Sivut

torstai 9. huhtikuuta 2015

Appelsiinit appelsiineina

Ja sienet sieninä? Minulla on ongelma: rakastan poimia suppilovahveroita, mutta en käytä niitä. Fiksua! Syksyllä tuoreista sienistä tehty piirakka on poikaa mutta nyt varsinkin, kun raakaruokailen, en osaa piilottaa kypsentämättömiä sieniä yhtikäs mihinkään. Tästä eteenpäin muuten rupean puhumaan tuoreruokailusta raakaruokailun sijaan. Se kuulostaa jotenkin oikeammalta, koska raaka nyt vaan - no, on raakaa. Törmäsin internetin ihmemaassa roikkuessa maustesuolan ohjeeseen ja sitä piti totisesti kokeilla, nimen omaan suppilovahveroversiota. Jos tuolla tavalla saisin edes hivenen sieniä ujutettua ruokiini?


Riittääköhän tämän kummallinen ulkonäkö siihen,
ettei esikoinen käytä vahingossa leivonnassa,
vai pitääkö väsätä joku varoituskyltti?


Nyt on ollut ihana taas palata tuoreen ruoan pariin, kun reissussa kuitenkin tuli mässättyä vähän mitä sattuu. Paitsi että Puskissan kanssa kävimme syömässä Silvopleen ihanan salaattibaarin antimia. Olimme paikalla ensimmäisinä ja ne kuvankauniit keot tuoreita ja raikkaita salaatteja sekä lisukkeita olisi oikeasti pitänyt ikuistaa. Arvostin todella, kun mietimme lounaspaikkaa ja Puskissa ehdotti tätä. Olin toden totta varautunut koko Hesan vierailuni ajan syömään normiruokaa, mutta toisin kävi. Siksikin oli mukava katsastaa paikka ja verestää vanhoja muistoja, kun Silvoplee kuului vakiopaikkoihin silloin harvoin kauan sitten, kun esikoinen oli pieni ja oli varaa käydä ulkona syömässä hänen kanssaan. Nyt tuoreruokailijana oli kyllä mahtavaa mennä uudelleen. Viereisestä kahvilasta saimme sitten ei-niin-raa'at kahvit ja herkulliset (raaka)leivonnaiset. Slurps!


***

En ymmärtänyt alkuunkaan tätä uutista: Täysmehu on parempi valinta kuin itsepuristettu mehu. "Appelsiinit on parempi syödä kokonaisina. Silloin niistä saa myös terveelliset kuidut." Niin, mutta eikö tässä puhuttu mehuista? Purkitetut täysmehut ja "tuorepuristetut" mehut saattavat olla vaikka kuinka vanhoja, eikä niissäkään sen kummemmin ole niitä kokonaisia appelsiineja kuin omatekoisessakaan. Lisäksi tuo appelsiiniargumentti nyt vaan on valtavan kapea näinä aikoina, kun ihmiset tekevät mehulingoilla ja blendereillä mitä mielikuvituksellisimpia cocktaileja. Itsetehtynä ainakin tiedät mitä saat.

12 kommenttia:

 1. No täytyy myöntää, että raa'at sienet ei kuulosta ollenkaan herkullisilta syötäviltä... ite en ees herkkusieniä käytä siltään, vaikka ne on tuoreena niin herkullisen näköisiä.

  Ja tuosta ne sitten jaksaa jauhaa, että appelsiini pitäs syödä niiden kuitujen takia - miksei sama päde kaikkiin hedelmiin? Onko appelsiinin kuidut jotain niin hienoa muiden kuituihin verrattuna? Ja kyllä mun puristamaan appelsiinimehuun tulee aina "kuituja" mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mä oon kyllä samaa mieltä: itse puristetussa mehussa ainakin tuntuu olevan enemmän kuituja mukana kun kaupan mehuissa. Mutta tuo nyt oli jotenkin muutenkin ihan outo artikkeli.

   Jooei, ei raakoja sieniä, gnjääh!

   Poista
 2. Juu en kyllä ymmärrä minäkään tuota otsikkoa. Miten se appelsiineihin liittyy? Ja kyllähän se on niin, että välillä vain tuoremehu maistuu paremmalta kuin kokonaiset appelsiinit.
  En ole koskaan käynyt tuolla Silvopleessa, mutta olisi varmasti ihana kokemus. Salaatit ovat yleensä minusta päivällä parempi vaihtoehto kuin raskas lounas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä priorisoin kans salaatteja lounaalla (silloinkin, kun vielä säännöllisesti söin normiruokaakin) koska ei mene jäseniin niin eikä väsytä keskellä työpäivää. Ja on se tietty apuna painonhallinnassakin ;-)

   Kyllä mä mieluummin juon itse puristettua mehua kun kaupasta ostettua. Mullon ikivanha mehulinko joka toimii loistavasti!

   Poista
 3. Ehkä sieniä voisi marinoida (punaviinissä)? :D En yhtään tiedä, miten niitä voisi raakana käyttää muuten..

  Silvoplee oli mukava paikka. Ehdotinkin siksi, kun olen halunnut jo pitemmän aikaa käydä siellä, mutta ei ole ollut seuralaista. Ruoka oli hyvää ja jälkkäri varsinkin :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jälkkäri oli kyllä ihan paras - minttusuklaatytöt ;-)

   Musta oli kiva käydä pitkästä aikaa Silvopleessa, koska niistä esikoisen vauva-ajoista on totisesti aikaa!

   Hmm, punaviinimarinoidut sienet. Pitää pistää korvan taakse.

   Poista
 4. Ja itse mehujuttuun voisi sanoa, että hohhoo.. Siinä yhdistyy sekä Heasrin (surkea) nykytoimittaminen että virallis-tieteellinen huuhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäksi kuen kommenteissakin epäiltiin, otsikon tekee eri toimittaja kun jutun. Koska epätarkkuuksia on hirmu usein.

   Poista
 5. Silvoplee on <3 Kun en vielä asunut täällä enkä pirkanmaallakaan niin kävin usein(no en usein) Helsingissä pelkästään sen raflan takia. Nyt ehkä kerran kuukaudessa tai väh. joka toinen. En ole koskaan syönyt siellä huonoa evästä. (Johtuisikohan siitä että vegesafkasta on vaikea saada pahaa?) Huomasitko kun se oli eri paikassa kuin milloin viimeksi olet käynyt?

  Jos oisin sä niin laittaisin jonkun infolapun purkkiin kun näyttää erehdyttävästi jauhotuotteelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No huomasin että oli muuttanut, koska palloilin entisen paikan edessä hoomoilasena, vaikka mielestäni katsoin, että osoite on Toinen linja edelleen. Sitten älysin lähteä taivaltamaan ylöspäin ja löytyihän se pian. Onneksi mulla on tapana varata runsaasti aikaa niin olin ajoissa vaikka vähän pöllöilinkin.

   Ruoka oli taivaallista, voisin syödä tuollaista joka päivä elämäni loppuun saakka ;-)

   Ja pöllöilystä puheen ollen, ehkä mä laitan etiketin tuohon suolaan, kun tosiaan suolakin meni tuollaiseksi pieneksi hienoksi puuteriksi ja näyttää jauholta enemmänkin.

   Poista
 6. Hmm, taitaa olla aika vahvasti joku kaupan taho sponssaamassa näitä "asiantuntijoita", joiden mielestä kaupan täysmehu on itse puristettua terveellisempää. Ainakin tuo Leila on töissä Fazerilla, niin olisko hiukan kaupallisuutta takana. Nimim. minäkö kyynikko ja skeptikko... Kyllähän se kannattaa mieluummin syödä Fazerin Food Servicen tarjoamaa mehua, kuin puristella kotona omia.

  Sitä mieltä olen tosin itsekin, että esim se blenderissä sekoitettu smoothie on ekologisempaa kuin pelkkä puristettu mehu, kun ei jää niin paljon hukkajätettä siitä hedelmästä. Ja tulee tosiaan syötyä ne kuidutkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Smoothie tosiaan peittoaa mehut 6-0, mutta siitähän tässä artikkelissa ei puhuttu mitään. Outo artikkeli, ja hyvä huomio nuo Leilan kytkökset!

   Mä en voi edelleenkään käsittää, että pahimmassa tapauksessa kuukausia purkissa ollut mehu voisi millään mittarilla olla kotona vasta puristettua mehua parempaa. Jooei

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana