Sivut

torstai 16. tammikuuta 2014

Rakas rakoventtiili

Tänään alkaa Tekniikan päivät Espoossa ja haluaisin olla siellä. Tämän vuoden teema kun on ilma ja myös sisäilma on vahvasti edustettuna. Luin asiasta Tiede-lehdestä, joka tulee esikoiselle. Heti Mikä pilaa kodin ilman? -artikkelin vierestä. Tuota ei ikävä kyllä netistä löydy muille kuin tilaajille, mutta se oli yhtä kaikki mielenkiintoinen. Paljon asiaa josta olin samaa mieltä. Jotain, jota kritisoin. Näin tekee varmasti myös osa Dipolin puhujista. "Sisätilojen saastunut ilma aiheuttaa vuosittain jopa  tuhat ennenaikaista kuolemaa. Puolisen miljoonaa ihmistä kärsii huonon sisäilman aiheuttamista terveyshaitoista. Taloudellisten vahinkojen kokonaismäärää on vaikea laskea. Paljon lainattu tutkimus arvioi vuosituhannen vaihteessa, että kaikki vaikutukset summaamalla huonon sisäilman hinnaksi saadaan kolme miljardia euroa vuodessa. Paljon pienempiä lukuja on myös esitetty. Se kuitenkin tiedetään, että yksilötasolla menetys voi olla kohtuuton, jos taloon pesiytynyt home vie kodin, irtaimiston ja terveyden." (Artikkelin kirjoittaja Petri Forsell, Tiede 1/2014) 


Ei rakoventtiiliä...


Tämä lienee aika selvää ja yksiselitteistä kaikki, lukuja lukuunottamatta. Sitten tulee se kyseenalaistettava osuus. Artikkelissa todetaan, että ilmanvaihdon tarpeellisuudesta kaikki ovat yhtä mieltä. So far so good. Se, miten riittävä ilmanvaihto mahdollisimman terveellisesti ja hyvin toteutetaan, onkin sitten toinen juttu. Vaihtoehtoinahan on painovoimainen ilmanvaihto, koneellinen poisto ja täysin koneellinen ilmanvaihto eri variaatioin. Panu Kaila luennoi Tekniikan päivillä aiheesta Ilmanvaihto perinteisen rakentamisen näkökulmasta ja arvaatte varmaan hänen näkemyksensä asiasta. Se ei ainakaan ole tuo viimeksi mainittu. Kailan esitelmän haluaisin toden totta kuulla. Minä asun 1999 rakennetussa rivitalossa jossa on koneellinen poisto ja tuloilma hoidetaan ikkunoiden päällä olevilla rakoventtiileillä.

Olen käynyt lukuisissa asunnoissa, joissa on luonnollisesti myös erilaisia ilmanvaihtoratkaisuja. Minusta on testieni myötä tullut vannoutunut rakoventtiili-ihminen. Kokonaan koneellinen ilmanvaihto kuivattaa limakalvoni, painovoimainen ei taas ole riittävä minun keuhkoilleni. Tähän astisista paras on ollut itse säädeltävä koneellinen poisto - ja nimen omaan niin, että sitä käyttää kodissa vallitsevan tilanteen mukaan eikä anna sen puhista omia aikojaan - tai pahimmassa tapauksessa pidä kokonaan pois päältä. Jos lähdemme reissuun, säädän ilmanvaihdon ykköselle. Normaalioloissa se hurisee kakkosella ja saunan tai pyykinpesun jälkeen käännän sen kolmoselle. Jos molempia harrastetaan samana päivänä, poisto pohottaa hetkellisesti nelosella. Joka tapauksessa se on aina päällä. Mutta ei tälläkään systeemillä ihmeitä tehdä: asunnossa jossa altistuin, oli vastaavanlainen ilmanvaihtosysteemi. 

Kovin meni tekniseksi. Mutta onneksi edes otsikko on taas niin oivallisen ... oiva.

14 kommenttia:

 1. Niin,

  Rakoventtiili-ihmisiä minäkin. Asunnossamme oli alunperin painovoimainen mutta koko yhtiöön lisättiin huipparit katolle. Yhdyslaatikko, imuri ja säädin, kustannus n.800E/asunto VILPE.

  Siinä ei muuteta liialti perinteistä menetelmää eikä tehdä liian monimutkaista systeemiä ihmisen käyttää. Toki jos asukas laittaa isolle teholle eikä avaa lisäksi tuuletusikkunaa, alkaa korvausilma tulla vääristä raoista ja mahdolliseti keittiön rasvahormista väärään suuntaan.

  Energiansäästön ja vedon kannalta tietysti olisi parempi että tuloilma esilämmitettäisiin mutta silloin juuri tulee ne tuloilmaputkiston epäpuhtaisuusongelmat esiin. Kostealla ilmalla on aina luonnonhometta ja jos sitä imetään lämpimiin likaisiin putkiin, siellähän se home kasvaa.

  Mnulle on neliasentoinen säädin, koska se kuormittaa moottoria vähemmän kuin portaaton hakkurisäädin. Pesuhuoneessa on lisäksi ajastin. Saunoessa täysille ajastimesta ettei se unohdu pitkäksi aikaa, mutta muutoin talvella ykkösellä ja kesällä kakkosella, tuuletusvaiheessa kolmosella. ILPpi kierrättää ilmaa muutoinkin muttei vaihda.

  Koneellinen poisto ilman tuloilmakonetta sopinee parhaiten mineraalivillalla eristettyihin ja muovitettuihin taloihin, muissahan se alipaine väkisin vetää kosteuden puruihin ja hirsien rakoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika samoilla linjoilla ollaan!

   Minä mutu-pers(keuhko)tuntumalla ja sinä selvästi ihan tietopohjalta ;-)

   Poista
 2. Ei sitä tuu aatelleeksi noita tuommoisia asioita, kun ei itse oireile. Ilma tulee ja menee meteliä pitämättä tämmösessä vanhassa talossa, mitä nyt kynttilänliekki vähän turhan paljon lepattaa ikkunan edessä... ja jos on tunkkaista, niin sen kun avaa ikkunan. Tosin mies on jostain syystä neuroottinen ikkunan aukiolon suhteen, "lämpö karkaa" ja heti se on laittamassa niitä kiinni, jos mie auon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo "lämpö karkaa" on niiiin tuttua... ja siitä pitäsi päästä eroon. Ei haittaa jos välillä vähän lämpöä harakoille joutuukin, jos sillä saadaan taas hengitysilma raittiimpaan kuosiin ;-)

   Joo en mäkään näistä mitään tiennyt ennen altistusta, nyt on pitänyt erinäisistä asioista ottaa selvää. Näistä vähän epänaisellisimmistakin.

   Poista
 3. Onkohan Rivo-Riitta hyödyntänyt rakasta rakoventtiiliä vielä missään? Sopisi myös raIkas rakoventtiili. Jos P. Jarla googlaa ideoita netistä, luulisi löytyvän pian sekin stripeistä. :]

  Mun himassa on pelkät pienet imijät kosteissa tiloissa, muutoin painovoimainen ilmanvaihto. Toiminut mainiosti vaikka joskus kodissa on ollut menoa ja melskettä yli 40 ihmisen voimin. Piti hieman kikkailla ja luovia rakennusvaatimusten kanssa, mutta en halunnut pullopassiivimuovitetuille tönöille tarkoitettuja teknisiä aparaatteja ja niiltä pystyin välttymäänkin. Itse asiassa P. Kailalta kysyin neuvojakin kotaa suunnitellessani ja hän "vahvisti uskoani" tuon painovoimaisen toimivuuden kanssa, varsinkin kun on korkeat tilat eli paljon ilmatilaa. Kaksi säännöllisesti vierailevaa homealtistunutta ihmistä myös todistaa oireilemattomuudellaan notta kota pelaa. Rakoventtiilimahdollisuus on akkunoiden ylle laittaa, jos tulisi joskus jotakin probleemaa ettei raitista ilmaa tulisi riittävästi.

  Noita tekniikan päivien luentoja kykenee seuraamaan livenä tuujuubista, hoksasin äsken. (https://www.youtube.com/watch?v=6II7XFnvoZE)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne taitaa lähettää vaan auditorion ohjelman - mutta tsekkaan tän kyllä vielä, koska huomenna olis vapaata ja myös mielenkiintoisia luentoja! Kiitti vinkistä.

   Rivo-Riitta on mun idoli ja Jarlalle terveiset, että go for it ;-)

   Teidän talo vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta tapaukselta. Otan suhun taatusti yhteyttä jos jossain vaiheessa jonkin ihmeen seurauksena on varaa alkaa rakennuttaa omaa taloa. Mulla on kammo samaisia aparaatteja kohtaan - ja ihan syystä ts omakohtaisesta kokemuksesta johtuen. Ja totta, ne rakkaat rakoventtiilitpä on todellakin mahdollista tarpeen mukaan laittaa myöhemminkin.

   Poista
 4. Meillä on nuo rakoventtiilit ja koneellinen ilmanpoisto (lämpö harakoille siis liesituulettimella).
  Eli sun täytyy muuttaa meille. Tai ostat meidän seinän takana olevan kaksion, se on myynnissä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gnjäääh, mä voisin ostaa sen kaksion, sellaista just etsiskelen. Ja lupaisin käyttäytyä kunnolla ;-)

   Poista
  2. Se on kyl aika pieni, vaan 54 neliöö muistaakseni (mutta piha). Ja paikkakuntakin taitaa olla väärä, mutta jos mä hommaan sut meidän kirjastoon töihin? ;)

   Poista
  3. Heh... neliöillä ei niin kauheasti ole väliä, me mahduttais pieneen, mutta sijainti voi tosiaan olla vähän ongelmallinen ;-)

   Poista
 5. Teknistä oli sanasto, mutta yllätin itseni ymmärtämällä tosi monta termiä :) Tässä on tullut oltua niin monta vuotta huoltomiehen vaimo :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pisteet sulle! Tää oli mun blogihistorian teknisin ja epänaisellisin postaus eikä uutta vastaavaa ole vähään aikaan luvassa ;-)

   Huoltomiehelle terkut!

   Niin, ja sellaista vielä asiantuntijalta kyselisin, että se mun salarakas on nyt palauttanut sen Danielle Steelin kirjan. Tarkoittaakohan se nyt sitä, että se on taas vapaa?!?

   Poista
  2. Kyllä tästä melkein päättelisin niin :)

   Poista
  3. Jee jee jee jee, niin mäkin naisen logiikalla ajattelin. Kunhan varmistin ;-)

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana