Sivut

keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Hörhöilyä ja kuvotusta

Olen pukeutunut alkuviikon ekopuuvillaan. Tämä lisä- ja vierasaineiden välttäminen ja luomuideologia sekä ruoissa että kosmetiikassa näyttää laajenevan myös vaatteisiin. Pikku hiljaa. Kävin vaatekaappiani läpi ja olen nyt myynyt kirpputorilla kahteen otteeseen ylimääräisiä pois. Kolmaskin rynnistys on vielä heinä-elokuun vaihteessa tulossa. Olen niin laiska silittäjä, että päätin luopua suunnilleen kaikista vaatteista, jotka sitä vaativat. Lisäksi toivoisin vaatekaapiltani sellaista pitkäikäisyyttä ja yhdisteltävyyttä, että uusia ei juuri tarvitsisi ostaa. Ja jos sitten vaikka kirpputorilta välillä haksahtaa jotain hamuamaankin, on se astetta ekologisempaa kuitenkin. Tämän kesän kirpparivoitot päätin siis sijoittaa toivottavasti fyysisestikin kestävään kestävän kehityksen vaatetukseen: ekopuuvillaan.


Tilasin Gudrun Sjödenin alesta käsin poimitusta ja myrkyttömästi kasvatetusta puuvillasta tehtyjä perusvaatteita. Olen ostoksiini todella tyytyväinen, mutta aika näyttää, kuinka ne käyttäytyvät, kun niitä on pesty ja pidetty. Minähän joudun homealtistukseni vuoksi pesemään kaiken pyykin kuudessakympissä etikan kanssa. Aina. Välittämättä pesulapun merkinnöistä. Gudrunilta aiemmin tilaamani normivaatteet ovat ainakin kestäneet pyörityksen oikein mallikkaasti. Pyykinpesusta sen verran, että tähän saakka olen käyttänyt Allergialiiton hyväksymiä tuoksuttomia ja ympäristömerkin saaneita mieluusti zeoliitittomia ja fosfaatittomia tuotteita. Viimeksi kun pesuaine oli lopussa huomasin, että paikkakunnaltamme saa myös pesupähkinöitä. Olen niihin tutustunut joskus hamassa nuoruudessani mutta päätin taas testata. Hörhömmäksi mennään siis koko ajan!

Siinä kuulemma kulkee raja, kun kerroin esikoiselle, että voisi kokeilla pesupähkinöitä myös rastojen pesuun. "Tiesithän sä äiti että ihmiskokeet on laittomia?" 
Pilke silmäkulmassa vastasin, että "Ei omilla lapsilla."
"On ne, ja sitä paitsi moraalisesti ja eettisesti epäilyttäviä."


***

Kysyin eilen ovatko miehet todella niin vietävissä, tyhmiä, että kiinnittävät huomiota vain naisen ulkonäköön. Iltapäivällä löysin suunnattoman vastenmielisen artikkelin joka käsittelee naisten Wimbledonin tennisturnauksen voittajan ulkonäköä. Sen avointa ja ala-arvoista arvostelua netissä ja etenkin Twitterissä. Esiin nostetut kommentoijat ovat - yllätys yllätys - suurimmaksi osaksi miehiä. Omilla nimillään ja naamoillaan. Millaisessa maailmassa me oikein elämme? Mitä tästä voi sanoa? Muuta kuin että kuvottaa! 

12 kommenttia:

 1. Minä en ole koskaan kokeillut pesupähkinöitä. Meillä on miehillä niin likaisia töitä jatkuvasti, että ne tarvitsevat ytyaineet puhdistuakseen ja joskus Kuningaskuluttaja testasi noita pähkinöitä eikä niillä kuulemma tahrat lähteneet, joten päätin jättää ne hyllylle. Minusta ei taida olla ekoihmiseksi....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taas ei hirveästi tahroja vaatteissa ole (no, okei, kuopuksen vaatteissa ehkä, mutta kokeilen silti), pääasiassa pestään, etteivät rupea haisemaan ;-) Ja että saadaan altistuksen aiheuttajat pois jos ollaan oltu paikassa josta oireita tulee. Kukin tavallaan!

   Poista
 2. Vaikka ekoilen kompostoinnin ja jätteiden kanssa, niin koskaan en ole kokeillut pesupähkinöitä. Ei oikeinuskoniihin riitä, mulla raja menee kai siinä;) Toinen juttu on se, että fosfaatittomat pesuaineet hajoittavat pesukoneen nopeammin. Minulle neuvottiin, että jos niitä käyttää, niin pitää jollain vahvalla fosfaattisella ajaa pesuohjelma 90 asteessa läpi aika ajoin, ettei joku tärkeä putki, olikohan poisto vai joku muu, mene tukkoon. Ja poistuu samlla karstat.
  Nyt siirryn tutkailemaan Gudrunin antia;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä on kesäale, mutta aika tyyriitä nuo ovat sittenkin. Pakko satsata aleaikaan, muuten ei ole varaa ;-)

   Mun täytyy tutkailla tuota tukkeutumisasiaa - olen pyörittänyt sitruunahapolla aika ajoin, mutta siitäkin on kahta koulukuntaa. Toiset uskoo, että se syövyttää tiivisteet ja toiset taas ei. Ja minä poistun surffailemaan näitä juttuja!

   Poista
 3. Olen aina silloin tällöin katsellut Gudrun Sjödenin vaatteita, mutten ole päässyt vielä ostamiseen asti. Taannoin Helsingissä käydessä panin merkille, että siellä oli avattu myymäläkin. Nyt kun Gudrunin mainitsit, niin kieltämättä ne taitavat olla aika sinun näköisiäsi vaatteita. ;)

  Tutustuessani mieheeni hänellä oli tapana pestä kaikki vaatteet 90 asteessa. Puhdasta tuli, mutta toisaalta lähes keittäminen kuluttaa monia vaatteita vähän turhan paljon. Jonkin verran koulutusta se vaati, mutta nykyään mies tyytyy 60 asteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 60 on just hyvä ;-)

   Gudrunin vaatteet on kyllä mun näköisiäni, mutta hinta hiihtelee siellä kukkaroni ulottumattomissa. Paitsi alennusmyynnissä, johon tartuin heti. Silläkin uhalla, että tulisin varmaan hulluksi, täytyy joskus vierailla Erottajan liikkeessä!

   Poista
  2. Klik, klik, klik, hups! Miten tässä nyt näin kävi?? Pakettia odotellessa... ;)

   Poista
  3. Juhuu, mahtavaa, että jollakin muullakin on ameeban itsekuri! Mitä sä tilasit?

   Poista
  4. Housut, mallia Balotra. *ameeba*

   Poista
  5. Ne näyttää ihanilta!

   Ismo Alangolla on muistaakseni biisi nimeltä Masentunut ameeba. Kun välillä vähän shoppaa, ei pääse liikaa masentumaan ;-)

   Poista
 4. Gudrunin vaatteita olen joskus mainoksissa ihastellut, mutta en ole tarkemmin tutustunut . Poikkesin tuolla linkkaamallasi tennissivulla ja olen pöyristynyt! Kuinka ihmiset voivat puhua tuollaisia toisista ihmisistä ?! Taitavat vielä ylpeillä puheistaan - hyi olkoon ! Wimbledonin mestari olkoon ylpeä saavutuksestaan ja toivottavasti ei lue noita juttuja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen jotenkin myös aivan pöyristynyt ihmisten tunteettomuudesta ja huonotapaisuudesta. Kuinkahan moni noista pystyisi sanomaan suoraan naamakkain toiselle ihmiselle kirjoittamiaan asioita? Toivottavasti ei kovin moni - ja saisi nettikirjoittelukin jäädä. Vihapuhe on niin helppoa netissä, mutta en ollut tajunnut, että sitä harrastetaan omalla nimellä ja naamalla, ja vielä noin törkeästi!

   Uh!

   Poista

Kiitos kommentistasi!
Marjaana