Sivut


maanantai 25. elokuuta 2014

Elämä ei ole jatkuvaa laiduntamista

Leppoisa sunnuntai takana. Sunnuntait ruukaavat usein olla sellaisia ruokapäiviä. Saatan suunnitella ja välillä jopa valmistella alkuviikon ruokia. Päiväkahvit joimme äitini ja hänen miehensä kanssa, jotka toivat paitsi pojat myös runsaasti Putin-elintarvikkeita kaappiini. Nam! Tein sienipiiraan kuten suunnitelma oli ja se kelpasi hyvin vieraille. Vastalahjaksi pakkasin loput piirakasta heidän mukaansa. Paahdoin vielä auringonkukansiemeniä rouskuteltavaksi ja lettutaikinankin sekoittelin kuopuksen kotiintulon kunniaksi. Illalla pojat herkuttelivat letuilla. Arjessa ruokahuolto on paljon pikaisempaa, kun ruoka pitää saada pöytään paljon nopeammassa aikataulussa. Ruoasta vielä sen verran, että sekä kuopuksen että minun rakastama Australian MasterChef alkaa tänään. Välillä istumme kaikki kolme sitä seuraamassa. Sateisen syksyn puuhaa - niitä, syyssateita on vissiin luvassa ihan rankemmallakin kädellä koko tulevan viikon.


Ähtäristä muuttanut kani on ystävystynyt Kössin kanssa



Iltapäivä ja ilta menivät lokoisissa merkeissä. Pojat vähän pelailivat, minä lueskelin. Pääsin jopa terassille lukemaan, kun iltapäiväaurinko helli. Ääneen luin myöhemmin Harry Potteria. Olemme päässeet Liekehtivän pikarin loppupuolelle ja mietin kuumeisesti, miten jatkan tästä eteenpäin. Vaikka kurjia ja hurjia tässä kirjassa jo tapahtuukin, voin varmaan vielä lukea tämän loppuun suht sensuroimatta. Mutta seuraavat alkavat olla näin nuorelle kuulijalla aika heviä kuultavaa, joten täytyy pelata aikaa ja luvata jatkaa seuraavista sitten vähän myöhemmin. Täytyy keksiä tähän väliin jotain kiinnostavaa ääneen luettavaa. Tehtävä on aika haastava, koska Potterien maailma on niin maaginen ja mukaansatempaava. Mikähän innostaisi kakkosluokkalaista yhtä lailla? Vinkkejä otetaan vastaan!


***

Tuo otsikko on ihastuttava sitaatti Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksikön apulaisprofessorilta koskien nuorten ylipainoa, selkeän ruokarytmin puuttumista ja jatkuvaa napostelua. Muuuu!

26 kommenttia:

  1. Maameri-sarja, Tolkienin opukset ja sitten...ööö... en muista. Mutta ehdoton huippu nuorille ja aikuisille (ainakin minulle) on Walter Moers: Uinuvien kirjojen kaupunki (katso myös kuvat XD). Yksi hyvä sarja pyörii mielessä, mutta bläkkäri iski ja vei nimen... :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei toi Moers mun pitää tsekata, se on meillä lukudiplomikirjoissa... ja kiitti muistakin vinkeistä!

      Poista
    2. Unohdin tietysti Susan Cooperin (Alla meren, yllä kiven, Kuningas harmaa jne.), josta me pidimme molemmat. Wanha opus eli Rimpisuon usvapatsas oli joskus kova sana myös :) Yksi sarja on vielä jossain poimuissa; lisään muistaessani.

      Poista
    3. Toi Cooper on hyvä utta liian hurja meidän nössölle kuopukselle ;-)

      Kaivele kaikessa rauhassa poimuja, hiljaa hyvä tulee!!!

      Poista
    4. No nyt eli Eoin Colfer ja Artemis Fowl -sarja, jota riittää vähäksi aikaa. Meillä tykättiin! :) Se oli se poimun hiekanjyvä.

      Poista
    5. Anteeksi nyt vielä, mutta Belga luki Belgarionin tarua ym. *mun jälkeeni* suurin piirtein samoihin aikoihin. Siellä tapaatte meidät :D

      Poista
    6. Mun kuopus ei ole ihan niin edistynyt. Tossa se Akkaria lukee iltapalalla ;-)

      Poista
    7. Hmm, mun täytyy esitestata Colferit!

      Poista
  2. Sulla on ollut ihana sunnuntai. Me lähdimme Kajaanista kotia kohti klo 11.30 ja olimme perillä Turussa 20.30. Äitini ajoi matkasta 150 km, muuten minä olin puikoissa. Kuopiossa syötiin ja Vaajakoskella pysähdyttiin kahvilla. Ekaa ulkoilutettiin molemmissa paikoissa. Matka oli ihana, mutta selkeästi esikoisella oli ikävä jäädä sinne kauas. Enää onneksi vuosi ja sitten toivottavasti saan hänet lähemmäs kotia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se aika pitkä matka vaan päivässä ajaa ja muutenkin. Ja olla erossa! Mutta vuosi kuluu kyllä onneksi nopeasti, vai mitä!

      Poista
  3. Mulla oli jo koulussa jonkinlaista "kahvikuppineuroosia", että se julkisesti toisten nähden syöminen (etenkin ylipainoisena) oli välillä tosi kamalaa. Varsinkin, jos sai kuunnella toisten kuittailuja. Nuorelle (tytölle) merkkaa niin kovasti se, mitä toiset aattelee hänestä. Vaikkei edes tiedä sitä, luulee vain tietävänsä että ne nauraa ja morkkaa.

    Mulla ei oo kokemusta pojista, en tiedä mitä ne tykkää lukea :) Meillä siinä iässä luettiin vaan Jesse- ja muita koirakirjoja ja ehkä hevostelusarjoja. Sarjakuvia on aina luettu paljon, eikä onneksi pelkkää akuankkaa. Ei sillä, etteikö siitä oppis mehevää suomenkieltä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainiin; mulle tuli otsikoista ajatus, että elämä ei ole pelkkien heinien syöntiä, vaan pitää syödä kunnolla :)

      Poista
    2. Tuo juttu on aika ylimalkainen eikä siinä oteta huomioon kaikkia puolia - ihan niin kuin huomasitkin.

      Meillä esikoinen koittaa syödä ainakin salaattia ja leipää joka päivä mutta kasvisruoat on kuulemma välillä niin huonoja, ettei pysty. Mä ymmärrän hyvin... Syö sitten tuhdimmin kotona. Sillä on myös lupa käydä kaupasta ruokatilille hakemassa karjalanpiirakkaa ja ostettiin jotain välipalapatukoita reppuun ettei mene sitten ihan pelkän epäterveellisen mussuttamiseksi niinä päivinä kun kouluruoka ei maistu.

      Poista
    3. Mutta sitähän se otsikko juuri tarkoittikin ;-)

      Poista
    4. Ai ettei sitä, että koko ajan syödään jotain? Hammashoitajatkin siitä varoittelee, että ei sais koko ajan olla suussa joku "märepala" :)
      "Mejän" koulun lähimaastossa on Valintatalo, josta saa eurolla valkosipulivoipatongin, sellasen lyhyen. Ne maksaa kolmen euron molemmin puolin muualla eli edullista on, ja sitä nuo lapset taitaa käydä sieltä ostamassa. Hitusen parempi sentään, kuin berliininmunkki, mutta ei mitään terveysruokaa.

      Poista
    5. Mä olen koittanut tolkuttaa että jotain muutakin kun pelkkää valkoista vehnää. Mutta parempi valkoinen suolainen kuin makea ;-)

      Poista
    6. Ihan pakko oli tulla vielä sanomaan, että MUN lapseni kyllä syövät koulussa, ainakin esikoisen tiedän syövän ihan kunnolla, kun sillä on vielä ne erikoisruuat muna-allergian takia. Kuopus ei oikein syö edes kotona. No söi se tänään monta uunituoretta kookoskeksiä...

      Poista
    7. Mäkin uskon että mun lapset - noin pääsääntöisesti - syö koulussa!

      Poista
  4. Onkohan IS kyllästynyt moderointihommiin kun niin monesta jutusta otettu kommenttimahdollisuus veke? No mut, asiaahan tuo puhuu. Harmillisesti koulujen välituntiaikoina näkyy isot laumat junioria kaupoissa hankkimassa kaikkea höttösafkaa. Vissiin laumasieluisuus tuossakin, jos kaverit hakee munkkia lounaaksi perusteena kouluruoka on pahaa, varmasti alkaa siitäkin ruokakassa lounastavasta alkaa siltä tuntumaan ja sellainenkin shoppaa tyyristä mönjäruokaa. On tosi tylsää sellainen. Monesti se kouluruoka on pahaa-ajattelu iskostetaan himastakin. On ookoo jos silloin tällöin shoppaa lounaalle korviketta, varmasti sapuskat koulussa voi olla joskus kehnojakin, mutta kauppareissujen tullessa tavaksi altistaa varmasti noita ongelmia mitä apurofessori luettelee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä suostun välillä uskomaan että kasvisruoka oli niin pahaa ettei vaan pystynyt, mutta sitä tapahtuu kerran kolmessa viikossa. Sit jossen usko, maksakoon ite omat mössönsä, mä en niitä kustanna ;-)

      Just käytiin keskustelu aiheesta kun lukiolaisen päivät on niin pitkiä että väkisinkin välillä hiukoo isoa miestä. Ostettiin välipalapatukkaa reppuun ja ohjeistin käymään kaupassa järkevästi. Yläasteella täällä ei saisi kauppaan mennä kouluaikana ollenkaan. Niitä sitten näkee aamulla kasilta tankkaamassa energiajuomia (!) reppuun. Ei ihme jos koulussa on välillä vähän levoton meininki... MÄ oon tässä suhteessa tosi vanhanaikainen ja puritaani!

      Poista
    2. Lukiolaiselle välipalaeväät onkin tarpeen. Joissakin kouluissa on joskus ollut kokeilua omakustannushinnalla myytävistä välipaloista. Oli miten vain, nälkäisenä ei jaksa opiskella.

      Poista
    3. Nii ja tod. energiajuomat ei kuulu tenaville! Rispekti kaupoille, jotka kieltää alaikäisille niiden kammotuksien myynnit!

      Poista
    4. Samaa mieltä tästä! Mutta moni myy kun on "niin vaikeaa olla myymättä". Ei muuten ole!

      Mä näin uimarannalla pesueen jossa 4-vuotias joi Mountain Dewta. No okei, se ei ole energiajuoma mutta silti. Kofeiinia ja kökköä!

      Poista
    5. Noilla kuulemma on (esikoisen sanoin) "ylihinnoiteltu välipala-automaatti" josta saa paussipatukoita, trip-mehuja ja Kidius-juomia. Omat eväät, me päätettiin!

      Poista
  5. Saamari! Just viikonloppuna hehkutin -S-:lle että ajastan koko viikon ajalle tallennukset jo sunnuntaina että näen varmasti kaikki Masterchefin jaksot ja kuinkas kävi - unohdin ja niinpä meikäläiseltä meni ohi tämän päivän jaksokin kun se tulee nykyään aiemmin.
    Kiitos sulle kun mainitsit asiasta sillä nyt on ajastukset tehty! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomenna tulee päivällä (14.30 muistaakseni) uusintana tän päivän jakso, joten ei hätää! En paljasta miten siinä kävi ;-)

      Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana