakin on vaan mun velvollkisuus naisena kuolata kaikkia vähänkin katseen kestäviä kaksijalkaisia ;-)

   Poista
 7. Sano muuta, aina löytyy tuomitsijoita, sormella osoittelijoita, besserwissereitä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kyllä, niin löytyy!

   Ja huomaan, että itsekin olen välillä hanakka tuomitsemaan ne, jotka ajattelevat eri tavalla kuin minä ;-)

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana